Áfonyás muffin, miért is ne?

2018 július 27. | Szerző:

A piacon áfonya dömping van, bár nem olcsó az ára. Rengeteg izgalmas dolgot lehet belőle csinálni. Az áfonyás muffin ezek közül a legegyszerűbb dolog, amely régóta a klasszikus bögrés sütik kategóriájába tartozik. A recept pedig nagyon egyszerű. Reggelire kiváló alternatíva!

Áfonyás muffin bögrésen

 

Hozzávalók 10 db közepes muffinhoz

1 és fél bögre (2,5 decis) liszt
1 bögre lágy barna cukor
1 kiskanál sütőpor
1/2 kiskanál szódabikarbóna
1 tojás
1/3 bögre (kb 80 ml) növényi olaj
1 bögre joghurt
1/2 bögre friss áfonya

Klasszikus módon keverjük össze először a száraz hozzávalókat: a lisztet, a barna cukrot, a sütőport, szóda bikarbónát.
Egy másik edényben keverjük el a tojást, az olajat és a joghurtot.
Dolgozzuk össze a lisztes anyagot a nedves hozzávalókkal. Lazán, nem túlkeverve. Szórjuk meg friss áfonyával és forgassuk bele a masszába.
A formákat béleljük ki papírkosárral és kétharmad részéig kanalazzuk bele a masszát.
Előmelegített sütőben, kb. 180 fokon süssük kb. 20-25 percig.

Klasszikus dupla csokis muffin

2018 július 23. | Szerző:

Magamtól nem jutott volna eszembe muffint sütni, már évek óta nem is készítettem, mindig volt más, amit ki kellett próbálni. Egy muffin olyan egyszerű és olyan kevés. Főleg, ha mondjuk a falusi tepsis sütemény méretével hasonlítjuk össze azt a 6-8 darabot, ami a receptből kijön. Mi pedig elég sütire járó fajta vagyunk. :-)De most pont ennyi kellett, amikor lányomat barátnője délután meglátogatta és valami nagyon csokis, gyors nassolni valóra vágytak. Ez a süti pedig ilyen. Nagyon csokis. És alig 18 perc alatt elkészül.

Dupla csokis muffin

(könnyű bögrés recept)

Hozzávalók 8 db közepes muffinhoz

  • 1 és fél bögre (2,5 decis) liszt
  • 1/2 bögre keserű kakaópor
  • 1/2 bögre +1 evőkanál lágy barna cukor
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1/2 kiskanál szódabikarbóna
  • 1/4 kiskanál só
  • 1 tojás
  • 1/3 bögre (kb 80 ml) növényi olaj
  • 1 bögre tej
  • 1/3 bögre darabolt tejcsokoládé

 

  1. Klasszikus módon keverjük össze először a száraz hozzávalókat: a lisztet, kakaóport, barna cukrot, a sütőport, szóda bikarbónát és a kevés sót.
  2. Egy másik edényben keverjük el a tojást, az olajat és a tejet.
  3. Dolgozzuk össze a lisztes, kakaós anyagot a nedves hozzávalókkal. Lazán, nem túlkeverve.
  4. A formákat béleljük ki papírkosárral és kétharmad részéig kanalazzuk bele a masszát. Tetejét szórjuk meg a darabolt tejcsokoládéval.
  5. Előmelegített sütőben, kb. 180 fokon süssük 18, maximum 20 percig.

 

Mogyorókrémes cupcake -felnőtt változat

2015 június 2. | Szerző:

Bár van benne nutella is, a sós mogyorós vajkrém dominál. Gyerekzsúrra készült  mégis a felnőttek imádták nagyon! Remek bulikajának bizonyult, felnőtteknek!

mogyoroscupcake

A sós mogyorókrém-mániám továbbra is tart, most épp ezek a csokis muffinok kaptak a tetejére belőle. Szeretek szülinapokra cupcaket készíteni, mégis valahogy az a tapasztalatom, hogy a gyerekeket kísérő felnőttek jobban értékelik ezeket a krémes muffinokat.

mogyoroscup1

Mogyorókrémes csokis cupcake

Hozzávalók a muffinhoz:  100 g olvasztott vaj, 10 dkg barnacukor, 6 dkg kakaópor, 2 tojás, negyed kiskanál só, fél kiskanál sütőpor, 15 dkg liszt

Mogyorós vajkrémhez: 3-4 evőkanál sós mogyorókrém (peaut butter), 1 kiskanál nutella, 5 dkg puha vaj, 4 evőkanál porcukor (esetleg több, ízlés szerint), 3 evőkanál natúr krémsajt (mascarpone), 2 evőkanál tejszínhab

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A csokis muffinok készítéséhez olvasszuk fel a vajat. A cukrot keverjük össze a tojással és adjuk hozzá a megolvasztott vajat. Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral, kakaóporral és adjuk hozzá a tojásos masszát. Forgassuk össze és kanalazzuk muffinformákba. Kb. 2/3 részig töltsük meg.

Kisebb formákból 10-12 db lesz. Süssük kb. 12 percig és hagyjuk kihűlni.

A krémhez keverjük krémesre a vajat a cukorral, adjuk hozzá a tejszínt és verjük tovább. Adjuk hozzá a krémsajtot, a nutellát és a sós mogyorókrémet.  Verjük selymesen krémesre. Tegyük a hűtőbe dermedni.

Nyomózsák segítségével terítsük a csoki muffinok tetejére.

mogyoroscup2

Márványos muffin, nutellával

2013 március 25. | Szerző:

Most épp foszlós, húsvéti kalácsban gondolkodom, de addig is…Egy süti izgalmassá tudja tenni a reggeleket. Főleg kakaóval/tejjel/tejeskávéval (kórtól, nemtől függően),  házi narancslekvárral megkenve.
Márványos muffin nutellával

Hozzávalók ( kb.24 darab muffinhoz): 45 dkg liszt, 20 dkg kristály cukor, 2 dl étolaj, 2 db egész tojás, 2 dl tej, 2 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 1 csipet só, 50g (fél tábla) étcsokoládé, 1 kiskanál reszelt citrom héja, 3 evőkanál nutella

 

1. Egy tálba keverjük össze a száraz hozzávalókat, a lisztet, a sütőport, a vaníliás cukrot, a csipetnyi sót, kakaóport és a reszelt citrom héját.

2. Egy másik edénybe dolgozzuk össze a tojásokat a cukorral, majd adjuk hozzá az olajat, és a tejet is.

3. A száraz anyagokat lazán keverjük össze a tojásos, olajos masszával.
4. Vegyük el a massza 2/3 részét és adjuk hozzá a felaprított csokidarabkákat. A megmaradt masszában keverjük el a nutellát.

5. A muffinsütőt béleljük ki papírkosárkákkal és kanalazzuk bele először a csokidarabkás masszát, majd a tetejére a nutellás anyagot. 170 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt elkészül.

Tündértorta gyerekzsúrra: Mákos cupcake citromos vanília krémmel

2012 augusztus 2. | Szerző:

 makoscupcak

Nem könnyű fél tucatnyi  izgő-mozgó gyermeket jóllakatni, akik inkább a szomszéd nyulát babusgatták, mint a sütiket falták volna! Ez a desszert nekik készült, mini muffin formákba, pontosan azért, hogy ne kelljen egyhelyben ülve elfogyasztani, mégis inkább az őket kísérő szülők kedvence lett.

Mákos cupcake citromos vanília krémmel

Tészta: 225 g liszt, 1 kiskanál sütőpor, 175 g cukor, 1 citrom leve, 3tojás, 100 g tejföl, 175 g puha vaj,  5 evőkanál darált mák
Citoromkrém: 1 citrom leve, 125 g krémsajt (Philadelphia), 4 evőkanál puha vaj, 150 g porcukor, 1 kiskanál vanília esszencia

1./ Keverjük krémesre a tojásokat a cukorral, majd a puha vajjal.
2./ Adjuk hozzá a tejfölt, és a citromok levét.
3./ Szitáljuk bele a sütőporral elkevert lisztet, majd adjuk hozzá a mákot.
4./ Lazán forgassuk át a masszát és kanalazzuk mini muffin-formába (kb. 40 db lesz)
170 fokon süssük 15-20 percig.
5./ Keverjük össze a krém hozzávalóit. Hűtőszekrényben pihentessük, majd kenjük a kihűlt mini muffinok tetjére.



Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!