Apartman-kaja (1): Gombás linguine tészta
2013 június 10. | Szerző: marmalade
Nem csak nyaralás alatt van igénye az embernek egy gyors ebédre, jól jön az a sietős, dolgos hétköznapokra is. Míg kifő a linguine tészta (ami lehet az én olvasatomban még spagetti, vagy tagliatelle), megpárolódik a vöröshagymára, kevés fokhagymára ágyazott csiperke gomba is. (Arra azért ügyelni kell, hogy a gombának legyen egy kis szaftja, ha elpárologna, akkor kevés vízzel pótoljuk. )
Tipikus mediterrán fűszerek illenek hozzá, mint az oregánó, kakukkfű, majoranna. És persze egy csipetnyi só, bors. Legvégül egy fél csokor felaprított petrezselyemmel összeforgatva.
Tabbouleh (libanoni bulgursaláta)
2007 július 23. | Szerző: marmalade

Nagy melegben gyakran
helyettesíti a köretet ebédnél, de vacsorára is könnyed, ízletes fogás.
(nagyon pikánssá teszi a savanyú-édes íz keveredése), vagy úgy, hogy a citrom levét
savanyú szőlő levével helyettesítették.
Az autentikus receptben mindössze
bulgur, hagyma, paradicsom és petrezselyem a négy fő alappillér.
Tabbouleh (libanoni bulgursaláta)
Hozzávalók: 1
csésze bulgur, 1 csokor petrezselyem, 2 db lédús paradicsom, 1 csokor újhagyma,
fél fes lila hagyma (kisebb fej) 1-2 db citrom, olíva olaj, só, bors.
A bulgurt beáztattam 1-1,5 csészer forró vizben. Lefedtem
és minimum 30 percig, de még jobb, ha egy órát pihen így. Apró kocákra
felvágtam a paradicsomot, a hagymákat és a petrezselymet is (és aki szereti,
kevés mentát is tehet bele). A bulgurt lecsepegtettem és hozzáadtam a
zöldségeket.
Öntet: a citromlé és az olíva
egyenlő arányú keveréke. Kb 1/2-1/2 csésze. Csipetnyi só és bors.
Marokkói sárgabarackos mézes csirke
2007 július 6. | Szerző: marmalade
, majd rögtön induláskor belerohantam egy nem tökéletes fánkreceptbe. Így a könyv nyugodalmat lelt a könyvespolcon…egy ideig.
Most újból elővettem, és egy szombat reggeli mazsolázgatás közepette rögtön megakadt a szemem ezen a recepten. Szinte minden volt hozzá. Az eredeti leírás friss sárgabarackot ír, én szánt szándékkal aszaltat használtam, hogy az itthon levő készletemet felhasználhassam.
Sárgabarackos mézes csirke
Hozzávalók: 4 db csirkemellfilé, 40g vaj,
1-1 kiskanál fahéj, őrölt gyömbér,
csipetnyi fekete bors, késhegynyi Cayenne-bors (helyette tarkabors),
1 fej vöröshagyma, 250 ml csirkealaplé,
6 korianderág (ez kimaradt),
2 teásknál méz,
1 csésze kuszkusz,
2 evőkanál mandulaforgács, megpörkölve (na ez is kimaradt).
Elkészítése: Két evőkanálnyi vajat megolvasztottam egy serpenyőben és a fűszereket kis lángon átpirítottam rajta.(Csak rövid ideig, hogy kellemes aromát engedjen). Majd beletettem a húst és nagyobb lángon megpirítottam (kb 1-1 perc-írja a könyv). Én sosem nézem az időt, csak úgy érzésre, addíg sütöttem, amikor már színe lett, húsa pedig szinte kifehéredett.
És még egy kevés vajat is alátettem, bár a recept csak 40 grammot ír.
Közben hozzászórtam a felaprított hagymát, kicsit pároltam a hússal, majd felöntöttem a húsalaplével. Ízesítettem sóval, borssal. Ekkor lehet beletenni a koriander ágat is. Lefedtem és kis lángon készre pároltam.
A vége felé beleszórtam az előzetesen beáztatott aszalt sárgabarackot és meglocsoltam a mézzel. Még egy kevés ideig főztem, majd tálaltam.És meglocsoltam a visszamaradt szósszal.
Kuszkusz: Úgy egy csészényit kb.dupla annyi vízzel+ 2 evőkanál húslével felöntöttem. Lefedtem és hagytam, hogy megduzzadjon.
Tálaláskor meg lehet szórni mandulaforgácsokkal is.
Citromos csirkemell olívabogyós, póréhagymás raguval
2007 február 16. | Szerző: marmalade
És azóta én biza locsolom. Nagyon kellemes, pikáns, kicsit savanykás ízt ad ennek az ételnek, ahogy összemosódik benne a vajas szaftban párolt két-háromféle hagyma, a citrom leve, a fűszerek és az olíva-kapribogyó együttese.
Hozzávalók:
– fejenként fél csirkemell-filé,
– kb. 10 dkg vaj
– 1 fej vöröshagyma,
– 1 szál póréhagyma,
– 1 gerezd fokhagyma,
– kb. 10 dkg nagy olíva bogyó,
– 2 evőkanál kapribogyó, levestül,
– 1 citrom
– 1-1 kiskanál sáfrány, kardamom (őrölt), oregánó,
– csipetnyi só, bors,
– 1,5-2 dl húslé (vagy fél zöldségleves kocka vízben feloldva.
Köretnek párolt rizst, vagy burgonyapürét javaslok.
Török stílusban: csirkés, spenótos kuszkusz-pilaf
2013 szeptember 25. | Szerző: marmalade
Csirkés. spenótos kuszkusz-pilaf
A mai napon a piacolás, a vásárlás kissé hanyagolva volt nálam, a kisebbik kölök adott ugyan is elég futkosnivalót, úgyhogy az ebédet igyekeztem a konyhában található maradékokból megoldani. A rizs elfogyott, de volt egy bögre kuszkusz, maradt még 20 deka friss spenótlevél is, és két szelet csirkemellfilé (összesen 25-30 deka) az inspirációt pedig ezúttal a török konyha adta, ami meglehetősen közeli viszonyban van (földrajzilag és történelmileg is) kedvencemmel, a göröggel. És innen már csak egy ugrás ez a kuszkusszal készült pilaf, ami lényegében egy spenóttal felturbózott, kuszkusszal flancosított (akarom mondani helyettesített ) rizseshús.
Csirkés, spenótos kuszkusz-pilaf
(Tavuklu Ispanak Pilav)
Hozzávalók 2 fő részére:
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: