Egyéjszakás zabkása
2016 július 9. | Szerző: marmalade
Nem tudom, ki hogy van vele, de még a ráérősebb nyári üzemmódra kapcsolva is jólesik amolyan villám reggeli.Íme a legújabb kedvencem! Izgalmas reggeli, amit előző este kell összeállítani, hogy az ízek összeérjenek. Míg a zabpehely egy éjszakán át lubickol a tejben (még jobb kókusztejjel, vagy mandulatejjel) kicsi kókuszreszelékkel, chia maggal, másnap reggelre már csak annyi teendőnk marad, hogy gyümölccsel megszórjuk.
Na jó most kakaóporral, sós mogyorókrémmel is felturbóztam.
Egyéjszakás zabkása kakaóval, sós mogyoróval,málnával
Hozzávalók:
- 1/2 bögre zabpehely
- 3/4 bögre tej (kókusz- vagy mandulatej)
- 1 kiskanál chia mag
- 2 kiskanál juharszirup
- 1/2 kiskanál keserű kakaópor
- 1/2 kiskanál sós mogyorókrém (peanut butter)
- málna
Egy kisebb befőttes üvegbe rétegezzük a következőket: zabpehely, chia meg, kókuszreszelék, keserű kakaópor. Keverjük össze és öntsük fel tejjel. Kanalazzuk bele a juharszirupot és a mogyorókrémet. Fedjük le és tegyük hűtőbe.
Másnap reggel adjuk hozzá a gyümölcsöt.
Jó étvágyat!
Lencsés egybesült, hús helyett
2016 március 25. | Szerző: marmalade
Még mindig hús nélkül. Egyre jobban bírva. Persze azért a húsvéti sonkázást már nagyon várva. Utána meg amolyan flexitáriánus állapotban.
Most hogy a tofuval kicsit telítődtem, figyelmem a lencsefélék felé fordult. A lencse nagyon jó növényi alapú fehérjeforrás, ráadásul változatosan elkészíthető. Szeretem és mindig többre vágytam belőle, mint leves, vagy főzelék. A hűvelyes fogyasztás további előnye még, hogy alacsony zsírtartalmú és a koleszterinszintet sem emeli meg.
Hozzávalók:
10 dkg vörös lencse (de lehet a klasszikus is)
1/2 bögre kukorica (konzerv)
1/2 bögre reszelt sárgarépa
1 fej vöröshagyma, apróra vágva
1 kiskanál oregáno, petrezselyem (vagy ízlés szerint)
2 evőkanál liszt
2 evőkanál zsemlemorzsa
só
1 evőkanál lenmag-3 evőkanál vizzel elkeve (tojás helyett)
A mázhoz:
2 evőkanál ketchup
1 kiskanál méz
Egy lábosba főzzük puhára a lencsét. Egy tálkában keverjük össze az őrölt lenmagot a vízzel és hagyjuk állni, amíg zselés állagú lesz.
Szűrjük le e lencsét és pürésítsük össze, majd adjuk hozzá a hagymát, sárgarépát, vöröshagymát, kukoricát és az apróra vágott zöldfűszereket. Ízesítsük sóval, majd keverjük hozzá a zselés állagú lenmagot.
Egy kicsi püspökkenyér formát béleljünk ki sütőpapírral és töltsük bele a masszát.
180C fokon süssük kb. 40 percig.
Tegyünk rá mézes, ketcupos mázat és hagyjuk kihűlni. Szeletelve tálaljuk.
Tavaszi csicseriborsós kence szendvicsre
2016 március 8. | Szerző: marmalade
Böjti szelek fújdogálnak, ez nálam húsmegvonást jelent. Első felindulásomban gondoltam mellőzöm a fehér lisztet és a tejet is, de a gondolatot egy felbontott kókusztejes dobozon kívül más tett már nem követte. Maradt a húsmentesség, pontosabban ment a hús, jött a tofu, tempeh és zöldséges fasírtok, indiai raguk világa.
Ebben a szendvicskrémben sok kedvencem fért bele: sárgarépa, csicseriborsó, medvehagyma, élesztőpehely, kicsi majonézzel összefogva, babpürével gazdagítva.
Hozzávalók:
1 konzerv csicseriborsó, ½ konzerv fehér bab, 1 sárgarépa, lereszelve, néhány szál medvehagyma, 1 mokkáskanál citromlé, 2-3 evőkanál majonéz, 1 kiskanál élesztőpehely, ¼ kiskanál só
Szendvicshez:szeletelt kenyér, krém, jégsaláta/fejes saláta/vegyes saláta
Öntsük le a vizet a könzerv csicseriborsóról és babról majd törjük durvára. Adjuk hozzá a lereszelt sárgarépát, a apróra vágott medvehagymát. Keverjük bele a majonézt, az élesztőpehelyt és fűszerezzük citromlével, sóval. Dolgozzuk össze a krémet. Rövid időre tegyük hűtőbe.
Reform túrógombóc zabliszttel
2016 január 31. | Szerző: marmalade
Néha a klasszikus recepteknek is jót tesz, ha olykor valamit variál rajta az ember. Kis zabliszt, kevés nyírfacukor és már kész is az egészségesebb változat.
Kolleganőm életmódváltása ihlette ezt a receptet, mivel egyik nap annyira ínycsiklandóan mesélt az ebédjéről, ami zabliszttel készült túrógombóc volt, hogy örömmel álltam neki én is a kísérletezésnek, hogy elkészítsem saját változatomat. Szeretem a klasszikus változatot is, de nyitott vagyok az újdonságokra is.
Hozzávalók:
40 dkg túró
1 tojás
5 ek. zabliszt
2 ek. kukoricadara
2 kk. nyírfacukor
1 ek. vaj
kb. 8 dkg tönköly zsemlemorzsa
a tálaláshoz porcukor, tejföl vagy juharszirup
Villával nyomkodjuk szét a túrót, majd adjuk hozzá a zablisztet, a kukoricadarát, az édesítőt és a tojást. Dolgozzuk össze, és tegyük félre egy kevés időre, hogy a dara kissé megdagadjon.
Addig egy nagy lábosban forraljunk fel vizet bőségesen. Amikor forr a víz, formázzunk gombócokat a masszából és főzzük ki a vízben. A gombócok akkor vannak készen, amikor feljönnek a víz tetejére. Nagyjából 5 perc kell hozzá. Utána még 1-2 perc, és kivehető.
A vajat egy serpenyőben olvasszuk meg, szórjuk rá a morzsát és 1-2 perc alatt pirítsuk aranybarnás színűre. A lecsepegtetett gombócokat hempergessük meg benne.
A tejfölt keverjük össze ízlés szerint néhány kanál porcukorral és öntsük a gombócokra. Vagy tejföl és porckor helyett használhatunk juharszirupot, esetleg baracklekvárt.
Megjelent az nlc-oldalán is.
Villámebéd: egylábasos zöldséges tészta
2015 november 4. | Szerző: marmalade
Idő hiányában és persze kényelmi szempontokból is, mostanában rákaptunk az egylábasos tésztákra. A “one pan pasta” tökéletes találmány, mert a száraz tésztától kezdve minden egy helyen, egy lábosban fő meg. Legutóbb is ez történt, ment bele egy kis padlizsán, paradicsomszósz, bébi spenót, szójagranulátum és hagyma. Remek a maradékok feldolgozására, illetve a mosogatás megúszására is.
A legnehezebb talán a tészta – víz arányának eltalálása, itt kb. 200 g fusilli tésztához került 3 bögrényi (kb. 6-7 dl ) víz, annyi, amennyi egy kicsit még befedi. Múltkor viszont spagettivel nagyon mellényúltam, mert túl sokat tettem bele a tésztából, meg a vízből is és több helyen össze is ragadt.
Padlizsános, spenótos tészta
one pan pasta
Hozzávalók:
200 g fusilli
1 csomag bébi spenót
1 kisebb padlizsán, vagy egy nagyobbnak a fele
1 maréknyi szójagranulátum
1 maréknyi vörös lencse
1 lila hagyma
1 dl paradicsomszósz
7 dl víz
1 bio zöldségleve kocka
15 dkg reszelt sajt (trappista, gouda stb.)
Daraboljuk fel a zöldségeket és tegyük egy lábosba a sajt kivételével az összes hozzávalót. A sajtból elég egy jó nagy maroknyi most, a többit, majd tálalásnál tegyük rá. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi még ellepi, takarjuk be fedővel és kezdjük főzni a tésztát. Időnként kevergessük át és főzzük, amíg a tészta magába szívja a levet és megpuhul.
Gyerekbarát kakaós, sárgarépás energiagolyók
2015 július 20. | Szerző: marmalade
Gyerekbarát, mert csupa egészséges alapanyag van benne és meglehetősen szülőbarát is, mert ebben a nagy hőségben még a sütőt sem kell hozzá bekapcsolni.
Csak egy kicsit kavarni, formázni, hempergetni. Remek 5 perces kánikula desszert. Limitált példányszámban.
Kakaós, sárgarépás energiagolyók
Hozzávalók kb. 14 db-hoz:
1 nagy sárgarépa, megtisztítva és lereszelve
4 evőkanál kókuszreszelék
3 evőkanál zabkorpa
1 kiskanál őrölt fahéj
2 evőkanál dió
2 kiskanál keserű kakaópor
3 datolya
3-4 evőkanál kókuszolaj
1 kanál agave vagy datolya szirup, ha szükséges
kókuszreszelék, a hempergetéshez
Reszeljük le a sárgarépát, a datolyát fél órára áztassuk be meleg vízbe, majd magozzuk ki és csöpögtessük le. Tegyük az összes hozzávalót egy aprítóba, dolgozzuk össze. Ha nem lenne kellően édes a datolyától, adjunk hozz kevés (1 kanál) agave szirupot. Formázzunk belőle golyókat és hempergessük meg kókuszreszelékben.
Dobd fel eperrel a házi müzliszeletedet!
2015 március 21. | Szerző: marmalade
Juhéjj, eper! Már megjelent a piacokon, igaz még görög, és csillagászati áron, de már elkezdtük a vásárlást. Ez az energiaszelet még fagyasztottól készült, de imádtuk! És a csokiréteg sem rontott rajta, elhihetitek!
Mi van benne? Kesudió, mandula, fagyasztott eper, kókuszreszelék, kókuszolaj, méz és datolya. Uzsicsomaga kiváló nass.
Epres, csokis energiaszelet
Hozzávalók: 1 bögre kesudió, 1 bögre mandula, ½ bögre eper (fagyasztott), ½ bögre kókuszreszelék, ¼ bögre kókuszolaj, 4 nagyobb datolya, 2-3 evőkanál méz
A csokimázhoz: 10 dkg étcsokoládé, 1 evőkanál kókuszolaj
Vegyük ki a hűtőből az epret, tegyük egy tálkába és várjuk meg. míg felenged.
Egy aprítóban daráljuk meg a kesudiót és a mandulát.
A datolyát áztassuk be legalább fél órára forró vízben, magozzuk ki és turmixszoljuk össze. Adjuk hozzá a kesudiót és a mandulát és keverjük tovább a géppel. Keverjük bele a kókuszreszeléket, a kókuszolajat, a mézet, a datolyát és a lecsöpögtetett epret és egy-két fordulat erejéig keverjük tovább a géppel. Egy hosszúkás sütőformát béleljünk ki sütőpapírral és egyengessük el rajta a masszát és néhány órára tegyük hűtőbe dermedni.
Vízgőz felett olvasszuk fel az étcsokoládét és a kókuszolajat. Keverjük csomómentesre és kenjük az epres szelet tetejére. Tegyük vissza a hűtőbe dermedni. Szeletekre vágva tálaljuk.
A saláta lelke a dresszing!
2015 március 3. | Szerző: marmalade
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de ahogy egyre többet süt a nap, egyre inkább vágyom salátákra. Nekem ez a tavasz hírnöke. Persze nem mindegy, hogy miből áll össze az a saláta, ez a tál még amolyan átmeneti a télből a tavaszba, kevés idényzöldséggel, inkább az öntetre helyezve a hangsúlyt. Került bele saláta-mix, koktél paradicsom, mandarin, dió és mazsola, kevés sült hús, igazi kímélő fogás.
Ha ma csinálnám, avokádót is tennék hozzá, egyre jobban a rajongója vagyok… (jönnek majd ilyen receptek is.)
Mákos dresszing
Az öntethez egy korábbi nlc-cikkhez kreált mákos receptemet dolgoztam át, tofuval vegánosítva a majonézt.(tofu, citromlé, olaj). Ehhez kevertem fél mandarin levét, egy mokkáskanál mustárt és két kiskanál darált mákot. (Akik nincsenek reformkonyhán 1 deci majonézt és 2-3 kanál joghurtot dolgozzanak össze a mákkal, mustárral, mandarin levével!)
3 vegán majonéz recept házilag
2015 február 22. | Szerző: marmalade
Ha éppen nem eszel állati eredetű dolgokat, vagy allergiás vagy a tejre, a tojásra, esetleg a bolti majonézekben található adalékanyagok valamelyikére, akkor ezeket a majonéz recepteket kedvelni fogod. Készítheted selymesen lágy, vagy sűrűbb állagúra, ízesítheted metélőhagymával, sósan, vagy más fűszerekkel édesebbre. Ehhez csak egy percre van szükséged, meg egy botturmixra.
1. Tofuval, olajjal
200 g lágy tofu (silken-felirattal találod az ínyenc boltokban, a bolti tömb tofunál lágyabb)
2 kiskanál citromlé
1 kiskanál mustár
2 dl növényi olaj (hidegen sajtolt Ré napraforgóolaj, vagy repce olaj)
1 kiskanál apróra vágott petrezselyem, vagy snidling
só
Botturmix segítségével keverjük krémesre a lágy tofut a citromlével és a mustárral. Lassan adagoljuk hozzá az olajat és keverjük egészen krémessé. Ízesítsük sóval és apróra vágott petrezselyemmel.
2. Tofuval, kevés olajjal
200 g lágy tofu
1 evőkanál víz
1 kiskanál citromlé
2 kiskanál fehér borecet
3 kiskanál agavé szirup
2 kiskanál mustár
2 kiskanál olaj
Tegyük a hozzávalókat egy turmixba és keverjük jól össze.
3. Olíva olajjal
180 ml szójatej
180 ml olíva olaj
1,5 kiskanál citromlé
1 kiskanál mustár
só, bors
Keverjük össze a szójatejet a citromlével és a mustárral. Lassan adagoljuk hozzá az olajat, amíg krémes állagú nem lesz. Ízesítsük sóval, borssal esetleg apróra vágott petrezselyemmel, vagy snidlinggel.
Egyéjszakás Pina Colada zabkása
2016 július 24. | Szerző: marmalade
Milyen lehet kedvenc koktélunk egészséges reggeliként feltálalva? Tömény kókusz, és ananász, na és zabpehely és chia mag. Egyszerűen izgalmas! Ez a nap már jól kezdődik, igaz?
Megint kókusz. Nálam most ez az év slágere. Mindig is imádtam, de most újabb dolgokban is felfedezem. És megint egyéjszakás zab.
Reggeli Pina Colada zabkása
Hozzávalók poharanként:
Egy kisebb befőttes üvegbe rétegezzük a következőket: zabpehely, chia meg, kókuszreszelék, kókusztejpor.
Öntsük fel tejjel. Fedjük le és tegyük hűtőbe.
Másnap reggel adjuk hozzá a juharszirupot és a felszeletelt gyümölcsöket.
Jó étvágyat!
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: