Kóstoltatok már medve szalámit, szarvas sonkát, céklás mézet és rovásírásos betűtésztát? Nekem sikerült és mindössze a Kézműves Magyar Ízek vásárára kellett kilátogatni az elmúlt hétvégén.
Az ilyen jellegű esemény roppant nagy előnye hogy mindent egy helyen meg lehet vásárolni, nem kell keresztül-kasul beutazni az egész várost, és közvetlenül a termelővel beszélgetve sok érdekes dolgot meg lehet tudni magáról a termékről is. Az árakra azonban oda kell figyelni, mert nem mindenki adja „jó áron”(értsd: olcsóbban) portékáit a bótihoz képest.
Megosztok most néhány érdekes újdonságot, amivel a vásáron találkoztam és amely akár az ügyeskezű konyhatündéreknek ötletet is adhat majd a karácsonyi ajándékozáshoz.
Tokaj – Hegyaljai Bordzsem
Tokaji furmint és hárslevelű borból készítik, kb.5 órán át főzik, 7 főszerrel ízesítik és pektinnel sűrítik.
Lélekmelegítő – a Doromboló párja mézben, azaz repce és akácméz keverékében érlelt téli fűszerkeverékek,
és az újdonság, a
Vörös cékla mézben: a cékla jótékony hatása jól ismert: májvédő, vesevédő, méregtelenítő, tumorsejtek gátlása és nagyon jó antioxidáns. Javasolt fogyasztani magában, vagy egy kanálnyi mennyiséget egy kisebb pohár langyos vízben feloldva és máris kész a rostban gazdag ital.
Medveszalámi
Létezése meglepő, megdöbbentő és nagyon finom. Egy Székelyudvarhely mellöli (Ivó) vadfelhúsfeldolgozó üzem hozott néhány különleges kóstolót a Vásárra, úgy mint, szarvas szalámi, sonka, vadhúsból készült bajor kolbászhús és mellé a medveszalámit. Azt tudtam, hogy a medve védett állat, de a cég az elszaporodott, a felesleges vadászokkal kilövetett állomány húsát dolgozz fel. A Karl May-féle indiánregányekből jól ismert zamatos medvetalp, pedig leginkább a kilővő vadász trofeája lesz!
Bocs, a kép minőségéért!
Parajdi só
Még a római birodalomban kezdték kitermelni. Az étkezési só mellett van fürdősó, gyógysó változata is.
A sót zárt módszerrel bányásszák, adalékanyag mentes, nincs tapadásgátló, fehérítő adalékanyag benne. 15-20 %-al magasabb is a sóértéke. (Biotermékeknél is gyakran ezt használják.) Van fűszersó és füstölt só változata. Ez európában egyedülálló. Egy hétig füstölik bükkfa füsttel.
Borlekvár, céklás méz, parajdi só, avagy mi lesz az év gasztro-trendje?
2013 november 11. | Szerző: marmalade
Kóstoltatok már medve szalámit, szarvas sonkát, céklás mézet és rovásírásos betűtésztát? Nekem sikerült és mindössze a Kézműves Magyar Ízek vásárára kellett kilátogatni az elmúlt hétvégén.
Az ilyen jellegű esemény roppant nagy előnye hogy mindent egy helyen meg lehet vásárolni, nem kell keresztül-kasul beutazni az egész várost, és közvetlenül a termelővel beszélgetve sok érdekes dolgot meg lehet tudni magáról a termékről is. Az árakra azonban oda kell figyelni, mert nem mindenki adja „jó áron”(értsd: olcsóbban) portékáit a bótihoz képest.
Megosztok most néhány érdekes újdonságot, amivel a vásáron találkoztam és amely akár az ügyeskezű konyhatündéreknek ötletet is adhat majd a karácsonyi ajándékozáshoz.
Tokaj – Hegyaljai Bordzsem
Tokaji furmint és hárslevelű borból készítik, kb.5 órán át főzik, 7 főszerrel ízesítik és pektinnel sűrítik.
Herbatea Manufaktra téli – karácsonyi kollekciója
és az újdonság, a
Medveszalámi
Létezése meglepő, megdöbbentő és nagyon finom. Egy Székelyudvarhely mellöli (Ivó) vadfelhúsfeldolgozó üzem hozott néhány különleges kóstolót a Vásárra, úgy mint, szarvas szalámi, sonka, vadhúsból készült bajor kolbászhús és mellé a medveszalámit. Azt tudtam, hogy a medve védett állat, de a cég az elszaporodott, a felesleges vadászokkal kilövetett állomány húsát dolgozz fel. A Karl May-féle indiánregányekből jól ismert zamatos medvetalp, pedig leginkább a kilővő vadász trofeája lesz!
Bocs, a kép minőségéért!
Parajdi só
Még a római birodalomban kezdték kitermelni. Az étkezési só mellett van fürdősó, gyógysó változata is.
A sót zárt módszerrel bányásszák, adalékanyag mentes, nincs tapadásgátló, fehérítő adalékanyag benne. 15-20 %-al magasabb is a sóértéke. (Biotermékeknél is gyakran ezt használják.) Van fűszersó és füstölt só változata. Ez európában egyedülálló. Egy hétig füstölik bükkfa füsttel.
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: