Borlekvár, céklás méz, parajdi só, avagy mi lesz az év gasztro-trendje?

2013 november 11. | Szerző:

Kóstoltatok már medve szalámit, szarvas sonkát, céklás mézet és rovásírásos betűtésztát? Nekem sikerült és mindössze a Kézműves Magyar Ízek vásárára kellett kilátogatni az elmúlt hétvégén.

Montázskézműves

Az ilyen jellegű esemény roppant nagy előnye hogy mindent egy helyen meg lehet vásárolni, nem kell keresztül-kasul beutazni az egész várost, és közvetlenül a termelővel beszélgetve sok érdekes dolgot meg lehet tudni magáról a termékről is. Az árakra azonban oda kell figyelni, mert nem mindenki adja „jó áron”(értsd: olcsóbban) portékáit a bótihoz képest.
Megosztok most néhány érdekes újdonságot, amivel a vásáron találkoztam és amely akár az ügyeskezű konyhatündéreknek ötletet is adhat majd a karácsonyi ajándékozáshoz.

Tokaj – Hegyaljai Bordzsem

Tokaji furmint és hárslevelű borból készítik, kb.5 órán át főzik, 7 főszerrel ízesítik és pektinnel sűrítik.

KézművesVásárGülBaba 008

Herbatea Manufaktra téli – karácsonyi kollekciója

 

  • Doromboló teakeverék: csipkebogyó, kardamom, bodza, gyömbér, szegfűszeg
  • Lélekmelegítő – a Doromboló párja mézben, azaz repce és akácméz keverékében érlelt téli fűszerkeverékek,

és az újdonság, a

  • Vörös cékla mézben: a cékla jótékony hatása jól ismert: májvédő, vesevédő, méregtelenítő, tumorsejtek gátlása és nagyon jó antioxidáns. Javasolt fogyasztani magában, vagy egy kanálnyi mennyiséget egy kisebb pohár langyos vízben feloldva és máris kész a rostban gazdag ital.KézművesVásárGülBaba 016

Medveszalámi

Létezése meglepő, megdöbbentő és nagyon finom. Egy Székelyudvarhely mellöli (Ivó) vadfelhúsfeldolgozó üzem hozott néhány különleges kóstolót a Vásárra, úgy mint, szarvas szalámi,  sonka, vadhúsból készült bajor kolbászhús és mellé a medveszalámit. Azt tudtam, hogy a medve védett állat, de a cég az elszaporodott, a felesleges vadászokkal kilövetett állomány húsát dolgozz fel. A Karl May-féle indiánregányekből jól ismert zamatos medvetalp, pedig leginkább a kilővő vadász trofeája lesz!

Bocs, a kép minőségéért!

Bocs, a kép minőségéért!

 

Parajdi só

Még a római birodalomban kezdték kitermelni. Az  étkezési só mellett van fürdősó, gyógysó változata is.
A sót zárt módszerrel bányásszák, adalékanyag mentes, nincs tapadásgátló, fehérítő adalékanyag benne. 15-20 %-al magasabb is a sóértéke. (Biotermékeknél is gyakran ezt használják.) Van fűszersó és füstölt só változata. Ez európában egyedülálló. Egy hétig füstölik bükkfa füsttel.

parajdi



Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!