Indiai kókusztejes csokipuding
2013 június 4. | Szerző: marmalade
Fázom. Valami csokisra, krémesre vágyom! Előkerül egy régi recept a (blog)fiókból. Ha már bűnösen édesszájú vagyok, ez legalább egészséges!
Ennél a csokis pudingnál az alap a kókusztej, édesítésnek rizsszirup, minél nagyobb kakaótartalmú étcsoki, fűszernek őrölt kardamom, és vanília esszencia. A végeredmény krémes és isteni 5 perces desszert tej, tojás és cukor nélkül!
A rizssziruptól pedig nem kell megijedni, szabadon helyettesíthető mézzel!
Indiai kókusztejes csokipuding (vegan)
Hozzávalók:
- 400 g kókusztejkonzerv,
- 100 g étcsokoládé,
- 4 evőkanál rizsszirup (vagy agave),
- 1 evőkanál kukoricakeményítő,
- 1 kiskanál őrölt kardamom,
- 1 kiskanál vaníliaesszencia.
1. Egy lábosba forraljuk fel a kókusztejet. Olvasszuk fel benne az étcsokoládét, adjuk hozzá a kukoricakeményítőt, a kardamomot és a vaniliát. Hagyjuk besűrűsödni és vegyük le a tűzről.
2. Turmixoljuk össze és töltsük tálkákba.
3. Tálalásig néhány órára tegyük hűtőszekrénybe.
Ázsia-fúzió
2012 november 22. | Szerző: marmalade
Néhány napja ismét nem eszem húst. Akik ismernek, tudják, hogy ilyenkor a makrobiotika, és/vagy az indiai konyha felé nyúlok.
(A makrobiotikusok most ne olvassák tovább.)
Maradtam az ázsiai földrészen, így a gombás táskát, amit az a kényszerhelyzet szült, hogy fel kellett már használnom a friss leveles tésztámat, szilva-körte csatnival és kínai jellegű zelleres rizstészta salátával tálaltam. Na ezt nevezem én fúziónak….de lehet, hogy kulináris káosz?
Gombás táska
Fél fej lila hagyma kevés olajon dinsztelve, 4 nagyobb darab csiperke gomba, feldarabolva, hagymára dobva, együtt párolva. Kevés fehérbort öntöttem alá és oregánóval, csipetnyi sóval fűszereztem.
A tésztát kiterítettem 3 x 4 kockát vágtam belőle. Egy kanálnyi tölteléket az egyik sarkába halmoztam, felvert tojással bekentem a kockák széleit és a tésztát ráhajtottam. Így lett háromszög alakú. Tetejét is bekentem tojással és forró sütőben 15 percig sütöttem.
Kínai zelleres rizstészta saláta
A rizstészta előnye, hogy nem kell főzni, csak forró vízben áztatni, puhulásig.
Gyufaszálnyi méretre felvágtam 2 szál angol zellert(szárzellert) és a víztől lecsöpögtetett tésztához adtam. Lelocsoltam a szósszal.
Szósz: 1 kiskanál cukor, 1 dl hideg víz, 1 kiskanál rizsecet, néhány csepp szójaszósz.
Szilva-körte csatni
A nyár eleji befőzésemből való. Receptjét majd hamarosan felteszem!
Lencsés bulgurpogácsa (Mercimek Köftesi)
2007 július 16. | Szerző: marmalade
A szakácskönyv-állományom nagy hiányossága Özcan Ozan török szakácskönyve. Sajnos évekkel ezelőtt többször elmenetem mellette, aztán amikor már meg akartam volna vásárolni, már sehol sem lehetett kapni. Még a kiadóban sem. És az antikváriumokban sem.
Ez a példány, amiből a recept is van, csak ideglenesen állomásozik nálam – hála a közkönyvtárak hasznos tevékenységének. Bár az előző kölcsönző, fél évig is ült rajta – nagyon nem akaródzott neki a visszavitel – sőt már-már alkuba bocsájtkozott a megvásárlására. Szerencsére a könyvtáros kisasszony állta a sarat, igaz nem volt könnyű helyzetben, mert hátulról meg én szorongattam; hetente felhívtam, hogy mikor hozzák végre vissza.
Most itt pihen még egy-pár hétig nálam, ezalatt igyekszem memorizálni.Bár hazudnék, ha azt mondanám, hogy az én agymba sem fordult meg az a gondolat, hogy sajnos a gyerek megtépázta és inkább kifizetem az árát…Na de ilyet nem tesz egy szakmabeli!
Lencsés bulgurpogácsa (Mercimek Köftesi)
Ez tulajdonképpen egy hidegen készült (értsd: olajban sütés nélkül) készült fasírt. Törökországban igen népszerű előétel, amelyet területenként eltérű fűszerezéssel készítenek és a húspogácsákat általában nagyobb, tojás alakúra formázzák.
Hozzávalók: 2 ek olíva olaj, 1 fej vörös hagyma, 1 csésze (2,5 decis) vörös lencse, 2 ek paradicsom krém, ¾ csésze bulgur, 2 db mogyoróhagyma, 2 kiskanál vörös bors (mozsárral összeaprítva), 1 evőkanál őrölt kömény, 1 kiskanál arab fűszerkeverék, 1 kiskanál szárított menta, egy csokor petretzselyem.
Előkészületek: a lencsét leöblíettem, a darabos fűszereket mozsárban összetörtem, hagymát fölapríottam.
Egy nagy lábosba felmelegítettem az olajat, beleszórtam az apróra vágott vörös hagymát, kicsit fonnyasztottam, majd ráöntöttem a lecsepegtetett lencsét. Hozzákevertem a paradicsomkrémet és felöntöttem 3 csészényi vízzel. Összekevertem, lefedtem és felforraltam.
Alacsonyabb hőfokra tettem és belekevertem a bugurt és lefedve addig főztem, amíg a lencse teljesen megpuhult. Beleszórtam az apróra vágott mogyoróhagymát, petrezselymet és a fűszereket.
Amikor kihűlt kerek gombócokat formáztam belőle, grillezett zöldségekkel és fokhagymás joghurtmártással tálaltam.
Fokhagymás joghurtmártás (Sarmisakli Yogurt Sos)
A fokhagymás joghurtmártáshoz – hála Loriennek a beszerzési tippért (Lehel téri piac keleti fűszerese) – igazi török joghurtot használtam, ezúttal 10%-osat. Összekevertem 5-6 gerezd zúzott fokhagymával és kevés sóval.
Spenótsaláta fetasajtos-kefíres öntetben
2007 április 22. | Szerző: marmalade
A spenót nálam igencsak piedesztára van emelve. Elvetemült módon szeretem főzeléknek, tésztával összekeverve, megtöltve, rétegezve, lepénynek, vagy túróval keverve…egyszóval bárhogyan elkészítve. Úgyhogy most a friss spenótkorszak beköszöntével tobzódok.
Ez a könnyű, mediterrán ízhatású saláta egy korábbi internet-receptvadászat eredménye (sajnos a forrás önhibámból adódóan elveszett), de az idők folyamán már amúgy is átalakult egy kissé.
Spenótsaláta fetasajtos-kefíres öntetben
Hozzávalók: 30 dkg spenót, 15 dkg fetasajt,
A spenótot blansírozom (rövid ideig forrásban levő vízbe párolom), kiveszem, hűtöm, majd csíkokra felaprítom. A burgonyát kevés vízben megpárolom, felkarikázom. A fetasajtot egy serpenyőbe kissé megolvasztom, majd borssal, egy-két evőkanál friss citrom levével, fél csokor apróra vágott petrezselyemmel és a kefírrel egy botturmix segítségével összekrémesítem. Ezt a krémet a kihűlt burgonyára öntöm, és beleforgatom a spenótot is. Hozzáadom a félbevágott koktélparadicsomokat, és a kukoricát.
Két személyre önnállóan és sült, vagy grill pipi mellé idilli, könnyű vacsora.
Spenótos-fetasajtos falatok
2007 március 30. | Szerző: marmalade
Előre bocsájtom, hogy nem ez volt életem legjobb hete. Mint olvasó, alig bírtam visszafogni magam, amíg a többiek finomabbnál finomabb ételekkel bombázták gyomornedveimet, (amelyek közül Mamma, Húsvéti sonkagombóclevese és Lila Füge csirke curryja igazi ördögi kísértésként csábítgatott, hogy már (a fenti ételek híján) majdnem egy mezei gépsonkás szendvicsbe haraptam), addig jómagam a lustábbak közé tartoztam. (indoklást lásd alább – hátha valaki nem kiváncsi tovább a siralmaimra). Pályaművem a kezdeti nagy alkotói tervekből szétfoszladozva, végül a biztosabb és a gyakorlatban nálam már jó bevált görög előétel, egy spenótos táska lett.

Spenótos-fetasajtos falatok
(Spanakopita)
Hozzávalók: egy csomag zöldhagyma, 50 dkg spenót, 15 dkg feta sajt, 1 tojás, 1-2 csomó petrezselyem, szerecsendió, réteslap.
A zöldhagymát és a spenótot kevés olajon megpárolom, majd hozzákeverem a többi tartozékot is: a petrezselymet apróra vágva, a fetasajtot szétmorzsolva, szerecsendiót, ízlés szerint.
A tésztalapokat egyenként csíkokra vágom, olvasztott vajjal kikenem, aljára egy halom spenótos tölteléket teszek és mint a zászlót, háromszög alakban felhajtom.
Tepsire fektetem, tetejét olvsztott vajjal megkenem és kb. 20percig sütöm.
Heti summa:
Egy héttel húsvét előtt, a hetek óta tartó húsnélküliségben elfáradt a szervezetem. Ráadásul naponta háromféle ételt főzök, egyet a babónak (neki kétszer, egy gyümölcspüréset és egy főzelékeset), egyet az apjának (lehetőleg valami húsosat) és egyet magamnak (valami vegát). És mivel most már tényleg kimerülőben az energiatartalékaim, ez utóbbin (vagyis magamon) spórolom meg az időt. Hol van már a kezdeti indiai krisna konyhából vett lelkesedés a paneer golyók, tofu ragukból szárnyaló kreativitás? Na jó, egy-két előre csomagolt tofuburger lapul a hűtőbe…de egy gasztrobloger előrecsomagolt terméket egyen? Lyukad a suszter cipője? Ráadásul meg is feledkezem róla.
Heti veszteségek:
– rosszul sikerült krumplis pogácsa,
– eltörött borospohár (természetesen a készletből)
– eltörött madagaskári bourbon vanília esszencia (ez fájt a legjobban).
Sebaj, most már mindjárt itt a Húsvét és én húst hússal eszek majd…egészen addíg, amíg egy fogyókúrába bele nem kezdek, mert a tévhittel ellentétben a húsnélküliség egyáltalán nem fogyaszt.
VKF-2 – Kínai kelbe csomagolt kókuszos pulao, mazsolás paradicsom csatnival
2007 március 2. | Szerző: marmalade
A pulao az indiai konyhában olyan különleges rizses ételt takar, amely hozzávalókban gazdag. Lehet bele tenni különböző magvakat (mandulát,vagy kesudiót) és aszalt gyümölcsöket (főként mazsolát, de minnél többfélét), a rizset pedig víz helyett savóban is párolhatjuk. Elkészítésénél általában basmati rizst használnak, nekem most jázmin volt itthon.
Ha ősz lett volna, akkor kínai kel helyett mangoldot használtam volna, mivel azt jobban szeretem, de maradt a kel, és hozzá a bambuszpároló-technika, hogy egy kis kínai csavart is vigyek a dolgokba. Mivel a rizs maga is édeskés, szósznak egy édes-csípős ízhatás illik hozzá a legjobban, mint ez a mazsolás parpadicsomos csatnit. Én kipróbáltam egy kapros-tejfölös válozatot(SICC!!) is mellé, de ezt gyorsan el is felejtem!!!

Kókuszos pulao
Két evőkanál olajon megpároltam-pirítottam a fűszereket: egy-egy kiskanál édesköményt, római köményt, kardamomot és 2 db babérlevelet. Majd egy perc után hozzáadtam a porfűszereket is: egy kiskanál kurkumát, őröl szerecsendiót, őrölt fahéjat, szegfűszeget és feketeborsot és hozzáöntöttem egy csésze rizst. Átpirítottam. Közben 3 csészényi vízet felforraltam egy csészényi cukorral. Beleszórtam kb. 10 dkg mazsolát és felöntöttem ezzel a rizst.Kb fél óráig pároltam. (Amíg a levét elfőtte. ) Ezalatt száraz serpenyőben megpirítottam 10 dkg durvára tört mandulát. Egy másik serbenyőbe egy kiskanál vajon megpirítottam 10 dkg kókuszreszeléket, a kínai kel leveleit pedig forró vízben pároltam egy-két percig.Mikor a rizs elkészült rászórtam a manulát és a pirított kókuszreszeléket.Összekevertem. Egy-két kanálnyit a kínai kel levelébe göngyöltem és 10-15 percig a bambuszpárolón átpároltam.
Mazsolás paradicsomcsatni
Kevés olajon kipattogtattam egy kiskanálnyi fekete mustármagot, majd kb. ugyanennyi lereszelt gyömbért, és egy csipetnyi széttördelt chilit is szórtam bele. Hozzáöntöttem kb.
Vega bolognai spagetti
2007 február 28. | Szerző: marmalade
Van úgy, hogy a vércse-típusú húsevő (mint amilyen én is vagyok) megáll és szusszan egyet. Most valahogy nem kívánom annyira a húst, meg egy régi hagyományomat ébresztem fel és húsmentes napokat tartok húsvétig. A szervezet számára hasznos, húsban találhtó fehérjéket számos más termékből (tofu, szója, panir (indiai házisajt) stb. tudom pótolni, a halat meg nem tartom húsnak(?!). Úgyhogy aggodalomra semmi ok, egyenlőre még tartom magam
(igaz, az elején vagyunk, de elvileg nem vagyok már kezdő a negyven napos böjtben). És jó tudni, hogy a gasztroblogozók táborában sem vagyok ebben egyedül.
A Zuram meg ha
mangalícát kíván, hát megsütöm neki…
Vega bolognai spagetti

Elkészítése:
3 evőkanál szójagranulátumot annyi vízben áztatok, hogy egy
kicsivel ellepje. Majd 2 evőkanál olajon megpárolok egy fej apróra vágott vörös
hagymát, továbbá egy szál sárgarépát és egy kisebb fej céklát lereszelve, egy
negyed cikk zellert szintén hozzáreszelve.Ezt keverem, kavarom, párolom.
Felöntöm paradicsom-szósszal (két kis sűrített paradicsomkonzervet
fűszerezem kis vegetával, oregánóval, kakukfűvel, majorannával, sóval, borssal. Alacsony tüzön
párolom-főzöm.Legvégül besűrítem egy evőkanál étkezési keményítő és 3 evőkanál
víz keverékével. Spagettivel, reszelt sajttal a tetején a szokásos módon fogyasztom.
Jógakonyha a maradékból: párolt zöldségek fűszeres szószban
2014 január 9. | Szerző: marmalade
Hús, hús, hús…hess. A maradék zöldségek újrahasznosítására mindig remek ötletnek tűnik elővenni néhány indiai vega receptet és azt ráhúzni az aktuális konyhai készletre. Néhány szem burgonya, egy nagy maroknyi kelbimbo, és ugyanannyi karfiol, fél pritamin paprika. Fűszernek garam masala, kurkuma, koriander, fokhagyma, só, bors. Káposztából gyúrt fasírt hús helyett. Köleskásávál és szilva-körte csatnival.
Párolt zöldségek fűszeres szószban
Hozzávalók: 3-4 szem burgonya, egy nagy maroknyi kelbimbó, és ugyanannyi karfiol, fél pritamin paprika, 1-1 kiskanál garam masala, kurkuma, koriander, só, bors, 1 dl tejszín
Vágjuk apróra a burgonyát, öntsük fel kevés vízzel, adjuk hozzá a megtisztított kelbimbót, a karfiolt (én fagyasztottat használtam), egy fél pritamin paprikát apró kockákra vágva. Fűszerezzük ízlés szerint (garam masala, só, bors, kurkuma, koriander) és pároljuk, addig, míg a zöldségek megpuhulnak. Ekkor öntsük hozzá a tejszínt, egyet forraljunk rajta és már kész is. Szórjunk rá kevés petrezselymet.
Köleskása: 1 bögre köles öntsünk fel 2 bögre vízzel, sózzuk és főzzük puhára.
Káposztafasírt: 4 maroknyi reszelt káposztát keverjünk össze 2 kanál hajdinaliszttel (vagy sárgaborsóliszt, vagy tönköly stb.), 1- 2 kanál kókusz olajjal és 1 kanál zsemlemorzsával. Formázzunk belőle golyókat (nem lesz szabályos, inkább tócsni jellegű) és kevés olajon süssük ki.
Szilvás-körte csatni: ez a kamrámból. (Receptjét még nem tettem fel, ehhez hasonlóan készült)
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: