Galatopita (Bugatsa)
2008 június 6. | Szerző: marmalade

Jól tudom, persze, hogy nem csak galaktoburekoból, galatopitából és baklavából áll a görög édeségek repertoálja, de az édes pita az egyik olyan süti, amelyik könnyedén, és széféleképpen elkészíthető. Főleg, ha a philo tészta helyett réteslapokat használunk. És persze, ha nem számítom bele azt a 15-20 percet, amíg a tejbegrízszerű masszát a tűz felett folyamatos kevergetés mellett besűrítjük.
Tocsogósabb, szirupos változata a galaktobureko.
Galatopita
Hozzávalók:
8 lapos rétestészta (de ha csak 6 lapos van, nem kell kétségbe esni!)
25 dkg búzadara,
35 dkg cukor,
3 tojás,
1 narancs, vagy citrom reszelt héja,
1 kiskanál narancsvirág víz,
5-6 dkg olvsztott vaj a réteslapokhoz,
Ízlés szerint fahéj és porcukor összekevere.
Robotgéppel krémessé kevertem a tojásokat és a cukrot, majd fakanállal folytatva a keverést hozzáadtam a búzadarát is. 1-
Egy nagy kerek formát kikentem vajjal, kevés liszttel és rétegenként 5 lapot bele tettem, egyenként, olvasztottott vajjal meglocsolva a rétegeket. Az 5.lap után beletöltöttem a grízes krémet.Erre ráfektettem a maradék 3 réteslapot, egyenként, vajjal meglocsolva. (6 lapos réteslapnál lehet 4-2 az arány.)
A kilógó széleket visszahajtva, meglocsoltam a tetejét a maradék vajjal és előmelegített sütőbe, kb. 180 fokon 20 percig sütöttem.
Amikor egy kissé kihült fahéjes porcukorral megszórva tálaltam.
Csicseriborsó leves görög módra (Soupa revithia)
2007 október 19. | Szerző: marmalade
Egy újabb példa, hogy a görög konyha nem csak gyrosból, souvlakiól és baklavából áll. Ez a leves roppant egyszerű, mint egy csicseriborsóval felturbózott, citromlével ízesített zöldségleves. De azért a markáns fűszerezés egy kicsit hiányzott nekem belőle.

(Soupa revithia)
Hozzávalók: 1 doboz csicseriborsó konzerv,
(vagy 30 dkg szárított csicseriborsó egy egész estére vízbe áztatva,másnap lecsöpögtetve),
2 fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa,
só, bors, babérlevél, fél kocka zöldségleves kocka,
kb.1 dl olíva olaj, 1 citrom.
A hagymát apróra vágtam és az olajon megfonnyasztottam, hozzáreszeltem a sárgarépát és átpírítottam.Ekkor hozzáöntöttem a csicseriborsót (levétől lecsöpögtetve), fűszereztem sóval, borssal, a babérlevéllel, a zöldségkockával és felöntöttem annyi vízzel, hogy jó két-három újnyira ellepje. Úgy egy óra alatt készre főtt.Szükség esetén még lehet egy kis vizet hozzá önteni.
Tálaláskor meglocsoltam citromlével.
Krétai recept: öntsd le citromlével, szórd meg zsályával
2007 szeptember 17. | Szerző: marmalade
Na az ilyenfajta házi recepteket hiányoltam legutóbb Rodoszon! Persze azért tudom, hogy ezen hiány fennállásában én is lúdas voltam, mert nem eredtem a kisebb falvakba kutakodni. Majd legközelebb.
Zsályás csirkemell
Én most vadrizzsel tálaltam.
Halvas horiatikos (búzadara puding)
2007 augusztus 3. | Szerző: marmalade
Chilii nagyon eltalálta a témaválasztást, örültem neki, mivel enni és utazni mindig is szerettem.
Az utazás szeretetét még szüleim oltották belém; kb. 2 éves lehettem, amikor bepakoltak a Skodánk hátsó ülésére (bilistül együtt, hogy a komfort érzetem meglegyen) és nekivágtunk a világnak. Három évente nyugatra mentünk, a szokásos rokonlátogatásokkal egybekötve, a köztes években pedig a környező szoc’ista országokat róttuk és nagyokat kempingeztünk.
Görögországba már felnőtt fejjel szerettem bele és a Zurammal elég gyakran visszajárunk. Megismertük így a Peloponnészosz és a Chalkidiki – félsziget egy részét, és néhány nagyobb szigetet is. Nagy álmunk, hogy egyszer körbejárjuk (hajóval) a szigetcsoportokat, mindenhol elidőzve egy keveset.
Süteményből viszont a Zurammal ellentétben, aki nagy baklava rajongó, én jobban szeretem a búzadarával készült édességeket a galaktobourekot, a galaktopita-t, vagy a halvas-t.
Halvas horiatikos
(búzadara puding)

Hozzávalók: 1 evőkanál vaj, 1 csésze búzadara,
1 csésze cukor, 3 csésze víz, 2-3 evőkanál fahéj,
1 kiskanál szegfűszeg, 1 evőkanál narancsvirágvíz.
Mandula forgácsok.
Elkészítése: a vajon barnulásig pirítom a búzadarát. Hozzáadom a cukrot, elkeverem és felöntöm a vízzel. Beleteszem a fűszereket, majd mikor összesűrűsödik a narancsvirág vizet is.
Kisebb kuglóf formát kibélelek folpackkal, beleöntöm a masszát, majd több órán át hűtöm. Tálaláskor megszórom mandulaforgácsokkal.
Szofrito
2007 június 29. | Szerző: marmalade
(De úgy látom a görög konyha most másokat is megihletett, pl.: Bundásalmát, Macit, vagy Moest.)
Egy ilyen mediterrán jellegzetesség a sofrito is, amit például Spanyolországban olyan étel alapnak használnak, amihez olívaolajban párolt hagymát, fokhagymát és paradicsomot összefőznek, majd erre építkezve hozzáteszik a többi hozzávalót, zöldséget, húst stb.
Én az egyik korfui kedvencemet készítettem el(Szofrito), ami a Bourdetto és a Pasztitszada mellett az egyik leghíresebb helyi specialitás.- Borjúszelet borecetben párolva, amit többnyire burgonyával fogyasztanak, de ugyanolyan finom párolt rizzsel is.
Szofrito
Hozzávalók: 6 szelet marharostélyos,
só, bors, oregnó, majoranna, liszt,
A liszet összekevertem a fűszerekkel: só, bors, majoranna, oregánó. A hússzeleteket enyhén kiklopfoltam, majd megforgattam a fűszeres lisztben. Mindkét oldalán kisütöttem az olívaolajban (én ennél a műveletnél le szoktam takarni a serpenyőt, hogy hamarabb átsüljön mindkét oldala), rászortam a zúzott, préselt fokhagymát és a petrezselymet. Aláöntöttem a borecetet és a vízet és hagytam, hogy megpárolódjon benne.
Akkor jó, mikor a hús már puha, a szaftja pedig krémessen barna lesz.
Megjegyzés: volt már úgy, hogy kicsit savanyúbbra sikeredett, ilyenkor egy evőkanál mézzel kozmetikáztam.
Spenótos-fetasajtos falatok
2007 március 30. | Szerző: marmalade
Előre bocsájtom, hogy nem ez volt életem legjobb hete. Mint olvasó, alig bírtam visszafogni magam, amíg a többiek finomabbnál finomabb ételekkel bombázták gyomornedveimet, (amelyek közül Mamma, Húsvéti sonkagombóclevese és Lila Füge csirke curryja igazi ördögi kísértésként csábítgatott, hogy már (a fenti ételek híján) majdnem egy mezei gépsonkás szendvicsbe haraptam), addig jómagam a lustábbak közé tartoztam. (indoklást lásd alább – hátha valaki nem kiváncsi tovább a siralmaimra). Pályaművem a kezdeti nagy alkotói tervekből szétfoszladozva, végül a biztosabb és a gyakorlatban nálam már jó bevált görög előétel, egy spenótos táska lett.

Spenótos-fetasajtos falatok
(Spanakopita)
Hozzávalók: egy csomag zöldhagyma, 50 dkg spenót, 15 dkg feta sajt, 1 tojás, 1-2 csomó petrezselyem, szerecsendió, réteslap.
A zöldhagymát és a spenótot kevés olajon megpárolom, majd hozzákeverem a többi tartozékot is: a petrezselymet apróra vágva, a fetasajtot szétmorzsolva, szerecsendiót, ízlés szerint.
A tésztalapokat egyenként csíkokra vágom, olvasztott vajjal kikenem, aljára egy halom spenótos tölteléket teszek és mint a zászlót, háromszög alakban felhajtom.
Tepsire fektetem, tetejét olvsztott vajjal megkenem és kb. 20percig sütöm.
Heti summa:
Egy héttel húsvét előtt, a hetek óta tartó húsnélküliségben elfáradt a szervezetem. Ráadásul naponta háromféle ételt főzök, egyet a babónak (neki kétszer, egy gyümölcspüréset és egy főzelékeset), egyet az apjának (lehetőleg valami húsosat) és egyet magamnak (valami vegát). És mivel most már tényleg kimerülőben az energiatartalékaim, ez utóbbin (vagyis magamon) spórolom meg az időt. Hol van már a kezdeti indiai krisna konyhából vett lelkesedés a paneer golyók, tofu ragukból szárnyaló kreativitás? Na jó, egy-két előre csomagolt tofuburger lapul a hűtőbe…de egy gasztrobloger előrecsomagolt terméket egyen? Lyukad a suszter cipője? Ráadásul meg is feledkezem róla.
Heti veszteségek:
– rosszul sikerült krumplis pogácsa,
– eltörött borospohár (természetesen a készletből)
– eltörött madagaskári bourbon vanília esszencia (ez fájt a legjobban).
Sebaj, most már mindjárt itt a Húsvét és én húst hússal eszek majd…egészen addíg, amíg egy fogyókúrába bele nem kezdek, mert a tévhittel ellentétben a húsnélküliség egyáltalán nem fogyaszt.
Sáfrányos, kardamomos turmix
2008 július 3. | Szerző: marmalade
Kellemes, egzotikus ízű hűsítő ital, ezúttal (az első sugallat ellenére nem az arab világból, hanem ) Görögországból.
Tudom Görögországról nem mindenkinek a sárfánytermesztés ugrik be, pedig az innen származó sáfrány nagyon jó minőségű és intenzív aromájú.
Termesztik Krétán és a Kikládokon, itt többnyire saját háztartásuk ellátására.Nagyobb mennyiségben és az üzletek polcain viszont főleg a makedón földről való, Kozanis sáfránnyal lehet találkozni.
Sáfrányos, kardamomos turmix
Egy késhegyni sáfrányt 2 evőkanál meleg vízben fel kell oldani.
Negyed órát hagyd állni.
A turmixgépbe önts 2 bögre (2 decis) tejet, adj hozzá 1 evőkanál mézet,
egy csipetnyi őrölt kardamom-t, a sáfrány esszenciát,
dobj bele néhány darad jégkockát és turmixold össze.
Korfui barátaim, akiktől a recep is származik mozsárban zúzott pisztáciával szórták meg a tetejét,
ehhez én inkább fahéjat használtam.
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: