Halvas horiatikos (búzadara puding)
2007 augusztus 3. | Szerző: marmalade
Chilii nagyon eltalálta a témaválasztást, örültem neki, mivel enni és utazni mindig is szerettem.
Az utazás szeretetét még szüleim oltották belém; kb. 2 éves lehettem, amikor bepakoltak a Skodánk hátsó ülésére (bilistül együtt, hogy a komfort érzetem meglegyen) és nekivágtunk a világnak. Három évente nyugatra mentünk, a szokásos rokonlátogatásokkal egybekötve, a köztes években pedig a környező szoc’ista országokat róttuk és nagyokat kempingeztünk.
Görögországba már felnőtt fejjel szerettem bele és a Zurammal elég gyakran visszajárunk. Megismertük így a Peloponnészosz és a Chalkidiki – félsziget egy részét, és néhány nagyobb szigetet is. Nagy álmunk, hogy egyszer körbejárjuk (hajóval) a szigetcsoportokat, mindenhol elidőzve egy keveset.
Süteményből viszont a Zurammal ellentétben, aki nagy baklava rajongó, én jobban szeretem a búzadarával készült édességeket a galaktobourekot, a galaktopita-t, vagy a halvas-t.
Halvas horiatikos
(búzadara puding)
Hozzávalók: 1 evőkanál vaj, 1 csésze búzadara,
1 csésze cukor, 3 csésze víz, 2-3 evőkanál fahéj,
1 kiskanál szegfűszeg, 1 evőkanál narancsvirágvíz.
Mandula forgácsok.
Elkészítése: a vajon barnulásig pirítom a búzadarát. Hozzáadom a cukrot, elkeverem és felöntöm a vízzel. Beleteszem a fűszereket, majd mikor összesűrűsödik a narancsvirág vizet is.
Kisebb kuglóf formát kibélelek folpackkal, beleöntöm a masszát, majd több órán át hűtöm. Tálaláskor megszórom mandulaforgácsokkal.
In memo. tejkaramella puding
2007 május 30. | Szerző: marmalade
Számomra ilyen étel volt például az olívabogyó; tinédzser koromban, de még a huszas éveim elején látni sem bírtam, nemhogy kóstolni. Aztán megkedveltem, megszerettem. Most meg már nélkülözhetetlen.
És ilyen a karamella is.
Egyedül csak a Dobos-torta tetején tűrtem meg. Emlékszem barátném anyukája karamella-pudingot csinált nekünk valamilyen porból. Hát húztam a szám, hogy miért nem csoki, vagy legalább vanília.
Most meg bekattantam. Rácuppantam. Annyit olvastam az utóbbi időben a gasztro-világban karamelláról, hogy megkívántam. És érdekes módon az a húsz évvel ezelőtti, fanyalogva elfogyasztott karamell-puding íze ugrot be, olyan erősen, mintha tegnap ettem volna. Minden áron ilyet akartam enni.
Szerencsére kering néhány recept a virtuális világban. Én most ezt főztem.
Tejkaramella puding
2 dl tejszín,
1 egész tojás, 1 tojássárgája, 3 lapos evőkanál kukoricaliszt
egy csipetnyi só
Elkészítése: Egy lábosba beledobtam a vajat, a barna cukrot, vaníliás cukrot és megszórtam egy csipetnyi sóval. Sűrű kevergetések mellett felolvasztottam. Hozzáöntöttem, de inkább csak úgy löttyintgettem a tejszínt, majd a tejet is.Hagytam a tűzön melegedni,majd belekevertem a tojásos masszát: a tojás sárgáját, egy egész tojást és három evőkanál kukorica lisztet összekevertem. Ez jó sűrű lett, mint a galuska, majd a nem túl forró karamelles tejből 10 evőkanálnyit átmértem a tojásos masszába, hogy felhíguljon. Elkevertem. És visszaöntöttem a karamellás tejbe, hogy az meg besűrűsödjön. Folyamatosan kevergettem, amíg forrni és sűrűsödni nem kezdett. Még melegen tálkálba töltöttem.
Barátkozom az amaránttal: amarántos csokipuding
2013 november 21. | Szerző: marmalade
Barátkozom az amaránttal. És próbálom a családomat is hozzászoktatni, leginkább persze rejtett formában. Ideje volt hát túl lépni a levesbetét és a reggeli édes kása állapotán, ezért külön örültem, az nlc felkérésének, mert agyalhattam, hogy mibe is teszem majd bele…és látni, hogy a sor korántsem áll meg 3 receptnél.
Ezt a pudingot talán kezdő amarántosoknak ajánlanám, a csoki és a fahéj nagyon jól illik hozzá és kicsit rejtve van benne az amaránt karakteres íze. Mert azért tagadhatatlan, hogy van egy kissé fanyarabb, talán a dióra emlékeztető “mellék” íze, amit nem mindenkinek könnyű megszokni.
Ez most a hedonista változat habtejszínnel, porcukorral, de nyugodtan lecserélhető a tejszín kókusztejre, mandulatejre, a cukor pedig mézre, kókuszcukorra, agave szirupra!
Amarántos csokipuding
Hozzávalók 2-3 főre:
2/3 bögre pattogtatott amaránt (kb 150 ml), ugyanannyi víz, 250 ml habtejszín, 100 g étcsokoládé, 1-2 evőkanál porcukor, 1 kiskanál őrölt fahéj, 1 tojás sárgája, 1 kiskanál étkezési keményítő.
Az amarántot öntsük fel a vízzel (1,5 deci) és főzzük addig, míg a víz nagy része elpárolog belőle, és kásaszerűen besűrűsödik. Ekkor adjuk hozzá a habtejszínt, majd amikor már langyosodik akkor a darabokra tördelt étcsokit, cukrot és fahéjat. Forraljuk fel és sűrítsük egy tojás sárgájával és az étkezési keményítővel. Amikor besűrűsödött vegyük le a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni, töltsük tálkákba és tegyük hűtőszekrénybe.
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: