Korhely lencseleves
2013 december 31. | Szerző: marmalade
A pezsgőzés, éjszakázás után, de jó is lesz ez a leves holnap délben!
Korhely lencseleves
Hozzávalók:
5 dkg húsos füstölt szalonna
5 dkg csípősebb kolbász
15 dkg lencse
1 szál sárgarépa
20 dkg savanyú káposzta és a leve (1 dl)
2 babérlevél
pár szem köménymag
kevés borsikafű
2 evőkanál liszt
2 gerezd fokhagyma
1 kiskanál őrölt pirospaprika
2 pár virsli
1-2evőkanál tejföl
A füstölt szalonnát vágjuk apró kockákra és egy lábosban olvasszuk ki a zsírját.
Adjuk hozzá a fűszereket, a babérlevelet, a köményt, a borsikafüvet, majd az apróra vágott és lecsöpögtetett savanyú káposztát. Keverjük át, majd tegyük bele az átmosott lencsét. Öntsük fel 7-8 dl vízzel. Dobjuk bele a feldarabolt kolbászt és forraljuk fel, majd lefedve, kis lángon főzzük puhára. Készítsünk fokhagymás, paprikás rántást. Ehhez kevés olajon pirítsuk zsemleszínűre a lisztet, adjunk hozzá zúzott fokhagymát és a pirospaprikát. Öntsünk rá egy keveset a lencse levéből és keverjük csomómentesre, majd sűrítsük be vele a levest. Ha még szükséges savanyítani, ízesítsük kevés savanyú káposztalével és főzzük bele a kisebb darabokra vágott virslit. Tálaláskor cseppenthetünk rá kevés tejfölt.
Barátkozom az amaránttal: amarántos csokipuding
2013 november 21. | Szerző: marmalade
Barátkozom az amaránttal. És próbálom a családomat is hozzászoktatni, leginkább persze rejtett formában. Ideje volt hát túl lépni a levesbetét és a reggeli édes kása állapotán, ezért külön örültem, az nlc felkérésének, mert agyalhattam, hogy mibe is teszem majd bele…és látni, hogy a sor korántsem áll meg 3 receptnél.
Ezt a pudingot talán kezdő amarántosoknak ajánlanám, a csoki és a fahéj nagyon jól illik hozzá és kicsit rejtve van benne az amaránt karakteres íze. Mert azért tagadhatatlan, hogy van egy kissé fanyarabb, talán a dióra emlékeztető “mellék” íze, amit nem mindenkinek könnyű megszokni.
Ez most a hedonista változat habtejszínnel, porcukorral, de nyugodtan lecserélhető a tejszín kókusztejre, mandulatejre, a cukor pedig mézre, kókuszcukorra, agave szirupra!
Amarántos csokipuding
Hozzávalók 2-3 főre:
2/3 bögre pattogtatott amaránt (kb 150 ml), ugyanannyi víz, 250 ml habtejszín, 100 g étcsokoládé, 1-2 evőkanál porcukor, 1 kiskanál őrölt fahéj, 1 tojás sárgája, 1 kiskanál étkezési keményítő.
Az amarántot öntsük fel a vízzel (1,5 deci) és főzzük addig, míg a víz nagy része elpárolog belőle, és kásaszerűen besűrűsödik. Ekkor adjuk hozzá a habtejszínt, majd amikor már langyosodik akkor a darabokra tördelt étcsokit, cukrot és fahéjat. Forraljuk fel és sűrítsük egy tojás sárgájával és az étkezési keményítővel. Amikor besűrűsödött vegyük le a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni, töltsük tálkákba és tegyük hűtőszekrénybe.
Gasztroutazás Tihanyba és 7 levendulás recept!
2013 június 20. | Szerző: marmalade
Miért is álmodoznánk Provence-ról, ha nekünk is van olyan csodálatos levendula mezőnk, amelynek látványa és a környéket belengő illatfelhő lenyűgözi az arra járókat!
Gyerekkoromban sokat nyaraltam Füred környékén, ilyenkor mindig felkerestük a Tihanyi-félszigetet is, de valahogy az ott termesztett levendula, csak az utóbbi években mászott bele a tudatomba. Pedig a levendula évszázadok óta fontos és kiemelt szerepet játszik Tihany életében, a jelképévé is vált. Termesztésének és feldolgozásának jeles hagyományai vannak. Szóval Tihanyt még a tulsú partról is érdemes felkeresni (még akkor is, ha a palacsintát és a lángost néhány helyen pofátlanul magas áron kínálják), szombatonként biopiac, kézműves kirakodovásár pedig egész nyáron.
Most viszont Levendula! Június 21-tól 23-ig tart a Tihanyi Levendula Fesztivál. Lesz népművészeti kirakodóvásár, kézműves játszóház,, ahol elsősorban a levendula feldolgozásának különböző módjai ismerhetők meg. A Fesztivál fénypontja a levendula-aratás, amely során bárki kipróbálhatja ezt a munkát is. Minden, ami levendula: tájékoztatás a tihanyi levendulatermesztésről, lepárlás, ajándékkészítés. (Levendula Ház Látogatóközpontban., ez utóbbi július 5-ig tart)
Mi készülhet levendulából?
Levendulás eperlekvár
Hozzávalók:
- 900 g eper,
- 400 g 2:1 befőzőcukor,
- 10 dkg levendulás porcukor,
- 1-2 levendulaág
1./ Az epret mossuk meg, keverjük össze a kétféle cukorral és a levendula ággal egy éjszakán át érleljük.
2./ Másnap vegyük ki belőle a levendula ágat és forraljuk össze a cukros epret. A keletkezett habot kanalazzuk le róla.
3./ Botmixerrel pürésítsük (érdemes néhány épp darabot meghagyni).
4./ Amikor már sűrű, akkor töltsük sterilizált üvegekbe.
Levendulás porcukor
Daráljunk össze 2 evőkanál szárított levendulát kb. 2/3 bögre kristálycukorral.
Limonádé (klikk a receptért)
akkor, ha nincs levendulaszirupod
vagy
Levendulaszirup (szörphöz, limonádéhoz) (klikk a receptért)
Levendulazselé (klikk a receptért)
Sütemények
(Legújabb kedvenceim.)
Levendula szederrel:
Levendula cseresznyével (vagy meggyel):
Last minute: Mogyorókrémes ostyaszelet
2013 március 30. | Szerző: marmalade
Ez egy nagyon szerethető süti, mivel csak a krémet kell elkészíteni hozzá, az ostyalap adva van. Azonban a címmel ellentétbe nem ajánlom elkészítését az ut’só pillanatra, mert néhány óra pihenés kell neki a hűtőben.
Hozzávalók:
• 1 csomag ostyatortalap
• 4 tojás sárgája
• 10 dkg cukor
• 5 dkg darált mogyoró
• 20 dkg vaj vagy margarin
• 10 dkg étcsokoládé
A krémhez vízgőz felett keverjük krémesre a tojások sárgáját a cukorral, majd adjuk hozzá az ugyancsak vízgőz felett megolvasztott csokoládét, legvégül a darált mogyorót. Amikor a massza langyosra hűlt, keverjük bele a vajat, és tegyük a hűtőbe egy kis időre, hogy a krém jól lehűljön.
Az ostyalapokat vizes kézzel simítsuk át, így hamarabb puhul, és kenjük meg a krémmel. 4-5 réteg ostyát kenjünk meg úgy, hogy a tetejére is jusson a krémből. Egy éjszakára tegyük a hűtőbe, és másnap szeleteljük fel.
További receptötleteket pedig itt kaphattok tőlem ahhoz, hogy milyen fincsi dolgok készülhetnek még a készen vásárolt ostyalapból!
Ha egyszerű desszertre vágysz: Bundás almaszeletek
2015 október 15. | Szerző: marmalade
Egyszerűen imádnivaló, amint az alma meglapul a palacsintatésztában, fahéjas porcukorral a tetején. Hűvös időben nálunk is újra és újra előkerül ez a recept.
Mostanában cetlizős lettem. Receptjeimet, insirációkat, ötleteket, vagy akár ünnepi menüterveket papírcetlikre vetem. A papírok, hogy ne kallódjanak el, egy fémdobozba kerülnek, majd újabb és újabb dobozba. Így gyűlnek a dobozok és egyre nehezebb bármit is visszakeresni bennük. Ez a korábban megjelent isteni almás receptem is jó helyen lesz itt a blogon, hogy gyorsabban megtaláljam.
Bundás almaszeletek
Hozzávalók: 15 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor, 3 evőkanál cukor, 1 kiskanál fahéj, 1,5 dl tej, 2+2 dkg olvasztott vaj
2 tojás, 3-4 alma
Egy tálba keverjük össze a lisztet a sütőporral, cukorral és egy kevés fahéjjal. Egy másik edényben dolgozzuk össze a tojásokat a tejjel és 2 dkg megolvasztott vajjal, majd keverjük a liszthez.
Az almát hámozzuk meg, vágjuk ki magházukat. Szeleteljük kör alakúra és egyenként forgassuk meg a sűrű tésztába. Egy palacsintasütőben olvasszunk fel egy kanálnyi vajat és a bundás almákat süssük át mindkét oldalán.
Tálaljuk fahéjas porcukorral.
További almás receptek, mint ez az isteni pite, vagy ez a süti karamellizált almával, vagy csak egyszerűen szószként, melengető teaként.
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: