Egyszerű földimogyorós poharas desszert
2015 július 1. | Szerző: marmalade
Hogy mennyire finom tud lenni, amikor a natúr mogyorókrém keveredik a csokoládéval és mascarponéval! Íme egy kis kóstoló belőle egy gyors, alig 5 perces recept kíséretében. Egy baj van csak ezekkel a poharas finomságokkal, hogy soha nincs elég mennyiség belőlük.
Földimogyorós, csokis poharas krém
Hozzávalók 4 adaghoz:
120 g piskótatallér (lehet zabkeksz, vagy natúr édes keksz is), 6 dkg vaj, 1 evőkanál natúr földimogyorókrém
1 banán vékony karikákra felszeletelve
Krém: 15 dkg mascarpone, 1 evőkanál földimogyorókrém, 3 kiskanál keserű kakaópor, 3-4 kiskanál porcukor, 250 ml habtejszín
A piskóta tallért aprítóban keverjük morzsás állagúra, majd adjuk hozzá a felolvasztott vajat és a natur mogyoró-krémet. Béleljünk ki vele négy kisebb poharat. Szeleteljük fel a banánt vékony karikákra és terítsük a kekszes alapra.
A csokis mogyorókrémhez keverjük el a porcukrot, a kakaóport és a földimogyorókrémet a mascarponével. A habtejszínt verjük fel kemény habbá és forgassuk bele a csokis krémbe. Kanalazzunk belőle a banános rétegre. Lehűtve fogyasszuk. Isteni finom!
Mogyorókrémes cupcake -felnőtt változat
2015 június 2. | Szerző: marmalade
Bár van benne nutella is, a sós mogyorós vajkrém dominál. Gyerekzsúrra készült mégis a felnőttek imádták nagyon! Remek bulikajának bizonyult, felnőtteknek!
A sós mogyorókrém-mániám továbbra is tart, most épp ezek a csokis muffinok kaptak a tetejére belőle. Szeretek szülinapokra cupcaket készíteni, mégis valahogy az a tapasztalatom, hogy a gyerekeket kísérő felnőttek jobban értékelik ezeket a krémes muffinokat.
Mogyorókrémes csokis cupcake
Hozzávalók a muffinhoz: 100 g olvasztott vaj, 10 dkg barnacukor, 6 dkg kakaópor, 2 tojás, negyed kiskanál só, fél kiskanál sütőpor, 15 dkg liszt
Mogyorós vajkrémhez: 3-4 evőkanál sós mogyorókrém (peaut butter), 1 kiskanál nutella, 5 dkg puha vaj, 4 evőkanál porcukor (esetleg több, ízlés szerint), 3 evőkanál natúr krémsajt (mascarpone), 2 evőkanál tejszínhab
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A csokis muffinok készítéséhez olvasszuk fel a vajat. A cukrot keverjük össze a tojással és adjuk hozzá a megolvasztott vajat. Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral, kakaóporral és adjuk hozzá a tojásos masszát. Forgassuk össze és kanalazzuk muffinformákba. Kb. 2/3 részig töltsük meg.
Kisebb formákból 10-12 db lesz. Süssük kb. 12 percig és hagyjuk kihűlni.
A krémhez keverjük krémesre a vajat a cukorral, adjuk hozzá a tejszínt és verjük tovább. Adjuk hozzá a krémsajtot, a nutellát és a sós mogyorókrémet. Verjük selymesen krémesre. Tegyük a hűtőbe dermedni.
Nyomózsák segítségével terítsük a csoki muffinok tetejére.
Mogyorós, fahéjas teakenyér
2013 szeptember 27. | Szerző: marmalade
A kásák, amerikai palacsinták, kuglófok sorába nagyon jól illik a teakenyér, olykor kifejezetten jólesik reggelire a kakaó, vagy a tejeskávé mellé. Rengetegféle verzióban el lehet elkészíteni, ez most egy mogyorós, fahéjas, csokis változat. Jól tárolható, könnyen szeletelhető. Még a kicsi is rájárt. Szó szerint, gyakran visszament a konyhába, hangos reklamálással (halandzsabeszéd) mutogatott az asztal felé.
Hozzávalók:
120 g puha margarin, 180 g cukor, 3 tojás, 100 g liszt, 1 kiskanál sütőpor, 70 g darált mogyoró, 100 ml tej, 2 kiskanál fahéj, 2 evőkanál kakaópor
- Keverjük krémesre a puha vajat a cukorral, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat.
- Szórjuk bele a sütőporral elkevert lisztet, adjuk hozzá a mogyorót is, és fokozatosan keverjük hozzá a tejet.
- Felezzük el a tésztát, az alapot kanalazzuk egy hoszzúkás sütőpapírral bélelt formába, a maradék masszába keverjük bele a fahéjat és a kakaóport és kanalazzuk az alapmassza tetejére. Egy kanál végével húzzuk márványosra.
- Előmelegített sütőbe, közepes hőfokon süssük kb. 35-40 percig.
Last minute: Mogyorókrémes ostyaszelet
2013 március 30. | Szerző: marmalade
Ez egy nagyon szerethető süti, mivel csak a krémet kell elkészíteni hozzá, az ostyalap adva van. Azonban a címmel ellentétbe nem ajánlom elkészítését az ut’só pillanatra, mert néhány óra pihenés kell neki a hűtőben.
Hozzávalók:
• 1 csomag ostyatortalap
• 4 tojás sárgája
• 10 dkg cukor
• 5 dkg darált mogyoró
• 20 dkg vaj vagy margarin
• 10 dkg étcsokoládé
A krémhez vízgőz felett keverjük krémesre a tojások sárgáját a cukorral, majd adjuk hozzá az ugyancsak vízgőz felett megolvasztott csokoládét, legvégül a darált mogyorót. Amikor a massza langyosra hűlt, keverjük bele a vajat, és tegyük a hűtőbe egy kis időre, hogy a krém jól lehűljön.
Az ostyalapokat vizes kézzel simítsuk át, így hamarabb puhul, és kenjük meg a krémmel. 4-5 réteg ostyát kenjünk meg úgy, hogy a tetejére is jusson a krémből. Egy éjszakára tegyük a hűtőbe, és másnap szeleteljük fel.
További receptötleteket pedig itt kaphattok tőlem ahhoz, hogy milyen fincsi dolgok készülhetnek még a készen vásárolt ostyalapból!
Balaton-felvidéki mogyorós szelet
2010 február 7. | Szerző: marmalade
Ittam a jó kis házi szörpöket, csodáltam a kamra tartalmát, a frissen eltett savanyúságokat…
A szomszédság nagy része Győrből, Mosonszentjánosról származott, a hegyoldal egykori gazdái Akaliban éltek, és persze volt külön „Pesti-telep” is. Én főleg – városi lány – lévén az echte vidéki receptekért rajongtam.
Nemrég kezembe került ez a kis jegyzetfüzet, oldalai már kissé viseltesek (szakadás, zsírpecsét stb.), mostanában nem nagyon használtam, mivel a füzet igencsak szétesőben van, és a bevált recepteket már amúgy is átmentettem egy másik füzetecskébe.
Ezt a mogyorós szeletet is a Balatonon ettem először és utoljára, vagy 20 éve. Aztán szépen megfeledkeztem róla, hát most leporoltam kissé.
Mogyorós szelet
- 150 g margarin, puha
- 150 g cukor
- 4 tojás
- 200 g liszt
- 100 g darált mogyoró
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 4 evőkanál keserű kakaópor
- 5-6 evőkanál szilvalekvár
Mázhoz:
- 150 g porcukor
- 2 evőkanál keserű kakaópor
- 3 evőkanál forró víz
- 1 evőkanál vaj
A puha vajat keverd krémes állagúra a cukorral, majd egyenként add hozzá a tojást. Minden egyes tojás után újra elkeverve. Add hozzá a kakaóport, a darált mogyorót és a szódabikarbónával elkevert lisztet.
Egy közepes tepsit bélelj ki sütőpapírral és öntsd bele a masszát.
Előmelegített sütőben úgy 180 fokon süsd 20 percig. Hagyd teljesen kihűlni. Vágd félbe a tésztát és kend meg szilvalekvárral (Nálunk most áfonya volt idehaza).
A csokikrémhez keverd össze a porcukort a kakaóporral, öntsd hozzá a forró vizet és dobd bele a vaja. Keverd össze és kend a süti tetejére.
Különleges édesség egyszerűen: sós mogyoróvajas tiramisu
2016 május 22. | Szerző: marmalade
Igen, megint. Kicsit rákattantam a sós mogyoróvajra,tudom. Most tiramisu krémébe keverve került feltálalásra. Isteni fonom. Egyszerű és gyorsan összedobható édesség.
Sós mogyoróvajas tiramisu
Hozzávalók (6 különböző méretű pohárhoz):
120 g piskóta tallér
1 dl főzött kávé
A sós mogyoróvajas réteghez:
250 g krémsajt (mascarpone)
5 evőkanál sós mogyoróvaj (peanut butter)
200 ml cukrészhab
4 evőkanál porcukor (kb.)
Csokiöntet:
150 ml sűrített tej
100 g étcsokoládé
A piskóta tallért locsoljuk meg néhány kanál kávéval.
A krémhez a sós mogyoróvajat keverjük össze a mascarponéval és ízesítsük porcukorral. A tejszínhabot verjük fel és dolgozzuk össze a krémmel.
A csokiöntethez melegítsük fel a sűrített tejet és tördeljük bele az étcsokoládét. Keverjük el csomómentesre.
Rétegezük a pohárba:
kávéba áztatott piskóta, sós mogyorókrém, csokiöntet,
majd megint
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: