Lazacos party falatka

2013 január 4. | Szerző:

 

Ideje felvenni a 2013-as év fonalát… Egy tavalyi recepttel.

Nem baj, ha elmúlt szilveszter. Ez a nagyon finom lazacos falatka bármilyen buliban, rendezvényen megállja a helyét!

Elkészítése gyors és könnyű, mivel mirelit leveles tésztából dolgozunk!

Ez amolyan canapie, vagyis finger food típúsú étel. Vagyis kicsinyke kenyér vagy pirítós,vagy leveles tésztás falatka, ami ízletes, pikáns krémmel van megkenve, megtöltve. A francia canapé szóból (igen, az az ülőalkalmatosság) mert nem kell vele asztalhoz ülni, késsel villával enni és a feltétje a tetején, olyan mintha egy kanapén csücsülne.  Remek aprófalat, bármilyen buliba, vagy előétel, egy nagyobb eseményre!

 

Lazacos party falatka

 

Hozzávalók: 1 csomag mirelit leveles tészta, 1 tojás elkeverve

A töltelékhez: 100 g lazacfilé, 1 kis doboz tejföl, 125 g krémsajt, metélőhagyma,tárkony,kapor.

 

 

 

1./ A tésztát nyújtsuk ki és pogácsaszaggatóval formázzunk köröket.  Ezzel béleljünk ki egy kisebb méretű muffinformát.

2./ Tetejét szaggasuk ki kisebb átmérőjű formával. (Én a cirádásabb, linzerhez használt formával dolgoztam.)

3./ Töltsük meg a krémmel és tésztával zárjuk le. Tetejét kenjük meg a felvert tojással.

4./ A töltelékhez a lazacot egy serpenyőben mindegyik oldalán pirítsuk meg, villával nyomkodjuk szét és adjuk hozzá a fűszereket, a krémsajtot majd lazítsuk tejföllel.

Süssük 200 fokon nagyjából 20 percig.

Címkék: , ,

Korfui emlékmorzsa

2009 március 15. | Szerző:

 

Korfui emlékmorzsa

Ennek a péksüeménynek az egyik
fajtáját még Korfu szigetén kóstoltam. Jó néhány évvel ezelőtt, amikor a
tikkasztó melegben róttuk a kikötő utcáját, hogy egy könyvhöz anyagot
gyüjtsünk, valahol a Donzelot és az Arseniou környékén egy jellegtelen külsejű
pékségre bukkantunk.
Sehol egy turista, csak
helybéliek. Nyoma sincs baklavának, kadaifinak, vagy galatoburekonak, de van
frissen sült kenyér, mazsolás kalács, marcipános leveles tészta, és
vaníliakrémmel töltött batyu, amit látványra – legjobban -a mi túros batyunkhoz
tudnám hasonlítani. Én ezt választottam és már a Bizánci Múzeum környékén járva
nagyon sajnáltam, hogy nem jegyeztem fel a görög nevét.
 Telt múlt az idő, majd a világhálón
felfedeztem a vaníliakrémmel töltött danish
pastry
-t, vagyis dán tésztát és lám ízre ugyan az a süti köszönt vissza rám,
amit egykor korfun ettem. Nigella házi istennős könyvébe is van hasonló recept.

Azóta rendszeresen készítem,
praktikussága miatt kalács formában.

 Legutóbb a vanília töltelékhez
túrót is kevertem.

 

Túrós-vaníliás péksütemény

Hozzávalók:

220 g liszt

25 g friss élesztő

2 evőknál cukor

1 dl tej

1 tojás

+ 125 g puha margarin

 

Túrós vaníliakrém

2 tojás sárgája

1,5 evőknál kukoricaliszt

4 evőkanál cukor

250 ml tej

100 g túró.

 

Langyos tejben, kevés cukor
hozzáadásál megfuttattam az élesztőt, majd összekevertem a liszttel és a
tojással.

Meleg helyen hagytam kelni a
tésztát, ekkor kinyújtottam és belegyúrtam a puha vajat.

Lefedve ismét kelni hagytam egy fél
órára.

Ekkor sütőpapíron kinyújtottam (hogy
könnyebb legyen a tepsibe átemelni),  kb. 4 mm vastagságú téglalapra és hosszában
a két szélét újnyi vastagságú csíkokra bevágtam, hogy ezt később majd a tészta
tetejére hajtsam, mintha fonat lenne.

 A töltelékhez a lisztet, a
tojások sárgáját, és a cukrot csomómentesre kevertem és folyamatos kevergetés
mellet pudingszerűen besűrtettem. Ekkor belekevertem a túrót.

 A kihűlt krémet a tészta közepére
halmoztam, majd a bevagdalt széleket felváltva a két oldaláról, ráhajtottam és egy hosszúkás sütőformába tettem.
Tetejét egy tojásfehérje és kevés tej keverékével kentem meg.

Előmelegített sütőben kb. 35 perc
alatt megsült.

Címkék:

Tönkölyös bagette

2008 január 14. | Szerző:

 

Nagyon megszerettem a kovásszal készült kenyereket. Sokkal könnyedebb lesz tőle minden. Gyors kovász készítésében sok segítséget kaptam Fűszeres Esztertől, aztán persze kiműveltem magam, és már többféle recept lapján el tudnám készíteni. Mégis valahogy mindig ehhez térek vissza.Ez az etalon!

Gyors kovász: 15 dkg lisztet, 1 dkg friss élesztőt, 2 kiskanál mézet, 2,5 dl meleg vizet elkeverek. Félre teszem 12 órára. Ez idő alatt alaposan felfut. Kétszer átkeverem, hagyom egy kicsit erjedni és befőttes üvegbe töltve, a hűtőbe tárolom.

Tönkölyös bagette

(2 db kb.25-30cm-es rúdhoz)

 Hozzávalók: 1,5 bögre tönköly liszt, 1,5 bögre kenyérliszt (BL80),

3 evőkaál kovász, 2,5-3 dl meleg víz,

1 kiskanál sikér, 1,5 kiskanál só.

 

A hozzávalókat összekeverem robotgéppel, majd egy kicsit kézzel is és langyos helyen a duplájára kelesztem. Ez kb. 45-60 perc.

A tésztát két részre osztom. Majd a Doctor Peppernél (lásd: video) tanultak alapján tenyérrel bagette formára hajtogatom.

Tetejét késsel megcsíkozom és sütőpapírral bélelt sütőlapra fektetetem.

Forró (legalább15 percre előmelegített) sütőben, alacsonyabb hőfokon 30-35 percig sütöm.

 
Aki a bagettet tönkölyössebben és kovász nélkül szeretné elkészíteni, ajánlom  Siccike útmutatását.

Címkék:

Vajas-juhtúrós pogácsa

2008 január 3. | Szerző:

 A sok édes után jólesik néha egy kis sós is. És mivel végre becsületesen hajtogattam-pihentettem a tésztát, meg is lett a jutalmam; szépek, ízletesek és porhanyósak lettek a falatok.

Vajas-juhtúrós pogácsa

Hozzávalók:60 dkg liszt, 20 dkg házi vaj,

20 dkg Brindza juhtúró, 1 kiskanál só, 2 tojás sárgája,

2,5 dkg élesztő, 1 dl langyos tej és kb, 125 ml tejföl,

10 dkg reszelt gouda sajt.

Az élesztőt felfuttattam a langyos tejben, a lisztet elmorzsoltam a vajjal. Majd hozzádolgoztam a többi hozzávalót, a sót, a tojások sárgáját, a juhtúrót, a felfuttatott élesztőt és a tejfölt.

A tésztát lisztezett deszkán  két újnyi vastagra nyújtottam és a két oldalát egymásra hajottam (először a jobbot, majd a balt), majd alulról és felülről is összehajtottam. Kb. 15-20 percet pihentettem. Újra kinyújtottam és megint összehajtottam a kétoldalát, majd alulról felülről is. Újabb pihentetés – hajtogatás után kinyújtottam és pogácsákat szaggattam belőle. Tepsire tettem, tetejüket megkentem tojásfehérjével és rászortam a reszelt sajtot.

Előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt pirosra sült.

 

Címkék:

Illatos brióskalács

2007 december 23. | Szerző:

 

Nálunk nincs karácsony finom házi
készítésű kalács nélkül. Erről tavaly előttig a Zuram nagymamája gondoskodott,
de aztán eltávozott közülünk, így kénytelen voltam megtanulni a kalácssütés
csínját-bínját. Másoktól. Mert sajnos elmúlasztottam elkérni a nagyi receptjét és megtanulni tőle amit lehet.

Tavaly B. barátnőm osztotta meg
velem családi receptjüket, idén pedig egy briós-vajas tésztán alapuló receptet próbáltam
ki. Mind a kettővel meg vagyok elégedve.

 

Illatos brióskalács

50 g friss élesztő (vagy 14 g száríott), 80 ml meleg
víz, 1 kiskanál cukor, 60 dkg liszt (nálam most 30 deka finom, 30 deka rétesliszt
került bele),4 tojás 100 g
kristály cukor, egy narancs reszelt héja és fél narancs leve, egy csipetnyi só, 25 dkg
margarin.

Tetejére: 1 tojás
elkeverve.

 

Az élesztőt a meleg vízben egy
kanál cukor hozzáadásával felfuttatom. A liszthez hozzászórom a cukrot, a sót,
majd a felfuttatott élesztőt, belereszelem a narancs héját, hozzáadom a levét
és robotgéppel elkezdem keverni. Majd beleütöm a tojásokat is. A tésztát
lisztezett deszkán jól összegyúrom.

A margarint 5-6 adagban
belehajtogatom a tésztába. Alaposan össze kell dolgozni a tésztával. Nem kell
megijedni, kézmeleg hatására a vaj könnyen puhul, de azért eltart 1015 percig.

Öblös tálba teszem, betakarom
folpackkal és egy éjszkára a hűtőben pihenetem. (Gyorsabb változatnál elég
egy-két óra, amíg a tészta a duplájára dagad.)

Reggel 3 rúdat formázok a
tésztából, összefonom és zsírpapírral bélelt tepsire teszem. 10 percig
letakarva pihentetem, majd tetejét, oldalát bekenem a tojással és megszórom egy
evőkanál cukorral,

Előmelegített sütőben 30 perc
alatt megsütöm: 10 perc közepesen erős, 20 perc gyengébb tűzön.

 
Boldog, békés karácsonyt kívánok mindenkinek!

Címkék: ,

Hokkaidó tejeskalács nutellával töltve

2007 október 11. | Szerző:

 Igen. Megint kalács. Mondtam, ez már mánia. (Na jó, a valóságban azért eltelt egy-két nap a sütőtökös és a Hokkaidó óta!)

 A Hokkaido tejeskalács receptjével már én is szemeztem egy ideje a világ hálón, például ezzel is, de aztán jött Maci és ő nem teketóriázott annyit; mesütötte és beszámolt a tapasztalatairól, megkönnyítve ezzel  a dolgom. Mert én már Őt követtem, azzal a kis félrekacsintással, hogy a tésztát feltekeréskot – elvetemült módon – Nutellával töltöttem meg, mint Ő.

Fantasztikusan finom, jó állagú kalács lett belőle!

Hokkaidó tejeskalács nutellával töltve

Hozzávalók:

6 dkg finomliszt,
54 dkg kenyérliszt (BL 80),
7 g tasak szárított élesztő (én frisset használtam 50 g-ot),
3 dkg tejpor,
8 dkg cukor,
egy kiskanál só, 1 tojás,
25 dkg tej (nálam ez kb.:2,5-3 dl).

A töltelékhez: Nutella, ízlés szerint (tekercsenként kb. 2 kiskanál)

A lekenéshez: 1 tojássárgája, kevés tejjel (kb. 3-4 evőkanálnyi).

Az élesztőt 1 deci tejben, egy evőkanál cukorral megfuttattam. Egy nagy tálba szórtam a kétféle lisztet, a közepébe mélyedést csináltam és beleöntöttem a cukrot, a sót, az élesztőt, a tojást és a tejport,  majd a langyos tej hozzáaadásával robotgéppel összegyúrtam, majd kézzel is jól átdolgoztam.

Lefedve, langyos helyen úgy 1,5 óráig kelesztettem.

Amikor megkelt kiütögettem belőle a levegőt és 4 bucira osztottam, majd konyharuhával lefedve még 20 percig kelesztettem.

Egyenkén kicsit átgyúrtam, majd keskeny lappá nyújtottam (amilyen széles a sütőforma), egyenként két kiskanál nutellával megkentem, feltekertem és a kivajazott, lisztezett formába tettem. Ezt megcsináltam a maradék 3 bucival is. Letakarva, még egy jó órát meleg helyen hagytam pihenni, hogy megint megnőjjön a tészta.

Sütés előtt megkentem tojássárgája és tej keverékével, majd előmelegített sütőbe, úgy 35-40 perc alatt megsütöttem.

Címkék:

Sütőtökös kalács / Pumpkin Challah

2007 október 10. | Szerző:

 

Nem tudom mi van vele, de az utóbbi időben nagy
kenyér- kalács- és pizza sütő lázban lázban égek és élvezem nagyon, ahogy
kelesztem, gyúrom, dagasztom a tésztát. Én, aki hosszú évekig kelt-tészta fóbiában
szenvedtem, most egyszerűen imádom. Valószínűleg segített az is, hogy jobbnál
jobb receptek kerültek a kezem ügyébe, és ugye mindig ki kell próbálnia a legújabbakat
is.

Amit Rosánál láttam, az, maga a gyönyörűség! A kalács
mindig nyerő reggeli nálunk vajjal, lekvárral megkenve, a sütőtöknek meg most úgy is szezonja van! A
kalácsomnál azonban a sütőtök ízét szinte észre se vettem (óvatos duhajoknak
ideális), a fűszerek (kardamom, a gyömbér és a csipetnyi fahéj) viszont
finoman, ugyanakkor enyhén aromássá tették. A fahéj nem volt benne az eredeti
receptben, csak nem bírtam uralkodni zabolálatlan fahéjimádó természetemen.


Sütőtökös
kalács / Pumpkin Challah

Hozzávalók: fél csésze sült sütőtökpüré, 7 g szárított élesztő,

fél
kiskanál őrölt kardamom, fél kiskanál őrölt gyömbér, (fél kiskanál fahéj),

3 + ¾ csésze liszt, 2/3
csésze meleg víz,

1/3 csésze cukor, ¼ csésze napraforgó olaj,

1,5 evőkanál só,
1 tojás, + 1 tojás a lekenéshez.

Teteje megszórható mák-,vagy szezámmaggal.

Az élesztőt hagytam a meleg vízben felfutni.
(Sosem lesz olyan, mintha friss élesztőt használnál, igaz a szárítottnál
legtöbbször nincs is rá szükség, elég, ha a liszttel összekevered.)

Összekevertem a lisztet a fűszerekkel, majd a közepébe egy mélyedést fúrtam és
beleöntöttem az élesztőt. Kézzel összedolgoztam és konyharuhával lefedve,
langyos helyen 20 percet pihentettem.

Aztán összedolgoztam a cukrot a sót, a tojást, az
olajat és a sütőtökpürét, majd alaposan begyúrtam a tésztába.(Az én tésztám
kissé ragacsos volt még, ezért kukoricaliszttel tömörítettem.)  Átdagasztottam és egy olajjal kikent mély
edénybe tettem, letakartam és 2-3 órán á pihentettem.

Amikor letelt az ideje ököllel átütögettem, picit
gyúrtam, copfba fontam és a formába tettem, majd újabb 40 percig pihentettem,
és hagytam, hogy a a duplájára nőjjön. Megkentem tojással, ekkor lehet
megszórni a magokkal is és előmelegített sütőben 35-40 percig sütni.

Megjegyzés:
meg kell, hogy mondjam, nem vagyok eljesen megelégedve a végeredménnyel. A
kalács fonása nem sikeredett szépre, és a gyúrás közben a kelleténél jobban
szórtam meg kukorica liszttel. Emiatt a felvágás utáni második nap vége felé,
már egy kicsit szárazabbnak tűnt a tésztája. Az íze finom volt, de azért
legközebb több sütőtököt teszek bele.

Címkék:

Fahéjas briós, vajkaramellában sütve

2007 július 26. | Szerző:

Baby Rambutan oldalán látam meg először a receptet, már akkor is nagyon csábító volt, bár a körülményes leírás (külön link a tészta, külön link a szósz) miatt, csak kerülgettem egy darabig. Bár egy kicsit hasonlít a Macitól tanult kakaós csigára, mégis más. Más a tészta állaga,- igaz az elkészítése is hosszadalmasabb, mivel érdemes egy éjszakán át, a hűtőszekrényben keleszteni, – de a fáradozást, amit pontosabban inkább úgy kellene mondanom, hogy törődést, megéri. Végül is csak össze kell gyúrni, dagasztani, a többit az idő elvégzi.

Ami számomra újszerű volt eben a receptben az az, hogy a tepsit nem kell kivajazni, lisztezni, hanem karamellaszószt kell bele az aljára önteni.

A végeredmény kellemes, fahéjas, és a karamellától kissé ragacsos, rendkívül omlós tészta.

 

Fahéjas briós vajkaramellában sütve

 

Élesztős alap: ½ csésze (125 ml)  meleg tej, 50 g friss, vagy 2,5 kiskanál szárított élesztő, 1 tojás, 2 csésze liszt.      

Az élesztőt a tejben megfuttatom, majd a tojással. 1 csésze liszttel és egy robotgéppel összedolgozom, közben fokozatosan hozzákeverem a maradék lisztet. Összegyúrom és úgy  40 percig pihentetem.

 
Kelt tészta (brioche): 1/3 csésze cukor, 1 kiskanál só, 4 tojás, 1,5 csésze liszt + 18 dkg vaj.

Az élesztős alaphoz hozzádolgozom (robotgéppel a legkényelmesebb) a cukrot, a sót, és egyenként a villával elkevert tojásokat, majd a lisztet. Legalább 10-15 percig elbabrálok vele, majd belemorzsolom a vajat. Öblös tálba teszem, megszórom 1-2 evőkanál liszttel, és letakarom folpackkal. Hűtőszekrényben állni hagyom egy éjjen át.

Reggelre három-, négyszeresére is feldagad.

 
Karamellás szósz: 22,5 dkg vaj, kb. 20 dkg barna cukor, 2 evőkanál méz, 1,5 dl tejszín és 1,5 dl víz.

Egy lábosba összefőzöm a hozzávalókat és a tepsibe öntöm (keveset félre teszek, a tetejére).

 
Lisztes deszkán kinyújtom nem túl vékonyra (úgy fél újjnyira) a tésztát.

Megkenem kevés olvasztott vajjal, megszórom 1 csésze barna cukorral és 2-3 kiskanál őrölt fahéjjal.

Feltekerem és jó kétújjnyi (kb. 3 cm) szeleteket vágok belőle. Fektetve a tepsibe teszem.

Én még a karamellás krémből hagytam 3-4 evőkanálnyit és ezzel meglocsolom a csigákat.

Körülbelül 35 perc alatt elkészül.

Címkék: ,

Szezámmagos karika

2007 május 21. | Szerző:

 

Ez nálam gyenge pontnak számított.
Már én is túl voltam néhány kenyérféleség kipróbálásán (Jamie, és
Stahl-recepten), de valahogy mindig a kéreg volt az erősebb. Nem éreztem rá az
ízére, nem kaptam el a ritmust, így a kenyerek többsége ehetetlen volt.

Most viszont kezdek belelendülni.
Már túl vagyok egy hajdina kenyeren,
  Mamma francia szezámmagos kenyerén, és a svéd Anne zsemléin. 

Legutóbb a Holló és társa kiadó Kenyérsütés
otthon c. könyvéből készült szezámmagos karikákat késztettem el.

Szezámmagos karikák
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 1 teáskanál cukor,
1, 25 dl joghurt, 1 teáskanál
só, 2 evőkanál olívaolaj,

szezámmag, 1 teáskanál ékezési keményítő.

 Ebből az
adagból 12 karika lesz, nekem elég volt 6 darab, így mindennek csak a felét
vettem.

Elkészítése: Az élesztőt, a cukorral és 1,25 deci meleg vízzel
felfuttattam (pontosabban a
  fele
mennyiségű liszthez kb.
0,8
deci
vizet), kb. 15 percig pihentettem. Majd egy nagy
tálba beleszórtam a lisztet, az élesztőt, a joghurtot, a sót és az olajat. Néhány
percig géppel dagasztottam, majd kézzel átgyúrtam. Letakarva egy órát
pihentettem. A tésztát 12 egyenlő darabra (mint említettem én fele tésztát
csináltam és 6 karikát) osztottam,
 
egyenként kb. 18-20 cm-es rúddá sodortam, majd karikára formáztam.

Egy sütőlemezre sütőpapírt tettem
és a karikákat ráhelyeztem. Ismét egy órát pihentettem.

Az étkezési keményítőt 8 evőkanál
vízben elkevertem és felforraltam. Ezzel bekentem a karikákat, majd megszórtam szezámmaggal.
Úgy kb. 200 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt megsült.

Címkék:

Emlékezés a kalácsról

2007 április 8. | Szerző:

 Ez egy nagyon ízletes és patináns kalácsrecept, amely családunkban nagyanyáról unokára öröklődött.


Szerettem volna így kezdeni, de a mi családunkra ez éppen nem igaz, mivel húsvétkor egyáltalán nem volt divat nálunk kalácsot sütni, ráadásul egyik nagymamát sem volt szerencsém ismerni, pedig egyikük szakácsné is volt.
Mindig szerettem hallgatni a családi adomákat és olvasni
másoknál is azt, hogy ki milyen fortélyt, titkot, receptet stb. lesett el a nagymamától, milyen hatással volt rá az anyukája főztje. Szerencsére anyutól még tanulhatok, de az ősi, családi receptek sora igen csekély.

Szóval az ilyen típúsú kalács sütögetés nálunk nem volt divat, amíg nem találkoztam a párommal, akinek nagymamája minden ünnepnapon megsütötte a család kalács adagját. Sajnos tavaly Ö is eltávozott és magával vitte porhanyós kalácsának titkát is. (De azért a gombóclevesét még eltanultam!).Párom csalódottan meg is állapította, hogy akkor most Húsvétkor nem eszünk kalácsot. Hosszú, gyűjtögetős előéletem alatt sikerült ugyan egy-két kalácsot megsütnöm az ostorostót a kakaósig, de valahogy egyiket sem tartottam most olyan ünnepinek. Mígnem baráti körből érkezett a segítség és barátném megosztotta velem családi receptjét. És igen. Ez a legfinomabb házi foszlós kalács, amit valaha is sütöttem, ettem. Ezúttal tovább adom lányomnak. És minden kedves olvasómnak.

Omlós ünnepi kalács

Hozzávalók: 2,5 g élesztő, 3 dl tej, 10 dkg cukor,

60 dkg liszt, 10 dkg margarin felolvasztva, egy csipetnyi só,

2 + 1 tojás, citrom reszelt héja.

Az élesztőt, egy evőkanál cukorral  2 deci meleg tejben felfuttattam. Egy nagy tálba beleszórtam a lisztet, a maradék cukrot (kb. 8 deka), belereszeltem a citrom héját, a sót. Hozzáadtam a a 2 tojást és az élesztős tejet. (Mazsolát is lehet beletenni, de én most kihagytam.)

Robogéppel összekevertem. Közben hozzaadtam a felolvasztott margarint és még 1 deci tejet. Keverés után lefedve 1 óráig pihentettem.

A tésztáből lisztezett deszkán három csíkot sodortam, ezt összefontam. Kisebb tepsibe tettem, egy tojással bekentem és még 30 percig pihentettem.

Még egyszer átkentem a tojással és előmelegített sütőbe, közepes lángon 30-35 percig sütöttem.

Címkék:


Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!