Igen. Megint kalács. Mondtam, ez már mánia. (Na jó, a valóságban azért eltelt egy-két nap a sütőtökös és a Hokkaidó óta!)
A Hokkaido tejeskalács receptjével már én is szemeztem egy ideje a világ hálón, például ezzel is, de aztán jött Maci és ő nem teketóriázott annyit; mesütötte és beszámolt a tapasztalatairól, megkönnyítve ezzel a dolgom. Mert én már Őt követtem, azzal a kis félrekacsintással, hogy a tésztát feltekeréskot – elvetemült módon – Nutellával töltöttem meg, mint Ő.
Fantasztikusan finom, jó állagú kalács lett belőle!
Hokkaidó tejeskalács nutellával töltve
6 dkg finomliszt,
54 dkg kenyérliszt (BL 80),
3 dkg tejpor,
8 dkg cukor,
egy kiskanál só, 1 tojás,
25 dkg tej (nálam ez kb.:2,5-
A töltelékhez: Nutella, ízlés szerint (tekercsenként kb. 2 kiskanál)
A lekenéshez: 1 tojássárgája, kevés tejjel (kb. 3-4 evőkanálnyi).
Az élesztőt
Lefedve, langyos helyen úgy 1,5 óráig kelesztettem.
Amikor megkelt kiütögettem belőle a levegőt és 4 bucira osztottam, majd konyharuhával lefedve még 20 percig kelesztettem.
Egyenkén kicsit átgyúrtam, majd keskeny lappá nyújtottam (amilyen széles a sütőforma), egyenként két kiskanál nutellával megkentem, feltekertem és a kivajazott, lisztezett formába tettem. Ezt megcsináltam a maradék 3 bucival is. Letakarva, még egy jó órát meleg helyen hagytam pihenni, hogy megint megnőjjön a tészta.
Sütés előtt megkentem tojássárgája és tej keverékével, majd előmelegített sütőbe, úgy 35-40 perc alatt megsütöttem.