Kakaós teakenyér és egy titkos hozzávaló

2013 november 28. | Szerző:

 

Cukkinissüti 2

No ez még nekem is újdonság volt, hogy a cukkini hogyan is szerepel majd egy édességben? Mennyire is  lesz ehető? Olvastam már a fanyalgókat és hallottam lelkes rajongókról. A kiványcsiág hajtott, és nekem ízlett! A tésztája ízre, állagra kellemes, puha, a csokikrém a tetején pedig még jobban feldobja.  Az iskolás persze megneszelte, hogy valami zöldségféle van benne (mert ugye a cél az lenne, hogy minél több zöld – séget csempésszek a tányérjára), a kicsi viszont vissza-visszajárt rá.

(Bento-ügyben üzenem az érdeklődőknek, hogy még mindig csomagolok reggelente lelkesen, de újdonság mostanában nem nagyon került a dobozba (a szokásos:gyümi, müzliszelet, sajtos cracker, mini joghurt) , ezért nem örökítettem meg, de amint lesz fejlődés jelzem!)

 

Kakaós, cukkinis teakenyér

 

20 dkg liszt

fél kiskanál szódabikarbóna

fél kiskanál sütőpor

fél kiskanál só

4 evőkanál keserű kakaópor

1 kiskanál fahéj

1 cukkini (kb. 20 dkg)

1 kis doboz (150 g) joghurt

1 tojás

150 ml olaj

15 dkg cukor (fele lehet barna cukor)

 

A krémhez:

10 dkg puha vaj

3-4 evőkanál porcukor

2-3 evőkanál keserű kakaópor

 

acukkinissüti

Hámozzuk meg a cukkínit és reszeljük le.

Egy tálba dolgozzuk össze a száraz hozzávalókat, a lisztet a kakaóporral, a sütőporral, a szódabikarbónával, a fahéjjal és a sóval.  Egy másik edényben keverjük össze a tojást az olajjal, a joghurttal és a cukorral. Adjuk hozzá a lereszelt cukkínit. Forgassuk össze a száraz anyagot a joghurtos, tojásos masszával. Öntsük egy hosszúkás, sütőpapírral bélelt sütőformába és süssük kb. 35 percig, kb. 170 fokon.

Amikor kihűlt kenjük meg a tetejét kakaós, vajas krémmel. Ehhez dolgozzuk össze a puha vajat a kakaóporral és a porcukorral.

Mogyorós, fahéjas teakenyér

2013 szeptember 27. | Szerző:

Mogyorós, fahéjas és csokis teakenyér

Mogyorós, fahéjas és csokis teakenyér

A kásák, amerikai palacsinták, kuglófok sorába nagyon jól illik a teakenyér, olykor  kifejezetten jólesik reggelire a kakaó, vagy a tejeskávé mellé. Rengetegféle verzióban el lehet elkészíteni, ez most egy mogyorós, fahéjas, csokis változat. Jól tárolható, könnyen szeletelhető. Még a kicsi is rájárt. Szó szerint, gyakran visszament a konyhába, hangos reklamálással (halandzsabeszéd) mutogatott az asztal felé.

 

Hozzávalók:

120 g puha margarin, 180 g cukor, 3 tojás, 100 g liszt, 1 kiskanál sütőpor, 70 g darált mogyoró, 100 ml tej, 2 kiskanál fahéj, 2 evőkanál kakaópor

 

  1. Keverjük krémesre a puha vajat a cukorral, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat.
  2. Szórjuk bele a sütőporral elkevert lisztet, adjuk hozzá a mogyorót is, és fokozatosan keverjük hozzá a tejet.
  3. Felezzük el a tésztát, az alapot kanalazzuk egy hoszzúkás sütőpapírral bélelt formába, a maradék masszába keverjük bele a fahéjat és a kakaóport  és kanalazzuk az alapmassza tetejére. Egy kanál végével húzzuk márványosra.
  4. Előmelegített sütőbe, közepes hőfokon süssük kb. 35-40 percig.

átdolgMogyorósFahéjas



Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!