Tönkölyös bagette
2008 január 14. | Szerző: marmalade |
Nagyon megszerettem a kovásszal készült kenyereket. Sokkal könnyedebb lesz tőle minden. Gyors kovász készítésében sok segítséget kaptam Fűszeres Esztertől, aztán persze kiműveltem magam, és már többféle recept lapján el tudnám készíteni. Mégis valahogy mindig ehhez térek vissza.Ez az etalon!
Gyors kovász: 15 dkg lisztet, 1 dkg friss élesztőt, 2 kiskanál mézet,
Tönkölyös bagette
(2 db kb.25-30cm-es rúdhoz)
3 evőkaál kovász, 2,5-
1 kiskanál sikér, 1,5 kiskanál só.
A hozzávalókat összekeverem robotgéppel, majd egy kicsit kézzel is és langyos helyen a duplájára kelesztem. Ez kb. 45-60 perc.
A tésztát két részre osztom. Majd a Doctor Peppernél (lásd: video) tanultak alapján tenyérrel bagette formára hajtogatom.
Forró (legalább15 percre előmelegített) sütőben, alacsonyabb hőfokon 30-35 percig sütöm.
Aki a bagettet tönkölyössebben és kovász nélkül szeretné elkészíteni, ajánlom Siccike útmutatását.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
Marmalade!
Örülök, hogy meggyógyultál!.-)
Én is most kezdtem éppen kovász-ügyben tájékozódni. PRóbáltál már esetleg 100%-ban teljes kiőrlésűt is azzal és anélkül? Mert ha az is sokkal légiesebb vele, akkor lehet hogy belevágnék…
Rozskenyeret próbáltam kovásszal csinálni, és az elég tömör lett. De utólag olastam, hogy a kovászt is rozslisztből kellett volna készíteni, nem pedig fehér lisztből, és valószínűleg a kelesztési idő is meghosszabodik, úgyhogy még nekem is kísérletezés alatt van ez a projekt. De várom a fejleményeket nálad és nálam is!