A görög nők is szeretik a bögrés sütiket: Joghurtos kakaós (Yaourtokayk)

2013 május 23. | Szerző:

Yaourtokayk

Yaourtokayk

Él bennünk egy kép a görög nőkről: gondozzák a családot, kapálják a földet,a kiskertet és részt vesznek a családi vállalkozásban. Egy részük igen. Másikuk pedig bejár a városba (ha csak nem ott lakik), szoknya, blúz, smink, modern frizura és hivatalban dolgozik. Valószínűleg ezt a párperces joghurtos, kevert, gyors sütit ők kedvelik jobban. Munka után nem kell annyit bajlódni vele és milyen jól jön majd a másnapi reggelihez. Bár a reggelivel Görögországban nem sokat foglalkoznak, a kávé mellöl azonban ritkán hiányzik valamilyen sütemény.

Yaourtokayk

Joghurtos kakaós süti

Hozzávalók:

2 bögre liszt, 1 kiskanál sütőpor, 1 bögre cukor, 1 bögre (2 kisebb pohárnyi) joghurt, 3-4 evőkanál kakaópor, 3 tojás, 1/2 bögre olaj(egy bögre = 2, 5 decis)

Keverjük krémesre a tojásokat a cukorral, adjuk hozzá az olajat és a joghurtot. Szitáljuk bele a sütőporral elkevert lisztet. A massza felét öntsük egy sütőpapírral bélelt hosszúkás formába. A megmaradt masszába keverjük bele a kakaóport, és kanalazzuk rá a fehér masszára. Egy kanál segítségével lazán forgassuk össze a kétféle anyagot, hogy csíkos legyen.
Előmelegített (180 fokos) sütben, tűpróbáig süssük. Kb. 30 perc alatt elkészül.

Hamarosan játék lesz itt a blogon. Egy görög ajándékcsomagot lehet majd nyerni…

Korfu anno:

forrás: Όλοι οι Κερκυραίοι της Γης εδώ με ένα κλικ(LIKE)

forrás: Όλοι οι Κερκυραίοι της Γης εδώ με ένα κλικ(LIKE)

Mákos piskóta

2013 április 29. | Szerző:

Mákospiskota

Na, úgy látszik menthetetlenül sütis blog lettem. Kétségtelenül túlsúlyba kerütek/nek a sütis receptek. Az az igazság, hogy azért mutatósabbak is, mint mondjuk egy pacalpörkölt. Mostanában különben imádok piskótákat sütni, kipróbáltam néhány varriációját, és alkalomattán megosztom itt is, mert én már rég túl lépten a klasszikus változaton ( ahány tojás, annyi kanál cukor és annyi kanál, (vagy -1 ) liszt), és azóta remek állagú piskótákat gyártok (lásd chiffon) és reggelire könnyedén csúszik le a tejeskávé mellé, mint ez a mákos  is!

Hozzávalók:
(A) 3 tojás sárgája, 30 g cukor, 30 ml növényi olaj, 70 ml víz, 70 g sütemény liszt, 50 g darált mák, 1 kiskanál sütőpor
(B) 4 tojásfehérje, 30 g cukor

Elkészítése:
Keverjük össze egy tálba a tojások sárgáját a cukorral, amíg a cukor fel nem oldódik. Adjuk hozzá az olajat és keverjük össze, majd a vizet. Szitáljuk bele a sütőporral elkevert lisztet, majd a mákot is.
Egy másik tálba verjük kemény habbá a tojásfehérjéket a cukorral. A kétféle masszát dolgozzuk össze és töltsük bele egy 18 centis átmérőjű tortaformába, amit előzetesen kikentünk vajjal és megszórtuk liszttel.
170 fokon süssük kb. 20-25 percig.

mákospiskóta2

Márványos chiffon piskóta

2013 április 9. | Szerző:

ChiffonCake-márványos

 

Be kell szereznem egy chiffon-torta formát, az már biztos! Mert beleszerettem ebbe a sütibe, ami lényegében a piskóta egyik fajtája. A klasszikus változat kiegészítése vízzel és olajjal és némi patikusi precizitást követelő kivitelezéssel. Ettől azonban nem kell megijedni, mert jelen sorok szerzője sem az a kifejezetten, precízen méricskélő alkat.  A végeredmény megéri mert rugalmas, omlós, könnyed piskótát kapunk. (Ezúttal kuglóf formában készült.). És kakaóval felturbózva nagyon finom!

 

Márványos Chiffon piskóta

Hozzávalók:

(A)   5 tojás sárgája, 25 g porcukor, csipet só, 1 evőkanál méz

(B) 80 ml növényi olaj, 80 ml víz

(C) 95 g liszt

(D) 10 g (kb. 1 evőkanálnyi) kakaópor, 10 g liszt

(E) 5 tojásfehérje, 120g porcukor, 15 g kukoricakeményítő

Márványos Chiffon torta

Márványos Chiffon torta

 

Elkészítése:

Keverjük krémesre a tojássárgákat a cukorral, majd adjuk hozzá a csipetnyi sót és a mézet is. (A)
Adjuk hozzá az olajat és a vizet. (B) Dolgozzuk vele jól össze.
Szitáljuk bele a lisztet. (C)
Ezt a tojásos masszát osszuk két egyforma részre és az egyikbe keverjünk 10 g kakaóport (kb. 1 evőkanálnyi), a másikba sima lisztet.(D)

Verjük fel jó kemény habbá a tojásfehérjéket. Közben adagoljuk hozzá a cukrot, legvégül a kukoricakeményítőt. (E)
Fele-fele arányban forgassuk a habot bele a kakaós masszába, illetve a sima tojásos masszába.
A kivajazott, kilisztezett tortaformába tegyünk néhány kanál kakaós masszát, majd néhány kanál sima masszát. Így rétegezzük márványosra a piskótát.

170 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 30-35 percig.

 

 

Last minute: Mogyorókrémes ostyaszelet

2013 március 30. | Szerző:

Ez egy nagyon szerethető süti, mivel csak a krémet kell elkészíteni hozzá, az ostyalap adva van. Azonban a címmel ellentétbe nem ajánlom elkészítését az ut’só pillanatra, mert néhány óra pihenés kell neki a hűtőben.

 

Hozzávalók:

• 1 csomag ostyatortalap
• 4 tojás sárgája
• 10 dkg cukor
• 5 dkg darált mogyoró
• 20 dkg vaj vagy margarin
• 10 dkg étcsokoládé

A krémhez vízgőz felett keverjük krémesre a tojások sárgáját a cukorral, majd adjuk hozzá az ugyancsak vízgőz felett megolvasztott csokoládét, legvégül a darált mogyorót. Amikor a massza langyosra hűlt, keverjük bele a vajat, és tegyük a hűtőbe egy kis időre, hogy a krém jól lehűljön.
Az ostyalapokat vizes kézzel simítsuk át, így hamarabb puhul, és kenjük meg a krémmel. 4-5 réteg ostyát kenjünk meg úgy, hogy a tetejére is jusson a krémből. Egy éjszakára tegyük a hűtőbe, és másnap szeleteljük fel.

 

További receptötleteket pedig itt kaphattok tőlem ahhoz, hogy milyen fincsi dolgok készülhetnek még a készen vásárolt ostyalapból!

Márványos muffin, nutellával

2013 március 25. | Szerző:

Most épp foszlós, húsvéti kalácsban gondolkodom, de addig is…Egy süti izgalmassá tudja tenni a reggeleket. Főleg kakaóval/tejjel/tejeskávéval (kórtól, nemtől függően),  házi narancslekvárral megkenve.
Márványos muffin nutellával

Hozzávalók ( kb.24 darab muffinhoz): 45 dkg liszt, 20 dkg kristály cukor, 2 dl étolaj, 2 db egész tojás, 2 dl tej, 2 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 1 csipet só, 50g (fél tábla) étcsokoládé, 1 kiskanál reszelt citrom héja, 3 evőkanál nutella

 

1. Egy tálba keverjük össze a száraz hozzávalókat, a lisztet, a sütőport, a vaníliás cukrot, a csipetnyi sót, kakaóport és a reszelt citrom héját.

2. Egy másik edénybe dolgozzuk össze a tojásokat a cukorral, majd adjuk hozzá az olajat, és a tejet is.

3. A száraz anyagokat lazán keverjük össze a tojásos, olajos masszával.
4. Vegyük el a massza 2/3 részét és adjuk hozzá a felaprított csokidarabkákat. A megmaradt masszában keverjük el a nutellát.

5. A muffinsütőt béleljük ki papírkosárkákkal és kanalazzuk bele először a csokidarabkás masszát, majd a tetejére a nutellás anyagot. 170 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt elkészül.

Ma délután minden a macaronról fog szólni! – Kávés macaron

2013 március 20. | Szerző:

2. Macaron Nap,március 20

Mi is az a macaron? Kicsi, kerek, színes desszert, valamilyen krémmel töltve. Darált mandulából, cukorból (vagy cukorszirupból , felvert tojásfehérjéből készül.  Hogy milyen is a jó macaron, az egyrészt ízlés doga, állagra könnyűnek, légiesnek kell lennie, kicsit roppanós kéreggel.

 

Mire jó a Macaron Nap?
Leszámítva a tömeget, a tülekedést, a mai napon több, mint 20 cukrászda sütijét lehet egy helyen megkóstolni, így a nap végére tudni fogod, hogy neked melyik változat jön be.
A kiálltók között ott lesz a La Praline, a Centrál Kávéház, a Four Seasons Gresham, a Gerbaud, a Villa Bagatelle, a Sarki Fűszeres, a Gundel Cukrászda, a Sugar! és még sokan mások. Zólyomi Zsolt, az Orr elkészítette a macaron illatot és néhny ismert ember is kilátogat. Szóval, ha nincs más programod, ma délután 3-kor irány az Akvárium, az Erzsébet téren.

Bevallom, én még csak aTchibo kurzusán késztíttem macaront, hiába vettem megazóta a szuper szexi szilikonos formámat, még nem jutott idő rá, hogy idehaza kipróbáljam.
Az ott készített kávés macaron receptje a következő:

Kávés macaron

Hozzávalók: 250 g őrölt mandula, 450 g kristálycukor, 6 db tojásfehérje, 60 g porcukor, 10 csepp citromlé
1 csésze presszó kávé

Az őrölt mandulát összekeverjük a porcukorral. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a kristálycukrot és végül a citromlevet, majd a kemény habba belekeverjük a kávét. Az elkészült habot a mandulás porcukros keverékbe forgatjuk. Sima csöves nyomózsákból egyenlő távolságra a forma jelöléseinek megfelelően kis kör alakú formákat készítünk. 10 percet pihentetjük száraz helyen, majd 150 fokos sütőben 10 perc alatt készre sütjük.

Miután kivettük szilikon sütőlapot kivesszük a tepsiből, hogy ne süljön tovább, hagyjuk kihűlni és csak kihűlés után vesszük le a formáról.

Kávékrém

Hozzávalók: 3 db tojássárgája, 10 dkg cukor, 1 csésze presszó kávé, 10 dkg fehér csokoládé, 10 dkg vaj
A tojássárgáját a cukorral vízgőz felett habbá verjük, majd hozzáadjuk a kávét. Addig főzzük, amíg besűrűsödik, majd hozzáadjuk a vajat és a csokoládét és simára keverjük. Kihűtjük, majd gépi habverővel felhabosítjuk. A kész krémmel összetapasztjuk a tésztákat.

Amikor a csoki sörözik: Barna sörös brownie

2013 március 4. | Szerző:

Barnasörös brownie

 

Vitathatatlanul kellemes feladat csokis süteményeket tesztelni, majd kísérletezni újabb és újabb ízeken, bár, ha ez 36 órán belül történik folyamatosan, akkor azért még a magam fajta csoki fun vagy chocoholist is telítődik. De a blogra fel kell tennem a legújabb kedvencemet.

Amit viszont bizton állíthatok, hogy ez a sörös brownie, bár milyen meglepő, de valami remek ízkombinációt ad ki. Én a recepthez Soproni Démont használtam. És bár úgy ajánlottam, hogy “felnőtt változat”, 6 éves lánykám is sűrűn vette a fordulókat a süteményes tálka felé.

Viszont azt kell, hogy mondjam, könnyen el lehet rontani! Ehhez elég 2-3 perccel tovább pihennie a sütőben és már nem olyan lágy, krémes a belseje. Vagyis elvész a varázsa! 23-24 perc után zárjuk el a sütőt és vegyük ki!

 

Barna sörös brownie

Hozzávalók:

• 100 g étcsokoládé
• 100 g tejcsokoládé
• 200 g margarin
• 200 g cukor
• 3 tojás
• 30 g kakaópor
• 200 ml barna sör
• 125 g liszt

A tetejére: porcukor

180 fokra melegítsük elő a sütőt. Egy közepes tepsit (20 x 30 cm) béleljünk ki sütőpapírral.
Gőz felett olvasszuk fel az étcsokoládét, a tejcsokoládét és a vajat, keverjük bele a kakaóport, majd tegyük félre langyosodni. Közben a tojásokat keverjük krémesre a cukorral. Dolgozzuk össze a felolvasztott csokival, majd kisebb adagokban adjuk hozzá a barna sört. A lisztet szitálva adjuk hozzá, és keverjük át egy fakanállal.

Öntsük a tepsibe a masszát, és 23-25 perc alatt süssük készre. Az első 5 percben magasabb hőfokon, aztán csökkentsük a hőmérsékletet 160-170 fokra. A sütőből kiemelve hintsük meg porcukorral.

Eredetileg megjelent az nlc-n.

 

Karácsonyi készülődés (5.): Három lapos mézes

2012 december 19. | Szerző:

Soha nem idegenkedtem a kissé munkásabb süteményektől, igaz elkészítésüket meghagytam hétvégére, vagy ünnepnapokra. Ízvilágában egy kicsit a mézes krémesre emlékeztet ez az isteni finom sütemény. Tipikusan olyan, amit vidéken csak lakodalmakkor és ünnepnapokon készítenek.  Én is megvárom a nagyobb ünnepeket, mint a Karácsony, vagy a Húsvét, hogy elkészítsem, vagyis nem készül olyan sokszor nálunk sem, pedig az egyik kedvencem és nem is annyira macerás, mint ahogyan azt először gondolná az ember. Tényleg csak a 3 lapot kell kinyújtani és kisütni, majd a vaníliás és csokikrémmel összeállítani a lapokat. Másnapra már omlós is.

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 kiskanál szódabikarbona, 5 dkg margarin, 2 tojás, 10 dkg cukor, 2 evőkanál langyos méz
Krém: 20 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 4 evőkanál liszt, 5 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál keserű kakaópor
Csokimáz: 5 evőkanál víz, 10 dkg cukor, 1 evőkanál margarin, 2-3 evőkanál kakaópor

1./ Keverjük habosra a margarint a cukorral, majd a tojásokkal. Adjuk hozzá a mézet és a szódabikarbónával elkevert lisztet.
2./ Osszuk a tésztát 3 részre és formázzunk belőle cipókat. Nyújtsuk ki és egy tepsi hátoldalán süssük ki egyenként kb. 6-8 perc alatt.Nagyjából 170 fokon.
3./ A krémhez melegítsük fel a tejet és sűrítsük be a liszttel. Keverjük hozzá a puha margarint és a cukrot.Keverjük csomómentesre és tegyük a hűtőbe kissé dermedni.
4./ Majd válasszuk ketté a krémet, az egyikhez keverjük bele a vaníliás cukrot, a másikhoz a kakaóport.
5./ Összeállításához: az alsó lapot kenjük meg csokikrémmel, jöhet erre a 2. lap, majd a vaníliakrém és a 3. lap. Ennek a tetejét kenjük be csokimázzal.
6./ A mázhoz forraljuk össze a vizet a cukorral. Adjuk hozzá a kakaóport és a margarint.A mikor besűrűsödik és kihűlt kenjük a süti tetejére.

Almás morzsás süti

2010 március 24. | Szerző:

 Ez a süti a „dobd össze gyorsan” kategóriából való, bár az almát elő kell párolni, a fahéjas morzsatetőt összedolgozni, de megéri. Finom, porhanyós a végeredmény.

Érdemes a műveletet az alma megpárolásával kezdeni, hogy amíg a morzsa és a tészta összeáll már ki is hűljön a gyümölcs.
Azután jöhet a morzsás rész, mert annak is kell egy ki idő a hűvösön. Legvégül  kevert piskóta alap.

Ime a recept:

Almás morzsás süti

Hozzávalók a tésztához:

  • 3 alma,
  • 3 evőkanál barnacukor
  • 60 ml víz
  • 200 g vaj
  • 150 g cukor
  • 2 tojás
  • 35 dkg liszt
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 180 ml tej

A fahéjas morzsához:

  • 120 g liszt
  • 3-4 kiskanál fahéj
  • 80 g puha vaj
  • 80 g barna cukor

Az almákat hámozd meg és vágd fel cikkre és a víz, 3 evőkanál cukor társaságában fedő alatt párold puhára. Amikor elkészült, tedd félre hűlni. Csepegtesd le.
 A fahéjas morzsához dolgozd össze a lisztet a fahéjjal, a puha vajjal és a cukorral. Formázd kis cipóvá és folpackba csomagolva tedd be a mélyhűtőbe 10-15 perce.

A tésztához a 200 g vajat elektromos habverővel keverd össze a cukorral, egyenként add hozzá a tojásokat, majd felváltva a sütőporral elkevert lisztet és a tejet.

Egy kerek (28 centis) tortaformát, vagy közepes brownie formát bélelj ki sütőpapírral és töltsd bele a masszát.
Fedd be a lecsepegtetett almaszeletekkel és nagy lyukú reszelőn reszeld rá a fahéjas tésztát.
180 fokos sütőben 40-45 perc alatt megsül.

Balaton-felvidéki mogyorós szelet

2010 február 7. | Szerző:

 

Gimnazistaként egyik kedvelt nyári időtöltésem volt, hogy a Balaton-felvidéken töltött hetek alatt az időt agyonüssem; jártam a hegyoldalt a kis noteszemmel és gyűjtöttem a recepteket. Valaki odaengedett a tűzhelye mellé, valaki kezembe nyomta a saját receptes füzetét, hogy másoljam ki a nekem megfelelőt. Hát ott ültem nála órákig….
Ittam a jó kis házi szörpöket, csodáltam a kamra tartalmát, a frissen eltett savanyúságokat…

A szomszédság nagy része Győrből, Mosonszentjánosról származott, a hegyoldal egykori gazdái Akaliban éltek, és persze volt külön „Pesti-telep” is. Én főleg – városi lány – lévén az echte vidéki receptekért rajongtam.
Nemrég kezembe került ez a kis jegyzetfüzet, oldalai már kissé viseltesek (szakadás, zsírpecsét stb.), mostanában nem nagyon használtam, mivel a füzet igencsak szétesőben van, és a bevált recepteket már amúgy is átmentettem egy másik füzetecskébe.

Ezt a mogyorós szeletet is a Balatonon ettem először és utoljára, vagy 20 éve. Aztán szépen megfeledkeztem róla, hát most leporoltam kissé.

Mogyorós szelet

 

  • 150 g margarin, puha
  • 150 g cukor
  • 4 tojás
  • 200 g liszt
  • 100 g darált mogyoró
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 4 evőkanál keserű kakaópor
  • 5-6 evőkanál szilvalekvár


Mázhoz:

  • 150 g porcukor
  • 2 evőkanál keserű kakaópor
  • 3 evőkanál forró víz
  • 1 evőkanál vaj

A puha vajat keverd krémes állagúra a cukorral, majd egyenként add hozzá a tojást. Minden egyes tojás után újra elkeverve. Add hozzá a kakaóport, a darált mogyorót és a szódabikarbónával elkevert lisztet.
Egy közepes tepsit bélelj ki sütőpapírral és öntsd bele a masszát.
Előmelegített sütőben úgy 180 fokon süsd 20 percig. Hagyd teljesen kihűlni. Vágd félbe a tésztát és kend meg szilvalekvárral (Nálunk most áfonya volt idehaza).
A csokikrémhez keverd össze a porcukort a kakaóporral, öntsd hozzá a forró vizet és dobd bele a vaja. Keverd össze és kend a süti tetejére.

Címkék: , ,


Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!