Hokkaidó tejeskalács nutellával töltve

2007 október 11. | Szerző: |

 Igen. Megint kalács. Mondtam, ez már mánia. (Na jó, a valóságban azért eltelt egy-két nap a sütőtökös és a Hokkaidó óta!)

 A Hokkaido tejeskalács receptjével már én is szemeztem egy ideje a világ hálón, például ezzel is, de aztán jött Maci és ő nem teketóriázott annyit; mesütötte és beszámolt a tapasztalatairól, megkönnyítve ezzel  a dolgom. Mert én már Őt követtem, azzal a kis félrekacsintással, hogy a tésztát feltekeréskot – elvetemült módon – Nutellával töltöttem meg, mint Ő.

Fantasztikusan finom, jó állagú kalács lett belőle!

Hokkaidó tejeskalács nutellával töltve

Hozzávalók:

6 dkg finomliszt,
54 dkg kenyérliszt (BL 80),
7 g tasak szárított élesztő (én frisset használtam 50 g-ot),
3 dkg tejpor,
8 dkg cukor,
egy kiskanál só, 1 tojás,
25 dkg tej (nálam ez kb.:2,5-3 dl).

A töltelékhez: Nutella, ízlés szerint (tekercsenként kb. 2 kiskanál)

A lekenéshez: 1 tojássárgája, kevés tejjel (kb. 3-4 evőkanálnyi).

Az élesztőt 1 deci tejben, egy evőkanál cukorral megfuttattam. Egy nagy tálba szórtam a kétféle lisztet, a közepébe mélyedést csináltam és beleöntöttem a cukrot, a sót, az élesztőt, a tojást és a tejport,  majd a langyos tej hozzáaadásával robotgéppel összegyúrtam, majd kézzel is jól átdolgoztam.

Lefedve, langyos helyen úgy 1,5 óráig kelesztettem.

Amikor megkelt kiütögettem belőle a levegőt és 4 bucira osztottam, majd konyharuhával lefedve még 20 percig kelesztettem.

Egyenkén kicsit átgyúrtam, majd keskeny lappá nyújtottam (amilyen széles a sütőforma), egyenként két kiskanál nutellával megkentem, feltekertem és a kivajazott, lisztezett formába tettem. Ezt megcsináltam a maradék 3 bucival is. Letakarva, még egy jó órát meleg helyen hagytam pihenni, hogy megint megnőjjön a tészta.

Sütés előtt megkentem tojássárgája és tej keverékével, majd előmelegített sütőbe, úgy 35-40 perc alatt megsütöttem.

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. maci says:

    Hát ez tényleg elvetemülten turbónutellás! ;o) Imádom ezt a kalácsot, és örülök, hogy neked is ízlik!

  2. Piszke says:

    ennek nálunk biztos nagy sikere lesz! a cupcakekekkel kapcsolatban kérdezném, hogy végülis milyen volt az összbenyomás? már olyan régóta szemezek velük, csak a végső elhatározás hiányzik. végülis csak egy vakrémes torta más formában, vagy van benne valami többlet?!

  3. marmalade says:

    Igen, ez a kalács mindenhogyan tökéletes.És hogy őszinte legyek nem is tettem bele annyi nutellát, mert a tésztára kenés közben igen csak megremegett a kezem, hogy nem egyből a számba kerülnek a nutellás falatok!

  4. marmalade says:

    Piszke, aki a vajas dolgokat szereti, annak nagyon bejön.De igazából ez tényleg csak pici, vajkrémes tortácska! Viszont előnye, hogy egy sütésnyi tésztához(ami viszont nagyon jó alap) kipróbálhatsz többféle (csokis, vaníliás, kókuszos, gyümölcsös stb) krémeket.

  5. gigi a konyhában says:

    Szia! Kicsit off leszek :-). Ha jól emlékszem, te érdeklődtél a kakaóporból készíthető csokimáz iránt. Beszéltem anyuval, azt mondta, hogy kakaópor, víz és cukor kell bele, de a pontos arányokat nem tudja fejből, mert akárhányszor csinálta, mindig nagyon nehezen tudott vele bánni, úgy fogalmazott, hogy “mázgás” volt. Úgyhogy ő is inkább a tortabevonót választja.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció




Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!