Kürtős kalács
2009 október 28. | Szerző: marmalade
A receptet Berkenyén tanultam egy nyolcvanvalahány éves sváb nénitől, aki még mellékesen megosztotta velem túrós lepényének a receptjét is, és hihetetlen keserédes (és sajnos sokszor tragédiákkal ötvözött) életútját, a háborúról, a kitelepítésekről, az ororszországi száműzetésükről. Nagyon sajnálom, hogy nem volt nálam a diktafonom, jó let volna megörökíteni az utókornak…
Na de itt van a recept.
Kürtős kalács
Hozzávalók 10 darabhoz:
- 1 kg liszt
- 30 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 4 dkg friss élesztő
- 2 egész tojás,
- 2 tojás sárgája
- 5 dl tej
- Kristálycukor és fahéj kívülre.
Egy deci langyos tejben futassuk meg az élesztőt, majd a liszttel a puha vajjal, a porcukorral, a tojások sárgájával és az egész tojásokkal gyúrjuk össze. Öntsük hozzá a maradék tejet és 10-15 percig dolgozzuk meg a tésztát.
Meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.
Ekkor nyújtsunk ki a tésztát, vékonyra, vágjunk belőle másfél centis csíkokat. Ezt a tésztát tekerjük rá az olvasztott vajjal bekent fadurungokra, úgy, hogy egyik réteg, mindig egy kicsit rajta legyen a következőn. Asztal lapon gördítíe egyengessük el rajta a tésztát. Majd forgassuk meg a fahéjas cukros keverékben.
Mi kerti grillsütőn gyakori forgatás mellett sütöttük meg.
De készíthető kert híján sütőben, csináltam már én is így
Ehhez egy görgös sodrófát csomagoljunk be teljesen alufóliába. Kenjük meg olvasztott vajjal, és erre tekerjük rá a tésztát. Forgssuk meg fahéjes cukorban és 170-180 fokra előmelegített sütőben egy tepsire keresztbe fektetve, két-háromszori forgatás alatt kb 10-15 perc alatt süssük addig, míg a cukor ráolvad.

Sütőtökös, fahéjas kalács, bögrésen
2015 november 8. | Szerző: marmalade
Maradt egy kis sült sütőtök, kárba ne vesszen, gyorsan bele is került egy frissen összekevert kalácstésztába. Kalács tejeskávéval, kakaóval, számomra a legideálisabb reggeli, főleg ha egy kevés vaj és/vagy lekvár is kerül még rá.
A kalácssütéshez azért kell egy kis hangulat, pedig nem annyira időigényes, mint először gondolná az ember, de persze nem is annyira gyors, mint egy kevert tészta. A munka nagy részét a robotgép, meg a meleg hőmérséklet végzi.
Sütőtökös, fahéjas kalács
Hozzávalók:
kb. 3 bögre liszt (még felvehet + 1/2bögre liszt)
1/2 bögre tej
3 evőkanál cukor
7 g élesztő (instant)
3/bögre sült sütőtök -1/3 bögre vízzel turmixolva
4 dkg olvasztott vaj
1 tojás
Tölteléknek:
1/3 bögre barna cukor
3 kiskanál őrölt fahéj
A sült sütőtököt pürésítsük össze a vízzel.
Kenjünk ki vajjal egy püspökkenyér formát.
A lisztet keverjük össze az élesztővel, adjuk hozzá a tojást, a cukrot, a sütőtökpürét és a felmelegített tejet. Robotgéppel dolgozzuk, dagasszuk néhány percig. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, majd lefedve meleg helyen hagyjuk a duplájára emelkedni. (A fűtőtest erre most ideális hely!)
Nyújtsuk ki a tésztát egy ujjnyi vastagságúra, majd szórjuk meg barna cukorral, fahájjal. Szeleteljük fel a tésztát 4 x 3 kockára, és élére állítva tegyük a püspökkenyér formába.
180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 40 percig.
Jó étvágyat hozzá!
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: