Nyári koktél: szedres mojito

2017 július 14. | Szerző:

Forró, nyári esték slágere lehet ez a gyümölcsös koktél. Ízlés szerint rum, citromlé, kevés levél bazsalikom és sok, sok szeder. Mindössze ennyi, ennek a hűsítő italnak a titka. A gyerekbarát verzióban pedig csak a rumot kell kihagyni és kész a szedres limonádé.

Nem vagyok egy nagy koktélos, általában a pina colada számomra a kezdet és a vég, de olyan csábitó most a piacon fekete szeder, valamit kellett belőle kezdenem, amíg még van!

 

Fekete szedres mojito

Hozzávalók:

 

1 kis doboz szeder

1/2 bögre cukor

1/2 bögre víz

kb. 2 dl citromlé

2-3 kupaknyi rum

friss szeder, jég és citromkarika a díszítéshez

 

A cukorból, vízből szirupot főzünk, amíg hűl néhány levél friss bazsalikomot is adjunk hozzá.

A kancsó aljára szórjuk a friss szedret és finoman törjük meg. Öntsük rá a kifacsart citromlevet, a szirup felét (később mehet bele még több is, ha szükséges) ízlés szerint rumot és adjunk hozzá 2-3 deci hideg vizet.

Hűtsük be jól és díszítsük friss szederrel, citromkarikával.

 
Címkék: , ,

Forró nyári éjszakák itala: kókuszos mojito

2014 július 29. | Szerző:

Nem elírás, hanem két kedvelt koktél fúziója. A Kubából eredő Mojito, a limonádé felnőtt verziója sok rajongót szerzett magának, bár bevallom én inkább Pina Colada rajongó vagyok. Most viszont nem tudtam ellenállni a kísértésnek és ötvöztem a kettőt!

Kóuszos mojito

Minden évszaknak megvan a maga jellegzetes itala, télen a forró csokira és puncsra vágyunk, nyáron limonádét, jeges teát és hűsítő koktélokat kortyolunk.

Nem mondanám, hogy profi koktélkészítő vagyok, a kóstolási repertoárom is elakadt a negyedik, vagy az ötödik-féle ital  után, mert a Pina Coláda mindent kiütött a nyeregből. A Mojito viszont benne van az ötben, ráadásul mindenféle spéci bármixeres kütyük és szirupok nélkül is könnyen el lehet készíteni, és ki gondolta volna, hogy a kókusz is ilyen jól megy hozzá?

Kókuszos mojito

Hozzávalók:

  • fél lime leve
  • 2-3 evőkanál porcukor
  • 60 ml kókusztej
  • 4-6 mentalevél
  • 60 ml fehér rum
  • 2 löttyintésnyi szódavíz
  • 5-6 jégkocka (vagy több)

 

kókuszos mojito2

  1. Facsarjuk ki egy fél lime levét, adjuk hozzá a cukrot és keverjük össze. Öntsük fel kókusztejjel és tejhabosítóval habosítsuk.
  2. Ha nincs ilyenünk, zárható edényben/shakerben rázzuk jól össze, de akkor már néhány jégkockát is mellédobhatunk.
  3. A mentalevelet tegyük a jégre és törjük, zúzzuk kissé össze (mondjuk egy fakanél levével, a zúzás hatására a menta aromája jobban érződik majd! 🙂 és öntsük a kókuszos alapra.
  4. Adjuk hozzá a rumot és egy két löttyintés (tényleg nem kell sok bele) szódavizet.

Egészségünkre!

Ha még sosem csináltál mojitot érdemes megnézni a klasszikus változatot, sokat lehet tanulni ebből a videóból. Én a kókusztej habosítása miatt kicsit más sorrendben dolgoztam.

Ilyen egyszerű lecsót készíteni!

2014 július 2. | Szerző:

Beindult a lecsó-szezon! Nálunk vitathatatlanul.

Tojással, rizzsel,  kolbásszal vagy virslivel, a világ legegyszerűbb étele. Elrontani nehezebb, mint jót főzni belőle!

Lecso

  1. A tennivaló csupán annyi, hogy felvágjuk a paprikát (karikára mondjuk), a paradicsomot és egy fej vöröshagymát.
  2. A hagymát kevés olajon megpároljuk utána hozzáadjuk egy serpenyőbe a zöldségeket és addig főzzük míg a paprika, paradicsom szaftot ereszt és összerottyan. Ha szükséges önthetünk alá fél-egy deci vizet, fűszerezzük kevés sóval.
  3. Félidő tájt mehet bele felkarikázott kolbász is. Attól csak még jobb lesz a zamata.

Az én arányaim 2 fő részére:

  • 1 nagyobb fej vöröshagyma,
  • 0,5 kg paprika,
  • 0,5 kg paradicsom,
  • 2- evőkanál olaj,
  • vagy zsír

Tojással, rizssel, vagy roston sült hús mellé.

Mazsolás, májas zöldséges kuszkusz

2013 július 9. | Szerző:

átdolgKuszkusz 068

Először jött a zöldséges kuszkusz gondolata. Remek gyors ebédnek tűnt a délelőtti játszóterezés után. Reggel a zöldségeket feldaraboltam, bepácoltam (olivaolaj, citromlé, kakukkfű,oregánó,  grillfűszer), délben pedig serpenyőben átsütöttem. Addig a kuszkusz forró vegetás vízzel lelocsolva megpuhult. Beledobtam egy kanálnyi vajat is, majd összekevertem a kisütött grill zöldségekkel. Került még hozzá néhány szem aszalt paradicsom és olajbogyó is. Arra azonban a reklamáció után rá kellett jönnöm, hogy ennyivel nem lakik jól a kis családom, mindenki a ragut, húst hiányolta mellé, úgyhogy előkerült a csirkemáj, mellé a mazsola és máris ínyenc, arabos ebéd lett belőle.

Mazsolás, májas, zöldséges kuszkusz

 

Hozzávalók a kuszkuszhoz:

1 cukkini, 1 padlizsán, másfél bögre kuszkusz, oregáno, kakukkfű, olívaolaj, citromlé, kicsi vaj, forró víz, vegeta (vagy leves alaplé)

A mazsolás, májas raguhoz:

40 dkg csirkemáj, egy nagy marok kék szőlő mazsolája, 3 szál újhagyma, 1 paprika, 1 paradicsom, majoránna, rozmaring, ízlés szerint

átdolgKuszkusz 014

A kuszkuszt öntsük le annyi vízzel (vagy leves alaplével), hogy két újjnyira ellepje.Takarjuk le a tálat és 10-15 perc múlva villával kevergessük át. Ekkor dobjuk bele a vajat. A zöldségeket pácoljuk be, majd grillserpenyőn süssük át. Keverjük össze a megpuhult kuszkusszal. Adhatunk hozzá még aszalt paradicsomot, olajbogyót.

A májas raguhoz felmelegített olajra dobjuk rá a felaprított újhagymát, rögtön mehet hozzá a feldarabolt paprika, paradicsom is, kicsit átforgatjuk a meleg olajon és adjuk hozzá a a májat. Fűszerezzük(majoránna, rozmaring). Pirítsuk. Ha szükséges levesléből önthetünk hozzá egy keveset. Szórjuk meg kevés őrölt piros paprikával. Majd elkészülte előtt néhány perccel szórjuk bele a mazsolákat.

 



Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!