Miről álmodik a lány?…Rózsaszín csokitorta
2014 augusztus 4. | Szerző: marmalade
Imádnivaló csokitorta, csajosan rózsaszín burokban, a mascarponés ribizlikrémnek köszőnhetően.
A cukrászdai csokitorta kínálattal egyáltalán nem vagyok megelégedve. Nem ízlik. Ez van. Ettem csokisat, csokis trüffelt és ízre nem jött be, ezért egy percig sem volt kérdés, hogy házi torta lesz. Az ünnepelt, aki 8 éves és Violetta rajongó megállapította, hogy volt már nagyon csokis, meg csodálatos szivárvány, és most akkor legyen kívül rózsaszín, belül csokis.
Mivel a szivárványtortánál több évre kimerítettem az ételszínezék fogyasztás határértékét, egyértelmű volt, hogy a rózsaszínt valami piros bogyós gyümölcsből kell kinyerni. Aztán szembe jött velem nemrég egyik kedvenc bloggerem receptje, a csokis ribizlitorta, és eldőlt, hogy ez lesz a nyerő. Ahogy ránéztem, imádtam!
Minimális változtatással készült, mert nálunk kívül teljesen rózsaszín lett, belül, meg csokis, ribizlis és csokis rétegben ment rá a krém.
Csokis ribizlis torta
Hozzávalók a tésztához:
(2 db 20 centis forma)
- 22 dkg liszt
- 35 dkg cukor
- 6 dkg holland kakaó
- 2 kiskanál szódabikarbóna
- 1 kiskanál sütőpor
- 1 kiskanál só
- 2 nagy tojás (3 kisebb ment most bele)
- 20 dkg natúr joghurt
- 1 bögre főzött kávé
Keverjük össze a száraz hozzávalókat (liszt, cukor, kakaópor, szódabikarbóna, sütőpor, só).
A tojásokat keverjük össze a joghurttal, kávéval.
Majd dolgozzuk össze a száraz és a nedves hozzávalókat.
20 centis tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral és 2 részletbe süssük ki. Kb. 180 fokon, 30 perc.
Fordítsuk ki a rácsból fejjel lefele és hagyjuk kihűlni, ekkor vágjuk félbe. Így lesz 4 lapunk.
A krémhez:
- 75 dkg mascarpone
- 10 dkg étcsoki
- 1 evőkanál holland kakaó
- 3 dl habtejszín
- 1 habfix
- 2 evőkanál porcukor
- 35 dkg leszemelt ribizli
- 10 dkg kristálycukor
- 3 lap zselatin
A leszemezett ribizlit a kristálycukorral együtt törjük össze és főzzük sziruppá. Szitán csepegtessük le, mintha zselét készítenénk. Kb. 2,5 dl hígabb gyümölcslé lett belőle. Ebbe keverjük el a zselatinlapokat és tegyük félre hűlni, amikor langyos, akkor mehet a habos krémhez.
Olvasszuk fel az étcsokit. A habtejszínt 2-3 porcukorral és a habfixxel verjük fel kemény habbá, majd keverjük hozzá részletekben a mascarponét.
Osszuk ketté a krémet egyikbe tegyük a megolvasztott csokit, plusz 2 evőkanál porcukorral elkevert kakaóport, a másik felébe pedig a kihűlt ribizlis szirupot.
A csokis krém felével kenjük meg a legalsó lapot, utána jött a ribizlis, majd megint egy csokis krém. (Piszkénél ez a sorrend máshogy van.).
Kívülre, felülre a ribizlis krém.
Isteni finom, nem túl tömény, örök hála a receptért Piszkének!
Könnyed tavaszi epres csokitorta
2014 április 30. | Szerző: marmalade
Érezted már amint a balzsamos eper íze összeér a tejszínhabbal édesített selymes mascarponéval? Mindez mondjuk megtámogatva egy tömény, de mégis lágy, csokoládés habcsókszerű piskótával? No ez a torta ilyen. Igazi ízbomba. A csoki szerelmeseinek, az eper kedvelőinek, a süti rajongóknak!
Beköszöntött hozzánk a szülinapos időszak, most a legifjabb családtagunknak készült ez a torta. Könnyed, tavaszi, egyszerűen összeállítható és kellemesen gyümölcsös.
A habcsókszerű piskótában liszt nincs, csak tojás és étcsoki, illetve néhány kanál kakaópor.
A krém mascarpone és habtejszín keveréke. A koronát pedig a házi málnaecettel (lehet balzsamecet is) sziruppá főzött eper helyezi fel a tetejére.
Epres, mascarponés csokitorta
A piskótához:
- 6 tojás, elválasztva
- 180 g cukor
- 100 g étcsoki, 2 evőkanál vízzel felolvasztva
- 50 g keserű kakaópor
Krémhez:
- 1 dl cukrászhab
- 150 g mascarpone
- 1-2 kanál porcukor
- 1 kiskanál habfixáló
Epres szirup:
- 250 g eper
- 30 ml málnaecet (vagy balzsam)
- 100 g cukor
+ egy-két szem friss eper, vékonyra szeletelve
Először az eperszirup elkészítésével érdemes kezdeni, ezt már előző nap is meg lehet csinálni. Sőt jót is tesz neki, ha pihen a hűtőben. Tisztítsuk meg az epreket, negyedeljük és a málna(balzsam) ecet, illetve cukor hozzáadásával főzzük szirupossá.
Forraljuk fel a vizet és tördeljük bele az étcsokit. Olvasszuk fel. Tegyük félre langyosodni.
A piskótához verjük fel kemény habbá a tojásfehérjéket, adjuk hozzá a cukrot. Keverjük bele egyenként a tojások sárgáját.
Mehet hozzá a felolvasztott étcsoki és a keserű kakaópor. Öntsük szét a masszát két 20 centis tortaformába és kb. 30 perc alatt süssük készre (kb. 170-180 fokon).
A krémhez a habfixálóval verjük fel kemény habbá a habtejszínt és forgassuk össze a mascarponéval, ízlés szerint néhány kanál porcukorral. Nem kell sok bele, mert a cukrászhab édesített.
Az összeállítás: piskóta, a krém 2/3-a, néhány szelet friss eper és a szirupos eper fele, másik piskóta, tetejére és oldalára a maradék krém, tetejére a szirupos eper másik fele.
Kávés Battenberg torta
2013 december 3. | Szerző: marmalade
Bevallom, nem sokat méláztam az első falatok alatt, hogy ez a nem tipikusan angol hangzású süti, vajon miként lett az angolok kedvence, és a második szelet után az sem zavart, hogy ez nem az origin, vagyis az echte verzió, az ugyanis sárga és rózsaszín piskótából és fehér marcipán fondanttal készül. És az is igaz, hogy ennek egy hasonló változatát én sokáig csak amúgy póriasan sakk-matt szeletnek ismertem, de most már Battenbergnek fogom hívni, és a kisujam is eláll majd, míg a teáscsészéből kortyolgatok, mint Mágnás Miska!
A viktoiánus angolszász rózsaszín lányregényektől elkanyarodva, ez egy felnőtt verzió, capuccinos, és csokis, és persze vaníliás is, mert az ünnepek közeledtével ne fosszuk meg magunkat semmi félé földi jótól.
A fondantot a tetején meg felejtsétek el, az nem az én műfajom!
A dolog csak első ránézésre tűnik bonyolultnak és hosszadalmasnak, egyébként hamar meg van!
Kávés Battenberg torta
Piskóta hozzávalói:
- 15 dkg puha vaj
- 15 dkg cukor
- 15 dkg liszt
- 6 dkg darált mogyoró (eredetileg mandula)
- 1 kiskanál sütőpor
- 3 tojás
- 2 evőkanál tej
- 1-2 kanál vaníia esszencia
- 2 kiskanál instant kávé
- 2-3 evőkanál csoki csepp
Kávés Krém:
- 12 dkg puha vaj
- 15 dkg porcukor
- 1 evőkanál megfőtt kávé
Csokimázhoz:
- fél dl víz – 3 evőkanál cukor
- 10 dkg étcsoki
A piskóta készítéséhez keverjük össze a lisztet, a mogyorót, a sütőport. Egy másik tálba robotgéppel krémesítsük össze a vajat a cukorral, majd egyenként keverjük bele a tojásokat. Forgassuk össze a száraz hozzávalókat a krémes cukros vajjal. Felezzük el a tésztát, az egyik felébe keverjük bele a tejben feloldott instant kávét, a másikhoz adjuk a vanília esszenciát és a csokipasztillát.
Béleljünk ki sütőpapírral egy 20 x 20 centis sütőformát, közepébe tegyünk egy válaszfalat (nálam alufoliával bevont kartonpapír), egyik felébe kerül a vaníliás massza, másikba a kávés. (a válaszfallal azért óvatosan, nekem példul elcsúszott, ezt csak sütés közben vettem észre)
Lehet persze két egyforma püspökkenyér formában is sütni. Előmelegített sütőbe 25-30 perc elég neki.
A krémhez: Keverjük krémesre a puha vajat a porcukorral és a kávéval.
A mázhoz: forraljuk sziruppá a cukrot a vízzel, majd oldjuk fel benne a csokit. Amikor kihűlt kenjük a torta tetejére.
Összeállítása:
Van egy vaníliás és egy kávés piskótánk.Hosszában vágjuk félbe. Felváltva „ragasszuk” össze a kávés krémmel.
Alulra: vanília-kávé,
Felülre: kávé-vanílila
Krém kerüljön mindenhova.
Legvégül fedjük be a csokimázzal.
Málnás túrótorta
2013 augusztus 15. | Szerző: marmalade
Málna-túró-mascarpone, igazán kellemes kombináció együtt. Amikorra már telítődtem a fajsúlyos vajkrémes süteményekkel, akkor ilyen sütivel könnyítek a gyomromon…A málna idény szerint lecserélhető szederre, vagy áfonyára. A túró az marad túró, nem nagyzolok a ricottával! 🙂
Málnás túrótorta
Hozzávalók a krémhez:
25 dkg túró
25 dkg mascarpone
2 dl édesített cukrászhab
1 kiskanál habfixáló
kb. 5 evőkanál porcukor
25 dkg málna
piros tortazselé
A piskótához:
4 tojás,
20 dkg liszt,
18 dkg cukor
60 ml olaj
60 ml víz
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket pici sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük. Ehhez adagoljuk a felvert tojáshabot, majd adagonként hozzászitáljuk a lisztet, hozzáöntjük az olajat és a vizet.Előmelegített sütőben, kb 25 perc alatt megsütjük (22 centis tortaforma).
Keverjük össze a túrót a mascarponéval, majd a habfixáló hozzáadásával verjük fel kemény habbá a cukrászhabot. Forgassuk össze a kétféle krémet és ízlés szerint adjunk hozzá 4-5 evőkanál porcukort.
A kihűlt piskótát vágjuk félbe, kenjük meg a krém felével, szórjunk rá málnaszemeket. Fedjük be a másik piskótalappal és tetejét, oldalát kenjük be a túrókrémmel. Díszítsük málnaszemekkel és öntsük a tetejére a vízzel felforralt, tortazselét. Néhány órára hűtsük be és úgy fogyasszuk.
Szedres csokitorta, the best!
2013 július 6. | Szerző: marmalade
Szedres csokitorta
Hozzávalók a piskótához:
- 5 tojás,
- 5 evőkanál cukor,
- 3 evőkanál liszt,
- 2 keserű kakaópor,
- 1 kiskanál sütőpor
A krémhez:
- 30 dkg étcsokoládé,
- 3,5 dl habtejszín,
- kb. 8 dkg porcukor
- Díszítéshez: szeder, tortazselatin
- 18 centis tortaforma
A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, majd keverjük krémesre a tojások sárgáját a cukorral. A cukros tojássárgához adjuk hozzá az átszitált lisztet, sütőport, kakaóport. Legvégül forgassuk bele a kemény habbá vert tojásfehérjéket.
Előmelegített sütőben, 170-180 fokon kb. 35 percig süssük.
Forraljuk fel a tejszínt és tördeljük bele a csokoládét.Kevergessük, tegyük vissza a tűzre, hogy sűrűsödjön. Izlés szerint adjunk hozzá porcukrot (nekem belement 4-5 evőkanálnyi) és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni. Néhány órára tegyük be a hűtőbe.
Verjük fel a krémet habbá.
Vágjuk a tortát 3 rétegre és kenjük meg a krémmel. Oldalára és a tetejére is jut bőven.
A tetejét díszítsük szederrel. A zsalatinport olvasszuk fel a kevés vízben az előírás szerint és kenjük a szederre.
Szivárványtorta gyerekzsúrra
2013 július 1. | Szerző: marmalade
Tortás időszak köszöntött be hozzánk, szülinap, névnap és ovis búcsúztató egymás után. A lányom napokon belül 7 éves lesz, de az ovis baráti zsúrt már a hét végén megtartottuk, hiszen hamarosan szétröppennek a szélrózsa minden irányába, hadd játszanak még együtt önfeledten.
Ha szülinapi torta, akkor csak is csokis jöhet szóba az ünnepeltnél, semmi rózsaszín, hófehér külsőség, és hiába nagy kedvenc egyébként még a málna, eper, ribizli is.
Mivel a tavalyi töményen csokis cukrászdai tortát csak széttúrták villával a gyerekek, most a látványra törekedtem/tünk, a kis ünnepelt is egyből rábólintott, ahogy megmutattam neki a magyar Good Food áprilisi címlapfotóját, de a kikötés már jött is mellé, hogy “nagyon jó, csak csokis krémmel készüljön!” (az eredeti krém ugyanis hófehér mascarponés).
Szivárványtorta, csokikrémmel
A látszat ellenére nem tartom macerásnak a lapok elkészítését, a masszát hamar össze lehet állítani, 15-20 perc alatt megsül egy-egy. Én két 22 centis tortaformát használtam felváltva, mire megsült az egyik, már tettem is be sülni a másikat. Aztán ha dolgom volt egy-két óra múlva folytattam a sütést, este pedig összeállítottam a krémmel. A lényege, hogy a buli előtti napon készüljön el, hogy legyen idő a krémnek megszilárdulni.
Tanulsága azért a nagy sikere ellenére is van a dolognak: legközelebb a piros réteget kihagyom (vagy legalábbis nem az Oetkert használom, ez nekem ugyanis sehogy sem akart piros lenni, hiába tettem bele majd az egészet, inkább rózsaszín lett. Ugyanennek a márkának a zöldje, viszont nagyon szép színt adott, és nagyon meg voltam elégedve, mind a minőség -mennyiség-ár arányt nézve a Culinárisban kapható Silver Spoon színeivel)
Hozzávalók a piskótához (ebből 2 szín jön ki):
- 125 g puha vaj
- 225 g finomliszt
- 1/2 kiskanál sütőpor
- csipetnyi só
- 150 g barna cukor (én 120 g kristálycukrot használtam)
- 3 tojás
- 3 evőkanál író
- Ehető ételszínezékek: piros, zöld, kék, sárga, rózsaszín (ezekből lehet még narancs és lila)
Robotgéppel keverjük össze a piskóta hozzávalóit, mérjük le a súlyát és válasszuk ketté. Adjuk hozzá külön-külön a kívánt színt. A tortaforma aljára tegyünk sütőpapírt és előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süssük meg.
Majd ismételjük meg kétszer (összesen tehát 3x) ennek az alapanyagnak az összekeverését, elfelezését, megsütését. Így lesz 6 lapunk. ( Nekem 7 lett, mert a zöld tésztát először túlsütöttem(kuka) és azután kikevertem egy negyedik adagot, ebből lett még egy zöld és egy erősebb rózsaszín is.
A csokis mázhoz:
- 350 g puha vaj
- 150 g étcsoki
- 3-5 evőkanál kakaópor
- kb. 150-200 g porcukor
- 350 g mascarpone
Olvasszuk fel az étcsokit és keverjük össze a puha vajjal. Adjuk hozzá a kakaóport, a mascarpone krémet és ízlés szerint a porcukrot.
Megjegyzés: legközelebb a krém adagját megnövelem (kb. 500 g vaj és 500 g mascarponéra), mert a piskóták között több krémet is elbírt volna!
A csoki mindent visz
2012 október 25. | Szerző: marmalade
Mielőtt belevágnék az elmúlt két év történéseibe, és kicsit formálok a design-on és felfedezem, hogyan is kell kitenni oldalra a tartalomjegyzéket…szóval mindenek előtt kell egy “belépő”. Legyen elegáns, legyen könnyed. Mondjuk valami csokis. Ami a gasztronómia világában olyan, mint a filmeken a gyerek és a kutya..tuti sikert arat.
Csokis. És nem csak azért, mert épp most jöttem meg a ChocoMe újabb üzemének bemutatásáról… Nálunk minden második sütemény csokis-kakaós és 36 órán belül elfogy.
Csokis trüffel tortácskák
Két évvel ezelőtt, mikor bekerültem a gasztroblogger anyukák Segíts süti csapatába ezzel az ízremekkel szerepeltem, mindenképpen olyant akartam felajánlani, ami mutatós, könnyed és finom. Azután nem győztem újra és újra elkészíteni…
Édes tészta:
20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, ¼ kiskanál só, 1-2 evőkanál hideg víz, fél narancs reszelt héja
Csokis trüffelkrém:
100 g étcsokoládé, 100 g tejcsokoládé, 20 dkg vaj, 3 egész tojás, 1 tojás fehérjéje, 5-6 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál keményre felvert tejszínhab
1./ tésztához dolgozzuk össze a lisztet, a kemény vajjal, a cukorral, a sóval, a narancs reszelt héjával és a tojássárgájával. Lazításképpen adhatunk hozzá 1-2 evőkanál vizet. Csomagoljuk folpackba és tegyük a tésztát 30 percre a hűtőbe.
2./ Ekkor nyújtsuk ki és béleljünk ki vele 8 kisebb kör alakú mini piteformát. Villával szurkáljuk meg a tésztát és 8 percre tegyük be a190 fokra előmelegített sütőbe.
3./ A krémhez gőz fölött olvassuk fel a kétféle csokoládét, majd adjuk hozzá a vajat, és hagyjuk kihűlni. Ugyancsak gőz fölött főzzük krémmé a tojást a cukorral (kevergessük sűrűn, használhatunk, robotgépet is), majd amikor kihűlt keverjük össze a csokis krémmel. Szitáljuk bele a lisztet és forgassuk bele a felvert habot.
4./ Osszuk szét a nyolc elősütött tortaalapba és 14 perc alatt, 180 fokon süssük készre.
Egy ünnepi csokoládés diótorta
2007 november 30. | Szerző: marmalade
Ez a süti „Ibi csokoládétortája” néven jutott be családunk képzeletbeli almáriumába, egy csíkos, kézzel írott recept füzet oldalán. Lassan már 20 éve, és ha jól emlékszem, egy Nők Lapjából származik. Mindenkinél nagy sikert aratott könnyű piskótájával, zamatos krémjével, de mivel folyton magyarázni kellett, hogy ki is az az Ibi, pontosabban ki nem, mert közel s távol nincs és nem is volt ilyen ismerős a családi- és baráti körünkben, az elnevezése amúgy póriasan csokoládés diótorta lett.
Csokoládés diótorta
(leánykori néven: Ibi csokoládétortája)
Hozzávalók: 7 tojás, 17 dkg cukor,
17 dkg darált dió,
2 evőkanál keserű kakaópor, egy késhegynnyi sütőpor,
2 evőkanál liszt.
A krémhez: 2 tojás sárgája, 1 evőkanál neszkávé,
1 deci tej, 14 dkg cukor, 2 evőkanál kakaópor, 20 dkg margarin.
A tortához: a 7 tojás fehérjét habbá vertem, hozzáadtam a kristálycukrot és jó keményre habosítottam. Egyenként belekevertem a tojások sárgáját, majd beleforgattam a darált diót és a liszttel elkevert sütőport.
26 cm-es, kivjazott, lisztezett kapcsos tortaformában 30 percig sütöttem (az első 5 perc erős tűzön, majd a továbbiakban alacsony hőmérsékleten). Elzárás után a nyitott sütőajtóban pihentettem.
Amikor kihűlt két lapba vágtam és a krém 1/3-ával megkentem az egyiktortalapot. A többivel bevontam az oldalát és a tetejét.
A krémhez: A tojások sárgákat csomómentsre kevertem a neszkávéval, a tejjel, a cukorral, és a kakaóporral, majd gőz fölött sűrű krémmé főztem. Félre tettem hűlni. Amikor langyosodott, adagonként hozzákevertem a margarint, gépi habverővel krémesítve.
Könnyű délutáni desszert: mutatós és egyszerű a Sakk szelet
2014 október 10. | Szerző: marmalade
Könnyű délutáni desszert, egy piskóta massza, egy sütőforma, egyszeri sütés…látványos eredmény! Igazán spórolós süti, ha a belefektetett munkát nézem, és alapanyagból sem kell különleges, vagy drága…a tölteléke meggylekvár, csokis vajkrémmel bevonva. Egy klasszikus süti újragondolva. Angliában Battenberg. Nálunk Sakk szeletként híresült el.
Meggyes, kakaós Battenberg vagy Sakk szelet
Hozzávalók: (Egy 20 x 30 cm-es tepsihez.)
Tetejére, oldalára:
A piskótához a puha vajat keverjük krémesre a porcukorral, majd keverjük hozzá a tojásokat. Forgassuk bele a liszttel elkevert sütőport.
Egy 20×30 cm-es kivajazott, kilisztezett tepsit válasszunk ketté, vastagon félbehajtott alufóliával. A tészta felét töltsük az egyik olalára, a maradékba keverjük bele a kakaóport, és ezt a barna tésztát öntsük a tepsi másik felébe. Kb. 170 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 25 percig.
Amikor a piskóta kihűlt, hosszában vágjuk ketté mindegyik darabot, ezeket felváltva lekvárral “ragasszuk össze”. Olvasszuk fel az étcsokit, és keverjük össze a puha vajjal. Kenjük be vele a süti tetejét és oldalát.
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: