Spenótsaláta fetasajtos-kefíres öntetben
2007 április 22. | Szerző: marmalade
A spenót nálam igencsak piedesztára van emelve. Elvetemült módon szeretem főzeléknek, tésztával összekeverve, megtöltve, rétegezve, lepénynek, vagy túróval keverve…egyszóval bárhogyan elkészítve. Úgyhogy most a friss spenótkorszak beköszöntével tobzódok.
Ez a könnyű, mediterrán ízhatású saláta egy korábbi internet-receptvadászat eredménye (sajnos a forrás önhibámból adódóan elveszett), de az idők folyamán már amúgy is átalakult egy kissé.
Spenótsaláta fetasajtos-kefíres öntetben
Hozzávalók: 30 dkg spenót, 15 dkg fetasajt,
A spenótot blansírozom (rövid ideig forrásban levő vízbe párolom), kiveszem, hűtöm, majd csíkokra felaprítom. A burgonyát kevés vízben megpárolom, felkarikázom. A fetasajtot egy serpenyőbe kissé megolvasztom, majd borssal, egy-két evőkanál friss citrom levével, fél csokor apróra vágott petrezselyemmel és a kefírrel egy botturmix segítségével összekrémesítem. Ezt a krémet a kihűlt burgonyára öntöm, és beleforgatom a spenótot is. Hozzáadom a félbevágott koktélparadicsomokat, és a kukoricát.
Két személyre önnállóan és sült, vagy grill pipi mellé idilli, könnyű vacsora.
Mexikói csirkesaláta fűszeres salsa-öntettel
2008 július 20. | Szerző: marmalade
VKF!17.forduló
Dolce vita felhívására a Saláta-bárba ezt a mexikói csirkesalátát ajánlom. A mexikói
konyha felfedezése már tart nálam pár napja, úgyhogy van rá esély, hogy tartósabb kapcsolat lesz a dologból…De egyenlőre most még csak a gyorsan
elkészíthető, könnyed fogásokra fókuszálok.
Egy kicsit sajnálom, hogy a házigazdánk nem az „első
sugallatát”valósította meg. A „think pink” ötlete zseniális lett volna…bár én
nagy valószínűséggel ugyan ezt az ételt készítettem volna el rá, csak a fotózás
előtt jól nyakonöntöm a salátát a rózsaszín salsa-dresszinggel.
Mexikói csirkesaláta fűszeres salsa-öntettel
A saláta-alaphoz:
1 kisebb darab filzett csirkemell szeletekre vágva,
1+1 evőkanál olívaolaj,
4-5 evőkanál mexikói fűszerkeverék
(Az én mixem: őrölt kömény,
chilipor, oregáno egyenlő arányú keveréke + fél kiskanál őrölt bors, fűszerpaprika-por,
szárított zellerlevél),
frissen őrölt tarkabors
2 db tortilla cikkekre vágva.
zöldsaláta,
kukoricakonzerv.
A csirkemellett alaposan befűszereztem a
fűszerkeverékkel, és megszórtam a frissen őrölt borssal. Ráöntöttem egy evőkanálnyi
olívaolajat és állni hagytam egy ideig. Majd a másik evőkanál olajban átsütöttem a
húst mindkét oldalán.
A tortilla-t tálaláskor rövid (kb. 25-30 másodperc) idő
alatt megmelegítettem a mikróba és cikkekre vágtam.
A
húst csíkokra vágtam és egy kevés zöld salátával megágyaztam neki a tálkában.
Mellé tettem a tortilla „chipszeket”, megszórtam kukoricával és meglocsoltam a
krémföllel elkevert salsa-dresszinggel. Tálaláskor paradicsom salsát is kínáltam mellé.
Paradicsomos
Salsa
2 fej paradicsom,
1 nagy fej lila hagyma,
kb. fél citrom leve
petrezselyem.
A paradicsomot apró kockákra vágom, a vöröshagymát vékony
csíkokra. Összekeverem, egy kevés sót szórok rá, majd alaposan meglocsolom
citromlével.Petrezselyemlevéllel meszórom.
Salsa-dresszing
Fél bögre paradicsomos salsa
Fél bögre krémföl (tejföl is jó, sőt joghurt is!).
A két alapanyagot alaposan összeturmixolom. A
végeredményt a salátára öntöm.
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: