Mogyorós, fahéjas teakenyér
2013 szeptember 27. | Szerző: marmalade
A kásák, amerikai palacsinták, kuglófok sorába nagyon jól illik a teakenyér, olykor kifejezetten jólesik reggelire a kakaó, vagy a tejeskávé mellé. Rengetegféle verzióban el lehet elkészíteni, ez most egy mogyorós, fahéjas, csokis változat. Jól tárolható, könnyen szeletelhető. Még a kicsi is rájárt. Szó szerint, gyakran visszament a konyhába, hangos reklamálással (halandzsabeszéd) mutogatott az asztal felé.
Hozzávalók:
120 g puha margarin, 180 g cukor, 3 tojás, 100 g liszt, 1 kiskanál sütőpor, 70 g darált mogyoró, 100 ml tej, 2 kiskanál fahéj, 2 evőkanál kakaópor
- Keverjük krémesre a puha vajat a cukorral, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat.
- Szórjuk bele a sütőporral elkevert lisztet, adjuk hozzá a mogyorót is, és fokozatosan keverjük hozzá a tejet.
- Felezzük el a tésztát, az alapot kanalazzuk egy hoszzúkás sütőpapírral bélelt formába, a maradék masszába keverjük bele a fahéjat és a kakaóport és kanalazzuk az alapmassza tetejére. Egy kanál végével húzzuk márványosra.
- Előmelegített sütőbe, közepes hőfokon süssük kb. 35-40 percig.
Kakaós teakenyér és egy titkos hozzávaló
2013 november 28. | Szerző: marmalade
No ez még nekem is újdonság volt, hogy a cukkini hogyan is szerepel majd egy édességben? Mennyire is lesz ehető? Olvastam már a fanyalgókat és hallottam lelkes rajongókról. A kiványcsiág hajtott, és nekem ízlett! A tésztája ízre, állagra kellemes, puha, a csokikrém a tetején pedig még jobban feldobja. Az iskolás persze megneszelte, hogy valami zöldségféle van benne (mert ugye a cél az lenne, hogy minél több zöld – séget csempésszek a tányérjára), a kicsi viszont vissza-visszajárt rá.
(Bento-ügyben üzenem az érdeklődőknek, hogy még mindig csomagolok reggelente lelkesen, de újdonság mostanában nem nagyon került a dobozba (a szokásos:gyümi, müzliszelet, sajtos cracker, mini joghurt) , ezért nem örökítettem meg, de amint lesz fejlődés jelzem!)
Kakaós, cukkinis teakenyér
20 dkg liszt
fél kiskanál szódabikarbóna
fél kiskanál sütőpor
fél kiskanál só
4 evőkanál keserű kakaópor
1 kiskanál fahéj
1 cukkini (kb. 20 dkg)
1 kis doboz (150 g) joghurt
1 tojás
150 ml olaj
15 dkg cukor (fele lehet barna cukor)
A krémhez:
10 dkg puha vaj
3-4 evőkanál porcukor
2-3 evőkanál keserű kakaópor
Hámozzuk meg a cukkínit és reszeljük le.
Egy tálba dolgozzuk össze a száraz hozzávalókat, a lisztet a kakaóporral, a sütőporral, a szódabikarbónával, a fahéjjal és a sóval. Egy másik edényben keverjük össze a tojást az olajjal, a joghurttal és a cukorral. Adjuk hozzá a lereszelt cukkínit. Forgassuk össze a száraz anyagot a joghurtos, tojásos masszával. Öntsük egy hosszúkás, sütőpapírral bélelt sütőformába és süssük kb. 35 percig, kb. 170 fokon.
Amikor kihűlt kenjük meg a tetejét kakaós, vajas krémmel. Ehhez dolgozzuk össze a puha vajat a kakaóporral és a porcukorral.
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: