Narancsos rizskoch

 Valami oknál fogva viszonylag ritkán készítem ezt a süteményt. Pedig egyszerű és ízletes. És most már nem csak  én, hanem a gyerkőc is imádja.

Nekem a “spórolósabb” verzió vált be, nem szeretek ugyanis annyi tejet felhasználni (kb. 1 liter),  így nagyjából a felét vízzel helyettesítem. Ebbe félig megfőzöm a rizst és utána öntöm fel az ízesített tejjel.

A narancs, és annak héja reszelve, facsarva stb. mindig nyerő kombináció nálam.

Narancsos rizskoch,

házi feketeszeder-őszibarack lekvárral

Hozzávalók: 1 bögre (2,5

decis) rizs,

4 dl

víz,  5 dl tej,

2 dl víz, 4 tojás, 15 dkg cukor,

1narancs

reszelt héja, 4 evőkanál narancslé,

3 evőkanál liszt.

A rizst átöblítem, és nagyjából dupla mennyiségű vízben (4 dl) felteszem főni. Először

felforralom, majd alacsony hőfokon puhítom. (Egyszer-kétszer óvatosan

átkeverve.) Amikor a rizs a vizet alaposan magába szívta felöntöm a tejjel,

ízesítem a narancs reszelt héjával, egy evőkanál cukorral . Addig főzöm amíg a

rizsszemek megpuhulnak és a rizs a tejet is magába szívja.

Amikor elkészült félre teszem hűlni.

A tojásfehérjéket a cukor felével kemény habbá verem, a tojások

sárgáját pedig a cukor másik felével és 3-4 evőkanál narancslével összekeverem.

A kihült rizshez hozzákeverem a cukros tojássárgáját,

beleforgatom a tojások felvert habját. Óvatosan átkeverem, majd megszórom

néhány evőkanál liszttel. Ismét átkeverem.

Vajjal, liszttel kikent kerek tepsibe öntöm. Előmelegített

sütőben,  kb. 180 fokon 30 perc alatt

megsütöm.



Házi készítésű feketeszedres-őszibarack lekvárral kínáltam.

Tovább a blogra »