Forró nyári éjszakák itala: kókuszos mojito
2014 július 29. | Szerző: marmalade
Nem elírás, hanem két kedvelt koktél fúziója. A Kubából eredő Mojito, a limonádé felnőtt verziója sok rajongót szerzett magának, bár bevallom én inkább Pina Colada rajongó vagyok. Most viszont nem tudtam ellenállni a kísértésnek és ötvöztem a kettőt!
Minden évszaknak megvan a maga jellegzetes itala, télen a forró csokira és puncsra vágyunk, nyáron limonádét, jeges teát és hűsítő koktélokat kortyolunk.
Nem mondanám, hogy profi koktélkészítő vagyok, a kóstolási repertoárom is elakadt a negyedik, vagy az ötödik-féle ital után, mert a Pina Coláda mindent kiütött a nyeregből. A Mojito viszont benne van az ötben, ráadásul mindenféle spéci bármixeres kütyük és szirupok nélkül is könnyen el lehet készíteni, és ki gondolta volna, hogy a kókusz is ilyen jól megy hozzá?
Kókuszos mojito
Hozzávalók:
- fél lime leve
- 2-3 evőkanál porcukor
- 60 ml kókusztej
- 4-6 mentalevél
- 60 ml fehér rum
- 2 löttyintésnyi szódavíz
- 5-6 jégkocka (vagy több)
- Facsarjuk ki egy fél lime levét, adjuk hozzá a cukrot és keverjük össze. Öntsük fel kókusztejjel és tejhabosítóval habosítsuk.
- Ha nincs ilyenünk, zárható edényben/shakerben rázzuk jól össze, de akkor már néhány jégkockát is mellédobhatunk.
- A mentalevelet tegyük a jégre és törjük, zúzzuk kissé össze (mondjuk egy fakanél levével, a zúzás hatására a menta aromája jobban érződik majd! 🙂 és öntsük a kókuszos alapra.
- Adjuk hozzá a rumot és egy két löttyintés (tényleg nem kell sok bele) szódavizet.
Egészségünkre!
Ha még sosem csináltál mojitot érdemes megnézni a klasszikus változatot, sokat lehet tanulni ebből a videóból. Én a kókusztej habosítása miatt kicsit más sorrendben dolgoztam.
Ilyen egyszerű lecsót készíteni!
2014 július 2. | Szerző: marmalade
Beindult a lecsó-szezon! Nálunk vitathatatlanul.
Tojással, rizzsel, kolbásszal vagy virslivel, a világ legegyszerűbb étele. Elrontani nehezebb, mint jót főzni belőle!
- A tennivaló csupán annyi, hogy felvágjuk a paprikát (karikára mondjuk), a paradicsomot és egy fej vöröshagymát.
- A hagymát kevés olajon megpároljuk utána hozzáadjuk egy serpenyőbe a zöldségeket és addig főzzük míg a paprika, paradicsom szaftot ereszt és összerottyan. Ha szükséges önthetünk alá fél-egy deci vizet, fűszerezzük kevés sóval.
- Félidő tájt mehet bele felkarikázott kolbász is. Attól csak még jobb lesz a zamata.
Az én arányaim 2 fő részére:
- 1 nagyobb fej vöröshagyma,
- 0,5 kg paprika,
- 0,5 kg paradicsom,
- 2- evőkanál olaj,
- vagy zsír
Tojással, rizssel, vagy roston sült hús mellé.
Mazsolás, májas zöldséges kuszkusz
2013 július 9. | Szerző: marmalade
Először jött a zöldséges kuszkusz gondolata. Remek gyors ebédnek tűnt a délelőtti játszóterezés után. Reggel a zöldségeket feldaraboltam, bepácoltam (olivaolaj, citromlé, kakukkfű,oregánó, grillfűszer), délben pedig serpenyőben átsütöttem. Addig a kuszkusz forró vegetás vízzel lelocsolva megpuhult. Beledobtam egy kanálnyi vajat is, majd összekevertem a kisütött grill zöldségekkel. Került még hozzá néhány szem aszalt paradicsom és olajbogyó is. Arra azonban a reklamáció után rá kellett jönnöm, hogy ennyivel nem lakik jól a kis családom, mindenki a ragut, húst hiányolta mellé, úgyhogy előkerült a csirkemáj, mellé a mazsola és máris ínyenc, arabos ebéd lett belőle.
Mazsolás, májas, zöldséges kuszkusz
Hozzávalók a kuszkuszhoz:
1 cukkini, 1 padlizsán, másfél bögre kuszkusz, oregáno, kakukkfű, olívaolaj, citromlé, kicsi vaj, forró víz, vegeta (vagy leves alaplé)
A mazsolás, májas raguhoz:
40 dkg csirkemáj, egy nagy marok kék szőlő mazsolája, 3 szál újhagyma, 1 paprika, 1 paradicsom, majoránna, rozmaring, ízlés szerint
A kuszkuszt öntsük le annyi vízzel (vagy leves alaplével), hogy két újjnyira ellepje.Takarjuk le a tálat és 10-15 perc múlva villával kevergessük át. Ekkor dobjuk bele a vajat. A zöldségeket pácoljuk be, majd grillserpenyőn süssük át. Keverjük össze a megpuhult kuszkusszal. Adhatunk hozzá még aszalt paradicsomot, olajbogyót.
A májas raguhoz felmelegített olajra dobjuk rá a felaprított újhagymát, rögtön mehet hozzá a feldarabolt paprika, paradicsom is, kicsit átforgatjuk a meleg olajon és adjuk hozzá a a májat. Fűszerezzük(majoránna, rozmaring). Pirítsuk. Ha szükséges levesléből önthetünk hozzá egy keveset. Szórjuk meg kevés őrölt piros paprikával. Majd elkészülte előtt néhány perccel szórjuk bele a mazsolákat.
Nyári koktél: szedres mojito
2017 július 14. | Szerző: marmalade
Forró, nyári esték slágere lehet ez a gyümölcsös koktél. Ízlés szerint rum, citromlé, kevés levél bazsalikom és sok, sok szeder. Mindössze ennyi, ennek a hűsítő italnak a titka. A gyerekbarát verzióban pedig csak a rumot kell kihagyni és kész a szedres limonádé.
Nem vagyok egy nagy koktélos, általában a pina colada számomra a kezdet és a vég, de olyan csábitó most a piacon fekete szeder, valamit kellett belőle kezdenem, amíg még van!
Fekete szedres mojito
Hozzávalók:
1 kis doboz szeder
1/2 bögre cukor
1/2 bögre víz
kb. 2 dl citromlé
2-3 kupaknyi rum
friss szeder, jég és citromkarika a díszítéshez

A cukorból, vízből szirupot főzünk, amíg hűl néhány levél friss bazsalikomot is adjunk hozzá.A kancsó aljára szórjuk a friss szedret és finoman törjük meg. Öntsük rá a kifacsart citromlevet, a szirup felét (később mehet bele még több is, ha szükséges) ízlés szerint rumot és adjunk hozzá 2-3 deci hideg vizet.
Hűtsük be jól és díszítsük friss szederrel, citromkarikával.
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: