A fánkokkal idén valahogy nem volt szerencsém. Rögtön egy félresikerült túrófánkkal indítottam, és ez jó darabig a kedvemet szegte. Mivel anyu sajnos nem talála meg azt a receptet, amiből legutóljára azt a fincsit csinálta, a TV Paprika magazin februári számából vadásztam egyet – de inkább hasonlított olajban tocsogó túrógombócra, mint rózsaszín-pozsgás fánkra.
Majd jött ez a marokkói, a régi ízemlékek nyomán, a TV Paprika Egy falat Marokkó c. könyv tartozékaként.
Két kiskanál szárított élesztőt összekevertem 125 ml langyos vízzel, egy kiskanál cukorral és meleg helyen megfuttattam. 310 g lisztet, egy csipet sóval összekevertem és az élesztőt a liszt közepébe vályt mélyedésbe öntöttem. Úgy kevertem el, hogy mindig egy kicsi lisztet felvegyena széléből, majd hozzá löttyintettem további 125 ml langyos vizet és annyi liszttel kevertem el, hogy kb. palacsintatészta-sűrűségű legyen. Állni hagytam 15-20 percig, amíg a tésztán buborékok keletkeztek, majd a maradék liszttel lágy tésztává gyúrtam össze. Egytálat beolajoztam, ezen végig görgettem a fánktésztát és kb. egy órát állni hagytam.
A megkelt tésztát átgyúrtam, húrkára formáztam és 15-20 kisebb darabot vágtam le belőle, amit egyhén olajos kézzel mini zsemlévé formáztam, és kilyukkasztottam a közepét. Forró olajba tettem a fánkot, ekkor egy fémnyársata lyukba szúrtam, ezzel megforgattam a fánkot, nehogy a magas hő hatására összesüljön. A kisült fánkot még melegen barna és kristály cukor keverékében hempergettem.
Szerény véleményem az idei fánkmunkásságomról: getting better, vagyis egyre jobb, pontosabban lesz ez még jobb is!
Marokkói fánk
2007 február 24. | Szerző: marmalade
A fánkokkal idén valahogy nem volt szerencsém. Rögtön egy félresikerült túrófánkkal indítottam, és ez jó darabig a kedvemet szegte. Mivel anyu sajnos nem talála meg azt a receptet, amiből legutóljára azt a fincsit csinálta, a TV Paprika magazin februári számából vadásztam egyet – de inkább hasonlított olajban tocsogó túrógombócra, mint rózsaszín-pozsgás fánkra.
Majd jött ez a marokkói, a régi ízemlékek nyomán, a TV Paprika Egy falat Marokkó c. könyv tartozékaként.
Két kiskanál szárított élesztőt összekevertem 125 ml langyos vízzel, egy kiskanál cukorral és meleg helyen megfuttattam.
A megkelt tésztát átgyúrtam, húrkára formáztam és 15-20 kisebb darabot vágtam le belőle, amit egyhén olajos kézzel mini zsemlévé formáztam, és kilyukkasztottam a közepét. Forró olajba tettem a fánkot, ekkor egy fémnyársat a lyukba szúrtam, ezzel megforgattam a fánkot, nehogy a magas hő hatására összesüljön. A kisült fánkot még melegen barna és kristály cukor keverékében hempergettem.
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: