In memo. tejkaramella puding

2007 május 30. | Szerző: |

Számomra ilyen étel volt például az olívabogyó; tinédzser koromban, de még a huszas éveim elején látni sem bírtam, nemhogy kóstolni. Aztán megkedveltem, megszerettem. Most meg már nélkülözhetetlen.
És ilyen a karamella is.


Egyedül csak a Dobos-torta tetején tűrtem meg. Emlékszem barátném anyukája karamella-pudingot csinált nekünk valamilyen porból. Hát húztam a szám, hogy miért nem csoki, vagy legalább vanília.
Most meg bekattantam. Rácuppantam. Annyit olvastam az utóbbi időben a gasztro-világban karamelláról, hogy megkívántam. És érdekes módon az a húsz évvel ezelőtti, fanyalogva elfogyasztott karamell-puding íze ugrot be, olyan erősen, mintha tegnap ettem volna. Minden áron ilyet akartam enni.

Szerencsére kering néhány recept a virtuális világban. Én most ezt főztem.

Tejkaramella puding

Hozzávalók: 8 dkg vaj, 18 dkg barna cukor, 
2 dl tejszín,
4 dl 2,8%-os tej, 1 csomag vaníliás cukor,
 1 egész tojás, 1 tojássárgája, 3 lapos evőkanál kukoricaliszt
 egy csipetnyi só

Elkészítése: Egy lábosba beledobtam a vajat, a barna cukrot, vaníliás cukrot és megszórtam egy csipetnyi sóval. Sűrű kevergetések mellett felolvasztottam. Hozzáöntöttem, de inkább csak úgy löttyintgettem  a tejszínt, majd a tejet is.Hagytam a tűzön melegedni,majd belekevertem a tojásos masszát: a tojás sárgáját, egy egész tojást és három evőkanál kukorica lisztet összekevertem. Ez jó sűrű lett, mint a galuska, majd a nem túl forró karamelles tejből 10 evőkanálnyit átmértem a tojásos masszába, hogy felhíguljon. Elkevertem. És visszaöntöttem a karamellás tejbe, hogy az meg besűrűsödjön. Folyamatosan kevergettem, amíg forrni és sűrűsödni nem kezdett. Még melegen tálkálba töltöttem.

 

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Ági, aki főz says:

    Ebből én is kérek!!!!

    Viszont az olajbogyót még mindig nem tudtam megszeretni.

  2. Kiddy says:

    Szia!

    Épp most próbáltam ki a pudingot, és hát… MENNYEI!!! Pedig nem is sikerült jól, mert nem igazán tudtam a lisztes cuccost csomómentesre kikavarni, ezért tele lett nokedlivel a lábas =)! De ezeket kiszedtem, és a híg pudingot megmentettem egy löttyenetnyi grízzel.

    Nesze neked, fogyókúra! Azt hiszem, szemezgetek még az itteni receptek közül.

    További jó blogolást kívánok!

    Kiddy

  3. marmalade says:

    Kiddy, örülök, hogy ízlett. Sajnos a csomómentesítsnek egy titka van, hogy ott kell állni mellette és sűrűn kevergetni kézi habverővel. Nekem ez vált be!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció




Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!