Mandulavajas brownie (lisztmentes)
2014 május 29. | Szerző: marmalade
Milyen számomra a tökéletes brownie? Kívül roppanós, belül selymesen krémes, töményen csokis! És most már mandulavajas is.
Az utóbbi időben lelkesen gyártom a különböző olajos magvakból készült krémeket, erről hamarosan olvashattok is bővebben. Így volt itthon egy bögrényi házi készítésű mandulavaj, amit a paleo konyhában is gyakran használnak süteményekbe. (Nem kell megijedni, nagyon könnyedén előállítható, csak pirított mandula kell hozzá.) Igaz, gyorsan fogy, mert a kicsi, aki kaja ügyben nem ismer lehetetlent, lábujjhegyen pipiskedve gyakran csippentett belőle, míg fotóztam. Mindössze négy-öt evőkanálnyi került ebbe a csokis süteménybe a liszt helyett, a végeredmény pedig a tökéletes brownie; kívül roppanós, belül krémes és brutálisan csokis. És naggggyon, naggyon finom! Mire feleszméltem,már csak ez a négy szelet maradt belőle.
Mandulavajas brownie
Hozzávalók:
20 dkg vaj, 20 dkg étcsokoládé, 3 tojás, 10 dkg cukor, 4 evőkanál mandulavaj, 4 evőkanál keserű kakaópor
Olvasszuk fel a vajat és az étcsokit együtt. Kicsit tegyük félre hűlni.
A tojásokat üssük fel és keverjük össze a cukorral. Adjuk hozzá a kakaóport, a mandulavajat és a felolvasztott étcsokis vajat.
Egy kisebb forma (20 x 20) alját béleljünk ki sütőpapírral, öntsük bele a krémet és 170 fokra előmelegített sütőben süssük készre.
Nekem 40 perc alatt elkészült. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt felvágnánk.
A mandulakrémhez: tegyünk aprítóba 10 dkg pirított mandulát és 12-15 percen át pürésítsük addig amíg krémes masszát nem kapunk.
Hogyan készítsünk jó piskótát? – 3 szuper recept
2014 április 17. | Szerző: marmalade
A legtöbb háziasszonynak vannak konyhai parái. Az ismeretségi körömben többen szenvednek piskóta fóbiától és inkább megveszik a mellékízű, adalékanyagokkal feltunningolt drága boltit. Most bemutatom kedvenc piskótáimat, ami tuti sikerrel jár kezdő és tapasztalt háziasszonynál, az alaprecept nekem is mostanában lett tökéletes!
Klasszikus piskóta
Ahogy annak idején tanultam 1 tojáshoz 1 evőkanál cukor és 1 evőkanál liszt jár. Ez sokszor működött is, aztán jöttek a különböző tanácsok szomszéd néniktől, barátnéktől, hogy plusz még ez, mínusz még az, és nekem sem sikerült már mindig olyannak, amilyennek kellene. Most viszont pontosodott a recept, Bereczki Papp Emese cukrász jóvoltából, a Nők Lapja Konyhában van egy jó kis piskóta összeállítása. Azóta imádok piskótát sütni, hogy már a browniekat is hanyagolom. Még a kókuszkockához is ezt a receptet követem a mézes piskóta helyett.
Alaptétel: Tojásonként 2 dkg cukor, és 2 dkg liszt.
Értelemszerűen 5 tojáshoz 10 dkg cukor 10 dkg liszt kell. Én általában úgy készítem -kicsit talán formabontón -, hogy felverem kemény habbá a tojások fehérjéjét, egyenként hozzáadom a tojások sárgáját, majd a lisztet. Átkeverem, hogy ne maradjanak benne lisztcsomók és sütőpapírral bélelt formába teszem és előmelegített sütőben kisütöm. 20-25 perc elég szokott lenni.
Chiffon
Másik nagy kedvencem. Kicsit bonyolultabb recept, de a végeredmény mindig tökéletes. Ehhez a piskótához is szét kell választani a tojásokat és a fehérjét jó kemény habbá kell verni. De a tésztába kerül még olaj és víz is. Mivel az alábbi recept citromos, víz helyett frissen facsart citromlé került belé.
Citromos, mákos chiffon piskóta
Hozzávalók:
(A) 5 tojás sárgája, 90 g cukor,
(B) 75 ml olaj, 100 ml kifacsart citromlé, 1 citrom reszelt héja,
(C) 100 g liszt, 1 mokkáskanál sütőporral elkeverve, 2 púpos evőkanál darált mák;
(D) 5 tojás fehérjéje, 100 g cukor
Elkészítése:
A lisztet keverjük el a sütőporral, a mákkal és a citrom reszelt héjával. (C)
Keverjük krémesre a tojások sárgáját 90 g cukorral, majd adjuk hozzá az olajat és citromlevet. (A) és (B)
Verjük fel nagyon kemény habbá a tojásfehérjéket, közben adjunk hozzá 100 g cukrot.(D) Ebbe a kemény tojáshabba forgassuk bele a cukros, olajos tojássárgás masszát és szitáljuk bele a mákos lisztet.
Kenjünk ki vajjal egy kerek tortaformát, vagy egy kuglófformát, hintsük meg liszttel és öntsük bele a tésztát. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra és süssük kb. 35 percig.
Ez pedig egy korábbi, nagyon is szerethető változat: Márványos Chiffon piskóta
Hozzávalók:
(A) 5 tojás sárgája, 25 g porcukor, csipet só, 1 evőkanál méz
(B) 80 ml növényi olaj, 80 ml víz
(C) 95 g liszt
(D) 10 g (kb. 1 evőkanálnyi) kakaópor, 10 g liszt
(E) 5 tojásfehérje, 120g porcukor, 15 g kukoricakeményítő
Elkészítése:Keverjük krémesre a tojássárgákat a cukorral, majd adjuk hozzá a csipetnyi sót és a mézet is. (A)
Adjuk hozzá az olajat és a vizet. (B) Dolgozzuk vele jól össze.
Szitáljuk bele a lisztet. (C)
Ezt a tojásos masszát osszuk két egyforma részre és az egyikbe keverjünk 10 g kakaóport (kb. 1 evőkanálnyi), a másikba sima lisztet.(D)
Verjük fel jó kemény habbá a tojásfehérjéket. Közben adagoljuk hozzá a cukrot, legvégül a kukoricakeményítőt. (E)
Fele-fele arányban forgassuk a habot bele a kakaós masszába, illetve a sima tojásos masszába.
A kivajazott, kilisztezett tortaformába tegyünk néhány kanál kakaós masszát, majd néhány kanál sima masszát. Így rétegezzük márványosra a piskótát.
170 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 30-35 percig.
A Facebookon is megtaláltok, ha van kedvetek, csatlakozzatok, hamarosan játszunk!
Mediterrán csokitorta
2014 március 3. | Szerző: marmalade
Ilyet már sütöttél!-mondta a lányom. (Valószínűleg erre gondolt.) Neeem! – válaszoltam – ez most Nigella.
Egész pontosan Nigellissima! Olaszországi inspirációk. A fricska benne az, hogy liszt helyett darált mandula van benne, vaj helyett pedig olívaolaj.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy épp nem volt itthon mandula, úgyhogy maradt helyette a jól bevált finom liszt.És az olívaolajnál is egy kicsit megremegett a kezem, mert salátába jobban kedvelem, de hát Nigella recept, az azért csak jó lehet! És tényleg finom is volt, bár mostanában kicsit túlettem magam csokis dolgokból. De hát már úgy is küszöbön a böjt…
- 150 ml olívaolaj
- 50 gramm kakaópor
- 125 ml forró víz
- 2 teáskanál legjobb vanília-kivonat
- 150 gramm őrölt mandula (vagy 125g sima liszt )
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 200 gramm porcukor
- 3 tojás
A kakaóport keverjük össze a forró vízzel.
A mandulát (vagy a lisztet) dolgozzuk össze a szódabikarbónával és a sóval.
Egy habverővel verjük fel a tojásokat a cukorral és az olajjal. Keverjük krémesre, majd adjuk hozzá a kakaót és a mandulás keveréket. Ez esetben a liszteset.
Forgassuk össze és öntsük egy 22 centis tortaformába. 170 fokra előmelegített sütőben süssük 40-45percig.
Szuper brownie, avagy így nassolj egészségesen!
2014 február 6. | Szerző: marmalade
Figyelem, cukormentes, tojásmentes, tejmentes és gluténmentes recept következik! Édes, nagyon kakaós, rendkívül finom és még egészséges is!
Mi van akkor helyettük?
Mogyoró, házi datolya paszta, kakaópor…és ha még nem találnád elég édesnek egy kevés méz vagy juharszirup.
Amolyan raw food, nyers édesség. Mert sütni sem kell.
Mogyorós brownie
Hozzávalók:
1 bögre datolya (kb. 150 g)
200 g darált mogyoró
3 evőkanál keserű kakaópor
+ 1-2 kanál méz, vagy juharszirup
A datolyát egy kevés vízzel főzzük puhára és botturmix segítségével pürésítsük. ( így csinálom, csak most más aszalt gyümölcs nélkül.)
Keverjük össze a darált mogyoróval, a kakaóporral. Ha nem lenne megfelelően édes a datolyától, akkor mehet bele méz, vagy juharszirup.
Én egy kiskanálnyi mézet tettem még bele.
Gyúrjuk össze és nyomkodjuk bele egy fóliával bélelt (hogy ne ragadjon oda) tepsi aljára és egy órára tegyük a hűtőbe.
Különlegeset egyszerűen: nagyon csokis kuglóf, fahéjas mázzal
2014 február 3. | Szerző: marmalade
Sütöm, sütöm, kuglófom! Méghozzá olyat, hogy mind a 10 ujjadat megnyalod!
Kakaóval, kávéval, étcsokival, fahéjjal.
No comment. Csak recept.
Mert amúgy böjt van. Elmélkedés. Nem, még nem a hivatalos. Csak érik a változás…
Kakaós, kávés kuglóf, fahéjas csokimázzal
Hozzávalók:
- 250 g puha vaj
- 2 tojás
- 300 g cukor
- 250 g liszt
- 1 kiskanál sütőpor
- 50 g kakaópor
- 150 g joghurt
- 120 ml főzött kávé
Máz:
- 100 g étcsoki
- 50 g vaj
- 1 kiskanál fahéj
Dolgozzuk össze a puha vajat a cukorral, majd a tojásokkal. Adjuk hozzá a joghurtot és a kávét.Forgassuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet és a kakaóport. Öntsük a masszát egy kivajazott kuglófformába és 170 fokos sütőbe süssük kb. 40 percig. Végezzünk tűpróbát.
A mázhoz az étcsokit és a vajat olvasszuk össze. Adjuk hozzá a fahéjat és öntsük a kuglófra.
Kuglóf kezdőknek és haladóknak
2014 január 16. | Szerző: marmalade
Muszáj volt valamit sütnöm megint, mivel az iskolába indító reggeli kása és gabonapehely kissé unalmassá vált. A kuglófot nálunk mindenki szereti, ezúttal mandarin levével lett felturbózva. De mehet bele/helyette akár narancslé is. Mi most mandarinból kicsit nagyobb készletet halmoztunk fel, jó ürügy volt legalább egy keveset elhasználni belőle.
Csokis, citrusos kuglóf
Hozzávalók: 20 dkg puha vaj, 20 dkg cukor, 4 tojás, 30 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor, fél citrom lereszelt héja, 2 mandarin kifacsart leve, 4-5evőkanál csokicsepp (vagy feldarabolt étcsoki), 4 kanál keserű kakaópor
1./ A vaj legyen puha. (Én úgy csináltam, hogy felmelegítettem (nagyjából a fele lett folyós, majd félre tette egy időre, addig tettem, vettem), mikor kihűlt, kissé megdermedt, de nem lett kemény, robotgéppel tökéletesen krémessé keverhető. )
2./ Adjuk hozzá a cukrot és keverjük krémesre. Egyenként keverjük bele a tojásokat.
3./ Két-három részletben adagolva dolgozzuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet. Reszeljünk bele a citrom héját.
4./ A masszából vegyünk el 4-5 evőkanálnyit és keverjük össze a kakaóporral. A mandarin, vagy narancs kifacsart levét keverjük a nagyobb mennyiségű fehér tésztába.
5./ Kenjünk ki vajjal egy kuglófformát, szórjuk meg liszttel és kanalazzuk alulra a kakaós masszát. Hintsük meg csokicseppekkel, vagy apróra tördelt étcsokival. Öntsük rá a mandarinos/narancsos krémet.
6. / Melegítsük elő a sütőt kb. 180 fokra, és tegyük be a kuglófot. 15 perc után csökkentsük a lángot kb 165-170 fokra és süssük készre.
Összesen kb. 40-45 perc alatt elkészül. Végezzünk tűpróbát.
Mogyorós, fahéjas teakenyér
2013 szeptember 27. | Szerző: marmalade
A kásák, amerikai palacsinták, kuglófok sorába nagyon jól illik a teakenyér, olykor kifejezetten jólesik reggelire a kakaó, vagy a tejeskávé mellé. Rengetegféle verzióban el lehet elkészíteni, ez most egy mogyorós, fahéjas, csokis változat. Jól tárolható, könnyen szeletelhető. Még a kicsi is rájárt. Szó szerint, gyakran visszament a konyhába, hangos reklamálással (halandzsabeszéd) mutogatott az asztal felé.
Hozzávalók:
120 g puha margarin, 180 g cukor, 3 tojás, 100 g liszt, 1 kiskanál sütőpor, 70 g darált mogyoró, 100 ml tej, 2 kiskanál fahéj, 2 evőkanál kakaópor
- Keverjük krémesre a puha vajat a cukorral, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat.
- Szórjuk bele a sütőporral elkevert lisztet, adjuk hozzá a mogyorót is, és fokozatosan keverjük hozzá a tejet.
- Felezzük el a tésztát, az alapot kanalazzuk egy hoszzúkás sütőpapírral bélelt formába, a maradék masszába keverjük bele a fahéjat és a kakaóport és kanalazzuk az alapmassza tetejére. Egy kanál végével húzzuk márványosra.
- Előmelegített sütőbe, közepes hőfokon süssük kb. 35-40 percig.
Süti karamellizált almával
2013 szeptember 17. | Szerző: marmalade
Nekem e z tipikusan téli süti! Nyáron nem is vágyom rá, most meg egyből előkerül a receptarchívumomból …Abból kiindulva, hogy milyen jó is lesz reggelire. Akárcsak ez a korábbi morzsás.
Ennek a sütinek nagy előnye, hogy az alapcucc hamar összeállítható: puha vaj cukorral elkeverve, tojások egyenként hozzáaadva, liszt beleszitálva, fahéj beleszórva. Nagyjából annyi ideig tart az elkészítése is, míg leírom. Jó az alma felvágása, karamellizálása újabb 2 perc. Sütés 35-40. De ezt már bárhol eltölthetjük!
A végeredmény ízletes, omlós, téli süti. A recept remekül variálható a gyümölcs (körte, szilva) és fele liszt (darált madnula, mogyorós stb) lecserélésével.
Jó étvágyat hozzá!
Hozzávalók: 150 g barna cukor, 120 g puha margarin, 2 tojás, 150 g liszt, 1 kiskanál sütőpor, 1 kiskanál fahéj, 3 alma, 2 evőkanál cukor a karamellizáláshoz, + 1 kiskanál (újabb) fahéj
1./ Tészta elkészítése: keverjük össze a puha vajat a cukorral, egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd szitáljuk bele a sütőporral, fahéjjal elkevert lisztet.
2. / Hámozzuk meg az almákat és vágjuk negyedekre, cikkekre.
3./ Egy serpenyőben olvasszuk meg a cukrot, dobjuk rá az almákat és forgassuk meg benne, hagyjuk kissé karamellizálódni, és szórjuk meg fahéjjal.
4./ Töltsük a tésztát kerek (kb. 20-22 centis tortaformába) rendezzük el az almagerezdeket a tetején és locsoljuk meg a serpenyőben maradt karamellel.
5./ Előmelegített sütőben, kb. 170 fokon süssük 40 percig, tűpróbáig.
Egy görög kanalas desszert: rizogalo
2013 július 26. | Szerző: marmalade
Legutóbb Rodosz földjén folytatódott kulináris Odüsszeiém, ahovás bármikor visszamennék. (Lényegében nincs olyan hely Görögországban, ahová ne tudnék újra és újra visszamenni.)
Szállásadónőnk Mária igazi mediterrán nőtípus volt, temperamentumos, kissé harsány, aki nem tűri az ellentmodnásokat. Az ételeket jószívűen kínálta, már, már tukmálta ránk, folyton jött-ment hozta az újabb adag gigantes méretű olívabogyókat, sajtot, péksüteményt, zaftos paradicsomokat.
Mivel családja éttermet vezet mindig megsúgta a napi specialitásokat, friss kardhal grillezve, vagy stifádó nyúlhúsból.
De a rizogalo-hoz visszatérve, nem az a desszert, amit kint sűrűn habzsolok, pedig remek hűsítő a forró kánikulában! Jól behűtött rizspuding, vagy tejberizs, kinek hogy tetszik!
Risogalo (rizspuding)
Hozzávalók: 1,5 l tej, 1 bögre (2,5 decis) rizs, 3 tojás sárgája, 8 evőkanál cukor, csipetnyi só, őrölt fahéj
Egy edénybe szórjuk bele a rizst, mossuk át csapvízzel néhányszor. Öntsük fel a tejjel, adjuk hozzá a sót és 4 evőkanál cukrot. Alacsony hőfokon tarttva forraljuk fel. Főzzük addig, amíg a rizs megpuhul.
A tojások sárgáját keverjük krémesre a megmaradt cukorral és öntsük a megpuhult rizshez. Tűzre visszatéve hagyjuk kissé összerottyanni, de már ne forrjon. Töltsük tálkákba és hagyjuk kihűlni. Tegyük hűtőszekrénybe és tálaláskor szórjuk meg fahéjjal bőségesen.
Tipp: Rodoszon a desszertekbe előszeretettel tesznek egy kevés mastica nevű cukrot. Ettől kissé pikánsabb lesz talán az íze.
Könnyű délutáni desszert: mutatós és egyszerű a Sakk szelet
2014 október 10. | Szerző: marmalade
Könnyű délutáni desszert, egy piskóta massza, egy sütőforma, egyszeri sütés…látványos eredmény! Igazán spórolós süti, ha a belefektetett munkát nézem, és alapanyagból sem kell különleges, vagy drága…a tölteléke meggylekvár, csokis vajkrémmel bevonva. Egy klasszikus süti újragondolva. Angliában Battenberg. Nálunk Sakk szeletként híresült el.
Meggyes, kakaós Battenberg vagy Sakk szelet
Hozzávalók: (Egy 20 x 30 cm-es tepsihez.)
Tetejére, oldalára:
A piskótához a puha vajat keverjük krémesre a porcukorral, majd keverjük hozzá a tojásokat. Forgassuk bele a liszttel elkevert sütőport.
Egy 20×30 cm-es kivajazott, kilisztezett tepsit válasszunk ketté, vastagon félbehajtott alufóliával. A tészta felét töltsük az egyik olalára, a maradékba keverjük bele a kakaóport, és ezt a barna tésztát öntsük a tepsi másik felébe. Kb. 170 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 25 percig.
Amikor a piskóta kihűlt, hosszában vágjuk ketté mindegyik darabot, ezeket felváltva lekvárral “ragasszuk össze”. Olvasszuk fel az étcsokit, és keverjük össze a puha vajjal. Kenjük be vele a süti tetejét és oldalát.
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: