Sütőtökös, fahéjas amerikai fánk – 12 perces bögrés recept

2015 október 13. | Szerző:

Ha tudtam volna, hogy sütőtök van benne, akkor meg sem kóstolom, mondta nagyobbik gyerkőcöm, miközben jóízűen elmajszolta a negyedik fánkot. A kicsinek nincsenek ilyen előítéletei, legalábbis még nem tudja verbálisan kifejezni, ő simán folyamatosan ette a fánkocskákat, ahogy kiürült az egyik kéz, már nyúlt is a másikért. Amúgy a sült sütőtököt határozott tiltakozó kézmozdulattal hárítja el ő is, még csak kóstoltatni sem bírom, pedig a tavalyi mellékapásokkal ellentétbe idén nagyon jó édeskés a termelő nénik sütőtök felhozatala.

sutotokosfank

Sajnos kicsi a tepsim, 6-os mini kuglóf forma, így háromszori adagolással sült 18 darab. Tepsinkét 10-12 perc. Alig fél óra alatt elfogyott 17 fánk, az utolsó darab, a 18. viszont egész éjjel magányosan árválkodott a tányéron, már senki nem bírta benyomni, olyan jól laktunk

Sütőtökös, fahéjas fánk

Hozzávalók:

2/3 bögre sült sütőtök

1/2 bögre tej

1/2 bögre barna cukor

1/3 bögre olaj

1 kiskanál őrölt fahéj

1/3 kiskanál őrölt kardamom

1/3 kiskanál gyömbérpor

1 tojás

1,5 bögre liszt

1 kiskanál sütőpor

A szóráshoz:

2-3 evőkanál olvasztott vaj

5-6 evőkanál fahéjjal elkevert barnacukor

sutotokosfank1

A sült sütőtököt és a tejet botturmix segítségével pürésítsük össze. Keverjük hozzá a tojás és az olajat és a fűszereket (gyömbér, fahéj, kardamom).

Keverjük össze a lisztet a sütőporral és forgassuk össze a sütőtökös masszával.

Fánkformát (vagy mini kugklófformát) kenjük ki olajjal és kanalazzuk bele ne túl vastagon, csak egy újnyira a sütőtökös masszát.

Előmelegített sütőbe 10-12 perc alatt készre sütjük.

5-7 percig hagyjuk a formában kihűlni, vegyük ki és szórjuk meg fahéjas cukorral.

Tipp: És hogy milyen lehet a sütőtökös csokitorta? Itt megtudhatod!

És milyen lehet a sütőtök kekszben, vagy amerikai palacsintában?

5 perces szilvás, barackos lepény

2015 szeptember 19. | Szerző:

Egykori németországi rokonlátogatások hangulatát idéz fel számomra ez a süti, a délutáni kávézás mellé ettünk ehhez hasonló vajas, gyümölcsös kucheneket.

szilvásbarackos2

Itthon folytatódik a maradékok felélése, egy kis barack, egy kis szilva, amit nagy lelkesen lekvárkészítéséhez vettem már lassan egy hete, de a lekvár még nem rotyog, a szilva meg egyre csak fogy, és kb 5 perc, amit a tészta kikeverésére fordítottam. Ezen a héten valahogy az idő iszonyúan felértékelődött számomra, a konyhában is előnyben részesítettem a gyors fogásokat. Szóval 5 perc, a többit pedig a sütő végzi.

Egy korábbi fahéjas, meggyes receptet itt olvashattok:

Szilvás barackos lepény

Hozzávalók:

15 dkg puha vaj,

15 dkg cukor

3 tojás

10 dkg liszt

1 kiskanál sütőpor

5 dkg darált mandula

néhány szem idény gyümölcs: őszibarack, szilva cikkekre felszeletelve

szilvásbarackos

A puha vajat keverjük ki a cukorral. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd szitáljuk bele a sütőporos lisztet. Szórjuk bele a darált mandulát.

Vajjal kenjünk ki egy pite-sütőtálat (kb 22 centis átmérőjű), hintsük meg liszttel és kanalazzuk bele a masszát.

Fektessük el a tetején körbe a gyümölcsöket, szórjunk rá barna cukrot és tegyük be előmelegített sütőbe.

Kb. 180 fokon süssük 30 percig.

Süti a Boszporusz mellől: szekerpare

2015 szeptember 12. | Szerző:

Bár egyértelműen őszre fordult az idő, azért a konyhában még jól megférnek a nyárias mediterrán ízek.

Amikor a körúti török étteremben járok, mindig veszek ebből a szirupos, grízes aprósütiből. Hosszú ideje ez az egyik kedvenc csemegém, bár nem készítem olyan sűrűn, mint szeretném. Olykor félreteszem, olykor előveszem a receptjét, ami változott, finomodott az évek során. Most épp ez a kedvenc verzióm:

szekerpare1

Egy korábbi, pedig emitt, medeleine-formában sütve.

Hozzávalók:

25 dkg vaj, felolvasztva, 15 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, 6 dkg búzadara, 25 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor
20 szem dió, mandula vagy pisztácia

A sziruphoz: 20 dkg kristálycukor, 5 dl víz, 1 citrom leve

Forraljuk össze a szirup hozzávalóit és tegyük félre hűlni. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A vajat keverjük össze a porcukorral, adjuk hozzá a tojások sárgáját és alaposan dolgozzuk össze. Kanalazzuk bele a búzadarát, majd adjuk hozzá apránként a sütőporral elkevert lisztet. Keverjük csomómentesre a masszát. Fedjük le
folpackkal és pihentessük legalább 15 percen át. A masszából formázzunk diónyi-méretű golyókat, kb. 16-18 darab lesz belőle, jó nagyra nőve. Tetejét kicsit nyomjuk be a mandula  szemeknek, alját pedig lapítsuk le.

szekerparefekvő2
Fektessük sütőpapírral bélelt tepsire és kb. 20-25 perc alatt süssük világos barnára. Amikor elkészült a süti, még melegében locsoljuk meg bőségesen a sziruppal, hogy szinte tocsogjon benne. Kihűlve tálaljuk.

Spórolós túrótorta, túró nélkül

2015 március 30. | Szerző:

Ez aztán tényleg spórolós kategória, mivel éppen a túrót hagytuk ki belőle. Van benne viszont joghurt és a vízgőzben való sütéstől habkönnyű lett az állaga. Ízre viszont a klasszikus sütőben sült túrótortákat idézi. Gyümölcszselével és gyümölcsdarabkákkal a tetején tortásítani is lehet!

sporolosturotorta

Hamis túrótorta

Hozzávalók: 200 g joghurt, 4 tojás, elválasztva, 3 púpos evőkanál liszt, 1 púpos evőkanál kukoricaliszt, vagy kukorica keményítő, 40 ml olaj, 6 evőkanál cukor.

sporolosturos

Válasszuk szét a tojásokat és a fehérjét verjük fel a cukor felével kemény habbá.

A tojássárgájákat keverjük bele a joghurtba, adjuk hozzá a cukor másik felét és az olajat. Keverjük bele a kétféle lisztet, majd forgassuk össze a keményre felvert tojásfehérjékkel.

Béleljünk ki sütőpapírral egy nem kapcsos tortaformát.

(Tehetjük kerek formába is, de ne legyen kapcsos én 20 x 20-as négyszögletes brownie-s formába tettem)

Takarjuk le fóliával, majd állítsuk a formát egy nagyobb tepsibe, amit öntsünk fel meleg vízzel. Így tegyük előmelegített sütőbe és süssük kb. 50 percig. Végezzünk tűpróbát, ha már nem ragad a próbatűre, akkor kész, ha még ragad, adjunk neki további 5-10 percet, de már letakarás nélkül. Ha hosszúkás püspökkenyérformába sütjük, több idő kell, mert vastagabb a piskóta rétege.

Vintage hangulatú süti: Mikszáth-szelet

2015 március 13. | Szerző:

Még pár óra és a 48-as márciusi forradalom emlékére ellepi a gasztroblogokat számos Kossuth-kifli receptje. Úgyhogy én egy másik ismert ember nevéhez fűződő sütivel tisztelgek az elmúlt korok emlékének, mert nagyon szeretem az öreget, a vén palócot és a tanulságos mikszáthi sztorikat és bár Mikszáth még csak totyogós kisbaba volt a forradalom idején, hangulatilag nekem valahogy ide illik márciusra…

Igazi vintage-recept a századforduló idejéről. A csokis és fehér piskótából készült, lekvárral töltött Mikszáth-szelet szintén az író tiszteletére keletkezett, először nyomtatásban Scipiades Ida Magyar Uriasszonyok Szakácskönyvében (1927) jelent meg. Nagy valószínűséggel Gundel János kreálta, ahhoz a menüsorához, amelyben a palóclevest is kidolgozta ürühúsból, zöldbabból és csipetkéből az írónak ajánlva.

mikszáth-szelet

Mikszáth-szelet

(egy modernebb feldolgozás)

Keverjünk el 20 deka lisztet,1 kiskanál szódabikarbónával, 20 deka cukorral.

Adjunk hozzá 4 tojást, és 20 deka olvasztott vajat. Dolgozzuk alaposan össze.

Felét öntsük egy tepsibe, a másik felébe keverjünk el 2 evőkanál kakaóport.

Kanalazzuk a fehér masszába, hogy foltos legyen.

Süssük 175 fokra előmelegített kb. 25 percig vagy tűpróbáig.

Borítsuk rácsra és hagyjuk kihűlni. Vágjuk félbe és kenjük meg a felmelegített

baracklekvárral. Vágjuk hosszúkás szeletekre és tetejét szórjuk meg vaníliás

porcukorral.

Mikszáth-szelet2

Omlós almás pite

2014 november 20. | Szerző:

A mai rohanó világban, amikor a 15 perces receptek a nyerők, kell néha olyan fogás, ami élményt nyújt, mert a régi időket idézi és benne van a szakácsné gondoskodása is. Nekem a pite ilyen jellegű süti. Rákészülünk. Kisfiam elfoglalja helyét a magas széken és elkezdődik az alapanyagok kikészítése, az alma megpucolása, lereszelése. A kicsi a maga 2,5 évével imád tenni-venni a konyhapulton és persze kóstolni is, elég sűrűn.  Kifejezetten családi kedvenc ez a süti. Egy újabb régimódi recept.

almáspite

Valaki savanykás almából szereti készíteni, én inkább édesből csinálom és jó nagyból, hogy kevesebbet keljen belőle megpucolni.

Omlós almás pite

Hozzávalók a tésztához:55 dkg finom liszt, 6 dkg sertés zsír, 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 egész tojás, 2 tojás sárgája, 1 kiskanál sütőpor

A töltelékhez: 1,5 kg édes alma, kb 6. dkg nádcukor (vagy több, ízlés szerint és almától függően), 2 kiskanál faháj és 10 dkg darált dió

 

almáspite2

1./ A sütőporral elkevert lisztet morzsoljuk el a zsírral és a vajjal, adjuk hozzá a porcukrot és a tojásokat és 1-2 evőkanál tejfölt is.  Gyúrjuk össze és tegyük a hűtőbe, amíg a töltelék elkészül.

2./ Az almákat meghámozzuk és lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot (2-3 kanállal kb.) és egy lábosban átmelegítjük. Adjuk hozzá a fahéjat és a darált diót.

3./ Nyújtsuk ki a tészta felét, tegyük egy kivajazott, lisztezett tepsibe. Egyengessük el rajta a tölteléket, majd a tészta másik felével takarjuk be. Néhány helyen villával szurkáljuk be a tésztát és tegyük forró sütőbe. 30 perc elteltével végezzünk tűpróbát. Nekem ennyi idő alatt elkészült.

4./ Amikor kihűlt szórjuk meg tejét porcukorral.

almás pite

Mesés csokoládés sütőtök torta

2014 november 10. | Szerző:

Idén nyerő kombináció nálam a sütőtök valamilyen édességbe keverve. A legújabb amerikás trend, a sütőtökös latte megkóstolására és kipróbálására még nem sikerült ugyan rávennem magam, de kekszbe, palacsintába keverve kifejezetten rajongója lettem. És most már tortalap is készült belőle, mézeskalács fűszerkeverékkel (fahéj, gyömbér, szegfűszeg) megspékelve, mascarponés krémmel belül, csokoládés krémmel kívül. Rossz nem lehet, ugye?

sütötököscsokis1

Két sütőtökös réteg között egy csokis piskóta és mascarpone krém.

sütötököscsokistorta3

Csokoládés sütőtökös torta

Hozzávalók a sütőtökös tortához: 28 dkg liszt, 10 dkg barna cukor, 8 dkg cukor, 3 tojás, 1 bögre sütőtök püré, 1,5 dl növényi  olaj, 1-1 kiskanál őrölt fahéj és gyömbérpor

A kakaós piskótához: 10 dkg liszt,  1 mokkás kanál sütőpor,  fél kiskanál szódabikarbóna, 10 dkg cukor, 5 evőkanál keserű kakaópor, 1 dl író (házilag is készülhet), 1 dl meleg főzött kávé, 1 tojás

Krémsajtos réteg: 12 dkg puha vaj 15 dkg porcukor, 25 dkg mascarpone (vagy natur krémsajt)

Csokoládés krém: 12 dkg puha vaj, 25 dkg porcukor, 10 dkg kakaópor, 1,5 dl habtejszín

22 cm-es kerek tortaforma

1./A sütőtökös piskótához először keverjük össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, a cukrot , a fahéjat és a gyömbérport. Egy másik edénybe keverjük el a 3 tojást az olajjal. Dolgozzuk össze a fűszeres liszttel, majd  keverjük bele a sütőtök pürét is.

A tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, töltsük bele a masszát és 170 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 35 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepén is megsült-e, ha igen, akkor vegyük ki a sütőből és rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Ekkor vágjuk félbe, hogy két piskótalapunk legyen.

2./ A kakaós piskótához keverjük össze a tojást a kávéval, olajjal, és az íróval. Egy nagy tálba halmozzuk a száraz hozzávalókat, a lisztet, a sütőpor, szódabikarbónát, kakaóport és a cukrot. Öntsük rá a tojásos kávés masszát, keverjük össze és sütőpapírral bélelt tortaformába süssük ki. Kb. 30 perc kell neki is.

3./ Robotgép segítségével krémesítsük a vajat a cukorra, majd adjuk  hozzá a mascarpone sajtot. Ezzel töltsük meg a tortát és tegyük fél órára a hűtőbe.

4./Kívülre és a tetejére nagyon finom lágy csokikrém kerül: melegítsük fel a vajat és keverjük el benne a cukrot, a kakaóport, legvégül a tejszínhabot. Főzzük tovább, amíg sűrűsödni nem kezd. Ekkor tegyük félre hűlni. Ha kihült habverővel keverve tovább sűríthetjük, krémesíthetjük. Kenjük be vele a süti oldalát és a tetejét.

Jó étvágyat hozzá!

Író házilag: 1 dl tejbe keverjünk néhány csepp citromlevet és pár percig hagyjuk állni.

sütőtököscsokistorta2

Jó étvágyat hozzá!

Író házilag: 1 dl tejbe keverjünk néhány csepp citromlevet és pár percig hagyjuk állni.

sütőtököscsokis

Szuper finom banánkenyér

2014 november 4. | Szerző:

Mihez kezdjünk néhány barnulásnak induló banánnal? Kicsit költői a kérdés, mert mi itthon viszonylag ritkán találkozunk ilyennel, lévén, hogy szeretjük nagyon a banánt és nem adunk sok esélyt a barnulásának.  De persze mehet turmixba, kásába, amerikai palacsintába és az angolszász banana bread-be, mert oda  kifejezetten érett darabok kellenek! Nyáron pedig sikerült a világ legfinomabb banánkenyerét is megkóstolnom a Gozsduban…

banánkenyér

banánkenyér

 

Történt ugyan is, hogy nyáron nagy örömömre sikerült Kicsi Vuval találkozni, beültünk egy kávézóba beszélgetni és mellékesen, valami isteni sütit ettünk. Ebben mind a ketten egyetértettünk. Sőt vissza-vissza tértünk, később. Mint kiderült. Sajnos a receptet nem sikerült megtudnom, de itthon lelkesen próbálkoztam és ez eddig a legfinomabb változatom. Az eredetihez képest dió nélkül, viszont  ugyanolyan könnyed állagban.

Banánkenyér

Hozzávalók:

2-3 puha, érett banán

12 dkg barna cukor

4 evőkanál olaj

50 ml kókusztej

20 dkg liszt

fél kiskanál szódabikarbóna

2 kiskanál kakaópor

4 evőkanál forró víz

 

banánkenyér,lisztmetes2

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és forraljuk fel a vizet. Egy hosszúkás sütőformát béleljünk ki sütőpapírral.

Egy tálba villával nyomjuk szét a 3 banánt. Minél érettebb, annál édesebb és puhább. Keverjük hozzá a cukrot, a mandulatejet és az olajat.

Adjuk hozzá a szódabikarbónával elkevert lisztet, de ne keverjük túl soká.

A tészta kétharmadát töltsük a sütőformába. A kakaóport olvasszuk k fel a forró vízzel és keverjük össze a megmaradt tésztával. Ezt kanalanként tegyük a fehér masszára, úgy hogy márványos, foltos külseje legyen.

Süssük kb. 45 percig, formába hagyjuk kihűlni.

 

Megjelent a Ridikül Magazin október 11-i számában, több más kuglófos receptemmel együtt.

A legfinomabb nutellakrémes csokitorta

2014 október 28. | Szerző:

Lehet-e egyáltalán elrontani egy olyan sütit, amibe nutella van? Általában nem, de nekem majdnem sikerült, és még az utolsó pillanatban visszafogtam a cukrot adagoló kezemet, így elkerültük a tömény cukormérgezést és egy csuda finom mogyorókrémes csokitorta lett belőle. Figyelem, édes élvezet következik!

Nutellás csokitorta

Nutellás csokitorta

Novemberben számos családtagom ünnepli a szüli- és névnapját, úgyhogy elkezdtem kipróbálni néhány receptet, ami majd a Nagy Napon is esélyes lehet. Nutellát sütibe viszonylag ritkán használok, mert önmagában kanalazgatva, illetve vajas kenyérre/kalácsra kenve is hamar elfogy, egyszerűen imádjuk és ez már genetikailag a gyerekeimbe is benne van.

Itt a torta krémjébe került, vajjal, tejföllel dúsítva. A tésztájába is került cucc bőven, de cserébe egy nagyon jó állagú piskótát kapunk, még második, harmadik napra is kellemes az állaga. Az írótól meg nem kell megijedni, ha épp nem kapunk a sarki boltban, mint ahogy én sem, könnyen készíthetünk hasonlót: 1 bögre tejbe csepegtessünk 1 kiskanál citromot és néhány perc múlva kész is a házi írónk.

 

nutellacake

Nutellás csokitorta

Hozzávalók a piskótához:

30 dkg liszt

30 dkg cukor

8 dkg keserű kakaópor

1 kiskanál sütőpor

1 kiskanál szódabikarbóna

3 tojás

2,5 dl író (lásd fenn)

1,5 dl főzött kávé

1,5 dl olaj

 

A krémhez:

25 dkg puha vaj

18 dkg porcukor

6-8 evőkanál nutella

1 dl tejföl

20 dkg étcsoki

nutellaszelet3

 

A tésztához keverjük össze egy tálban a száraz hozzávalókat: liszt, sütőpor, szódabikarbóna, kakaópor, cukor.

Egy másik edényben pedig dolgozzuk össze a nedves hozzávalókat: a tojásokat, az írót, a kávét, olajat, majd a kétféle anyagot forgassuk össze.

Egy 20 centis, kerek tortaformába töltöttem a tészta egyharmadát és kb. 25 perc alatt megsütöttem. Majd még kétszer. Így lett 3 kakaós tortalapom.

A krémhez olvasszuk fel az étcsokit és robotgép segítségével keverjük össze a puha vajjal, porcukorral, nutellával és tejföllel.

Rétegezzük a kihűlt piskótákat ezzel a krémmel és kenjük meg vele a torta tetejét és oldalát is. Szeletelés előtt 2-3 órát pihentessük a hűtőben.

Régimódi rácsos, diós szilváslepény

2014 október 13. | Szerző:

A nagyanyó süteményeinél nincs jobb! Erre a megállapításra jutottunk a Zurammal kettecskén, és fél nap alatt fel is faltuk ezt a tepsi diós lepényt. A rotyantott házi szilvalekvár (ezt később még megmagyarázom) az őszi hangulat miatt került bele, nagyon jól illik a sütibe, egyedül csak a dió beszerzése okozott némi fejtörést, mivel az új dió még vizes, nem lehet darálni, a régit pedig a lelkiismeretesebb kofa nem ajánlja. De a problémát áthidaltuk, egy másik árusnál. Igaz, nem olcsón, 700 forintomba került 20 dkg.

Rácsos szilvás, diós lepény

Rácsos szilvás, diós lepény

A házi szilvalekvárral az utóbbi években nagy barátságban vagyunk, amikor és ameddig tudok főzök még néhány üveggel belőle. Összeturmixolás előtt tettem néhány kanállal  a tésztára, így nagyobb darabok is jutottak a sütibe, a többit pedig főztem tovább télire.

 

 Rácsos diós szilváslepény

Hozzávalók a tésztához:  35 dkg finomliszt, 1 kiskanál szódabikarbóna, 5 dkg porcukor, 1 tojás, 20 dkg puha vaj

A töltelékhez: 3 tojás, elválasztva, 15 dkg porcukor, 15 dkg dió darálva

Szilvalekvár

a nyújtáshoz finomliszt

szilvás,dios,rácsos2

 

Forgassuk össze a tésztához a lisztet a szódabikarbónával, porcukorral és a tojással. Morzsoljuk össze a vajjal. Gyúrjuk össze és folpackba csomagolva tegyük be a hűtőbe, amíg a töltelék elkészül.

A tojások sárgáját keverjük krémesre a porcukorral. A fehérjéket verjük fel keményre, adjuk hozzá a darált diót és forgassuk össze a tojássárgás masszával.

Liszttel beszórt deszkán nyújtsuk ki a tészta 2/3-t és béleljük ki vele egy közepes kb. 30 x35 centis tepsit. Kenjük be vastagon lekvárral. (Legközelebb én is vastagabban fogom!), majd kanalazzuk rá a diós habot.

A megmaradt tésztából vágjuk csíkokat, kézzel kicsit sodorjunk rá és átlósan lefektetve rácsozzuk be vele a süti tetejét.

Előmelegített sütőben 170 fokon, kb. 35 perc alatt elkészül.



Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!