Különleges édesség egyszerűen: sós mogyoróvajas tiramisu
2016 május 22. | Szerző: marmalade
Igen, megint. Kicsit rákattantam a sós mogyoróvajra,tudom. Most tiramisu krémébe keverve került feltálalásra. Isteni fonom. Egyszerű és gyorsan összedobható édesség.
Sós mogyoróvajas tiramisu
Hozzávalók (6 különböző méretű pohárhoz):
120 g piskóta tallér
1 dl főzött kávé
A sós mogyoróvajas réteghez:
250 g krémsajt (mascarpone)
5 evőkanál sós mogyoróvaj (peanut butter)
200 ml cukrészhab
4 evőkanál porcukor (kb.)
Csokiöntet:
150 ml sűrített tej
100 g étcsokoládé
A piskóta tallért locsoljuk meg néhány kanál kávéval.
A krémhez a sós mogyoróvajat keverjük össze a mascarponéval és ízesítsük porcukorral. A tejszínhabot verjük fel és dolgozzuk össze a krémmel.
A csokiöntethez melegítsük fel a sűrített tejet és tördeljük bele az étcsokoládét. Keverjük el csomómentesre.
Rétegezük a pohárba:
kávéba áztatott piskóta, sós mogyorókrém, csokiöntet,
majd megint
Sós-édes mogyoróvajas oreo keksz
2016 május 15. | Szerző: marmalade
Milyen az oreo keksz sós mogyorókrémmel? Isteni! Édes és sós egyszerre. Főleg az otthoni változatban, amikor nem spóroljuk ki a krémes, mogyoróvajas réteget az omlós, kakaós kekszek közül.
Sós mogyoróvajas oreo, újratöltve! Egyszer már készült ugyan, ez most a 2.0-ás tovább fejlesztett, finomabb verzió! Sokkal selymesebb, töményebb ízhatás, igaz a mogyoróvaj is több lett benne.
Sós mogyoróvajas oreo keksz
(2.0 változat)
Hozzávalók (kb. 26-28 kekszhez):
(mérce: 2,5 decis bögre)
1 és 1/4 bögre liszt
1/2 kiskanál szódabikarbóna
1/3 bögre keserű kakaó
1/2 bögre (200 g) puha vaj
2/3 bögre cukor
1 egész tojás
A sós mogyoróvajas krémhez:
1/3 bögre puha vaj (kb. 150 g)
1 bögre porcukor
4 evőkanál sós mogyoróvaj (peanut butter)
A kekszhez keverjük krémesre a vajat a cukorral, majd adjuk hozzá a tojást. Forgassuk össze a szódabikarbónával, elkevert liszttel és keverjük bele a kakaóport is.
Tegyük a hűtőbe legalább fél órára.
Vegyünk kiskanálnyi mennyiségű masszát, formázzuk golyóvá és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Legalább 2 centis távolságot hagyjunk a golyók között, mert a tészta sütés közben elterül. Előmelegített, kb. 180 fokos sütőben 12 perc alatt süssük készre. Nagyjából 26 -28 darab keksz lesz belőle. A krémhez robotgéppel keverjük össze a puha vajat a porcukorral, adjuk hozzá a sós mogyoróvajat is. Keverjük selymessé. Tapasszunk össze két kakaós kekszet ezzel a krémmel és tároljuk hűtőbe. Ha puhábban szeretjük fogyasztás előtt 5 perccel érdemes kivenni a hűtőből.
Egyszerű túrós lepény percek alatt
2016 május 13. | Szerző: marmalade
Sokszor jön jól egy olyan recept, amely nem igényel különösebb erőfeszítést és gyorsan megvan. Ennél a túrósnál nem kell vacakolni a tojás szétválasztásával, méricskélni sem kell különösebben a hozzávalókat; túró a zacskóból, tejföl a dobozból, és néhány evőkanállal a lisztből, meg a cukorból. Ez nagyjából öt perc. A többi munkát meg a sütő elvégzi!
Hozzávalók:
- 450 g túró (vagy 500 g, ha éppen ilyen kiszerelésben vásároljuk)
- 4 egész tojás
- 1 kis doboz tejföl
- 10 evőkanál cukor
- 10 evőkanál liszt
- 1 mokkáskanál sütőpor
- citrom reszelt héja (kevés)
- 1 mokkáskanál vanília aroma
Törjük fel a tojásokat és keverjük össze a tejföllel. Adjuk hozzá a cukrot, a sütőporral elkevert lisztet, majd a túrót. Mehetnek bele az ízesítők (citrom reszelt héja, vanília). Béleljünk ki egy közepes tepsit (kb. 25 x 30) sütőpapírral és öntsük bele a masszát.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt elkészül.
Amikor már langyos szeleteljük fel és szórjuk meg porcukorral.
Oreo kekszes torta
2016 május 7. | Szerző: marmalade
Jól elszaladt az április! Nálunk a szülinapok csak özönlöttek egymás után. Volt olyan hét, hogy három tortát is sütöttem. Készült mignon-figurás torta az oviba (majd egy a családnak is), volt sós mogyorókrémes vanília torta és lazításképpen ez az oreo kekszes is. Ez utóbbinak a töltelékébe is került keksz, nem csak dekorációnak a tetejére, máskor azonban bátrabb leszek és többet teszek a krémjébe.
A piskótához:
4 tojás, szétválasztva
4 evőkanál cukor
4 evőkanál olaj
3 evőkanál kakaópor
4 evőkanál liszt
1/2 kiskanál sütőpor
A krémhez:
2 tojássárgája
6 evőkanál cukor
1 evőkanál étkezési keményítő
1 +2 dl tej
1 kiskanál vanília aroma
25 dkg mascarpone
2 dl cukrászhab
1 csomag zselatinfix
6 Oreo keksz apróra tördelve
Kakaós máz:
2 evőkanál keserű kakaópor
2 evőkanál cukor
2 evőkanál víz
1 evőkanál tejszín (cukrászhabból)
26 cm-es tortaforma
Béleljük ki zsírpapírral a tortaforma alját. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A tojásfehérjéket verjük fel a cukorral keményre. Adjuk hozzá a tojások sárgáját és a kakaóporral, sütőporral elkevert lisztet. Adjuk hozzá az olajat és lazán forgassuk össze.Öntsük a formába és süssük kb 18-percig.
Hagyjuk teljesen kihűlni, lazítsuk a szélét, vegyük ki a formából és lapjában vágjuk félbe a piskótát.
A krémhez forrósítsunk fel 2 dl tejet. A tojássárgáját keverjük 9ssze a cukorral, a keményítővel, a vaníliával és 1 dl tejjel, majd öntsük a forró tejhez. Keverjük csomómentesre és sodószerűen sűrítsük be e krémet. Tegyük félre hűlni.
A mascarponét keverjük össze a lehűlt főzött krémmel. A cukrászhabot verjük kemény habbá, közben adjuk hozzá a zsalatin fixet és forgassuk össze a krémmel. Ha szükséges még belekeverhetünk 1-2 evőkanál porcukrot. Tegyük a krémet fél órára a hűtőbe.
Tisztítsuk meg a tortaformát és az egyik piskóta lapot tegyük vissza ebbe a formába. Kanalazzuk rá a krém egyharmadát. Néhány darab oreo kekszet morzsoljunk el rajta, majd öntsük rá a krém másik harmadát. (A megmaradt krémmel majd a tetejét és az oldalát csinosítjuk) Fedjük be a másik piskótával és tegyük hűtőbe. Kis idő múlva a tetejét kenjük be a maradék krémmel, az oldalát is igazíthatjuk vele. Tegyük vissza a hűtőbe több órára, hogy a krém jól megdermedjen.
Dekoráció:
A kakaós mázhoz keverjük össze a hozzávalókat, forraljuk össze és várjuk meg míg teljesen kihűl. Ekkor öntsük a torta szélére, körbe, körbe, kicsit le is csuroghat az oldalára. Felezzünk el 5 oreos kekszet és tegyük állítva a torára.
Lencsés egybesült, hús helyett
2016 március 25. | Szerző: marmalade
Még mindig hús nélkül. Egyre jobban bírva. Persze azért a húsvéti sonkázást már nagyon várva. Utána meg amolyan flexitáriánus állapotban.
Most hogy a tofuval kicsit telítődtem, figyelmem a lencsefélék felé fordult. A lencse nagyon jó növényi alapú fehérjeforrás, ráadásul változatosan elkészíthető. Szeretem és mindig többre vágytam belőle, mint leves, vagy főzelék. A hűvelyes fogyasztás további előnye még, hogy alacsony zsírtartalmú és a koleszterinszintet sem emeli meg.
Hozzávalók:
10 dkg vörös lencse (de lehet a klasszikus is)
1/2 bögre kukorica (konzerv)
1/2 bögre reszelt sárgarépa
1 fej vöröshagyma, apróra vágva
1 kiskanál oregáno, petrezselyem (vagy ízlés szerint)
2 evőkanál liszt
2 evőkanál zsemlemorzsa
só
1 evőkanál lenmag-3 evőkanál vizzel elkeve (tojás helyett)
A mázhoz:
2 evőkanál ketchup
1 kiskanál méz
Egy lábosba főzzük puhára a lencsét. Egy tálkában keverjük össze az őrölt lenmagot a vízzel és hagyjuk állni, amíg zselés állagú lesz.
Szűrjük le e lencsét és pürésítsük össze, majd adjuk hozzá a hagymát, sárgarépát, vöröshagymát, kukoricát és az apróra vágott zöldfűszereket. Ízesítsük sóval, majd keverjük hozzá a zselés állagú lenmagot.
Egy kicsi püspökkenyér formát béleljünk ki sütőpapírral és töltsük bele a masszát.
180C fokon süssük kb. 40 percig.
Tegyünk rá mézes, ketcupos mázat és hagyjuk kihűlni. Szeletelve tálaljuk.
Tavaszi csicseriborsós kence szendvicsre
2016 március 8. | Szerző: marmalade
Böjti szelek fújdogálnak, ez nálam húsmegvonást jelent. Első felindulásomban gondoltam mellőzöm a fehér lisztet és a tejet is, de a gondolatot egy felbontott kókusztejes dobozon kívül más tett már nem követte. Maradt a húsmentesség, pontosabban ment a hús, jött a tofu, tempeh és zöldséges fasírtok, indiai raguk világa.
Ebben a szendvicskrémben sok kedvencem fért bele: sárgarépa, csicseriborsó, medvehagyma, élesztőpehely, kicsi majonézzel összefogva, babpürével gazdagítva.
Hozzávalók:
1 konzerv csicseriborsó, ½ konzerv fehér bab, 1 sárgarépa, lereszelve, néhány szál medvehagyma, 1 mokkáskanál citromlé, 2-3 evőkanál majonéz, 1 kiskanál élesztőpehely, ¼ kiskanál só
Szendvicshez:szeletelt kenyér, krém, jégsaláta/fejes saláta/vegyes saláta
Öntsük le a vizet a könzerv csicseriborsóról és babról majd törjük durvára. Adjuk hozzá a lereszelt sárgarépát, a apróra vágott medvehagymát. Keverjük bele a majonézt, az élesztőpehelyt és fűszerezzük citromlével, sóval. Dolgozzuk össze a krémet. Rövid időre tegyük hűtőbe.
Klasszikus szilvalekváros bukta
2016 február 13. | Szerző: marmalade
Nagy bukta gyártásban voltunk, nincs is jobb, mint frissiben, langyos, omlós állapotában fogyasztani egy bögre kakaóval, vagy tejeskávéval. Egyszerűen imádnivaló!
Többféle töltelékkel készült már, új értelmet nyert például gesztenyelekvárral, nutellával is izgalmas, de azért a szilvalekvár az etalon!
Hozzávalók a tésztához:
45 dkg finomliszt
4 kanál kefir
1 tojás
5 evőkanál kristálycukor
2,5 dkg élesztő
3,5 dl tej
8 dkg olvasztott vaj
A lekenéshez: 1 tojás
Töltelék: szilvalekvár
Futtassuk fel az élesztőt egy deci cukros tejben.
Keverjük a liszthez a cukrot, a felfuttatott élesztőt, az egész tojást, a maradék langyos tejet és dagasszuk össze a tésztát. Adjuk hozzá a kefirt és csorgassuk bele az olvasztott vajat. Langyos helyen letakarva hagyjuk duplájára kelni.
Lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk nagyjából fél centis vastagságúra a tésztát. Vágjunk belőle körülbelül 6×6 centis kockákat, tegyünk a közepére egy csíkban a lekvárból és tekerjük fel. Tegyük sütőpapírralbélelt tepsire lazán, egymás mellé a buktákat, és letakarva pihentessük még 20 percet. Kenjük meg a tetejét a felvert tojással és előmelegített, 180 fokos sütőben süssük készre, nagyjából 25 percig.
Megjegyzés: bár a kefir hozzáadása azt a célt szolgálja, hogy másnak is még puha legyen, sajnos a porhanyósságából 24 óra múltán kezd veszíteni.
Reform túrógombóc zabliszttel
2016 január 31. | Szerző: marmalade
Néha a klasszikus recepteknek is jót tesz, ha olykor valamit variál rajta az ember. Kis zabliszt, kevés nyírfacukor és már kész is az egészségesebb változat.
Kolleganőm életmódváltása ihlette ezt a receptet, mivel egyik nap annyira ínycsiklandóan mesélt az ebédjéről, ami zabliszttel készült túrógombóc volt, hogy örömmel álltam neki én is a kísérletezésnek, hogy elkészítsem saját változatomat. Szeretem a klasszikus változatot is, de nyitott vagyok az újdonságokra is.
Hozzávalók:
40 dkg túró
1 tojás
5 ek. zabliszt
2 ek. kukoricadara
2 kk. nyírfacukor
1 ek. vaj
kb. 8 dkg tönköly zsemlemorzsa
a tálaláshoz porcukor, tejföl vagy juharszirup
Villával nyomkodjuk szét a túrót, majd adjuk hozzá a zablisztet, a kukoricadarát, az édesítőt és a tojást. Dolgozzuk össze, és tegyük félre egy kevés időre, hogy a dara kissé megdagadjon.
Addig egy nagy lábosban forraljunk fel vizet bőségesen. Amikor forr a víz, formázzunk gombócokat a masszából és főzzük ki a vízben. A gombócok akkor vannak készen, amikor feljönnek a víz tetejére. Nagyjából 5 perc kell hozzá. Utána még 1-2 perc, és kivehető.
A vajat egy serpenyőben olvasszuk meg, szórjuk rá a morzsát és 1-2 perc alatt pirítsuk aranybarnás színűre. A lecsepegtetett gombócokat hempergessük meg benne.
A tejfölt keverjük össze ízlés szerint néhány kanál porcukorral és öntsük a gombócokra. Vagy tejföl és porckor helyett használhatunk juharszirupot, esetleg baracklekvárt.
Megjelent az nlc-oldalán is.
Nassolásra vágysz? Puha csokis keksz bögrésen
2016 január 19. | Szerző: marmalade
Izgalmas látvány és mesésen csokis. amint a puha kakaós réteg kibuggyan a porcukorfelhők alól. Hívják sokszor csokis pöffetegnek is, én most simán lekekszeztem. Tipikusan az a süti, amivel gyorsan és könnyen sikert arathatunk a nassolásra vágyóknál. Ráadásul a kíséretében egy bögre tej is olyan jól itatja magát!
Puha csokis keksz
Hozzávalók 16 darabhoz:
1 bögre liszt
1/2 bögre kakaópor
3/4 bögre cukor
1/2 bögre (kb. 100 g) puha vaj
1/2 kiskanál sütőpor
2 tojás
1 kiskanál vanília aroma
4-5 evőkanál csokicsepp
kb. 1 bögre porcukor a hempergetéshez
Robotgéppel dolgozzuk össze a vajat a cukorral. Adjuk hozzá a tojásokat, egyenként.
Keverjük bele a sütőporral elkevert lisztet, a kakaóport, a vaníliát és a csokicseppeket és dolgozzuk jól össze a masszát.
Egy órára tegyük a hűtőbe, majd formázzunk belőle gesztenye méretű golyókat. Ezeket hempergessük meg porcukorban és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire.
Kb. 170 fokra előmelegített sütőben süssük 10-12 percig. Tovább ne, mert megkeményedik.
Mignon-figurás torta kezdőknek is
2016 május 27. | Szerző: marmalade
Mindenki kezdő valamiben! De a gyereknap, vagy egy gyerekzsúr jó alkalom a próbálkozásra, és a zajos siker nem marad el a hálás gyerekközönség részéről.
Az én konyhai tevékenységemből eddig valahogy kimaradtak a formatorták (marcipánnal, fondanttal bevont, figurás torták). Az ember azonban mit meg nem tesz a gyerkőcéért, pláne, ha az imádja a mignonos filmfigurákat. Persze volt rákészülés és mignon-torta képek nézegetése a gugliban. És egyre bátrabb lettem, hogy “oh ezt én is meg tudom csinálni!”.
A 4 évesem óvodai szülinapjára készült egy ovális, nagyobb változat, majd pár nap múlva a hétvégi családi összejövetelre egy kerek. Az oválist nagy tepsibe sütőttem (kb. 26 x 32 cm), végeit késsel kerekre szabdaltam. A nutellakrém és a csokoládé rendkívül jól egymásra talált már ebben a tortában is, de most a piskóta igazi telitalálat volt ezzel a könnyű vajas, nutellás krémmel. Csodás ízharmónia, próbáljátok ki!
A bevonat: cukorfondant Alap a fehér volt, sárga ételszínezékkel belegyúrva. Van még benne kék és a zöld fondant. A szemüveg kerete: fehér cukorfondant, kakoaóporral összegyúrva.
Mignon-figurás nutellakrémes csokitorta
Hozzávalók a piskótához: 3 tojás, szétválasztva, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál keserű kakaópor, 3 evőkanál liszt, 1/2 kiskanál sütőpor, 3 evőkanál olaj
A piskóta hozzávalóit háromszorozzuk meg, mert 3 piskótát sütünk.
A nutellás krémhez: 20 dkg puha vaj, 5-6 evőkanál porccukor, 5 evőkanál nutella, 2 evőkanál mascarpone
Vajkrém (kívülre, a fondant bevonat alá): 120 g vaj, 120 g porcukor, 1 kiskanál vanília aroma
45 dkg fehér fondant
sárga ételszínezék
20 dkg kék fondant
20 dkg zöld fondant
A tortalapokhoz válasszuk külön a tojásokat és a fehérjét a cukorral verjük fel kemény habbá. Adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd keverjük bele a kakaóport, a sütőporral elkevert lisztet és az olajat.
Sütőpapírral béleljük ki a tortaforma (26 cm-es) alját, töltsük bele a masszát és kb. 15 perc alatt süssük meg.
Készítsünk 3 piskótát.
A krémhez robotgéppel keverjük össze a puha vajat a porcukorral, adjuk hozzá a nutellát, majd a mascarponét is.
Kenjük meg ezzel a krémmel a piskótákat és tegyük hűtőbe, legalább fél órára.
Állítsuk össze a vajkrémet: vaj, porcukor összekeverésével, vanília ízesítéssel és vonjuk be vele vékonyan az egész tortát. Tegyük ismét hűtőbe.
A fehér fondant 2!3-t gyúrjuk alaposan össze sárga ételfestékkel, nyújtsuk ki és fedjük be vele a torítát. Igazítsuk rá a kék nadrágot és a többi hozzávalót.
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: