Klasszikus szilvalekváros bukta
2016 február 13. | Szerző: marmalade
Nagy bukta gyártásban voltunk, nincs is jobb, mint frissiben, langyos, omlós állapotában fogyasztani egy bögre kakaóval, vagy tejeskávéval. Egyszerűen imádnivaló!
Többféle töltelékkel készült már, új értelmet nyert például gesztenyelekvárral, nutellával is izgalmas, de azért a szilvalekvár az etalon!
Hozzávalók a tésztához:
45 dkg finomliszt
4 kanál kefir
1 tojás
5 evőkanál kristálycukor
2,5 dkg élesztő
3,5 dl tej
8 dkg olvasztott vaj
A lekenéshez: 1 tojás
Töltelék: szilvalekvár
Futtassuk fel az élesztőt egy deci cukros tejben.
Keverjük a liszthez a cukrot, a felfuttatott élesztőt, az egész tojást, a maradék langyos tejet és dagasszuk össze a tésztát. Adjuk hozzá a kefirt és csorgassuk bele az olvasztott vajat. Langyos helyen letakarva hagyjuk duplájára kelni.
Lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk nagyjából fél centis vastagságúra a tésztát. Vágjunk belőle körülbelül 6×6 centis kockákat, tegyünk a közepére egy csíkban a lekvárból és tekerjük fel. Tegyük sütőpapírralbélelt tepsire lazán, egymás mellé a buktákat, és letakarva pihentessük még 20 percet. Kenjük meg a tetejét a felvert tojással és előmelegített, 180 fokos sütőben süssük készre, nagyjából 25 percig.
Megjegyzés: bár a kefir hozzáadása azt a célt szolgálja, hogy másnak is még puha legyen, sajnos a porhanyósságából 24 óra múltán kezd veszíteni.
Cserépdobálós görög húsvét!
2014 április 10. | Szerző: marmalade
Bár olykor jól esik/esne néha valamit a földhöz vágni, Korfun nem ilyen apropóból dobálják ki a cserpeket az ablakon.
Juhéjj, lassan indul a bazi nagy görög húsvéti mulatság! Én persze az ünnepi lakomára hajazok.
A Húsvét, a legfontosabb vallási ünnep a görögök számára. A pogány időkben ilyenkor ünnepelték a természet újjászületését, az élet örömét. A hívők negyven napig böjtölnek, lemondanak húsról, sajtról, tojásról. A húsvét előtti nagyhéten az emberek visszahúzodóbbak, nem járnak szórakozni, minden nap részt vesznek szentmisén, ahol végigjárják Krisztus kálváriáját, otthon pedig takarítással, sütéssel-főzéssel készülnek.
Nagyhét szerdáján a templomi gyertyaállványokat homok helyett liszttel szórják be, amiből az asszonyok az istentisztelet után kenyeret sütnek és megszenteltetik.
Nagycsütörtökön tojásfestés és hosszú estébe nyúló szentmise vár a hívőkre. Pénteken teljesedik ki a mély gyász és sötét kendőkkel takarják le az ikonokat. Krisztus szimbolikus sírját, virágokkal borítják be.
A cserépdobálás kb. a 2. percnél pörög fel igazán:
Hrisztosz aneszti
Szombaton, látványos körmenet indul a város védőszentje Szent Szpiridon koporsójával. 11 óra tájban pedig egy jellegzetes korfui esemény következik, aminek az eredetét, nem nagyon tudják megmagyarázni: minden ablakból kidobálják a fölösleges cserepeket, edényeket.
Éjfélkor egy pap bejelenti Krisztus feltámadását( Hrisztosz aneszti) és felkapcsolják a fényeket. Ehhez a papi gyertyáról átemelve, a hívők meggyújtják saját gyertyáikat és elindulnak a fénnyel haza. Felzúgnak a harangok, tüzijáték kezdődik, majd hazamenve, otthon elfogyasztják a húsvéti vacsorát. Nélkülözhetetlen étel a bárány és a “magiricát”, ami egy hagyományos húsvéti étel, leveshez hasonló, a bárány belsőségéből, beleiből főzik, újhagymával, salátával, rizzsel, tojással sűrítve.
Egy görög sáfrányos, csokis kalácsrecpet korábbról….naná, hogy cseréppel!
Milyen ízű a Lembas (a tündekenyér), avagy mit ettek A Gyűrűk Ura hősei?
2014 január 23. | Szerző: marmalade
Bár A Gyűrűk Ura filmtrilógia és az azt követő Hobbit filmek részeire nem úgy emlékszünk, mint egy kulináris ízútazásra, a rajongókban mégis kialakult valamilyen kíváncsiság Tolkien hőseinek táplálkozási szokásairól.
A Hobbit filmeket nézve (és újranézve), meseszövését, a küzdelmes ork-csatákat, olykor olykor megszakítja egy lakoma, mert enni még a mítoszbeli mesehősöknek is kell, és amelyből aztán egyértelműen kiderül a laikusok és gasztrokibicek számára is, hogy a hobbitok és a törpök bizony hatalmas étvággyal vannak megáldva és magától értetődően húsevő (sőt hús zabáló) népek lennének. Ellenben a sudár, karcsú, könnyed mozgású tündékkel, akik egyértelműen vegetáriánusok. (Erről valahol olvastam is egy elmélkedést, hogy az elf-ek (tündék) csak olyan állati eredetű ételt vettek magukhoz, amelyik nem állat halálából származott. Szóval akkor ittak tejet, joghurtot…Gimli meg falta a csülköt!)
Ezeket a sorokat olvasva meg kiderülhet a T. Olvasó számára, hogy e sorok írója is igen lelkes Tolkien-rajongó volt, vala és lesz, melynek katartikus csúcspontja leginkább decemberre esedékes, egyenes arányban a film( -et megelőző időszakkal) részeinek premierjeivel! 🙂
Lembas, a tündekenyér
A Gyűrük Urában, az utazók (a gyűrű szövetségesei) a tünde-boszorkánytól, Galadrieltől kapják ajándékba; egy vékony, de annál laktatóbb úti kenyér, „egy falat elég belőle, hogy egy felnőtt ember gyomrát megtöltse”-állítja róla Legolas.. (Addigra persze hobbit úti társa, Pippin már négyet megevett belőle).
A lembas, száraz, morzsálódó állagú, aminek később a cselekmény további alakulása végett is jelentős szerepe lesz (Zsákos Frodó és Csavardi Samu táplálozik vele a Mordor-felé vezető útjukon, míg Gollam a morzsákkal megrágalmazza/csapdába csalja Samut és ezzel ideiglenesen szétválasztja a két jóbarátot.)
Milyen ízű is a lembas?
A rendező, Peter Jackson kommentárjai alapján egy fajta cukrozatlan omlós tészta lehetett, amolyan (shortbread), majd eme kijelentésre rázizzenve néhány blogger és GY.U. rajongó is kikísérletezte a saját tündekenyér receptjét.
Az én változatom alapja is egy shortbread-recept, de meghagytam édesen, mert édes íz nélkül idehaza nincs ember, aki megegye. (Tündékkel, törpökkel, meg hobbitokkal meg ugye nem élek egy fedél alatt…csak egy orkkal :-).
Került bele még egy kevés fahéj, és kardamom, meg narancslé. Nos nálunk ilyen ízű lett a lembas.
Tündekenyér
Lembas
- 15 dkg liszt (ebből kb.2 dkg kukoricakeményítő)
- 10 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1-1 mokkáskanál őrölt fahéj és kardamom
- 2 evőkanál naracslé
Gyúrjuk össze a tészta hozzávalóit.
Vajazzunk ki egy kisebb kerek jénai formát, szórjuk meg liszttel és az terítsük szét az omlós tésztaalapot.
Mint a tortát szeleteljük fel (pontosabban csak jelöljük meg késsel) és előmelegített sütőbe, kb. 160 fokon 20 percig sütjük.
Kuglóf kezdőknek és haladóknak
2014 január 16. | Szerző: marmalade
Muszáj volt valamit sütnöm megint, mivel az iskolába indító reggeli kása és gabonapehely kissé unalmassá vált. A kuglófot nálunk mindenki szereti, ezúttal mandarin levével lett felturbózva. De mehet bele/helyette akár narancslé is. Mi most mandarinból kicsit nagyobb készletet halmoztunk fel, jó ürügy volt legalább egy keveset elhasználni belőle.
Csokis, citrusos kuglóf
Hozzávalók: 20 dkg puha vaj, 20 dkg cukor, 4 tojás, 30 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor, fél citrom lereszelt héja, 2 mandarin kifacsart leve, 4-5evőkanál csokicsepp (vagy feldarabolt étcsoki), 4 kanál keserű kakaópor
1./ A vaj legyen puha. (Én úgy csináltam, hogy felmelegítettem (nagyjából a fele lett folyós, majd félre tette egy időre, addig tettem, vettem), mikor kihűlt, kissé megdermedt, de nem lett kemény, robotgéppel tökéletesen krémessé keverhető. )
2./ Adjuk hozzá a cukrot és keverjük krémesre. Egyenként keverjük bele a tojásokat.
3./ Két-három részletben adagolva dolgozzuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet. Reszeljünk bele a citrom héját.
4./ A masszából vegyünk el 4-5 evőkanálnyit és keverjük össze a kakaóporral. A mandarin, vagy narancs kifacsart levét keverjük a nagyobb mennyiségű fehér tésztába.
5./ Kenjünk ki vajjal egy kuglófformát, szórjuk meg liszttel és kanalazzuk alulra a kakaós masszát. Hintsük meg csokicseppekkel, vagy apróra tördelt étcsokival. Öntsük rá a mandarinos/narancsos krémet.
6. / Melegítsük elő a sütőt kb. 180 fokra, és tegyük be a kuglófot. 15 perc után csökkentsük a lángot kb 165-170 fokra és süssük készre.
Összesen kb. 40-45 perc alatt elkészül. Végezzünk tűpróbát.
Így készítheted el otthon a kürtőskalácsot!
2013 október 11. | Szerző: marmalade
Remek, orrcsiklandó programnak ígérkezik a mai naptól kezdődő kürtőskalács fesztivál (október 11-13,) a Városháza Parkban, a Deák Ferenc Tér mellett. A hagyományteremtő rendezvényen az ízletes kürtőskalácsoké lesz a főszerep.
De ha van egy remek recepted, akkor otthon is elkészítheted, majd megforgathatod, kókuszos, diós, vaníliás cukorban. Én legjobban a fahéjasat szeretem, imádom, amint egy-egy vásáron illata belengi az utcát!
A receptet még évekkel ezelőtt Berkenyén tanultam, ahol néhány napig tréningeztünk. Egy nyolcvanvalahány éves sváb néni készítette akkor, aki még a recept mellé elmesélte hihetetlen keserédes (és sajnos sokszor tragédiákkal ötvözött) életútját, a háborúról, a kitelepítésekről, az ororszországi száműzetésükről. Nagyon sajnálom, hogy nem volt nálam a diktafonom, jó let volna megörökíteni az utókornak…
Na de itt van a recept.
Kürtős kalács
Hozzávalók 10 darabhoz:
- 1 kg liszt
- 30 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 4 dkg friss élesztő
- 2 egész tojás,
- 2 tojás sárgája
- 5 dl tej
- Kristálycukor és fahéj kívülre.
- Egy deci langyos tejben futassuk fel az élesztőt, majd a liszttel a puha vajjal, a porcukorral, a tojások sárgájával és az egész tojásokkal gyúrjuk össze. Öntsük hozzá a maradék tejet és 10-15 percig dolgozzuk meg a tésztát.
- Meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.
- Ekkor nyújtsunk ki a tésztát, vékonyra, vágjunk belőle másfél centis csíkokat. Ezt a tésztát tekerjük rá az olvasztott vajjal bekent fadorongokra, úgy, hogy egyik réteg, mindig egy kicsit rajta legyen a következőn.
- Asztal lapon gördítsük, egyengessük el rajta a tésztát. Majd forgassuk meg a fahéjas cukros keverékben.
Fadorongot mostanában láttam egy nagy szupermarketben, kétféle méretben, de ha nincs otthon, akkor kisebb sodrófát csomagoljunk be teljesen alufóliába. Kenjük meg olvasztott vajjal, és erre tekerjük rá a tésztát. Forgssuk meg fahéjes cukorban és 170-180 fokra előmelegített sütőben egy tepsire keresztbe fektetve, két-háromszori forgatás alatt kb 10-15 perc alatt süssük addig, míg a cukor ráolvad.
Mogyorós, fahéjas teakenyér
2013 szeptember 27. | Szerző: marmalade
A kásák, amerikai palacsinták, kuglófok sorába nagyon jól illik a teakenyér, olykor kifejezetten jólesik reggelire a kakaó, vagy a tejeskávé mellé. Rengetegféle verzióban el lehet elkészíteni, ez most egy mogyorós, fahéjas, csokis változat. Jól tárolható, könnyen szeletelhető. Még a kicsi is rájárt. Szó szerint, gyakran visszament a konyhába, hangos reklamálással (halandzsabeszéd) mutogatott az asztal felé.
Hozzávalók:
120 g puha margarin, 180 g cukor, 3 tojás, 100 g liszt, 1 kiskanál sütőpor, 70 g darált mogyoró, 100 ml tej, 2 kiskanál fahéj, 2 evőkanál kakaópor
- Keverjük krémesre a puha vajat a cukorral, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat.
- Szórjuk bele a sütőporral elkevert lisztet, adjuk hozzá a mogyorót is, és fokozatosan keverjük hozzá a tejet.
- Felezzük el a tésztát, az alapot kanalazzuk egy hoszzúkás sütőpapírral bélelt formába, a maradék masszába keverjük bele a fahéjat és a kakaóport és kanalazzuk az alapmassza tetejére. Egy kanál végével húzzuk márványosra.
- Előmelegített sütőbe, közepes hőfokon süssük kb. 35-40 percig.
Süti karamellizált almával
2013 szeptember 17. | Szerző: marmalade
Nekem e z tipikusan téli süti! Nyáron nem is vágyom rá, most meg egyből előkerül a receptarchívumomból …Abból kiindulva, hogy milyen jó is lesz reggelire. Akárcsak ez a korábbi morzsás.
Ennek a sütinek nagy előnye, hogy az alapcucc hamar összeállítható: puha vaj cukorral elkeverve, tojások egyenként hozzáaadva, liszt beleszitálva, fahéj beleszórva. Nagyjából annyi ideig tart az elkészítése is, míg leírom. Jó az alma felvágása, karamellizálása újabb 2 perc. Sütés 35-40. De ezt már bárhol eltölthetjük!
A végeredmény ízletes, omlós, téli süti. A recept remekül variálható a gyümölcs (körte, szilva) és fele liszt (darált madnula, mogyorós stb) lecserélésével.
Jó étvágyat hozzá!
Hozzávalók: 150 g barna cukor, 120 g puha margarin, 2 tojás, 150 g liszt, 1 kiskanál sütőpor, 1 kiskanál fahéj, 3 alma, 2 evőkanál cukor a karamellizáláshoz, + 1 kiskanál (újabb) fahéj
1./ Tészta elkészítése: keverjük össze a puha vajat a cukorral, egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd szitáljuk bele a sütőporral, fahéjjal elkevert lisztet.
2. / Hámozzuk meg az almákat és vágjuk negyedekre, cikkekre.
3./ Egy serpenyőben olvasszuk meg a cukrot, dobjuk rá az almákat és forgassuk meg benne, hagyjuk kissé karamellizálódni, és szórjuk meg fahéjjal.
4./ Töltsük a tésztát kerek (kb. 20-22 centis tortaformába) rendezzük el az almagerezdeket a tetején és locsoljuk meg a serpenyőben maradt karamellel.
5./ Előmelegített sütőben, kb. 170 fokon süssük 40 percig, tűpróbáig.
Márványos chiffon piskóta
2013 április 9. | Szerző: marmalade
Be kell szereznem egy chiffon-torta formát, az már biztos! Mert beleszerettem ebbe a sütibe, ami lényegében a piskóta egyik fajtája. A klasszikus változat kiegészítése vízzel és olajjal és némi patikusi precizitást követelő kivitelezéssel. Ettől azonban nem kell megijedni, mert jelen sorok szerzője sem az a kifejezetten, precízen méricskélő alkat. A végeredmény megéri mert rugalmas, omlós, könnyed piskótát kapunk. (Ezúttal kuglóf formában készült.). És kakaóval felturbózva nagyon finom!
Márványos Chiffon piskóta
Hozzávalók:
(A) 5 tojás sárgája, 25 g porcukor, csipet só, 1 evőkanál méz
(B) 80 ml növényi olaj, 80 ml víz
(C) 95 g liszt
(D) 10 g (kb. 1 evőkanálnyi) kakaópor, 10 g liszt
(E) 5 tojásfehérje, 120g porcukor, 15 g kukoricakeményítő
Elkészítése:
Keverjük krémesre a tojássárgákat a cukorral, majd adjuk hozzá a csipetnyi sót és a mézet is. (A)
Adjuk hozzá az olajat és a vizet. (B) Dolgozzuk vele jól össze.
Szitáljuk bele a lisztet. (C)
Ezt a tojásos masszát osszuk két egyforma részre és az egyikbe keverjünk 10 g kakaóport (kb. 1 evőkanálnyi), a másikba sima lisztet.(D)
Verjük fel jó kemény habbá a tojásfehérjéket. Közben adagoljuk hozzá a cukrot, legvégül a kukoricakeményítőt. (E)
Fele-fele arányban forgassuk a habot bele a kakaós masszába, illetve a sima tojásos masszába.
A kivajazott, kilisztezett tortaformába tegyünk néhány kanál kakaós masszát, majd néhány kanál sima masszát. Így rétegezzük márványosra a piskótát.
170 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 30-35 percig.
Görög sáfrányos, csokis kalács (tsoureki)
2013 március 28. | Szerző: marmalade
Görögországban a tsoureki a hagyományos húsvéti kalács. Csoki nélkül, fonatosan. Fonásakor, formázáskor színes tojást is tesznek a tésztájába, majd úgy sütik ki. Karakteres és utánozhatatlan ízét két jellegzetes görög hozzávaló adja, az egyik az őrölt mahlepi (arab eredetű fűszer, a perzsa cseresznye-mag örleményéből), a másik a cukorszerű pisztáciához hasonló mastica (chios szigetéről). Mahlepi és mastica hiányában, én egy másik recepthez folyamodtam. (A korfui cserépdobálós húsvéti ünneplésről itt olvashatsz. )
Pár éve, még Zakinthoson tanultam szállásadónktól egy egyszerűbb változatot, sáfránnyal, kandírozott naranccsal. Ezt próbáltam felidézni, sok-sok csokidarabkával megtűzdelve és cserépben sütve. Mert ez a fajta sütőeszköz régóta izgatja a fantáziámat!
Cserépben sült sáfrányos, csokis kalács
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 12,5 dkg olvasztott vaj vagy margarin, 12,5 dkg cukor, 25 g friss élesztő, 2 tojás
2 nagy tojás, 125 ml tej, 1 narancs reszelt héja, 1 kiskanál sáfrány, 5 dkg étcsokoládé, 1 tojás sárgája, kevés tej a tetejére
6 db cserép, sütőpapír
1./ Langyos tejben olvasszuk fel az élesztőt. A csokoládét vágjuk nagyobb darabokra.
2./Szitáljuk át a lisztet, majd öntsük a z élesztőt a közepébe, adjuk hozzá a felolvasztott vajat és az enyhén felvert tojásokat.
3./Adjuk hozzá a reszelt narancsot és az 1 kanál tejben áztatott sáfrányt.
4./ Robotgéppel dagasszuk legalább 10 percig.Letakarva langyos helyen kelesszük, amíg a duplájára nem nő.Szórjuk a tetejére a csokidarabokat.
5./ Ekkor gyúrjuk át és osszuk 6 cipóra.
6./ A cserepeket béleljünk ki sütőpapírral és tegyük bele a gombócokat.
7./ Keverjünk el egy tojássárgáját egy kevés tejjel és kenjük meg vele a tetejét. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 25 perc alatt elkészül
Tipp:
Cserép helyett süthetjük püspökkenyér formában, 3 fonattal készítve.Vagy 2 fonattal kerek tortaformába is.
A klasszikus görög változat pedig így készül:
Sajtos, oregánós stangli
2018 április 1. | Szerző: marmalade
A sok édesség után kifejezetten jól tud esni valami sós. Ez az alaprecept (egyenlő arányú túró, vaj, liszt) régi kedvencem, alkalmanként ízlés szerint variálom. Most oregánó és egy kevés maradék juhtúró került bele. Nagyon szeretem ezt az alapreceptet, amit egyébként még évekkel ezelőtt hallottam egy Kézműves vásáron egy beszélgetés során a Szabó Malom tulajdonosnőjétől Piroska nénitől. Nem kell hajtogatni, mint a pogácsát, csak begyúrni, kicsit hűteni és nyújtani. És aztán mikor milyen hangulatban van az ember, kerülhet bele mák, szezámmag, juhtúró vagy zsírosabb gouda sajt.Oregános stangli
Hozzávalók:
20 dkg liszt, 20 dkg vaj, 20 dkg túró, 1 kiskanál aprított, szárított oreganó ½ mokkás kanál, só, kb. 5 dkg juhtúró, + 3-4 evőkanál liszt a nyújtáshoz,
1 tojás a lekenéshez, kevés reszelt sajt
Gyúrjuk össze a lisztet a kockára vágott vajjal, majd adjuk hozzá a túrót és a juhtúrót is. Fűszerezzük sóval, oregnóval. Gyúrjuk össze egy gombóccá a tésztát és hűtőben pihentessük fél órát a hűtőben. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát kb. 1 cm vastagságúra, kenjük le tojással és szórjuk meg reszelt sajttal. Szeleteljük a tésztát kb. 1 cm széles, 6-8 cm hosszú csíkokra. Tegyük sütőbe és kb. 20 perc alatt süssük készre.Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: