Tönkölyös bagette

2008 január 14. | Szerző: |

 

Nagyon megszerettem a kovásszal készült kenyereket. Sokkal könnyedebb lesz tőle minden. Gyors kovász készítésében sok segítséget kaptam Fűszeres Esztertől, aztán persze kiműveltem magam, és már többféle recept lapján el tudnám készíteni. Mégis valahogy mindig ehhez térek vissza.Ez az etalon!

Gyors kovász: 15 dkg lisztet, 1 dkg friss élesztőt, 2 kiskanál mézet, 2,5 dl meleg vizet elkeverek. Félre teszem 12 órára. Ez idő alatt alaposan felfut. Kétszer átkeverem, hagyom egy kicsit erjedni és befőttes üvegbe töltve, a hűtőbe tárolom.

Tönkölyös bagette

(2 db kb.25-30cm-es rúdhoz)

 Hozzávalók: 1,5 bögre tönköly liszt, 1,5 bögre kenyérliszt (BL80),

3 evőkaál kovász, 2,5-3 dl meleg víz,

1 kiskanál sikér, 1,5 kiskanál só.

 

A hozzávalókat összekeverem robotgéppel, majd egy kicsit kézzel is és langyos helyen a duplájára kelesztem. Ez kb. 45-60 perc.

A tésztát két részre osztom. Majd a Doctor Peppernél (lásd: video) tanultak alapján tenyérrel bagette formára hajtogatom.

Tetejét késsel megcsíkozom és sütőpapírral bélelt sütőlapra fektetetem.

Forró (legalább15 percre előmelegített) sütőben, alacsonyabb hőfokon 30-35 percig sütöm.

 
Aki a bagettet tönkölyössebben és kovász nélkül szeretné elkészíteni, ajánlom  Siccike útmutatását.

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. siccike says:

    Marmalade!
    Örülök, hogy meggyógyultál!.-)
    Én is most kezdtem éppen kovász-ügyben tájékozódni. PRóbáltál már esetleg 100%-ban teljes kiőrlésűt is azzal és anélkül? Mert ha az is sokkal légiesebb vele, akkor lehet hogy belevágnék…

  2. marmalade says:

    Rozskenyeret próbáltam kovásszal csinálni, és az elég tömör lett. De utólag olastam, hogy a kovászt is rozslisztből kellett volna készíteni, nem pedig fehér lisztből, és valószínűleg a kelesztési idő is meghosszabodik, úgyhogy még nekem is kísérletezés alatt van ez a projekt. De várom a fejleményeket nálad és nálam is!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció




Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!