Winter is coming! Narancsos, almás sütőtökkrémleves
2015 december 9. | Szerző: marmalade
A tél már itt is van, úgyhogy eljött az ideje a melengető krémes leveseknek! A sütőtök mindig megbízható alapanyagnak bizonyul, most almával, naranccsal, krumplival és fűszerekkel kiegészítve.
Annak ellenére, hogy mi minden hétvégén eszünk levest, négyünk közül hárman kifejezetten levesesek vagyunk, utoljára júniusban tettem fel egy görög spárgalevest, a tavalyi nagy kedvenc, a húsgombócos savanyúkáposztás leves pedig még el sem készült az idén.
Nagyon jó a piaci felhozatal sütőtökből, így most almával kiegészülve édeskés, de pikáns leves került az asztalra.
Narancsos, almás sütőtökkrémleves
Hozzávalók (4 adaghoz):
30 dkg sütőtök
2 alma
1 fej vöröshagyma
1 nagyobb burgonya
2 kiskanál oliva olaj
fél narancs leve
csipetnyi só
3 bögre (kb. 7,5 dl) levesalap
tetejére pirított kockák
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Az almát és a burgonyát hámozzuk meg és szeleteljük fel egyforma kockákra. Vágjuk fel a hagymát és a sütőtököt vékonyra és az összes zöldséget tegyük egy sütőtálra. Locsoljuk meg olajjal és tegyük be a sütőbe. Nagyjából 40 perc alatt megsül.
Ekkor kanalazzuk át a zöldségeket egy lábosba. A sütőtökről – ha még eddig nem tettük volna – szedjük le a héját. Öntsük fel a levesalappal és turmixoljuk össze. Egyszer még forraljuk fel. Locsoljuk bele a narancs levét és ha szükséges ízesítsük csipetnyi sóval.
Volt itthon olajbogyós kenyér, ezt kockára vágtam és sütőlapon megpirítva a levesben tálaltam.
Csajos saláta hűvösebb napokra
2014 december 11. | Szerző: marmalade
Ha szeretnéd a csontritkulást megelőzni, ilyen salátát eszegessél! Van benne minden jó, ami a női szervezetnek kell! Az univerzális rostban gazdag barna rizs, antioxidánsbombának áfonya és szőlő, érelmeszesedés ellen a vitaminokban bővelkedő karfiol. Krémesen megolvasztott Brie sajt a tetejére, extrának alkalmanként dió, vagy mandula esetleg kesudió. Mindez az öntettel együtt hatalmas kalcium és magnéziumbomba. Ráadásul még finom is!
Meleg saláta barna rizzsel, karfiollal, szőlővel, áfonyával
(2 személyre)
Hozzávalók: 2 bögre barna rizs, 1 bögre rózsáira szedett karfiol, 2 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál arab fűszerkeverék (van benne őrölt bors, őrölt kömény, szegfűszeg, szerecsendió) (vagy helyette garam masala), 1 bögre szőlő, fél bögre áfonya (fagyasztott)
Dresszing: 1 kiskanál miszo paszta, 1 kiskanál forró víz, 1 kiskanál tahini, 3 evőkanál citromlé, 1 kiskanál juharszirup, 3 evőkanál olívaolaj
Tetejére: 150 g brie sajt
A barna rizst öntsük fel dupla mennyiségű vízzel és főzzük puhára.
A karfiolt szedjük rózsáira és terítsük szét egy sütőlapon. Fűszerezzük és szórjuk meg a felaprított fokhagymával. Sütőben süssük 20-25 percig. A sütés vége felé vegyük ki, halmozzuk mellé a szőlőt és az áfonyát és tegyük vissza kb. 4-5 percre. A gyümölcsnek már nem kell megsülnie, csak kellemesen meleg legyen.
Amikor elkészült halmozzuk egy tálba a rizst, rá a karfiolt, a szőlőt és áfonyát és keverjük össze. Locsoljuk meg a dresszinggel. Az öntethez tegyük a miszo pasztát egy kisebb üvegbe, öntsük fel a vízzel és keverjük el. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és rázzuk jól össze.
Sajt nélkül makrobiotikus fogás.
Feltétnek a sajtot szeleteljük fel és mindkét oldalán forró serpenyőben olvasszuk fel.
Téli kollekció (1.) : Csipkebogyólekvár
2013 november 13. | Szerző: marmalade
Imádom a csipkebogyót. Mégis évekig kerültem a konyhai felhasználását. Valahogy úgy voltam vele, mint Siv Widerberger főhőse a Bélyeg c. versben:
“Bélyeget gyűjtöttem.
Papa hozott egyszer egy kilót.
Azóta nem gyűjtök bélyeget.”
Na most a bélyeget helyettesítsétek be csipkebogyóval, amiből anno, nagy lelkesen lekvárt főztem: lecsipkedtem a végét (hát egy darabig eltartott az egy kilónál), meghámoztam (!) (ez is eltartott egy darabig), és húsából készült a lekvár. Több órai előkészület, viszkető kezek, sűrű, ragacsos lekvár… No jó hír, hogy van ennél egyszerűbb megoldás is, amit már tavaly óta alkalmazok.
Zárójelben megjegyzem, hogy a csipkebogyó eme feldolgozási módja a forralás miatt sokat veszít c-vitamin tartalmából, viszont nagyon finom!
Csipkebogyólekvár
Hozzávalók:
- 450 g csipkebogyó
- 2 nagy alma
- 300 g cukor
- 1 púpos kiskanál dzsemfix 2:1
Mossuk át a csipkebogyót és forraljunk fel 4-5 deci vizet. Ebből öntsük annyit a csipkebogyóra, amennyi ellepi (kb. 3 dl). Főzzük fél óráig kábé, majd passzírozzuk át botturmix segítségével. Szitán hagyjuk a levét lecsöpögni.
Készítsünk almaszószt: Az almát hámozzuk meg és magháza nélkül szeleteljük fel. Egy deci víz hozzáadásával pároljuk puhára, majd törjük össze botmixerrel. Adjuk hozzá a cukrot és a csipkebogyó lecsöpögtetett levét. Keverjük össze és főzzük sűrűre! Öntsük sterilizált üvegekbe és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Kardamomos, mandulás latte (vegán)
2015 december 11. | Szerző: marmalade
A reggeli rituálém része egy bögre tejeskávé elfogyasztása. Ha egészségtudatosabb korszakomat élem, vagy ha épp göthösebb vagyok és a krákogós torkomnak nem tesz jót a tej, akkor lecserélem mandula-, kókusz-, vagy rizstejre. Mint most. A klasszikus tejeskávé alternatívája.
Került még bele kardamom, az arab és az indiai konyha egyik kedvenc fűszere. Mivel melegítő energiájú étel kifejezetten jól esik hűvösebb időben. Csillapítja a köhögést, rossz emésztésre pedig rendkívül jótékony hatású. Sajnos mag formában nem volt itthon, bár úgy erőteljesebb a hatása és az aromája), így por formájában került a kávéba.
Kardamomos, mandulás latte
Hozzávalók:
1/2 bögre mandulatej
1/4 kiskanál őrölt kardamom (vagy 1 egész zöld kardamom mag)
2 kiskanál juharszirup
1/2 bögre főzött kávé
Egy lábosban melegítsük össze a mandulatejet a kardamommal. Habosítsuk fel. (Ha kardamom magot használunk, azt habosításnál vegyük ki!)
Öntsük a pohárba a kávét, ízesítsük juharsziruppal, majd öntsük fel a habos, kardamomos mandulatejjel.
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: