Gluténmentes amerikai palacsinta, erdei gyümölcsös öntettel
2014 november 16. | Szerző: marmalade
Színterápia. Ahogy ebben a cudar, késő őszi időjárásban átpiroslanak a gömbölyded erdei gyümölcsök, imádni való látvány a reggelinél ez az amerikai palacsinta. Persze jobb lenne, ha friss lenne a gyümölcs, de a fagyasztott is megteszi. A lisztet darált mandulával helyettesítettem. Nem annyira tudatosságból, mint inkább praktikumból: megmaradt egy kevés a múltkori sütiből, de így legalább egészséges reggeli jutott a családnak!
Hozzávalók:
1,5 bögre darált mandula,
1 teáskanál sütőpor,
1/4 teáskanál só,
2 tojás, enyhén felverve
1/2 bögre mandula tej
A gyümölcsös öntethez:
1 bögre vegyes erdei gyümölcs (fagyasztott)
1 evőkanál méz,( agavé, vagy juharszirup)
1 evőkanál víz
Egy tálba keverjük össze a darált mandulát, a sót és a sütőport. Keverjük el a tojásokat a mandula tejjel, majd dolgozzuk össze a mandulával. Egy serpenyőben olvasszunk fel egy kevés, diónyi méretű vajat. Kenjük be vele a serpenyő alját a felesleget öntsük a masszába. Egy evőkanállal adagoljuk a halmokat a forró vajra (Egy evőkanál általában elég is!) és süssük át mindkét oldalán. Az első oldala hosszabb ideig sül, kb. 2 perc, a másik már sokkal kevesebb. Óvatosak legyünk a fordításnál, mert könnyeben szétesik, mint a búza liszttel készült palacsinták.
A gyümölcsös öntethez a hozzávalókat egyszerűen csak forraljuk össze
Édesíts almaszósszal!
2014 október 20. | Szerző: marmalade
Sohasem gondoltam volna, hogy gyerekkorom kedvenc csemegéje a reszelt alma, olyan szuper étel, amit napjaink reform táplálkozási irányzatai (paleo, vega, makrobiotika, raw) édesítésre használnak, cukor helyett. Olykor nyersen, vagy egy kicsit alápárolva, esetleg agavé, vagy juharsziruppal tovább gondolva. Alma van bőven, lehet tárolni és sütikbe tenni, így szószosan is.
Az almaszósz, az almaszósz, kenyérre senki nem keni…dúdolom gyerekkorom egyik kedvenc Halász Judit dalát, miközben írom e sorokat. Az almaszószt már összekutyultam, került a reggeli kásába és amerikai palacsintába, mint szuper egészséges hozzávaló, a maradék meg egy kisebb üvegcsében pihen a hűtőben. Már csak meg kéne, magyarázni, hogy miért is?
Erin Mckenna vagan cukrász könyvében találkoztam először ezzel a módszerrel, pedig a makrobiotika is használja a süteményeiben. Mivel édesszájú család vagyunk, keresem az alternatív megoldásokat, nyitott vagyok rájuk, kipróbáljuk az ételeket így is, úgy is. A finomított cukor elsavasítja a szervezetet, ezért alternatív megoldásnak merül fel többek között az almaszósz is. Még nem váltottunk teljesen, de már az úton vagyunk…
Almaszósz házilag
Hozzávalók:
- 5 nagyobb, édes alma
- 3-4 kiskanál juharszirup
- 1 teáskanál őrölt fahéj
Az almát reszeljük le és hagyjuk állni. Ereszt egy kevés levet. Adjuk hozzá a juharszirupot, fahéjat és kevergetve pároljuk át, mintha lekvárt csinálnánk.
Tegyük kisebb befőttes üvegekbe, zárjuk le és állítsuk a feje tetejére. 5 perc után hagyjuk száraz dunsztban kihűlni.
Szuper falatok lustálkodóknak és fitnesz csajoknak: Csokis, kókuszos energiaszelet
2014 július 23. | Szerző: marmalade
Hiába a hűsítő záporok, a lakásban megállt a meleg. De az édeset kívánja az ember! (Még ha diétázik is…) Csak a sütőt ne kelljen bekapcsolni! És ehhez az energiaszelethez nem is kell! A kókuszolaj a nyári hőségben amúgy is folyós, a többit meg csak hozzá kell keverni. És olyan helyesek benne a csokidarabkák is. A gyerekek imádták!
Csokis, kókuszos energiaszelet
Hozzávalók:
- 1 bögre zabkorpa (kb. 10 dkg)
- 1/2 bögre (kb. 5 dkg) kókuszreszelék
- 1 kiskanál fahéj
- 1 kiskanál keserű kakaópor
- 5 nagy szemű aszalt(király)datolya
- 2-3 kiskanál csokicseppek
- kb.60 ml kókuszolaj
- 1-2 kiskanál datolyaszirup (ha nem lenne elég édes)
A datolyát magozzuk ki és forrázzuk le kevés vízzel. Hagyjuk pár percig puhulni, majd turmixoljuk össze.
Szórjuk egy tálba a zabkorpát, a kókuszreszeléket, a kakaóport és a fahéjat. Adjuk hozzá a datolyapürét, a csokicseppeket és a kókuszolaj hozzáadásával gyúrjuk össze. Kóstoljuk meg. Elvileg édes a datolyától, ha szükséges lenne tovább édesíthetjük még datolyasziruppal. (Nagyobb boltokban is kapható.)
Egy közepes méretű, hosszúkás sütőformát (pl. 10,5 x 24 cm) béleljünk ki folpackkal és az aljára nyomkodjuk bele a masszát. Tegyük hűtőbe, 20 perc után már megszilárdul a kókuszolaj miatt. Szeleteljük.
Sütievés büntetlenül – napraforgós, csokis tallérok
2014 május 8. | Szerző: marmalade
Az alábbi süti az egészséges ételek jegyében készült, de ez korántsem jelenti azt, hogy íztelen, vagy hogy kevésbé édes lenne. A lisztet őrölt napraforgómag és zabkorpa helyettesíti, a fehér cukor agave sziruppal helyettesítődött, a tojást pedig a lenmag-víz elegye pótolta. Mi nagyon szerettük!
Két meglehetősen édesszájú gyerek mellett azért az ember már igen csak elgondolkodik, hogy milyen édességet ad a kezükbe. A napraforgómag folsavban gazdag, tele van antioxidánsokkal, E-vitaminnal és szelénnel, nagyon jó fehérjeforrás növekedésben levő gyerekeknek és áldásos kismamáknak is.
Amúgy szerintem beillik a makrobiotikus recptek közé is.
Csokis, napraforgós tallérok
(tojás, fehérliszt és fehér cukor nélkül)
Hozzávalók:
• 8 dkg napraforgómag
• 4 dkg zabkorpa vagy zabliszt
• 3 ek. keserű kakaópor
• ½ kk. sütőpor
• 4-5 ek. agávészirup (vagy méz, datolyaszirup, barna cukor stb.)
• 1 ek. lenmagőrlemény, 3 evőkanál víz
• 3 ek. víz
• 3 evőkanál kókuszolaj
A lenmagőrleményt keverjük össze 3 evőkanál vízzel.
A napraforgómagot száraz serpenyőben enyhén pörköljük meg, majd daráljuk össze. Adjuk hozzá a zablisztet (lehet zabkorpa kávédarálón őrölve), a sütőport és a kakaóport. Édesítsük agávésziruppal (vagy datolyasziruppal, esetleg mézzel), adjuk hozzá a vízzel dúsított lenmagőrleményt és a kókuszolajat, majd lazítsuk a tésztát 3 evőkanál vízzel.
Tíz percre tegyük a hűtőbe a süti alapanyagát, a kókuszolajtól keményedik az állaga, majd kezünkkel formázzunk belőle diónyi méretű golyókat, tenyerünkkel lapítsuk kissé szét, és fektessük sütőpapírral bélelt tepsire. Meleg sütőben 12 perc alatt süssük készre.
Még több napraforgós recept az nlc-n.
Csokis, szezámos falatok (tojás és fehér liszt nélkül)
2014 április 1. | Szerző: marmalade
Ezúttal nem a külcsín, hanem a belbecs a fontos! Így egészséges kategória nálam. Hogy ez mit is jelent? Nincs benne fehér cukor, fehér liszt, sőt még tojás sem. Van viszont kálcium, a szezámkrém miatt, rostok a lenmagban, csokidarabok az élvezeti érték miatt! És így is kapós lett a gyerkőcök körében!
Hozzávalók: 2 evőkanál lenmag őrlemény, 6 evőkanál víz, 4 evőkanál barna cukor (vagy agave szirup), 3 kiskanál szezámkrém (tahini), 4 evőkanál repceolaj, fél tábla étcsoki feldarabolva, 1 bögre teljes kiőrlésű liszt
A lenmag őrleményt keverjük össze 6 evőkanál vízzel és tegyük félre 10 percre.
Ekkor egy tálba dolgozzuk össze a lisztet a cukorral, adjuk hozzá a lenmagmasszát, a barna cukrot (vagy agavét)a tahini krémet, a csokidarabokat és gyúrjuk össze.
Kis időre (10-15 percre) tegyük hűtőbe, majd diónyi gömböket formázva belőle, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. 13-15 perc alatt megsülnek.
a fotózásnál segítségem is volt:
és türelmesen megvárta a végét:
Szuper brownie, avagy így nassolj egészségesen!
2014 február 6. | Szerző: marmalade
Figyelem, cukormentes, tojásmentes, tejmentes és gluténmentes recept következik! Édes, nagyon kakaós, rendkívül finom és még egészséges is!
Mi van akkor helyettük?
Mogyoró, házi datolya paszta, kakaópor…és ha még nem találnád elég édesnek egy kevés méz vagy juharszirup.
Amolyan raw food, nyers édesség. Mert sütni sem kell.
Mogyorós brownie
Hozzávalók:
1 bögre datolya (kb. 150 g)
200 g darált mogyoró
3 evőkanál keserű kakaópor
+ 1-2 kanál méz, vagy juharszirup
A datolyát egy kevés vízzel főzzük puhára és botturmix segítségével pürésítsük. ( így csinálom, csak most más aszalt gyümölcs nélkül.)
Keverjük össze a darált mogyoróval, a kakaóporral. Ha nem lenne megfelelően édes a datolyától, akkor mehet bele méz, vagy juharszirup.
Én egy kiskanálnyi mézet tettem még bele.
Gyúrjuk össze és nyomkodjuk bele egy fóliával bélelt (hogy ne ragadjon oda) tepsi aljára és egy órára tegyük a hűtőbe.
Barátkozom az amaránttal: amarántos csokipuding
2013 november 21. | Szerző: marmalade
Barátkozom az amaránttal. És próbálom a családomat is hozzászoktatni, leginkább persze rejtett formában. Ideje volt hát túl lépni a levesbetét és a reggeli édes kása állapotán, ezért külön örültem, az nlc felkérésének, mert agyalhattam, hogy mibe is teszem majd bele…és látni, hogy a sor korántsem áll meg 3 receptnél.
Ezt a pudingot talán kezdő amarántosoknak ajánlanám, a csoki és a fahéj nagyon jól illik hozzá és kicsit rejtve van benne az amaránt karakteres íze. Mert azért tagadhatatlan, hogy van egy kissé fanyarabb, talán a dióra emlékeztető “mellék” íze, amit nem mindenkinek könnyű megszokni.
Ez most a hedonista változat habtejszínnel, porcukorral, de nyugodtan lecserélhető a tejszín kókusztejre, mandulatejre, a cukor pedig mézre, kókuszcukorra, agave szirupra!
Amarántos csokipuding
Hozzávalók 2-3 főre:
2/3 bögre pattogtatott amaránt (kb 150 ml), ugyanannyi víz, 250 ml habtejszín, 100 g étcsokoládé, 1-2 evőkanál porcukor, 1 kiskanál őrölt fahéj, 1 tojás sárgája, 1 kiskanál étkezési keményítő.
Az amarántot öntsük fel a vízzel (1,5 deci) és főzzük addig, míg a víz nagy része elpárolog belőle, és kásaszerűen besűrűsödik. Ekkor adjuk hozzá a habtejszínt, majd amikor már langyosodik akkor a darabokra tördelt étcsokit, cukrot és fahéjat. Forraljuk fel és sűrítsük egy tojás sárgájával és az étkezési keményítővel. Amikor besűrűsödött vegyük le a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni, töltsük tálkákba és tegyük hűtőszekrénybe.
Onigiri (japán rizsgombócok) zöldborsóval és fokhagymás szejtánnal
2008 február 3. | Szerző: marmalade
![](https://marmalade.blogcdn.p3k.hu/files/onigiri1.jpg)
Ez a flancosabb elnevezése a maradék rizsköret újrahasznosításának. Vegás változatban.
Szóval maradt egy kis rizi-bizi ebédről, zacskós fokhagymás szejtán és sushi nori lapok meg voltak itthon, úgyhogy máris adva volt számomra a japán uzsonna.
A gombócokat lehet tölteni is; kisebb kockára vágott és megsütött húsdarabbal, vagy tofuval, esetleg aszalt gyümölccsel. Vagy a japán hagyományoknak megfelve umeboshi szilvával, vagy sózott hallal, lazaccal.
Onigiri (japán rizsgombócok) zöldborsóval és fokhagymás szejtánnal
(rizi-bizi onigiri)
Hozzávalók: 1 csésze főtt rizs (2,5 decis csészébe) 4-5 gombóc lesz;
1(vagy 2) db nori lap (szárított alga lap), szejtán kocka.
A rizsből vizes kézzel gombócot formázok. Erre többféle technika létezik, én az eredeti kézzel formázgatást választottam: megmarkoltam egy nagy diónyit a masszából, kicsit gömbölyítettem, majd lapítottam. Beletettem a tölteléket és összezártam. Vizes kézzel formázgattam. A nori lapot négyrét vágtam, és vízzel átitattam, hogy formázható legyen, majd beborkoltam vele a rizsgombócokat.
Fogyasztáskor Kikkoman szósszal locsolgattam.
Datolya kenyér (date bread)
2007 november 21. | Szerző: marmalade
![](https://marmalade.blogcdn.p3k.hu/files/datolyakenyer.jpg)
Valószínűleg tipikus gasztrobloger tünet, hogy az ember álldogál egy áruház könyvrészlegénél, vagy a könyvesbolt szakácskönyveinél, belemélyed a kiválasztott példányba és bőszen magolja a receptet. A bátrabbak még ott helyben le is firkantják.
A multkor jót mulattam a Doki bejegyzésénél, mert nagyjából egy időben, hasonló módon én is szerzeményeztem egy receptet.
Kedvenc lelőhelyem a Pendragon könyvesbolt, ahol rengeteg angol nyelvű könyv található, nem mellékesen gasztronómi részleggel. Egy-egy látogatáskor néha az új könyv mellé egy új recept is jár, mint például ez…csak egy másikból, ami – egyenlőre- ott maradt.
A datolya kenyér (date bread), amit én inkább püspökkenyérnek hívnék egy zsídó szakácskönyvből származik. Megláttam, megszerettem és gyorsan bemagoltam.
Íze különleges – persze azért a csokis sütiktől elmarad – de finom, cukor nélküli reform reggeli, vajjal, esetleg lekvárral megkenve. A gyerkőc is imádta.
Hozzávalók:
1 kiskanál szódaikarbóna,
150 ml víz,
A datolyát kevés vízzel puhára főztem, madj turmixoltam. A vizet mikróba felmelegítettem és beledobtam a vajat, hogy puhuljon.
Egy tálba beleszórtam a lisztet, a szódabikarbónát, hozzáadtam a tojást, a datolya masszát és a vajas vizet, majd az egészet robotgéppel egyneműsítettem. Kivajazott, lisztetezett püspökkenyér-formában (kisebb, 21 cm hosszú), közepes lángon úgy 45-50 perc alatt elkészült.
Gyógyító italok: Immunerősítő tea goji bogyóból
2015 január 5. | Szerző: marmalade
Mi a csuda az a goji berry, vagyis goji bogyó? Egyre több vitamintablettában szerepel ez az összetevő, ami egy rendkívül jótékony hatású, immunerősítő gyümölcs. Kicsit emlékeztet a csipkebogyóra, szárítva, nagyobb piacokon már itthon is kapható, és azután már csak hangulat és fantázia kérdése, hogy sütibe, müzlibe, turmixba tesszük, vagy éppen teaként fogyasztjuk.
goji berry, vagyis goji bogyó
Egészségtudatos Új Esztendőt kívánok mindenkinek, és kezdem is az egészséges életmód elkezdéséhez az ötletelést ezzel az egyszerű, de vitaminokban annál gazdagabb teával. A karácsony előtti heteket heveny bronchitis és légcsőgyulladásban nyűglődve éltem át, egy idő után persze már én is rájöttem, hogy ez így nem mehet tovább, és hogy az immunrendszeremet kellene felturbózni, ahelyett hogy különböző kapszulákat, cseppeket és szirupokat fogyasztok. Az első öngyógyító gondolatom általában mindig a tea. Könnyű elkészíteni, könnyű elfogyasztani.
goji tea
A goji bogyóról már korábban is hallottam, de csak egy baráti beszélgetésből derült ki nemrég számomra, hogy itthon is kapható. És innentől kezdve kinyílt a szemem és a piacon, mikor az aszalt gyümölcsökért álltam sorba, észrevettem és vettem is belőle 10 dekát. 380 forint volt az ára, elég nagy adagnak tűnt. Kicsit a csipkebogyóra emlékeztet.
Kedvező élettani hatásai
Energetizál. A téli megfázásos időszakban erősíti a szervezetet, kimerültség esetén energetizál, felfrissít. Állítólag oldja a stresszt, csökkenti a depressziót.
Gyulladáscsökkentő. Fenolos vegyülete révén nem csak gyulladáscsökkentő, de baktériumölő hatással is rendelkezik, segíti a sebgyógyulás felgyorsulását.
C.vitaminban gazdag: 500-szor annyi C-vitamint tartalmaz – súlyarányosan -, mint a narancs.
Memóriajavító.
Javítja a látást.
Goji bogyó tea
Hozzávalók:
A szárított bogyót forrázzuk le és 10 percig hagyjuk állni. Leszűrve fogyasszuk.
Az áztatott bogyót később még joghurtba is keverhetjük.
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: