Narancsos rizskoch
2008 október 21. | Szerző: marmalade |
Valami oknál fogva viszonylag ritkán készítem ezt a süteményt. Pedig egyszerű és ízletes. És most már nem csak én, hanem a gyerkőc is imádja.
Nekem a “spórolósabb” verzió vált be, nem szeretek ugyanis annyi tejet felhasználni (kb. 1 liter), így nagyjából a felét vízzel helyettesítem. Ebbe félig megfőzöm a rizst és utána öntöm fel az ízesített tejjel.
A narancs, és annak héja reszelve, facsarva stb. mindig nyerő kombináció nálam.
Narancsos rizskoch,
házi feketeszeder-őszibarack lekvárral
Hozzávalók: 1 bögre (2,5
decis) rizs,
víz,
1narancs
reszelt héja, 4 evőkanál narancslé,
3 evőkanál liszt.
felforralom, majd alacsony hőfokon puhítom. (Egyszer-kétszer óvatosan
átkeverve.) Amikor a rizs a vizet alaposan magába szívta felöntöm a tejjel,
ízesítem a narancs reszelt héjával, egy evőkanál cukorral . Addig főzöm amíg a
rizsszemek megpuhulnak és a rizs a tejet is magába szívja.
Amikor elkészült félre teszem hűlni.
A tojásfehérjéket a cukor felével kemény habbá verem, a tojások
sárgáját pedig a cukor másik felével és 3-4 evőkanál narancslével összekeverem.
A kihült rizshez hozzákeverem a cukros tojássárgáját,
beleforgatom a tojások felvert habját. Óvatosan átkeverem, majd megszórom
néhány evőkanál liszttel. Ismét átkeverem.
Vajjal, liszttel kikent kerek tepsibe öntöm. Előmelegített
sütőben, kb. 180 fokon 30 perc alatt
megsütöm.
Házi készítésű feketeszedres-őszibarack lekvárral kínáltam.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
Szia
Indult egy játék, ha érdekel, nézz be ide:
http://spenotreceptek.blog.hu/2008/11/05/jatek_folytatasa_2
nagyon jó