A cukorcsapda elkerülése (1.): Datolya-paszta

2007 november 21. | Szerző:

 
Amennyire lehet, 16 hónapos lányom táplálkozásában kerülöm a cukorfogyasztást. Ételeit leggyakrabban juharsziruppal, vagy datolya-pasztával ízesítem. Csak nagyon ritkán mézzel. Ez utóbbi ugyanis elég sokáig, úgy egy éves koráig tiltólistás volt, mivel botulizmust okozó baktériumok lehetnek benne.

 A datolya paszta ötlete Stahl Judittól származik, egy interjúban emítette, hogy lányának cukor helyett saját készítésű édesítőjét adja, összefőz aszalt datolyát, aszalt fügét és aszalt sárgabarackot, majd pürésíti.

Nálam a füge kiamaradt. Először azért mert sehol nem kaptam, később pedig azért, mert pürésítés után is még nagyon magos volt. Néhány szem aszalt szilvával helyettesítettem, de ízlés szerint el is hagyható.

Ezzel a keverékkel nagyon jól lehet a különböző tejbepapikat, reggeli kásákat, vagy akár a natúr joghurtot megízesíteni. Nem kell sok belőle, elég 1-2 kiskanálnyi. A gyerkőc imádja!

 Datolya paszta

Hozzávalók: 250 g aszalt datolya, 5-6 szem aszalt szilva,

4-5 szem aszalt sárgabarack.

A hozzávalókat kevés vízzel felteszem főni, amíg mindegyik gyümölcs megpuhul. Majd bottrumix segítségével pürésítem.

Bolti mézek vizsgálata

2007 november 1. | Szerző:

 
Még ez év márciusában az Országos Magyar Méhészeti Egyesület mézvizsgálatot végzett, melynek eredménye igen megdöbentő volt:

A kisebb-nagyobb élelmiszerüzletláncok (9 élelmiszerforgalmazó egységtől (CBA, Auchan, Plusz, Penny, Match, Tesco, Interspar, Lidl, Profi), 45 minta, 15 gyártótól) mézkészletét hivatalosan be- és megvizsgálva kiderült, hogy a vizsgált termékek, mintegy 80 %-a hamis! Vagyis nem felelnek meg a természetes méz kategóriájának és az EU előírásoknak sem.

(Részletes lista ITT!)

Vagyis, ha egészségesen szeretnénk táplálkozni, esetleg az immunrendszerünket természetes módon erősíteni mondjuk egy jó kis ásványi anyagokban bővelkedő akác- vagy hársméz elfogyasztásával, akkor ezeket a termékeket megvásárolva nem az ősi gyógyerőt kapjuk, hanem csak cukorszirupot. Jobb esetben 20 % körüli akácpollen tartalommal, rosszabb esetben csak 0 és 7-8 % közöttivel.

Kinek a termékét vásároljuk?

Pozitív példaként kiemelnék azért két céget a listáról, mert a vizsgált termékeik mindegyike megfelelt a szabványoknak, vagyis a természetes méz kategóriának.

Aranynektár Kft.: akácméz, virágméz

Hungaronektár Kft.: akácméz, virágméz, hársméz.

És hogyan tovább?

Ha valaki tud olyan hivatalos fórumot, ahol érdeklődni lehet hasonló vizsgálatok eredményeiről, vagy esetleg arról, hogy egy méztermelő, vagy egy cég áruja mennyire megbízható, szívesen venném, ha megosztaná… Mert én is most itt állok, enyhén szólva tanácstalanul; egyik kezemben egy nagyobb cég gesztenyemézével, a másikban egy termelő akácmézével és mivel egyikük sincs a listán, csak az ízlelőbimbóimra hagyatkozhatom. És az sajnos édes ízek tekintetében néha becsapós!

Címkék:


Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!