Három város, három gasztro program a hétvégére
2013 szeptember 5. | Szerző: marmalade
Habzsi-dőzsi libamájjal,ínycsiklandó középkori étkekkel és tiszai halászlével leöblítve!
Mindig örülök, hogyha hétvégén van valamilyen gasztroprogram, még jobb, ha az kóstolóval, kirakodóvásárral egybekötött. Ez a hétvége dúskál az ilyen jellegű gasztrorendezvényekbe, hátha valamelyik kedvetekre való lesz.
Libamájfesztivál Budapest
(2013. szeptember 6. – 2013. szeptember 8.)
Ideje felelevenítenünk e kedves családi hagyományt, és előkeresni a jól bevált ősi recepteket. Nagyanyáink szíve-lelke némi 21. századi gasztronómiai fortéllyal és egy csepp édes-savanyú pikánssággal megbolondítva valósággal ünnepi köntösbe öltözteti a liba- és kacsamáj ételeinket.
Szeptember 6-8. között rendezik az V. Libamájfesztivált Budapesten, az Erzsébet téren. A fesztivál célja, hogy népszerűsítse a liba- és kacsaételekkel kapcsolatos hagyományokat, rámutasson e két szárnyasból készült ételek közötti különbségekre, illetve az, hogy a rendezvényre kilátogatók minél több formájában megkóstolhassák ezt a különleges hungaricumot.
Ízek, Korok, Hangulatok Esztergom
(2013. szeptember 6. – 2013. szeptember 8.)
A királyi város kapuin belépve lovagok, énekmondók, regősök és igricek a XIII. – XV. századi középkori Magyarországra, az Anjou királyok korába kalauzolják a betérőt. Ebből az utazásból természetesen nem hiányozhat a gasztronómia sem, hiszen a szórakozás mellett nem maradhat üresen a bendő. Vásári forgatag, királyi étkek, ínycsiklandó illatok közepette vigadhatunk.
Helyi szakácsok közreműködésével első alkalommal kerül terítékre Esztergom étele, megalapozva ezzel a rendezvény kulináris jövőjét.
A rendezvény látogatása ingyenes.
XVII. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál Szeged
(2013. szeptember 6. – 2013. szeptember 8.)
2013. szeptember 6-8. között immáron 17. alkalommal kerül megrendezésre a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál, mely hazánk egyik legnagyobb és legrangosabb gasztronómiai és kulturális rendezvényévé nőtte ki magát. A Szegedi híd alatt, illetve a halfőzők számának folyamatos növekedése miatt néhány éve már az újszegedi partfürdőn minden év szeptemberének első szombat délelőttjén fakanállal és bográccsal felfegyverkezve megküzdenek egymással a halfőzők, hogy elnyerjék a Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács által alapított Halfőző Érdemrendet.
Meggypálinka és fűszeres marhapofa kolbász, avagy csütörtökön nyit a Budapesti Pálinkafesztivál
2013 május 15. | Szerző: marmalade
Nem vagyok ugyan nagy pálinkás, de azért az újdonságokra mindig kíváncsi vagyok! A gasztro eseményeket pedig különösen kedvelem. És, ha olyanokat hallok, hogy ez az év a meggy éve, (vagyis lesz meggypálinka), gorumetlikőr 27 gyógynövényből, birsalma és bodzapálinka limitált mennyiségben, akkor ott a helyem! Holnap nyit ugyanis a Budapesti Pálinkafesztivál, a készülődés már megkezdődött az Erzsébet téren.
Ez az év a meggy éve lesz ugyan, de több mint 400 párlat közül válogathatunk majd a fesztiválon és bemutatják a medvehagymás-pálinkás bonbont vagy a meggylekvárban sült fűszeres marhapofa-kolbászt, az extrém ízek szerelmeseinek a Lady Levender Csokoládé Manufaktúra medvehagyma- és répapárlattal töltött bonbonnal kedveskedik.
A meggy éve alkalmából a „Meggy a gőzös…” névre keresztelt standnál többek között Meggylekvárban sült fűszeres marhapofa-kolbászt kóstolhatnak a fesztiválozók, amelyet meggymustárral és füstölt burgonyapürével tálal a Nu Bistro séfje, Fülepi Kálmán.
Egy csipetnyi luxus 3300 Ft-ért
2013 szeptember 25. | Szerző: marmalade
Már egy hete lehet online rendszeren asztalt foglalni az október 14. és 20. között megtartandó Országos Étterem Hét rendezvényére.
A rendezvény népszerűségét jelzi, hogy indulása óta a résztvevő vendégek száma megháromszorozódott, a legutóbbi tavaszi eseményen már több mint 12.500 vendég foglalt asztalt. Az Országos Étterem Hét jó alkalom arra, hogy bárki megismerhesse a vendéglátásnak azt a szintjét, amibe a legtöbben ritkábban kóstolhatunk bele.
A DiningCity által szervezett programban több felső- és középkategóriás étterem szerepel, ahol általában általában 3-4 féle előételből, főételből és desszertből választhatnak majd a vendégek, mindössze 3300 forintos áron.
A hétvégék már valószínűleg beteltek, legalább is mi így jártunk és éppen hogy találtunk még 2 személy részére helyet a kiválasztott étterembe egy hétköznapra.
A sajtótájékoztató a Spoon Cafe Étteremhajón volt, ahol ízelítőt kaptunk az októberi menüből:
Gyömbéres sütőtök terrine és csirke tekercs
Sárgaborsó krémleves Serrano chipsszel
Fácán erőleves maceszgombóccal
Posírozott tőkehal filé vajon futtatott céklával, wasabi mártással
Az éttermek sajnos csak limitált számú asztalokat biztosítanak a rendezvényre, az online rendszer viszont rendkívül felhasználó barát. A vendég az asztalfoglalás elküldése után azonnali visszaigazolást kap e-mailben a foglalás sikerességéről. Telefonon és személyesen nem lehet asztalt foglalni, a rendszer csak az online foglalásokat regisztrálja a fenti weboldalon és módosítani is lehet később még az időpontokon.
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: