Apartman-kaja (1): Gombás linguine tészta
2013 június 10. | Szerző: marmalade
Nem csak nyaralás alatt van igénye az embernek egy gyors ebédre, jól jön az a sietős, dolgos hétköznapokra is. Míg kifő a linguine tészta (ami lehet az én olvasatomban még spagetti, vagy tagliatelle), megpárolódik a vöröshagymára, kevés fokhagymára ágyazott csiperke gomba is. (Arra azért ügyelni kell, hogy a gombának legyen egy kis szaftja, ha elpárologna, akkor kevés vízzel pótoljuk. )
Tipikus mediterrán fűszerek illenek hozzá, mint az oregánó, kakukkfű, majoranna. És persze egy csipetnyi só, bors. Legvégül egy fél csokor felaprított petrezselyemmel összeforgatva.
Makrobiotikus inspiráció: Algás spagetti szezámos öntettel
2013 május 1. | Szerző: marmalade
Még mielőtt kiütné a biztosítékot sokaknál az alga és tahini,(szezámkrém) szavak olvasata, hallgassátok meg védőbeszédemet. Nem tehetek róla, de ezt a tésztát egyszerűen imádom. És mivel szervezetem mostanság elég karakteresen jelzi, hogy szüksége van bizonyos ásványokra, a kalciumbombát, ebben az ételben megtalálhatom! Az sem mellékes, hogy az idő legnagyobb részét a tészta kifőzése teszi ki (kb. 8-10 perc). A többi 2 perc. Az inspirációt ezúttal is a makrobiotikus (és japán) konyhától kaptam, ebben a táplálkozási formában ugyanis tilos a hús és a tejtermékek fogyasztása, úgyhogy a kalciumot más forrásból pótolják: szezámmagból, algákból, petrezselyemből, káposztafélékből, szójából. (Ráadásul némelyik ételnek még több is a kalciumtartalma, mint a tejtermékeknek!)
Az alga a tésztába van belegyúrva, gyárilag (ez a legtöbb bioboltban kapható), tahini (nagyobb áruházak, Culinaris, Ázsiabolt stb..)de otthon is elkészíthető…majd mutatom…. Tálaláskor szezámsóval (gomasio: kevés sóval pirított, mozsárban összetördelt morzsa) megszórom.
Algás spagetti szezámos öntettel
Hozzávalók: algás spagetti tészta (ez most bio Rédei), 1 kiskanál szezámolaj, 2 evőkanál tahini (szezámkrém), 2-3 szál újhagyma, darabolva, 30 -50 ml víz, fél citrom leve, 1 kiskanál Shoju-szójaszósz.
A spagettit lobogó forró vízben főzzük ki.
Egy serpenyőt locsoljuk meg a szezámolajjal, dobjuk rá a feldarabolt újhagymát és kissé pároljuk. Ekkor adjuk hozzá az tahini-krémet, locsoljuk meg vízzel, citromlével és forraljuk össze. A vége felé ízesítsük szóajszósszal.
Ebbe a krémbe forgassuk meg az algás tésztát.
Tetejét meghinthetjük gomashióval (szezámsóval ) és petrezselyemmel is. Meglepően finom!
További szezámos inspirációk, egy komplett anyagomból: i t t
Imádnivaló húsgombócos spagetti
2018 július 22. | Szerző: marmalade
Gyermekeim ebédeltetése idén nyáron komoly kihívás elé állít. Ketten vannak, de véletlenül se szeretik ugyan azt enni. Ha az egyiknek a főzelékkel van baja, a másiknak a feltéttel, nem mindegy, hogy a köret krumpliból van, vagy rizsből de a galuska mindkettőnél lecsúszik, akár a tészta (megfelelő szósszal tálalva). A bolognai spagetti a tuti közös nevező, de már beleuntam, hogy a tanév vége óta minden héten egyszer ezt főzzem. Szóval hasonló ízvilág után kutatva jött a paradicsomos húsgolyók ötlete, most éppen spagettivel.
Paradicsomos húsgolyók spagettivel
Hozzávalók a húsgolyókhoz:
A mártáshoz:
Tipp: hasonló receptek
Vega bolognai spagetti (húsmentes)
Gyors bolognai spagetti
Sült répagombócok fűszeres paradicsomszószban (húsmentes)
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: