Mexikói csirkesaláta fűszeres salsa-öntettel

2008 július 20. | Szerző:

 

VKF!17.forduló

 Dolce vita felhívására a Saláta-bárba ezt a mexikói csirkesalátát ajánlom. A mexikói
konyha felfedezése már tart nálam pár napja, úgyhogy van rá esély, hogy tartósabb kapcsolat lesz a dologból…De egyenlőre most még csak a gyorsan
elkészíthető, könnyed fogásokra fókuszálok.

Egy kicsit sajnálom, hogy a házigazdánk nem az „első
sugallatát”valósította meg. A „think pink” ötlete zseniális lett volna…bár én
nagy valószínűséggel ugyan ezt az ételt készítettem volna el rá, csak a fotózás
előtt jól nyakonöntöm a salátát a rózsaszín salsa-dresszinggel.

 

Mexikói csirkesaláta fűszeres salsa-öntettel

 


A saláta-alaphoz:

 
1 kisebb darab filzett csirkemell szeletekre vágva,

1+1 evőkanál olívaolaj,

4-5 evőkanál mexikói fűszerkeverék

(Az én mixem: őrölt kömény,
chilipor, oregáno egyenlő arányú keveréke + fél kiskanál őrölt bors, fűszerpaprika-por,
szárított zellerlevél),

frissen őrölt tarkabors

2 db tortilla cikkekre vágva.

zöldsaláta,

kukoricakonzerv.

A csirkemellett alaposan befűszereztem a
fűszerkeverékkel, és megszórtam a frissen őrölt borssal. Ráöntöttem egy evőkanálnyi
olívaolajat és állni hagytam egy ideig. Majd a másik evőkanál olajban átsütöttem a
húst mindkét oldalán.

A tortilla-t tálaláskor rövid (kb. 25-30 másodperc) idő
alatt megmelegítettem a mikróba és cikkekre vágtam.

 

A
húst csíkokra vágtam és egy kevés zöld salátával megágyaztam neki a tálkában.
Mellé tettem a tortilla „chipszeket”, megszórtam kukoricával és meglocsoltam a
krémföllel elkevert salsa-dresszinggel. Tálaláskor paradicsom salsát is kínáltam mellé.

 

Paradicsomos
Salsa

2 fej paradicsom,

1 nagy fej lila hagyma,

kb. fél citrom leve

petrezselyem.

 

A paradicsomot apró kockákra vágom, a vöröshagymát vékony
csíkokra. Összekeverem, egy kevés sót szórok rá, majd alaposan meglocsolom
citromlével.Petrezselyemlevéllel meszórom.

 

Salsa-dresszing

Fél bögre paradicsomos salsa

Fél bögre krémföl (tejföl is jó, sőt joghurt is!).

 

A két alapanyagot alaposan összeturmixolom. A
végeredményt  a salátára öntöm.

 

Címkék:

Spenótsaláta fetasajtos-kefíres öntetben

2007 április 22. | Szerző:

 

A spenót nálam igencsak piedesztára van emelve. Elvetemült módon szeretem főzeléknek, tésztával összekeverve, megtöltve, rétegezve, lepénynek, vagy túróval keverve…egyszóval bárhogyan elkészítve. Úgyhogy most a friss spenótkorszak beköszöntével tobzódok.

Ez a könnyű, mediterrán ízhatású saláta egy korábbi internet-receptvadászat eredménye (sajnos a forrás önhibámból adódóan elveszett), de az idők folyamán már amúgy is átalakult egy kissé.

Spenótsaláta fetasajtos-kefíres öntetben

Hozzávalók: 30 dkg spenót, 15 dkg fetasajt, 1 deci kefir (vagy joghurt is lehet), 5-6 szem burgonya, 5-6 szem koktél paradicsom, 5-6 evőkanál konzerv kukorica, 1-2 evőkanál citromlé, bors, petrezselyem.

A spenótot blansírozom (rövid ideig forrásban levő vízbe párolom), kiveszem, hűtöm, majd csíkokra felaprítom. A burgonyát kevés vízben megpárolom, felkarikázom. A fetasajtot egy serpenyőbe kissé megolvasztom, majd borssal, egy-két evőkanál friss citrom levével, fél csokor apróra vágott petrezselyemmel és a kefírrel egy botturmix segítségével összekrémesítem. Ezt a krémet a kihűlt burgonyára öntöm, és beleforgatom a spenótot is. Hozzáadom a félbevágott koktélparadicsomokat, és a kukoricát.

Két személyre önnállóan és sült, vagy grill pipi mellé idilli, könnyű vacsora.

Címkék: , ,


Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!