Áfonyás muffin, miért is ne?

2018 július 27. | Szerző:

A piacon áfonya dömping van, bár nem olcsó az ára. Rengeteg izgalmas dolgot lehet belőle csinálni. Az áfonyás muffin ezek közül a legegyszerűbb dolog, amely régóta a klasszikus bögrés sütik kategóriájába tartozik. A recept pedig nagyon egyszerű. Reggelire kiváló alternatíva!

Áfonyás muffin bögrésen

 

Hozzávalók 10 db közepes muffinhoz

1 és fél bögre (2,5 decis) liszt
1 bögre lágy barna cukor
1 kiskanál sütőpor
1/2 kiskanál szódabikarbóna
1 tojás
1/3 bögre (kb 80 ml) növényi olaj
1 bögre joghurt
1/2 bögre friss áfonya

Klasszikus módon keverjük össze először a száraz hozzávalókat: a lisztet, a barna cukrot, a sütőport, szóda bikarbónát.
Egy másik edényben keverjük el a tojást, az olajat és a joghurtot.
Dolgozzuk össze a lisztes anyagot a nedves hozzávalókkal. Lazán, nem túlkeverve. Szórjuk meg friss áfonyával és forgassuk bele a masszába.
A formákat béleljük ki papírkosárral és kétharmad részéig kanalazzuk bele a masszát.
Előmelegített sütőben, kb. 180 fokon süssük kb. 20-25 percig.

Klasszikus dupla csokis muffin

2018 július 23. | Szerző:

Magamtól nem jutott volna eszembe muffint sütni, már évek óta nem is készítettem, mindig volt más, amit ki kellett próbálni. Egy muffin olyan egyszerű és olyan kevés. Főleg, ha mondjuk a falusi tepsis sütemény méretével hasonlítjuk össze azt a 6-8 darabot, ami a receptből kijön. Mi pedig elég sütire járó fajta vagyunk. :-)De most pont ennyi kellett, amikor lányomat barátnője délután meglátogatta és valami nagyon csokis, gyors nassolni valóra vágytak. Ez a süti pedig ilyen. Nagyon csokis. És alig 18 perc alatt elkészül.

Dupla csokis muffin

(könnyű bögrés recept)

Hozzávalók 8 db közepes muffinhoz

  • 1 és fél bögre (2,5 decis) liszt
  • 1/2 bögre keserű kakaópor
  • 1/2 bögre +1 evőkanál lágy barna cukor
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1/2 kiskanál szódabikarbóna
  • 1/4 kiskanál só
  • 1 tojás
  • 1/3 bögre (kb 80 ml) növényi olaj
  • 1 bögre tej
  • 1/3 bögre darabolt tejcsokoládé

 

  1. Klasszikus módon keverjük össze először a száraz hozzávalókat: a lisztet, kakaóport, barna cukrot, a sütőport, szóda bikarbónát és a kevés sót.
  2. Egy másik edényben keverjük el a tojást, az olajat és a tejet.
  3. Dolgozzuk össze a lisztes, kakaós anyagot a nedves hozzávalókkal. Lazán, nem túlkeverve.
  4. A formákat béleljük ki papírkosárral és kétharmad részéig kanalazzuk bele a masszát. Tetejét szórjuk meg a darabolt tejcsokoládéval.
  5. Előmelegített sütőben, kb. 180 fokon süssük 18, maximum 20 percig.

 

2 perces reggeli: csokis chia puding, bogyós gyümölccsökkel

2018 július 20. | Szerző:

A nyári szünet idejére úgy terveztem, hogy ráérős, kényelmes reggeliket fogok készíteni. Mondjuk egy sonkás, sajtos galette-t, vagy az édes amerikai palacsinták valamelyikét. De nem, ehelyett rákaptam erre a villámgyors, poharas chia magas finomságra, amit lényegében előző este kell összeállítani, reggel pedig ízlés szerint dekorálni. Így kifejezetten jól indul a nap, egy kis édességgel és egy “jól lét” tudattal, hogy tettem az egészségemért valamit, mert a chia mag az úgynevezett szuperfood kategóriába tartozik, a bogyós gyümölcs antioxidáns, a kakaó és a juharszirup meg saját magam kényeztetése.

Persze azt nem mondom, hogy a teltség érzet kitart délig.

Csokis chia puding, bogyós gyümölccsökkel

Hozzávalók:

  • 1/4 bögre chia mag (kb. 3 evőkanál)
  • 1/2 bögre tej/növényi tej (mandula vaggy kókusz)
  • 1 teáskanál keserű kakaópor
  • 1 kiskanál méz vagy juharszirup

Ezt előző este összekeverjük, hűtőbe tesszük.

Reggel friss gyümölccsel, kevés kókusz reszelékkel, juharsziruppal (ízlés szerint) díszítjük.

 

 

Málnás, kókuszos reggeli smoothie tál

2017 július 13. | Szerző:

Pontosan olyan, amilyennek hangzik. Nagyon kókuszos, nagyon gyümölcsös, igazi frissítő reggeli!

Mivel az energiaszintem napok óta mélyponton van (egy húzos vizsgaidőszak után nem is csoda), és a reggeli tejeskávé/ jegeskávé kombinációk sem oldják a problémát, ideje volt valami más után nézni.

Smoothie bowl. Turmixos tál, magyarul. Régen, de készült már máskor is itt: egy epres és egy mogyorós.

A málna idén ugyan aranyárban van a piacon, de a tálkába csak egy szűk maroknyi kell. Lássuk csak mi kell még bele? Kókusztej, banán, egy kevés agave, ez az alap, a többi pedig díszítés.

Hozzávalók 1 tálhoz:

 

1 banán, lehűtve

1 maroknyi fagyos málna

1/2 bögre kókusztej

1 mokkáskanál agave (elhagyható)

Ezeket turmixoljuk össze.

Tetejére: friss málna, friss áfonya, kókuszreszelék, kevés chia mag, és kevés tört pisztácia

Címkék: ,

Banános, vaníliás waffel

2016 november 3. | Szerző:

Ráérősebb napokon tökéletes reggelinek bizonyul a waffel. Édes, látványos és finom. Ettük már sült almával és juharsziruppal, klasszikusan csokiöntettel vagy vanília pudinggal, banánnal.

bananosvaniliaswaffel2

Beújítottam waffel sütőből, szegény öreg 25 éves gépemet félredobva, ami még mindig működik ugyan, csak lassan, és egy darabot készítve, úgyhogy idő volt kivárni néhány többgenerációs darabot. Az újjal gyorsan haladunk, és dupla adagokkal. Imádjuk. A gyerekek  enni, én készíteni is.
Olykor eltöprengve, hogy 1-2 kanál tésztából készült waffel miért kerül minimum 400 forintba?

Most épp, ezzel a recepttel dolgozva (kb. 10 darabhoz):

  • 150 g liszt
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál cukor
  • 50 g puha vaj
  • 200 ml tej
  • 3 evőkanál ásványvíz

Keverjük krémesre a vajat a cukorral és a tojásokkal. Adjuk hozzá felváltva a sütőporral elkevert lisztet és a tejet. Keverjük csomómentesre. Legvégül adjuk hozzá az ásványvizet.

Melegítsük elő a waffel sütőt és készítsük el a tésztákat. Most vanília sodó és banán került rá.

bananosvaniliaswaffel1

Címkék: ,

Egyéjszakás Pina Colada zabkása

2016 július 24. | Szerző:

Milyen lehet kedvenc koktélunk egészséges reggeliként feltálalva? Tömény kókusz, és ananász, na és zabpehely és chia mag. Egyszerűen izgalmas! Ez a nap már jól kezdődik, igaz?

pinacoladazab2

Megint kókusz. Nálam most ez az év slágere. Mindig is imádtam, de most újabb dolgokban is felfedezem. És megint egyéjszakás zab.

Reggeli Pina Colada zabkása

Hozzávalók poharanként:

  • 1/2 bögre zabpehely
  • 3/4 bögre tej (kókusz- vagy mandulatej),
  •  1 púpos kiskanál chia mag
  •  2 kiskanál juharszirup
  •  1 kiskanál kókuszreszelék
  • 1/2 kiskanál kókusztejpor
  • banán, ananász

pinacoladazab3

Egy kisebb befőttes üvegbe rétegezzük a következőket: zabpehely, chia meg, kókuszreszelék, kókusztejpor.

Öntsük fel tejjel. Fedjük le és tegyük hűtőbe.
Másnap reggel adjuk hozzá a juharszirupot és a felszeletelt gyümölcsöket.

Jó étvágyat!

pinacoladazab1

Egyéjszakás zabkása

2016 július 9. | Szerző:

Nem tudom, ki hogy van vele, de még a ráérősebb nyári üzemmódra kapcsolva is jólesik amolyan villám reggeli.Íme a legújabb kedvencem! Izgalmas reggeli, amit előző este kell összeállítani, hogy az ízek összeérjenek. Míg a zabpehely egy éjszakán át lubickol a tejben (még jobb kókusztejjel, vagy mandulatejjel) kicsi kókuszreszelékkel, chia maggal, másnap reggelre már csak annyi teendőnk marad, hogy gyümölccsel megszórjuk.

Na jó most kakaóporral, sós mogyorókrémmel is felturbóztam.

zabkása

 

Egyéjszakás zabkása kakaóval, sós mogyoróval,málnával

 

Hozzávalók:

  • 1/2 bögre zabpehely
  • 3/4 bögre tej (kókusz- vagy mandulatej)
  • 1 kiskanál chia mag
  • 2 kiskanál juharszirup
  • 1/2 kiskanál keserű kakaópor
  • 1/2 kiskanál sós mogyorókrém (peanut butter)
  • málna

zabkása4

Egy kisebb befőttes üvegbe rétegezzük a következőket: zabpehely, chia meg, kókuszreszelék, keserű kakaópor. Keverjük össze és öntsük fel tejjel. Kanalazzuk bele a juharszirupot és a mogyorókrémet. Fedjük le és tegyük hűtőbe.

Másnap reggel adjuk hozzá a gyümölcsöt.

Jó étvágyat!

 

Tavaszi csicseriborsós kence szendvicsre

2016 március 8. | Szerző:

Böjti szelek fújdogálnak, ez nálam húsmegvonást  jelent. Első felindulásomban gondoltam mellőzöm a fehér lisztet és a tejet is, de a gondolatot egy felbontott kókusztejes dobozon kívül más tett már nem követte. Maradt a húsmentesség, pontosabban ment a hús,  jött a tofu, tempeh és zöldséges fasírtok, indiai raguk világa.

Tavaszikrem1Ebben a szendvicskrémben sok kedvencem fért bele: sárgarépa, csicseriborsó, medvehagyma, élesztőpehely, kicsi majonézzel összefogva, babpürével gazdagítva.

Tavaszikrem2

Hozzávalók:

1 konzerv csicseriborsó, ½ konzerv fehér bab, 1 sárgarépa, lereszelve, néhány szál medvehagyma, 1 mokkáskanál citromlé, 2-3 evőkanál majonéz, 1 kiskanál élesztőpehely, ¼ kiskanál só

Szendvicshez:szeletelt kenyér, krém, jégsaláta/fejes saláta/vegyes saláta

Öntsük le a vizet a könzerv csicseriborsóról és babról majd törjük durvára.  Adjuk hozzá a lereszelt sárgarépát, a  apróra vágott medvehagymát. Keverjük bele a majonézt, az élesztőpehelyt és fűszerezzük citromlével, sóval. Dolgozzuk össze a krémet. Rövid időre tegyük hűtőbe.

 

Klasszikus szilvalekváros bukta

2016 február 13. | Szerző:

Nagy bukta gyártásban voltunk, nincs is jobb, mint frissiben, langyos, omlós állapotában fogyasztani egy bögre kakaóval, vagy tejeskávéval. Egyszerűen imádnivaló!

Többféle töltelékkel készült már, új értelmet nyert például gesztenyelekvárral, nutellával is izgalmas, de azért a szilvalekvár az etalon!

bukta

Hozzávalók a tésztához:

45 dkg finomliszt

4 kanál kefir

1 tojás

5 evőkanál kristálycukor

2,5 dkg élesztő

3,5 dl tej

8 dkg olvasztott vaj

A lekenéshez: 1 tojás

Töltelék: szilvalekvár

Futtassuk fel az élesztőt egy deci cukros tejben.

Keverjük a liszthez a cukrot, a felfuttatott élesztőt, az egész tojást, a maradék langyos tejet és dagasszuk össze a tésztát. Adjuk hozzá a kefirt és csorgassuk bele az olvasztott vajat. Langyos helyen letakarva hagyjuk duplájára kelni.

Lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk nagyjából fél centis vastagságúra a tésztát. Vágjunk belőle körülbelül 6×6 centis kockákat, tegyünk a közepére egy csíkban a lekvárból és tekerjük fel. Tegyük sütőpapírralbélelt tepsire lazán, egymás mellé a buktákat, és letakarva pihentessük még 20 percet. Kenjük meg a tetejét a felvert tojással és előmelegített, 180 fokos sütőben süssük készre, nagyjából 25 percig.

lekvárosbukta2

Megjegyzés: bár a kefir hozzáadása azt a célt szolgálja, hogy másnak is még puha legyen, sajnos a porhanyósságából 24 óra múltán kezd veszíteni.

Kávé helyett kávés amerikai palacsinta reggelire!

2015 december 17. | Szerző:

Palacsintában egyre jobb vagyok! Most éppen ez az aktuális kedvenc. Sajnos a hétköznapi rohanós reggeleken ritkán marad erre idő, inkább a hétvégi kényeztetős reggelik fogása. Kellemesen kávés. Isteni finom, legfőképpen juharsziruppal meglocsolva!

kapuccinos

Az elmúlt évek amerikai palacsintás kedvencei ezek voltak: ez a sütőtökös, vagy ez a klasszikus és még oly sok más, ami nem került még ide a blogba fel!

cappalacsinta1

Cappuccinós amerikai palacsinta

Hozzávalók:

  • 1 bögre liszt
  • 1/3 bögre tejpor
  • 2 kiskanál instant kávépor
  • 1 kiskanál cukor
  • ½ kiskanál só
  • 1/2 kiskanál szódabikarbóna
  • ¾ bögre tej
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál olvasztott vaj
  • 4-5 evőkanál juharszirup
  • 3-4 evőkanál vaj a sütéshez

Egy tálba öntsük egybe a hozzávalókat: először a lisztet, majd a tejport, az instant kávéport, a cukrot, a sót és a szódabikarbónát. Adjuk hozzá a tojást, öntsük bele a tejet, az olvasztott vajat, és forgassuk össze a lisztes keverékkel. Egy palacsintasütőt kenjünk ki vékonyan vajjal, és tegyünk a tésztából tetszőleges méretű halmokat. (Egy evőkanál elegendő.) Rövid idő alatt süssük át mindkét oldalán.
Juharsziruppal meglocsolva tálaljuk.

Ez a palacsinta receptem az NLC oldalán is megjelent.

Címkék: ,


Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!