5 perces szilvás, barackos lepény
2015 szeptember 19. | Szerző: marmalade
Egykori németországi rokonlátogatások hangulatát idéz fel számomra ez a süti, a délutáni kávézás mellé ettünk ehhez hasonló vajas, gyümölcsös kucheneket.
Itthon folytatódik a maradékok felélése, egy kis barack, egy kis szilva, amit nagy lelkesen lekvárkészítéséhez vettem már lassan egy hete, de a lekvár még nem rotyog, a szilva meg egyre csak fogy, és kb 5 perc, amit a tészta kikeverésére fordítottam. Ezen a héten valahogy az idő iszonyúan felértékelődött számomra, a konyhában is előnyben részesítettem a gyors fogásokat. Szóval 5 perc, a többit pedig a sütő végzi.
Egy korábbi fahéjas, meggyes receptet itt olvashattok:
Szilvás barackos lepény
Hozzávalók:
15 dkg puha vaj,
15 dkg cukor
3 tojás
10 dkg liszt
1 kiskanál sütőpor
5 dkg darált mandula
néhány szem idény gyümölcs: őszibarack, szilva cikkekre felszeletelve
A puha vajat keverjük ki a cukorral. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd szitáljuk bele a sütőporos lisztet. Szórjuk bele a darált mandulát.
Vajjal kenjünk ki egy pite-sütőtálat (kb 22 centis átmérőjű), hintsük meg liszttel és kanalazzuk bele a masszát.
Fektessük el a tetején körbe a gyümölcsöket, szórjunk rá barna cukrot és tegyük be előmelegített sütőbe.
Kb. 180 fokon süssük 30 percig.
Süti a Boszporusz mellől: szekerpare
2015 szeptember 12. | Szerző: marmalade
Bár egyértelműen őszre fordult az idő, azért a konyhában még jól megférnek a nyárias mediterrán ízek.
Amikor a körúti török étteremben járok, mindig veszek ebből a szirupos, grízes aprósütiből. Hosszú ideje ez az egyik kedvenc csemegém, bár nem készítem olyan sűrűn, mint szeretném. Olykor félreteszem, olykor előveszem a receptjét, ami változott, finomodott az évek során. Most épp ez a kedvenc verzióm:
Egy korábbi, pedig emitt, medeleine-formában sütve.
Hozzávalók:
25 dkg vaj, felolvasztva, 15 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, 6 dkg búzadara, 25 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor
20 szem dió, mandula vagy pisztácia
A sziruphoz: 20 dkg kristálycukor, 5 dl víz, 1 citrom leve
Forraljuk össze a szirup hozzávalóit és tegyük félre hűlni. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A vajat keverjük össze a porcukorral, adjuk hozzá a tojások sárgáját és alaposan dolgozzuk össze. Kanalazzuk bele a búzadarát, majd adjuk hozzá apránként a sütőporral elkevert lisztet. Keverjük csomómentesre a masszát. Fedjük le
folpackkal és pihentessük legalább 15 percen át. A masszából formázzunk diónyi-méretű golyókat, kb. 16-18 darab lesz belőle, jó nagyra nőve. Tetejét kicsit nyomjuk be a mandula szemeknek, alját pedig lapítsuk le.
Fektessük sütőpapírral bélelt tepsire és kb. 20-25 perc alatt süssük világos barnára. Amikor elkészült a süti, még melegében locsoljuk meg bőségesen a sziruppal, hogy szinte tocsogjon benne. Kihűlve tálaljuk.
Spórolós túrótorta, túró nélkül
2015 március 30. | Szerző: marmalade
Ez aztán tényleg spórolós kategória, mivel éppen a túrót hagytuk ki belőle. Van benne viszont joghurt és a vízgőzben való sütéstől habkönnyű lett az állaga. Ízre viszont a klasszikus sütőben sült túrótortákat idézi. Gyümölcszselével és gyümölcsdarabkákkal a tetején tortásítani is lehet!
Hamis túrótorta
Hozzávalók: 200 g joghurt, 4 tojás, elválasztva, 3 púpos evőkanál liszt, 1 púpos evőkanál kukoricaliszt, vagy kukorica keményítő, 40 ml olaj, 6 evőkanál cukor.
Válasszuk szét a tojásokat és a fehérjét verjük fel a cukor felével kemény habbá.
A tojássárgájákat keverjük bele a joghurtba, adjuk hozzá a cukor másik felét és az olajat. Keverjük bele a kétféle lisztet, majd forgassuk össze a keményre felvert tojásfehérjékkel.
Béleljünk ki sütőpapírral egy nem kapcsos tortaformát.
(Tehetjük kerek formába is, de ne legyen kapcsos én 20 x 20-as négyszögletes brownie-s formába tettem)
Takarjuk le fóliával, majd állítsuk a formát egy nagyobb tepsibe, amit öntsünk fel meleg vízzel. Így tegyük előmelegített sütőbe és süssük kb. 50 percig. Végezzünk tűpróbát, ha már nem ragad a próbatűre, akkor kész, ha még ragad, adjunk neki további 5-10 percet, de már letakarás nélkül. Ha hosszúkás püspökkenyérformába sütjük, több idő kell, mert vastagabb a piskóta rétege.
Vintage hangulatú süti: Mikszáth-szelet
2015 március 13. | Szerző: marmalade
Még pár óra és a 48-as márciusi forradalom emlékére ellepi a gasztroblogokat számos Kossuth-kifli receptje. Úgyhogy én egy másik ismert ember nevéhez fűződő sütivel tisztelgek az elmúlt korok emlékének, mert nagyon szeretem az öreget, a vén palócot és a tanulságos mikszáthi sztorikat és bár Mikszáth még csak totyogós kisbaba volt a forradalom idején, hangulatilag nekem valahogy ide illik márciusra…
Igazi vintage-recept a századforduló idejéről. A csokis és fehér piskótából készült, lekvárral töltött Mikszáth-szelet szintén az író tiszteletére keletkezett, először nyomtatásban Scipiades Ida Magyar Uriasszonyok Szakácskönyvében (1927) jelent meg. Nagy valószínűséggel Gundel János kreálta, ahhoz a menüsorához, amelyben a palóclevest is kidolgozta ürühúsból, zöldbabból és csipetkéből az írónak ajánlva.
Mikszáth-szelet
(egy modernebb feldolgozás)
Keverjünk el 20 deka lisztet,1 kiskanál szódabikarbónával, 20 deka cukorral.
Adjunk hozzá 4 tojást, és 20 deka olvasztott vajat. Dolgozzuk alaposan össze.
Felét öntsük egy tepsibe, a másik felébe keverjünk el 2 evőkanál kakaóport.
Kanalazzuk a fehér masszába, hogy foltos legyen.
Süssük 175 fokra előmelegített kb. 25 percig vagy tűpróbáig.
Borítsuk rácsra és hagyjuk kihűlni. Vágjuk félbe és kenjük meg a felmelegített
baracklekvárral. Vágjuk hosszúkás szeletekre és tetejét szórjuk meg vaníliás
porcukorral.
Omlós almás pite
2014 november 20. | Szerző: marmalade
A mai rohanó világban, amikor a 15 perces receptek a nyerők, kell néha olyan fogás, ami élményt nyújt, mert a régi időket idézi és benne van a szakácsné gondoskodása is. Nekem a pite ilyen jellegű süti. Rákészülünk. Kisfiam elfoglalja helyét a magas széken és elkezdődik az alapanyagok kikészítése, az alma megpucolása, lereszelése. A kicsi a maga 2,5 évével imád tenni-venni a konyhapulton és persze kóstolni is, elég sűrűn. Kifejezetten családi kedvenc ez a süti. Egy újabb régimódi recept.
Valaki savanykás almából szereti készíteni, én inkább édesből csinálom és jó nagyból, hogy kevesebbet keljen belőle megpucolni.
Omlós almás pite
Hozzávalók a tésztához:55 dkg finom liszt, 6 dkg sertés zsír, 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 egész tojás, 2 tojás sárgája, 1 kiskanál sütőpor
A töltelékhez: 1,5 kg édes alma, kb 6. dkg nádcukor (vagy több, ízlés szerint és almától függően), 2 kiskanál faháj és 10 dkg darált dió
1./ A sütőporral elkevert lisztet morzsoljuk el a zsírral és a vajjal, adjuk hozzá a porcukrot és a tojásokat és 1-2 evőkanál tejfölt is. Gyúrjuk össze és tegyük a hűtőbe, amíg a töltelék elkészül.
2./ Az almákat meghámozzuk és lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot (2-3 kanállal kb.) és egy lábosban átmelegítjük. Adjuk hozzá a fahéjat és a darált diót.
3./ Nyújtsuk ki a tészta felét, tegyük egy kivajazott, lisztezett tepsibe. Egyengessük el rajta a tölteléket, majd a tészta másik felével takarjuk be. Néhány helyen villával szurkáljuk be a tésztát és tegyük forró sütőbe. 30 perc elteltével végezzünk tűpróbát. Nekem ennyi idő alatt elkészült.
4./ Amikor kihűlt szórjuk meg tejét porcukorral.
Mesés csokoládés sütőtök torta
2014 november 10. | Szerző: marmalade
Idén nyerő kombináció nálam a sütőtök valamilyen édességbe keverve. A legújabb amerikás trend, a sütőtökös latte megkóstolására és kipróbálására még nem sikerült ugyan rávennem magam, de kekszbe, palacsintába keverve kifejezetten rajongója lettem. És most már tortalap is készült belőle, mézeskalács fűszerkeverékkel (fahéj, gyömbér, szegfűszeg) megspékelve, mascarponés krémmel belül, csokoládés krémmel kívül. Rossz nem lehet, ugye?
Két sütőtökös réteg között egy csokis piskóta és mascarpone krém.
Csokoládés sütőtökös torta
Hozzávalók a sütőtökös tortához: 28 dkg liszt, 10 dkg barna cukor, 8 dkg cukor, 3 tojás, 1 bögre sütőtök püré, 1,5 dl növényi olaj, 1-1 kiskanál őrölt fahéj és gyömbérpor
A kakaós piskótához: 10 dkg liszt, 1 mokkás kanál sütőpor, fél kiskanál szódabikarbóna, 10 dkg cukor, 5 evőkanál keserű kakaópor, 1 dl író (házilag is készülhet), 1 dl meleg főzött kávé, 1 tojás
Krémsajtos réteg: 12 dkg puha vaj 15 dkg porcukor, 25 dkg mascarpone (vagy natur krémsajt)
Csokoládés krém: 12 dkg puha vaj, 25 dkg porcukor, 10 dkg kakaópor, 1,5 dl habtejszín
22 cm-es kerek tortaforma
1./A sütőtökös piskótához először keverjük össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, a cukrot , a fahéjat és a gyömbérport. Egy másik edénybe keverjük el a 3 tojást az olajjal. Dolgozzuk össze a fűszeres liszttel, majd keverjük bele a sütőtök pürét is.
A tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, töltsük bele a masszát és 170 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 35 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepén is megsült-e, ha igen, akkor vegyük ki a sütőből és rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Ekkor vágjuk félbe, hogy két piskótalapunk legyen.
2./ A kakaós piskótához keverjük össze a tojást a kávéval, olajjal, és az íróval. Egy nagy tálba halmozzuk a száraz hozzávalókat, a lisztet, a sütőpor, szódabikarbónát, kakaóport és a cukrot. Öntsük rá a tojásos kávés masszát, keverjük össze és sütőpapírral bélelt tortaformába süssük ki. Kb. 30 perc kell neki is.
3./ Robotgép segítségével krémesítsük a vajat a cukorra, majd adjuk hozzá a mascarpone sajtot. Ezzel töltsük meg a tortát és tegyük fél órára a hűtőbe.
4./Kívülre és a tetejére nagyon finom lágy csokikrém kerül: melegítsük fel a vajat és keverjük el benne a cukrot, a kakaóport, legvégül a tejszínhabot. Főzzük tovább, amíg sűrűsödni nem kezd. Ekkor tegyük félre hűlni. Ha kihült habverővel keverve tovább sűríthetjük, krémesíthetjük. Kenjük be vele a süti oldalát és a tetejét.
Jó étvágyat hozzá!
Író házilag: 1 dl tejbe keverjünk néhány csepp citromlevet és pár percig hagyjuk állni.
Jó étvágyat hozzá!
Író házilag: 1 dl tejbe keverjünk néhány csepp citromlevet és pár percig hagyjuk állni.
Szuper finom banánkenyér
2014 november 4. | Szerző: marmalade
Mihez kezdjünk néhány barnulásnak induló banánnal? Kicsit költői a kérdés, mert mi itthon viszonylag ritkán találkozunk ilyennel, lévén, hogy szeretjük nagyon a banánt és nem adunk sok esélyt a barnulásának. De persze mehet turmixba, kásába, amerikai palacsintába és az angolszász banana bread-be, mert oda kifejezetten érett darabok kellenek! Nyáron pedig sikerült a világ legfinomabb banánkenyerét is megkóstolnom a Gozsduban…
Történt ugyan is, hogy nyáron nagy örömömre sikerült Kicsi Vuval találkozni, beültünk egy kávézóba beszélgetni és mellékesen, valami isteni sütit ettünk. Ebben mind a ketten egyetértettünk. Sőt vissza-vissza tértünk, később. Mint kiderült. Sajnos a receptet nem sikerült megtudnom, de itthon lelkesen próbálkoztam és ez eddig a legfinomabb változatom. Az eredetihez képest dió nélkül, viszont ugyanolyan könnyed állagban.
Banánkenyér
Hozzávalók:
2-3 puha, érett banán
12 dkg barna cukor
4 evőkanál olaj
50 ml kókusztej
20 dkg liszt
fél kiskanál szódabikarbóna
2 kiskanál kakaópor
4 evőkanál forró víz
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és forraljuk fel a vizet. Egy hosszúkás sütőformát béleljünk ki sütőpapírral.
Egy tálba villával nyomjuk szét a 3 banánt. Minél érettebb, annál édesebb és puhább. Keverjük hozzá a cukrot, a mandulatejet és az olajat.
Adjuk hozzá a szódabikarbónával elkevert lisztet, de ne keverjük túl soká.
A tészta kétharmadát töltsük a sütőformába. A kakaóport olvasszuk k fel a forró vízzel és keverjük össze a megmaradt tésztával. Ezt kanalanként tegyük a fehér masszára, úgy hogy márványos, foltos külseje legyen.
Süssük kb. 45 percig, formába hagyjuk kihűlni.
Megjelent a Ridikül Magazin október 11-i számában, több más kuglófos receptemmel együtt.
A legfinomabb nutellakrémes csokitorta
2014 október 28. | Szerző: marmalade
Lehet-e egyáltalán elrontani egy olyan sütit, amibe nutella van? Általában nem, de nekem majdnem sikerült, és még az utolsó pillanatban visszafogtam a cukrot adagoló kezemet, így elkerültük a tömény cukormérgezést és egy csuda finom mogyorókrémes csokitorta lett belőle. Figyelem, édes élvezet következik!
Novemberben számos családtagom ünnepli a szüli- és névnapját, úgyhogy elkezdtem kipróbálni néhány receptet, ami majd a Nagy Napon is esélyes lehet. Nutellát sütibe viszonylag ritkán használok, mert önmagában kanalazgatva, illetve vajas kenyérre/kalácsra kenve is hamar elfogy, egyszerűen imádjuk és ez már genetikailag a gyerekeimbe is benne van.
Itt a torta krémjébe került, vajjal, tejföllel dúsítva. A tésztájába is került cucc bőven, de cserébe egy nagyon jó állagú piskótát kapunk, még második, harmadik napra is kellemes az állaga. Az írótól meg nem kell megijedni, ha épp nem kapunk a sarki boltban, mint ahogy én sem, könnyen készíthetünk hasonlót: 1 bögre tejbe csepegtessünk 1 kiskanál citromot és néhány perc múlva kész is a házi írónk.
Nutellás csokitorta
Hozzávalók a piskótához:
30 dkg liszt
30 dkg cukor
8 dkg keserű kakaópor
1 kiskanál sütőpor
1 kiskanál szódabikarbóna
3 tojás
2,5 dl író (lásd fenn)
1,5 dl főzött kávé
1,5 dl olaj
A krémhez:
25 dkg puha vaj
18 dkg porcukor
6-8 evőkanál nutella
1 dl tejföl
20 dkg étcsoki
A tésztához keverjük össze egy tálban a száraz hozzávalókat: liszt, sütőpor, szódabikarbóna, kakaópor, cukor.
Egy másik edényben pedig dolgozzuk össze a nedves hozzávalókat: a tojásokat, az írót, a kávét, olajat, majd a kétféle anyagot forgassuk össze.
Egy 20 centis, kerek tortaformába töltöttem a tészta egyharmadát és kb. 25 perc alatt megsütöttem. Majd még kétszer. Így lett 3 kakaós tortalapom.
A krémhez olvasszuk fel az étcsokit és robotgép segítségével keverjük össze a puha vajjal, porcukorral, nutellával és tejföllel.
Rétegezzük a kihűlt piskótákat ezzel a krémmel és kenjük meg vele a torta tetejét és oldalát is. Szeletelés előtt 2-3 órát pihentessük a hűtőben.
Régimódi rácsos, diós szilváslepény
2014 október 13. | Szerző: marmalade
A nagyanyó süteményeinél nincs jobb! Erre a megállapításra jutottunk a Zurammal kettecskén, és fél nap alatt fel is faltuk ezt a tepsi diós lepényt. A rotyantott házi szilvalekvár (ezt később még megmagyarázom) az őszi hangulat miatt került bele, nagyon jól illik a sütibe, egyedül csak a dió beszerzése okozott némi fejtörést, mivel az új dió még vizes, nem lehet darálni, a régit pedig a lelkiismeretesebb kofa nem ajánlja. De a problémát áthidaltuk, egy másik árusnál. Igaz, nem olcsón, 700 forintomba került 20 dkg.
A házi szilvalekvárral az utóbbi években nagy barátságban vagyunk, amikor és ameddig tudok főzök még néhány üveggel belőle. Összeturmixolás előtt tettem néhány kanállal a tésztára, így nagyobb darabok is jutottak a sütibe, a többit pedig főztem tovább télire.
Rácsos diós szilváslepény
Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 1 kiskanál szódabikarbóna, 5 dkg porcukor, 1 tojás, 20 dkg puha vaj
A töltelékhez: 3 tojás, elválasztva, 15 dkg porcukor, 15 dkg dió darálva
Szilvalekvár
a nyújtáshoz finomliszt
Forgassuk össze a tésztához a lisztet a szódabikarbónával, porcukorral és a tojással. Morzsoljuk össze a vajjal. Gyúrjuk össze és folpackba csomagolva tegyük be a hűtőbe, amíg a töltelék elkészül.
A tojások sárgáját keverjük krémesre a porcukorral. A fehérjéket verjük fel keményre, adjuk hozzá a darált diót és forgassuk össze a tojássárgás masszával.
Liszttel beszórt deszkán nyújtsuk ki a tészta 2/3-t és béleljük ki vele egy közepes kb. 30 x35 centis tepsit. Kenjük be vastagon lekvárral. (Legközelebb én is vastagabban fogom!), majd kanalazzuk rá a diós habot.
A megmaradt tésztából vágjuk csíkokat, kézzel kicsit sodorjunk rá és átlósan lefektetve rácsozzuk be vele a süti tetejét.
Előmelegített sütőben 170 fokon, kb. 35 perc alatt elkészül.
Sütőtökös, fahéjas amerikai fánk – 12 perces bögrés recept
2015 október 13. | Szerző: marmalade
Ha tudtam volna, hogy sütőtök van benne, akkor meg sem kóstolom, mondta nagyobbik gyerkőcöm, miközben jóízűen elmajszolta a negyedik fánkot. A kicsinek nincsenek ilyen előítéletei, legalábbis még nem tudja verbálisan kifejezni, ő simán folyamatosan ette a fánkocskákat, ahogy kiürült az egyik kéz, már nyúlt is a másikért. Amúgy a sült sütőtököt határozott tiltakozó kézmozdulattal hárítja el ő is, még csak kóstoltatni sem bírom, pedig a tavalyi mellékapásokkal ellentétbe idén nagyon jó édeskés a termelő nénik sütőtök felhozatala.
Sajnos kicsi a tepsim, 6-os mini kuglóf forma, így háromszori adagolással sült 18 darab. Tepsinkét 10-12 perc. Alig fél óra alatt elfogyott 17 fánk, az utolsó darab, a 18. viszont egész éjjel magányosan árválkodott a tányéron, már senki nem bírta benyomni, olyan jól laktunk
Sütőtökös, fahéjas fánk
Hozzávalók:
2/3 bögre sült sütőtök
1/2 bögre tej
1/2 bögre barna cukor
1/3 bögre olaj
1 kiskanál őrölt fahéj
1/3 kiskanál őrölt kardamom
1/3 kiskanál gyömbérpor
1 tojás
1,5 bögre liszt
1 kiskanál sütőpor
A szóráshoz:
2-3 evőkanál olvasztott vaj
5-6 evőkanál fahéjjal elkevert barnacukor
A sült sütőtököt és a tejet botturmix segítségével pürésítsük össze. Keverjük hozzá a tojás és az olajat és a fűszereket (gyömbér, fahéj, kardamom).
Keverjük össze a lisztet a sütőporral és forgassuk össze a sütőtökös masszával.
Fánkformát (vagy mini kugklófformát) kenjük ki olajjal és kanalazzuk bele ne túl vastagon, csak egy újnyira a sütőtökös masszát.
Előmelegített sütőbe 10-12 perc alatt készre sütjük.
5-7 percig hagyjuk a formában kihűlni, vegyük ki és szórjuk meg fahéjas cukorral.
Tipp: És hogy milyen lehet a sütőtökös csokitorta? Itt megtudhatod!
És milyen lehet a sütőtök kekszben, vagy amerikai palacsintában?
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: