Vajas-juhtúrós pogácsa
2008 január 3. | Szerző: marmalade |
A sok édes után jólesik néha egy kis sós is. És mivel végre becsületesen hajtogattam-pihentettem a tésztát, meg is lett a jutalmam; szépek, ízletesek és porhanyósak lettek a falatok.
Vajas-juhtúrós pogácsa
Hozzávalók:60 dkg liszt, 20 dkg házi vaj,
20 dkg Brindza juhtúró, 1 kiskanál só, 2 tojás sárgája,
2,5 dkg élesztő,
10 dkg reszelt gouda sajt.
Az élesztőt felfuttattam a langyos tejben, a lisztet elmorzsoltam a vajjal. Majd hozzádolgoztam a többi hozzávalót, a sót, a tojások sárgáját, a juhtúrót, a felfuttatott élesztőt és a tejfölt.
A tésztát lisztezett deszkán két újnyi vastagra nyújtottam és a két oldalát egymásra hajottam (először a jobbot, majd a balt), majd alulról és felülről is összehajtottam. Kb. 15-20 percet pihentettem. Újra kinyújtottam és megint összehajtottam a kétoldalát, majd alulról felülről is. Újabb pihentetés – hajtogatás után kinyújtottam és pogácsákat szaggattam belőle. Tepsire tettem, tetejüket megkentem tojásfehérjével és rászortam a reszelt sajtot.
Előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt pirosra sült.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:
Szia és BUÉK! És ez most megint nagyon kívánatos, csak juhtúrót itt még nem láttam, de ez most egy újabb kihívás. Nyammmm, de jól néz ki!!!
Buék Neked is Euthymia! Ha nincs juhtúró, próbáld ki fetával. Kicsit kevesebbet (10-15 dekát) tegyél bele.
Nagyon szépen köszönöm az ötletet!!!