Imádnivaló húsgombócos spagetti

2018 július 22. | Szerző:

Gyermekeim ebédeltetése idén nyáron komoly kihívás elé állít. Ketten vannak, de véletlenül se szeretik ugyan azt enni. Ha az egyiknek a főzelékkel van baja, a másiknak a feltéttel, nem mindegy, hogy a köret krumpliból van, vagy rizsből de a galuska mindkettőnél lecsúszik, akár a tészta  (megfelelő szósszal tálalva). A bolognai spagetti a tuti közös nevező, de már beleuntam, hogy a tanév vége óta minden héten egyszer ezt főzzem. Szóval hasonló ízvilág után kutatva jött a paradicsomos húsgolyók ötlete, most éppen spagettivel.

Paradicsomos húsgolyók spagettivel

Hozzávalók a húsgolyókhoz:

  • 50 dkg darált hús (sertésből)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1-1 kiskanál só, bors, oregánó
  • 2-3 evőkanál liszt
  • kevés olaj a húsgolyók sütéséhez (3-4 evőkanál)
  • 25 dkg spagetti

A mártáshoz:

  • 3 dl paradicsomszósz
  • 1 dl víz
  • 0,5 dl vörösbor
  • 2 kiskanál bazsalikom (szárított)
  • só, bors
  • kicsi vegeta (kb. fél  kiskanál, de el is hagyható)

  1. A hagymát aprítsuk fel. Keverjük össze a morzsával, tojással, fokhagymával, darált hússal, sóval, borssal, oreganóval és kézzel gyúrjuk össze. Formázzunk belőle kis gömböket és forgassuk meg a lisztbe.
  2. Forrósítsuk fel az olajat és a húsgombócokat  süssük rajta pirosra. Szedjük ki a serpenyőből.
  3. A mártáshoz öntsük össze a hozzávalókat (paradicsomlé, víz, bor, bazsalikom, fokhagyma) és forraljuk fel. Csökkentsük a lángot és tegyük bele a húsgombócokat a mártásba. 10 -15 percig főzzük tovább, közben a mártás is besűrűsödik.
  4. A tésztát bő vízbe főzzük ki. Tálaljuk együtt a szósszal. Tetejére szórhatunk reszelt sajtot.

 

Tipp: hasonló receptek

Vega bolognai spagetti (húsmentes)

Gyors bolognai spagetti

Sült répagombócok fűszeres paradicsomszószban (húsmentes)

 

Apartman-kaja (1): Gombás linguine tészta

2013 június 10. | Szerző:

Gombáslingvinisötét(08)

Nem csak nyaralás alatt van igénye az embernek egy gyors ebédre, jól jön az a sietős, dolgos hétköznapokra is. Míg kifő a linguine tészta (ami lehet az én olvasatomban még spagetti, vagy tagliatelle), megpárolódik a vöröshagymára, kevés fokhagymára ágyazott csiperke gomba is. (Arra azért ügyelni kell, hogy a gombának legyen egy kis szaftja, ha elpárologna, akkor kevés vízzel pótoljuk. )

Tipikus mediterrán fűszerek illenek hozzá, mint az oregánó, kakukkfű, majoranna.  És persze egy csipetnyi só, bors. Legvégül egy fél csokor felaprított petrezselyemmel összeforgatva.

Gombáslingviniszürkeszín

Címkék: ,

Makrobiotikus inspiráció: Algás spagetti szezámos öntettel

2013 május 1. | Szerző:

Algás spagetti tahini öntettel

Algás spagetti tahini öntettel

Még mielőtt kiütné a biztosítékot sokaknál az alga és tahini,(szezámkrém) szavak olvasata, hallgassátok meg védőbeszédemet. Nem tehetek róla, de ezt a tésztát egyszerűen imádom. És mivel szervezetem mostanság elég karakteresen jelzi, hogy szüksége van bizonyos ásványokra, a kalciumbombát, ebben az ételben megtalálhatom! Az sem mellékes, hogy az idő legnagyobb részét a tészta kifőzése teszi ki (kb. 8-10 perc). A többi 2 perc. Az inspirációt ezúttal is a makrobiotikus (és japán) konyhától kaptam, ebben a táplálkozási formában ugyanis tilos a hús és a tejtermékek fogyasztása, úgyhogy a kalciumot más forrásból pótolják: szezámmagból, algákból, petrezselyemből, káposztafélékből, szójából. (Ráadásul némelyik ételnek még több is a kalciumtartalma, mint a tejtermékeknek!)

Az alga a tésztába van belegyúrva, gyárilag (ez a legtöbb bioboltban kapható), tahini (nagyobb áruházak, Culinaris, Ázsiabolt stb..)de otthon is elkészíthető…majd mutatom…. Tálaláskor szezámsóval (gomasio: kevés sóval pirított, mozsárban összetördelt morzsa) megszórom.

Algás spagetti szezámos öntettel

Hozzávalók: algás spagetti tészta (ez most bio Rédei), 1 kiskanál szezámolaj, 2 evőkanál tahini (szezámkrém), 2-3 szál újhagyma, darabolva, 30 -50 ml víz, fél citrom leve, 1 kiskanál Shoju-szójaszósz.

Algás spagetti tahini öntettel

Algás spagetti tahini öntettel

A spagettit lobogó forró vízben főzzük ki.
Egy serpenyőt locsoljuk meg a szezámolajjal, dobjuk rá a feldarabolt újhagymát és kissé pároljuk. Ekkor adjuk hozzá az tahini-krémet, locsoljuk meg vízzel, citromlével és forraljuk össze. A vége felé ízesítsük szóajszósszal.
Ebbe a krémbe forgassuk meg az algás tésztát.
Tetejét meghinthetjük gomashióval (szezámsóval ) és petrezselyemmel is. Meglepően finom!

További szezámos inspirációk, egy komplett anyagomból: i t t



Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!