Hokkaidó tejeskalács nutellával töltve

 Igen. Megint kalács. Mondtam, ez már mánia. (Na jó, a valóságban azért eltelt egy-két nap a sütőtökös és a Hokkaidó óta!)

 

A Hokkaido tejeskalács receptjével már én is szemeztem egy ideje a világ hálón, például ezzel is, de aztán jött Maci és ő nem teketóriázott annyit; mesütötte és beszámolt a tapasztalatairól, megkönnyítve ezzel  a dolgom. Mert én már Őt követtem, azzal a kis félrekacsintással, hogy a tésztát feltekeréskot – elvetemült módon – Nutellával töltöttem meg, mint Ő.

Fantasztikusan finom, jó állagú kalács lett belőle!

Hokkaidó tejeskalács nutellával töltve

Hozzávalók:

6 dkg finomliszt,

54 dkg kenyérliszt (BL 80),

7 g tasak szárított élesztő (én frisset használtam 50 g-ot),

3 dkg tejpor,

8 dkg cukor,

egy kiskanál só, 1 tojás,

25 dkg tej (nálam ez kb.:2,5-3 dl).

A töltelékhez: Nutella, ízlés szerint (tekercsenként kb. 2 kiskanál)

A lekenéshez: 1 tojássárgája, kevés tejjel (kb. 3-4 evőkanálnyi).

Az élesztőt 1 deci tejben, egy evőkanál cukorral megfuttattam. Egy nagy tálba szórtam a kétféle lisztet, a közepébe mélyedést csináltam és beleöntöttem a cukrot, a sót, az élesztőt, a tojást és a tejport,  majd a langyos tej hozzáaadásával robotgéppel összegyúrtam, majd kézzel is jól átdolgoztam.

Lefedve, langyos helyen úgy 1,5 óráig kelesztettem.

Amikor megkelt kiütögettem belőle a levegőt és 4 bucira osztottam, majd konyharuhával lefedve még 20 percig kelesztettem.

Egyenkén kicsit átgyúrtam, majd keskeny lappá nyújtottam (amilyen széles a sütőforma), egyenként két kiskanál nutellával megkentem, feltekertem és a kivajazott, lisztezett formába tettem. Ezt megcsináltam a maradék 3 bucival is. Letakarva, még egy jó órát meleg helyen hagytam pihenni, hogy megint megnőjjön a tészta.

Sütés előtt megkentem tojássárgája és tej keverékével, majd előmelegített sütőbe, úgy 35-40 perc alatt megsütöttem.

Címkék:
Tovább a blogra »