Best of Húsvét: saláták

2018 március 30. | Szerző:

Egy ízletes sonka mellé gusztusos saláta is dukál. Olyan, amit könnyen összedobhat az ember lánya felhasználva a tavasz sláger zöldségeit. Retek, cékla, lila káposzta stb. Készítettem egy válogatást az elmúlt évek kedvenceiből, könnyen összedobható, egyszerű receptek következnek.  

Majonézes almás céklasaláta

Almás céklasaláta

 

Hozzávalók:

4 darab alma, 2 főtt cékla, 1 dl majonéz, 1 kiskanál citromlé, só, bors ízlés szerint, 1 kiskanál mustár, 1 dl tejföl vagy joghurt 1 kiskanál porcukor vagy méz A céklát vágjuk gyufaszál formára. Tisztítsuk meg az almákat, és reszeljük le. Egy tálba keverjük össze a porcukrot a citrom levével, mustárral, majonézzel, tejföllel vagy joghurttal. Ízesítsük sóval, borssal. Végül a reszelt almás céklát forgassuk össze a majonézes öntettel.

 

Szivárványsaláta

Szivárvány saláta

Hozzávalók:

2 sárgarépa lereszelve, 1 lila hagyma, felszeletelve, 1 maroknyi reszelt káposzta, 2 főtt burgonya, 1 csokor kapor

Keverjük össze a hozzávalókat és citromos, joghurtos öntettel tálaljuk.

 

Reteksavanyúság

 

Hozzávalók:

1 csokor retek, vékony szeletekre vágva, 80 ml almaecet, 80 ml víz, 2 gerezd fokhagyma, 1-2 kiskanál méz, 1 kiskanál só, tarka bors, kapor

Mossuk meg  és szeleteljük fel vékony karikákra a retket. Egy tálban keverjük össze az ecetet, a vízzel, mézzel és sóval forraljuk fel amíg a só és a méz felolvad. Tegyük félre hűlni. A retekszeleteket tegyük egy zárható üveg aljára, adjunk hozzá néhány szem borsot és folytassuk a rétegezést. Tegyünk az üvegbe kaport és fokhagymát. Öntsük rá az ecetes keveréket, hogy teljesen ellepje és hűtőbe tároljuk. Másnap már fogyasztható.

3 egyszerű reteksaláta a húsvéti sonka mellé

2015 április 3. | Szerző:

 

Három kedvenc receptem következik, egy makrobiotikus, egy görögös és egy klasszikus savanyúság. Sült húsok és most aktuálisan a főtt sonka mellé remek kísérő lehet a zsenge hónapos retekből készült dip, kence, saláta, vagy savanyúság, mert egyrészt nem engedi megkötni és lerakódni a zsírt, másrészt meg sokkal könnyebben csúszik vele bármilyen testesebb falat.

Korábban nem voltam nagy retek fogyasztó,  talán a jellegtelen íze miatt, általábab hagyományosan ettem, feldarabolva, csipetnyi sóval megszórva. És persze főleg este, mert “reggel méreg, délben étek, este orvosság”. Aztán jött egy tavaszi makrobiotikus kurzus és felfigyeltem zsírégető jótékony hatására.

 

Makrobiotikus reteksavanyú

reteksaláta3

Hozzávalók: 3-4 db hónapos retek, vékonyan szeletelve,  1 kiskanál umeboshi ecet, (vagy rizsecet, esetleg fehér borecet)

Szeleteljük fel vékonyan a hónapos retket. Locsoljuk meg az ecettel és hagyjuk kicsit állni.

Retek tzatziki, feta sajttal

retektzatziki

Hozzávalók: 1 csokor hónapos retek, egy gerezd fokhagyma, só, bors, 200g 20%-os tejföl, kb. 5 dkg krémfehér, feta jellegű sajt.

Mossuk meg a retket és reszeljük le. Hagyjuk állni egy kicsit, majd facsarjuk ki belőle a levet. A tejfölt, a fokhagymát és a fetasajtot tegyük egy tálba és botturmix segítségével  krémesítsük össze, majd keverjük hozzá a lereszelt retket.

Klasszikus retek savanyú

reteksavanyú

 

Hozzávalók: 1 csokor retek, vékony szeletekre vágva, 80 ml almaecet, 80 ml víz, 2 gerezd fokhagyma, 1-2 kiskanál méz, 1 kiskanál só, tarka bors, kapor

Mossuk meg  és szeleteljük fel vékony karikákra a retket.

Egy tálban keverjük össze az ecetet, a vízzel, mézzel és sóval forraljuk fel amíg a só és a méz felolvad. Tegyük félre hűlni.

A retekszeleteket tegyük egy zárható üveg aljára, adjunk hozzá néhány szem borsot és folytassuk a rétegezést. Tegyünk az üvegbe kaport és fokhagymát. Öntsük rá az ecetes keveréket, hogy teljesen ellepje és hűtőbe tároljuk. Másnap már fogyasztható.

Tavaszi omlett

2015 március 24. | Szerző:

Miből is áll egy kiadós tavaszi reggeli? Legyen benn sok friss fűszernövény, aminek most idénye van (a zöldségekre még egy kicsit várni kell): kapor, zsenge spenót, medvehagyma, kevés kecskesajttal megszórva, és energiát adó tojással leöntve, megsütve!

Ez most ebben az omlettben egyesült! És hogy még egészségesebbnek tűnjön, sokmavas kenyérrel és konnyű epres salátakeverékkel tálalva.

tavaszireggeli2

Milyen egy klasszikus reggeli nálunk?

Amerikai palacsinta (számos verzió), kásák (itt, és itt), tojás, és gabonapelyhek. Az amerikai palacsintás reggelik leginkább a ráérős hétvégék luxusa, a sietős iskolai/bölcsödei hétköznapokon erre nincs idő, akkor leginkább gyors kása, vagy gabonapehely, valamilyen tojás és/vagy szendvics kerül az asztalra. Ez utóbbi főleg felnőtteknek, mert a kásák engem nem lakatnak jól, éhes leszek tőlük.


Elkészítése:

Kevés olajon pároljuk meg a spenótot, medvehagymát, (ízlés szerint), jöhet rá a felvert tojás (kb 4-5 db) kaporral megszórva. Süssük át teljesen, a tetejét szórjuk meg kecskesajttal, hagyjuk, hogy ráolvadjon és tálaljuk.

Címkék: ,

A saláta lelke a dresszing!

2015 március 3. | Szerző:

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de ahogy egyre többet süt a nap, egyre inkább vágyom salátákra.  Nekem ez a tavasz hírnöke. Persze nem mindegy, hogy miből áll össze az a saláta, ez a tál még amolyan átmeneti a télből a tavaszba, kevés idényzöldséggel, inkább az öntetre helyezve a hangsúlyt. Került bele saláta-mix, koktél paradicsom, mandarin, dió és mazsola, kevés sült hús, igazi kímélő fogás.

Saláta mákos dresszingel

Saláta mákos dresszinggel

Ha ma csinálnám, avokádót is tennék hozzá, egyre jobban a rajongója vagyok… (jönnek majd ilyen receptek is.)

Mákos dresszing

Az öntethez egy korábbi nlc-cikkhez kreált mákos receptemet dolgoztam át, tofuval vegánosítva a majonézt.(tofu, citromlé, olaj). Ehhez kevertem fél mandarin levét, egy mokkáskanál mustárt és két kiskanál darált mákot. (Akik nincsenek reformkonyhán 1 deci majonézt és 2-3 kanál joghurtot dolgozzanak össze a mákkal, mustárral, mandarin levével!)

Mákosöntetblog2

 

Csajos saláta hűvösebb napokra

2014 december 11. | Szerző:

Ha szeretnéd a csontritkulást megelőzni, ilyen salátát eszegessél!  Van benne minden jó, ami a női szervezetnek kell! Az univerzális rostban gazdag barna rizs, antioxidánsbombának áfonya és szőlő, érelmeszesedés ellen a vitaminokban bővelkedő karfiol. Krémesen megolvasztott Brie sajt a tetejére, extrának alkalmanként dió, vagy mandula esetleg kesudió.  Mindez az öntettel együtt hatalmas kalcium és magnéziumbomba. Ráadásul még finom is!

Meleg saláta barna rizzsel, karfiollal, áfonyával és szőlővel

Meleg saláta barna rizzsel, karfiollal, áfonyával és szőlővel

Meleg saláta barna rizzsel, karfiollal, szőlővel, áfonyával

(2 személyre)

Hozzávalók: 2 bögre barna rizs, 1 bögre rózsáira szedett karfiol, 2 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál arab fűszerkeverék (van benne őrölt bors, őrölt kömény, szegfűszeg, szerecsendió)  (vagy helyette garam masala), 1 bögre szőlő, fél bögre áfonya (fagyasztott)

Dresszing: 1 kiskanál miszo paszta, 1 kiskanál forró víz, 1 kiskanál tahini, 3 evőkanál citromlé, 1 kiskanál juharszirup, 3 evőkanál olívaolaj

Tetejére:  150 g brie sajt

 

karfiolrizssaláta2

A barna rizst öntsük fel dupla mennyiségű vízzel és főzzük puhára.

A karfiolt szedjük rózsáira és terítsük szét egy sütőlapon. Fűszerezzük és szórjuk meg a felaprított fokhagymával. Sütőben süssük 20-25 percig. A sütés vége felé vegyük ki, halmozzuk mellé a szőlőt és az áfonyát és tegyük vissza kb. 4-5 percre. A gyümölcsnek már nem kell megsülnie, csak kellemesen meleg legyen.

Amikor elkészült halmozzuk egy tálba a rizst, rá a karfiolt, a szőlőt és áfonyát és keverjük össze. Locsoljuk meg a dresszinggel. Az öntethez tegyük a miszo pasztát egy kisebb üvegbe, öntsük fel a vízzel  és keverjük el. Adjuk hozzá  a többi hozzávalót és rázzuk jól össze.

Sajt nélkül makrobiotikus fogás.

Feltétnek a sajtot szeleteljük fel és mindkét oldalán forró serpenyőben olvasszuk fel.

Mediterrán hummusz: csicserikrém aszalt paradicsommal, kapribogyóval

2014 április 28. | Szerző:

Valamiért a klasszikus hummusz nem vált kedvencemmé, hiányoltam belőle a pikáns ízeket. Most viszont feltunningoltam egy kis maradék aszalt paradicsommal, kapribogyóval és isteni tunkolós fogás lett belőle.

Mediterrán hummusz

Mediterrán hummusz

A csicseriborsókrém alapja maga a csicseriborsó (a legjobb, ha konzerv, mert nem kell órákon át főzni), olíva olaj, tahini (szezémkrém) és citromlé. Kerül még bele némi fokhagyma és fűszerek. Ez lehet római kömény, koriander, pirospaprika…stb. Én most ezeket a fűszereket mellőztem és aszalt paradicsommal, kapribogyóval gazdagítottam.

Mediterrán humusz

Hozzávalók:

  • 1 konzerv csicseriborsó
  • kb. 130 ml olíva olaj
  • 1 kiskanál tahini
  • fél citrom leve
  • 4 aszalt paradicsom
  • 1 kiskanál kapribogyó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • csipetnyi só

Öntsük le a levet a csicseriborsóról és az összes hozzávalóval együtt turmixoljuk össze.

Az olaj mennyisége ízlés szerint változhat. Ennyi azért kell bele, hogy ne legyen száraz, de egy-két löttyintésnyit lehet még hozzáadni.

Dzsóker saláta őszi ízekre hangolva

2013 október 10. | Szerző:

Mihez kezdj egy kevés sült csirkével és a végnapjai felé haladó szaftos körtével?

 

 

Saláta,öszi

Úgy látszik idén ősszel rácuppantam a salátákra. Sorra fedezem fel az  izgalmas ízeket. És néha olyan egyszerű dolgokból is lehet klasszat alkotni, mint monduk egy kevés megmaradt sült csirke, vagy a végnapjai felé haladó szaftos puha körte.

Miért tartom dzsóker fogásnak ezt az egyszerű salátát? Mert lehet belőle köret és főétel is. Ha nem is a hízókúrán levőknek ajánlva. Maradékokból is össze lehet dobni és igazi ízbomba a végeredmény, amint az édeskés körte, mazsola találkozik az enyhén savanykás mandarinos vinaigrette öntettel. És ha nincs otthon sült hús, kockázzunk fel egy kevés csirkemellet és pirítsuk meg.

 

Csirkés, körtés saláta, mézes, mandarinos öntettel nyakon öntve

Saláta,öszi2

 

Hozzávalók:

150g csirkemell-filé,  1-2 darab körte (most Alexander), mazsola, kesudió, vagy dió (1-1 maroknyi), mandula, fél darabkígyó uborka, felkockázva, saláta-mix,

mandarinos vinaigrette: 1 mandarin kifacsart leve, ugyanannyi repce vagy olíva olaj, 1 gerezd fokhagyma, fél mokkáskanál mustár, 1 kiskanál méz

 

  1. A csirkét kockázzuk fel és kevés olajon pirítsuk meg.
  2. Egy tálba keverjük össze a saláta hozzávalóit: a saláta-mixet, feldarabolt körtét, feldarabolt uborkát, dobjuk rá a megpirított csirkét és öntsük le a öntettel. Majd szórjuk meg mazsolával, dió-félékkel.

 

Őszi coleslaw saláta

2013 október 1. | Szerző:

Káposzta, sárgarépa, alma, diákcsemege...

Káposzta, sárgarépa, alma, diákcsemege…

 

Kerülgetem egy ideje az amerikai káposztasalátát, és most tadám, elérkezett az ideje…legalább is a mi asztalunkon, ugyanis amerikában és az itthoni amerikai gyorséttermekben meglehetősen népszerű eledel, bár míg odaát szinte automatikusan adják az ételekhez, itthon elég drága és kis adag. Számos és számtalan változatban létezik, alapját a lereszet káposzta és sárgarépa adja,  majonézes joghurtos öntettel lelocsolva.

Az én verzióm a vitamin és energiapótlás reményében készült savanyúkáposztából, almával, diákcsemegével.

 

Őszi coleslaw saláta

 

Coleslawöszi2

Hozzávalók:

2 bögre savanyú káposzta,  100 g lereszt sárgarépa (zacskós) , 1 édesebb alma, 1 evőkanál méz, 1 mokkáskanál szójaszósz,

egy maroknyi diákcsemege (többféle dió, többféle mazsola, mandula)

 

Az öntethez: 3 evőkanál joghurt, 2 evőkanál majonéz,1 mokkáskanál mustár

 

  1. A savanyú káposztát mossuk át többször langyos vízbe, hogy ne legyen már annyira savanyú.
  2. A mézet karamellizáljuk egy serpenyőbe és dobjuk rá a kifacsart káposztát. Hagyjuk párolódni kicsit a saját leve alatt, majd adjuk hozzá a sárgarépát is. Néhányszor forgassuk össze, locsoljuk meg szójaszósszal és vegyük le a tűzről, elvégre nem párolt káposztát akarunk csinálni!
  3. Amikor kihűlt adjuk hozzá a gyufaszállra vágott almát.
  4. Öntsük le az öntettel, ehhez keverjük össze a joghurtot, a majonézt és a mustárt.

Szórjuk meg a diákcsemegével.

Karácsonyi készülődés (6): Kapribogyós krumplisaláta Hegyi Barbarától

2012 december 20. | Szerző:

A tavalyi karácsony kellemes felfedezettje volt ez a recept, Hegyi Barbara Abraka babra szakácskönyvéből, ez a kapribogyós majonézes burgonya saláta. Mi rántott harcsafilével fogyasztottuk.És ezennel beépítettük az ünnepi menübe 24-én.

Hogy őszinte legyek az elmúlt évtizedekben túlettem magam a klasszikus majonézes burgonyával,kezdett unalmassá válni a 24-i menüben, úgyhogy éppen jól jött ez a frissítése a kapribogyóval és balzsamecettel. Ísteni ízkombináció! Főleg ropogósra sütött harcsafilével.

Csak az arányokon változtattam minimálisat.Remekül illik a szilveszteri svédasztalra is!.

Hozzávalók: 70 dkg kifliburgonya, néhány kanál kis kapribogyó  (ehelyett nekem a nagy, száras változat volt itthon, ezt feldaraboltam), 2 kisebb fej lila hagyma, 1,5-1,5 dl majonéz és tejföl, só, bors, 1-2 evőkanák balzsamecet, 1 kiskanál porcukor

1./ Főzzük meg héjastul a burgonyát, majd hámozás után karikázzuk fel.
2./ Szeleteljük fel a hagymát és locsoljuk meg a balzsamecette.
3./ Keverjük össze a majonézt a tejföllel, ízesítsük sóval, borssal, csipetnyi porcukorral.
4./ Keverjük össze a kihűlt burgonyát a hagymával és a kapribogyóval, majd forgassuk össze a majonézes krémmel.

Makrobiotikus alapozó -1.

2010 január 25. | Szerző:

 Kedves olvasói únszolásnak teszek eleget; írtátok, ha már felvetettem a makrobiotikus táplálkozás gondolatát,  és ígértem recepteket ,akkor írjak is róla…jogos. Már csak azért is mert  egyre inkább sodródom én is a makrobiotikus főzés felé. Főleg, hogy mindjárt itt a böjti időszak, mi általában érint.  Akkor most útjára indítok egy kis makrobiotika-alapozó sorozatot.

A makrobiotikus konyhában a savanyúság kis mennyiségben minden étkezésnél jelen van, segíti az emésztést, fokozzák az étágyat. Hasonló szerepet tölt be, mint az indiai konyhában a csatnik.
Savanyú készítéséhez friss, ropogós zöldséget használ  makrobiotikus konyha és általában gyors présseléssel, vagy, hosszabban préselt zöldségsavanyúkat használ, de erről majd máskor, bővebben.

Most egy “last minute”savanyút mutatok be: téli időszakban, időhiányban, alkalmanként.

Kínai kel savanyú

Hozzávalók:

  • 1 fej kínai kel
  • 1 kiskanál reszelt gyömbér,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 2 evőkanál rizsbor (mirin)
  • 2 evőkanál shoju szósz
  • 2 kiskanál rizsszirup,
  • 0,5 dl frissen facsart almalé,
  • 1 evőkanál szezámolaj,
  • 2 kiskanál szezámsó (gomashio)

A kínai kelt mosd meg és vágd fel csíkokra.
Egy wokban forrósítsd fel a mogyoróolajat és dobd bele a zúzott fokhagymát, add hozzá a reszelt gyömbért. Kevergetve pirítsd meg (kb. 20 mp). Ekkor add hozzá a feldarabolt kínai kelt és 1-2 perc alatt pirítsd puhára. Locsold meg rizsborral, mézzel és az almalével. Kis lángon főzd 5 percig.
Szórd meg  szezámsóval.

Szezámsó (gomashio)

A makrobiotikus konyha leggyakrabban használt ízesítője.  A szezámmag olaja, bevonja a jangabb haású sót.. A szezámsó gazdag kalciumban, fehérjében, vasban, foszforban.
Használata kis mennyiségben, fél-1 kiskanalanként gabonára, zöldségre szórva.

Hozzávalók:
  • 15 evőkanál szezámmag
  • 1 evőkanál só (tengeri, vgy himalaya)

Egy serpenyőben szárazon pirítsd meg a sót, amíg kifényesedik, majd tedd bele egy mozsártörőbe.
Ugyancsak száraz serpenyőben pirítsd meg a szezámmagot, amíg pattogni nem kezd. Kevergesd nehogy odaégjen. Tedd a szezámmagot a sóhoz és mozsártörőben pépesítsd.
Tárolás: lémentesen záródó üvegbe vagy kerámia edénybe.

Korábbi makrobiotikus receptek:

Kölespuding

Almás, mazsolás szelet




Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!