Süti a Boszporusz mellől: szekerpare

2015 szeptember 12. | Szerző:

Bár egyértelműen őszre fordult az idő, azért a konyhában még jól megférnek a nyárias mediterrán ízek.

Amikor a körúti török étteremben járok, mindig veszek ebből a szirupos, grízes aprósütiből. Hosszú ideje ez az egyik kedvenc csemegém, bár nem készítem olyan sűrűn, mint szeretném. Olykor félreteszem, olykor előveszem a receptjét, ami változott, finomodott az évek során. Most épp ez a kedvenc verzióm:

szekerpare1

Egy korábbi, pedig emitt, medeleine-formában sütve.

Hozzávalók:

25 dkg vaj, felolvasztva, 15 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, 6 dkg búzadara, 25 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor
20 szem dió, mandula vagy pisztácia

A sziruphoz: 20 dkg kristálycukor, 5 dl víz, 1 citrom leve

Forraljuk össze a szirup hozzávalóit és tegyük félre hűlni. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A vajat keverjük össze a porcukorral, adjuk hozzá a tojások sárgáját és alaposan dolgozzuk össze. Kanalazzuk bele a búzadarát, majd adjuk hozzá apránként a sütőporral elkevert lisztet. Keverjük csomómentesre a masszát. Fedjük le
folpackkal és pihentessük legalább 15 percen át. A masszából formázzunk diónyi-méretű golyókat, kb. 16-18 darab lesz belőle, jó nagyra nőve. Tetejét kicsit nyomjuk be a mandula  szemeknek, alját pedig lapítsuk le.

szekerparefekvő2
Fektessük sütőpapírral bélelt tepsire és kb. 20-25 perc alatt süssük világos barnára. Amikor elkészült a süti, még melegében locsoljuk meg bőségesen a sziruppal, hogy szinte tocsogjon benne. Kihűlve tálaljuk.

Török stílusban: csirkés, spenótos kuszkusz-pilaf

2013 szeptember 25. | Szerző:

Csirkés. spenótos kuszkusz-pilaf

Csirkés. spenótos kuszkusz-pilaf

A mai napon a piacolás, a vásárlás kissé hanyagolva volt nálam, a kisebbik kölök adott ugyan is elég futkosnivalót, úgyhogy az ebédet igyekeztem a konyhában található maradékokból megoldani. A rizs elfogyott, de volt egy bögre kuszkusz, maradt még 20 deka friss spenótlevél is, és két szelet csirkemellfilé (összesen 25-30 deka) az inspirációt pedig ezúttal a török konyha adta, ami meglehetősen közeli viszonyban van (földrajzilag és történelmileg is) kedvencemmel, a göröggel. És innen már csak egy ugrás ez a kuszkusszal készült pilaf, ami lényegében egy spenóttal felturbózott, kuszkusszal flancosított (akarom mondani helyettesített ) rizseshús.

 

Csirkés, spenótos kuszkusz-pilaf

(Tavuklu Ispanak Pilav)

 

Hozzávalók 2 fő részére:

  • fél csirkemellfilé (kb. 30 dekás)
  • oregánó
  • 2 dl húslves alaplé kockából (sicc!!!!)
  • 1-2 evőkanál olaj

 

  • egy bögre kuszkusz (2 decis)
  • forró víz, vagy húslves alaplé
  • 20 dkg spenót
  • só,bors

 

  1. Egy tálba öntsük a kuszkuszt és öntsük fel annyi vízzel, hogy két ujjnyira ellepje. Fedjük le és pihentessük, míg a csirke elkészül.
  2. Amikor a kuszkusz a levet magába szívta, dobjunk bele egy kanálnyi vajat is.
  3. Kockázzuk fel a csirkét és kevés olajon pirítsuk meg. Hintsük meg egy kiskanálnyi oregánóval és öntsük fel kb. 2 dl húsleves lével (vagy víz és fél kocka zöldségalap keverékével.)
  4. Pároljuk meg a megtisztított spenótot, majd  szeleteljük fel és keverjük kuszkuszhoz. Adjuk hozzá a megpárolt csirkedarabkákat is, forgassuk össze.

 

Apró török csemege: Sekerpare madeleine

2013 június 14. | Szerző:

sekerpare1

 

A sekerpare a kedvenc török sütim! Grízes, mézes szirupban tocsogó korongok. Régóta kísérletezem otthoni előállításával. Receptlelőhellyel nem volt gondom, hisz a neten van belőle angol, török nyelven bőven, de valahogy sohasem sikeredett olyanra, mint a körúti Szerájban.Vagy nem volt túl búzadarás, vagy összefolyt a diónyi méretű tészta egy összefüggő masszába. Aztán  jött egy kósza gondolat, és előkerült a parkolópályán levő madleine forma. A recept pedig tökéletes!

…És ne feledkezzetek el a nyereményjátékról!

Sekerpare madeleine

vagyis madeleine török módra…

Hozzávalók 24 darabhoz: 1 bögre porcukor, 1 bögre búzadara, 3 evőkanál liszt, 1 bögre puha margarina, 1 kiskanál sütőpor, 2 tojás
A sziruphoz: 1 bögre kristálycukor, 1 bögre víz, fél narancs leve
eszköz: 3 decis bögre, nagy madeleine sütőforma

1./ Készítsük el a szirupot a hozzávalók összefőzésével. Amikor forr és sűrű, tegyük félre.
2./ A tojásokat keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a margarint, a búzadarát és sütőporral elkevert lisztet.
3./ Kanalazzuk a kivajazott, lisztezett madeleine formába és forró sütőben süssük. Kb. 10-12 perc alatt elkészül.
4./ Tegyük jénai tálba a sütiket és öntsük rá a szirupot.

 

Vörös lencseleves török stílusban (Kırmızı Mercimek Çorbası)

2007 október 8. | Szerző:

 
Észrevettem már korábban, hogy Fakanállal egynéhányszor hasonlóan zakatol(t) az agyunk, a múlt héten nálunk is terítékre került a vörös lencseleves, igaz én egy török receptet követtem, de kifogom próbálni azt a kókusztejes variációt is!

 
Vörös lencseleves török stílusban

(Kırmızı Mercimek Çorbası)

Már többször írtam, hogy kedvelem a török ételeket (is), úgy hogy ideje volt Burcu receptjét kipróbálni. Amúgy is lencsehalmokat kerülgetek itthon, mivel a hagyományos lencse mellett, jó nagy adag vörös lencse, és urid dhal (fekete lencse fehérített változata) teszi próbára konyhaművészetemet és családom tűrőképességét.


Hozzávalók: 1 csésze (2,5 decis) vörös lencse,

1 nagy fejű vörös hagyma, 1 nagy sárgarépa,

1 evőkanál paradicsompüré, só, chili paprika, fél citrom leve,

5-6 csésze víz + fél kiskanál arab fűszerkeverék (Baharat).

Tetejére: 2 evőkanál olívaolaj, 1 kiskanál pirospaprika

Kevés olajon megfonnyasztottam az apróra vágott vörös hagymát, belereszeltem a sárgarápát. Átpirítottam, hozzákevertem a paradicsompürét, és a vízzel átmosott vörös lencsét. Felöntöttem 5 csésze vízzel és a lencsét puhára főztem.(kb. fél óra). Ekkor egy kicsit félre tettem hűlni, majd összeturmixoltam.

Tálalásnál néhány csepp citromlevet csepegtettem a levesbe.(Ez nagyon jót tett neki!)

Megjegyzés: eredetileg olajos-paprikás szószt is tesznek rá tálaláskor (az olajat átforrósítva öszekeverik az őrölt paprikával, néhány percig foralják, majd a levesre csepegteteik).Ezt én most kihagytam. Az arab-fűszerkeverék is csak a magam kedvére került bele,  hogy az íze kissé karakteresebb, fűszeresebb legyen.

Címkék: ,

Lencsés bulgurpogácsa (Mercimek Köftesi)

2007 július 16. | Szerző:

 

A szakácskönyv-állományom nagy hiányossága Özcan Ozan török szakácskönyve. Sajnos évekkel ezelőtt többször elmenetem mellette, aztán amikor már meg akartam volna vásárolni, már sehol sem lehetett kapni. Még a kiadóban sem. És az antikváriumokban sem.

Ez a példány, amiből a recept is van, csak ideglenesen állomásozik nálam – hála a közkönyvtárak hasznos tevékenységének. Bár az előző kölcsönző, fél évig is ült rajta – nagyon nem akaródzott neki a visszavitel – sőt már-már alkuba bocsájtkozott a megvásárlására. Szerencsére a könyvtáros kisasszony állta a sarat, igaz nem volt könnyű helyzetben, mert hátulról meg én szorongattam; hetente felhívtam, hogy mikor hozzák végre vissza.

Most itt pihen még egy-pár hétig nálam, ezalatt igyekszem memorizálni.Bár hazudnék, ha azt mondanám, hogy az én agymba sem fordult meg az a gondolat, hogy sajnos a gyerek megtépázta és inkább kifizetem az árát…Na de ilyet nem tesz egy szakmabeli!

 

Lencsés bulgurpogácsa (Mercimek Köftesi)

Ez tulajdonképpen egy hidegen készült (értsd: olajban sütés nélkül) készült fasírt. Törökországban igen népszerű előétel, amelyet területenként eltérű fűszerezéssel készítenek és a húspogácsákat általában nagyobb, tojás alakúra formázzák.

 

Hozzávalók: 2 ek olíva olaj, 1 fej vörös hagyma, 1 csésze (2,5 decis) vörös lencse, 2 ek paradicsom krém, ¾ csésze bulgur, 2 db mogyoróhagyma, 2 kiskanál vörös bors (mozsárral összeaprítva), 1 evőkanál őrölt kömény, 1 kiskanál arab fűszerkeverék, 1 kiskanál szárított menta, egy csokor petretzselyem.

 

Előkészületek: a lencsét leöblíettem, a darabos fűszereket mozsárban összetörtem, hagymát fölapríottam.

Egy nagy lábosba felmelegítettem az olajat, beleszórtam az apróra vágott vörös hagymát, kicsit fonnyasztottam, majd ráöntöttem a lecsepegtetett lencsét. Hozzákevertem a paradicsomkrémet és felöntöttem 3 csészényi vízzel. Összekevertem, lefedtem és felforraltam.

Alacsonyabb hőfokra tettem és belekevertem a bugurt és lefedve addig főztem, amíg a lencse teljesen megpuhult. Beleszórtam az apróra vágott mogyoróhagymát, petrezselymet és a fűszereket.

Amikor kihűlt kerek gombócokat formáztam belőle, grillezett zöldségekkel és fokhagymás joghurtmártással tálaltam.


Fokhagymás joghurtmártás (Sarmisakli Yogurt Sos)

A fokhagymás joghurtmártáshoz – hála Loriennek a beszerzési tippért (Lehel téri piac keleti fűszerese) – igazi török joghurtot használtam, ezúttal 10%-osat. Összekevertem 5-6 gerezd zúzott fokhagymával és kevés sóval.

Címkék: ,


Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!