Narancsos rizskoch

2008 október 21. | Szerző: |

 Valami oknál fogva viszonylag ritkán készítem ezt a süteményt. Pedig egyszerű és ízletes. És most már nem csak  én, hanem a gyerkőc is imádja.

Nekem a “spórolósabb” verzió vált be, nem szeretek ugyanis annyi tejet felhasználni (kb. 1 liter),  így nagyjából a felét vízzel helyettesítem. Ebbe félig megfőzöm a rizst és utána öntöm fel az ízesített tejjel.

A narancs, és annak héja reszelve, facsarva stb. mindig nyerő kombináció nálam.

Narancsos rizskoch,

házi feketeszeder-őszibarack lekvárral

Hozzávalók: 1 bögre (2,5
decis) rizs,

4 dl
víz,  5 dl  tej,

2 dl víz, 4 tojás, 15 dkg cukor,

1narancs
reszelt héja, 4 evőkanál narancslé,

3 evőkanál liszt.

A rizst átöblítem, és nagyjából dupla mennyiségű vízben (4 dl) felteszem főni. Először
felforralom, majd alacsony hőfokon puhítom. (Egyszer-kétszer óvatosan
átkeverve.) Amikor a rizs a vizet alaposan magába szívta felöntöm a tejjel,
ízesítem a narancs reszelt héjával, egy evőkanál cukorral . Addig főzöm amíg a
rizsszemek megpuhulnak és a rizs a tejet is magába szívja.

Amikor elkészült félre teszem hűlni.

A tojásfehérjéket a cukor felével kemény habbá verem, a tojások
sárgáját pedig a cukor másik felével és 3-4 evőkanál narancslével összekeverem.

A kihült rizshez hozzákeverem a cukros tojássárgáját,
beleforgatom a tojások felvert habját. Óvatosan átkeverem, majd megszórom
néhány evőkanál liszttel. Ismét átkeverem.

Vajjal, liszttel kikent kerek tepsibe öntöm. Előmelegített
sütőben,  kb. 180 fokon 30 perc alatt
megsütöm.

Házi készítésű feketeszedres-őszibarack lekvárral kínáltam.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció




Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!