Bedobós mákos

2009 december 23. | Szerző:

 

A karácsonyi készülődés java a pakolás, csomagolás, sütés, még előttem áll. Ajándékvásárlás, bevásárlás, sorban állás már mögöttem. Mézeskalács és panattone  kipipálva. Fehércsoki likőr behűtve, mandarin és kökénylikőr leszűrésre várakozva Jöhet is mindjárt a flódni sütés, holnap meg a last minute szaloncukorgyártás.Bejgli anyunak köszönhetően szintén van!

Ez a süti, az elmúlt hét terméke, a receptet egy kolleganőmtől szerzeményeztem. Igazából nem tudom miért bedobós; számomra ez a szó könnyedséget sugall, csak bedobálom oszt’ készen van. De nem! Méricskélni kell, külön ezt, külön azt, grammozni, dekázni.
Viszont nagyon finom! Én most püspökkenyérformába sütöttem, hagyományosan egy tepsi is megfelel erre a célra.


Bedobós mákos

20 dkg maragrin
40 dkg porcukor
2 tojás
2 vaníliás cukor,
2 kiskanálnyi szódabikarbóna
40 dkg liszt,
4 dl tej,
15 dkg egész mák
Máz:
15 dkg porcukor,
1 evőkanák keserű kakaópor,
3 evőkanál forró víz,
7 dkg margarin

Keverd össze a puha margarint a porcukorral. Add hozzá a tojásokat egyenként. Majd a vaníliás cukort. Ezután forgasd bele a szódabikarbónával elkevert lisztet, a tejet és a mákot.
Öntsd a masszát, vajjal, liszttel megszórt tepsibe és kb. 180 fokon süsd 25-30 percig.
Amikor elkészült kend meg a tetejét csokimázzal. Ehhez a margarint keverd össze a porcukorral, a kakaóporral és a forró vízzel.

Begolyózva

2009 március 23. | Szerző:

 

Igazi függővé válhat tőle az ember, én magam is párás
szemmel, elcsukó hangon írom soraimat és nyelek egy nagyot, ahogy
felídézem  eme receptet. És volt, olyan
galád ismerősöm, aki úgy álltott be – újra- 
másnap, hogy van még abból az izéből?

Szó, ami szó, nagy kedvenc lett ez a mogyorós golyó – sőt
mondhatom, hogy az egész baráti körömé is, aki kóstolta már.  Én kicsi Vu-nál olvastam. Ő meg Doctor Peppeper-től tanulta.

Csak azért nem készítettem el belőle a harmdik eresztést,
mert kiújúltak, sőt rossszabbodtak a koleszterin értékeim.

Mogyoróvajas csokigolyók

Hozzávalók :

20 dkg tejcsoki
1,5 dl tejszín
4 dkg  mogyoróvaj (esetemben smoothie peanut butter)
fél narancs reszelt héja és 1-2 ek. leve
10 dkg darált háztartási keksz

Kókuszreszelék, a hempergetéshez.

A tejszínt egy kis lábasban felforraltam, beledobáltam a csokidarabokat
és addig kevergettem, amíg az felolvadt benne. Tűzről levéve belekevertem a többi hozzávalót és hűtőbe tettem egy egész
éjszakára. Másnap a masszából kis golyókat formáztam és kókuszreszelékben
meghempergettem őket. 

Címkék:


Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!