Villámebéd: egylábasos zöldséges tészta

2015 november 4. | Szerző:

Idő hiányában és persze kényelmi szempontokból is, mostanában rákaptunk az egylábasos tésztákra. A “one pan pasta” tökéletes találmány, mert a száraz tésztától kezdve minden egy helyen, egy lábosban fő meg. Legutóbb is ez történt, ment bele egy kis padlizsán, paradicsomszósz, bébi spenót, szójagranulátum és hagyma. Remek a maradékok feldolgozására, illetve a mosogatás megúszására is.

Egylábasos tészta

A legnehezebb talán a tészta – víz arányának eltalálása, itt kb. 200 g fusilli tésztához került 3 bögrényi (kb. 6-7 dl ) víz, annyi, amennyi egy kicsit még befedi. Múltkor viszont spagettivel nagyon mellényúltam, mert túl sokat tettem bele a tésztából, meg a vízből is és több helyen össze is ragadt.

 

egytltészta3

Padlizsános, spenótos tészta

one pan pasta

Hozzávalók:

200 g fusilli

1 csomag bébi spenót

1 kisebb padlizsán, vagy egy nagyobbnak a fele

1 maréknyi szójagranulátum

1 maréknyi vörös lencse

1 lila hagyma

1 dl paradicsomszósz

7 dl víz

1 bio zöldségleve kocka

15 dkg reszelt sajt (trappista, gouda stb.)

Daraboljuk fel a zöldségeket és tegyük egy lábosba a sajt kivételével az összes hozzávalót. A sajtból elég egy jó nagy maroknyi most, a többit, majd tálalásnál tegyük rá. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi még ellepi, takarjuk be fedővel és kezdjük főzni a tésztát. Időnként kevergessük át és főzzük, amíg a tészta magába szívja a levet és megpuhul.

egytáltészt

Húsmentesen: Görögös csicseriborsó ragu, töltött gombával

2015 szeptember 16. | Szerző:

Isteni őszi ragu olyan napokra, amikor az ember húsmegvonást tart. Csicseriborsó, cukkini, juhtúróval töltött gomba és köles.

csicseriborsoragu,gombaval

Nyáron rengeteg húst fogyasztottunk, mivel a gyerekek leginkább húst hússal voltak hajlandók enni,  én meg a nagy melegben nem szívesen főztem volna többféle ételt. Most viszont élvezkedem az iskolai, óvodai étkeztetés nyújtotta lehetőségekkel és pár napos betegállományomban kedvemre kényeztetem magam ilyen húsmentes finomsággal. És milyen jól tud esni ez a csicseriborsós, cukkinis ragu és a juhtúrós gombát is imádom, mert azért e nélkül meg nem lenne elég laktató.

Csicseriborsó ragu görögösen, juhtúróval töltött gombával

 

Hozzávalók: 1 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 cukkini, kockára vágva, 100 g csicseriborsó konzerv, 3 evőkanál paradicsomszósz, 1 kiskanál barna cukor, 1 kiskanál szárított oregánó, 1/4 kiskanál szárított kakukkfű és bazsalikom

4 nagyobb gomba, 100 g juhtúró, 1 kiskanál tejföl, fél kiskanál szárított oregánó

főtt köles

 

csicseriborsoragu,gombaval1

 

Egy  serpenyőben forrósítsuk fel az olajat és dinszteljük meg rajt az apróra vágott hagymát. Adjuk hozzá a  cukkinit, pirítsuk kissé, keverjük hozzá a paradicsomszószt, majd öntsünk hozzá kevés vizet és hagyjuk párolódni. Fűszerezzük sóval, oregánóval, kakukkfűvel, bazsalikommal.

Főzzük közepes láng felett 8-10 percig. majd adjuk hozzá a gombát. Ekkor sózzuk, borsozzuk. Pirítsuk, főzzük további 5 percig, majd öntsük hozzá a paradicsomlevet és a vizet. Először kevesebb mennyiséget a megadottnál, hogy a végén tudjuk hígítani a ragut, ha szükséges. Keverjünk bele kevés cukrot és a csicseriborsót is tegyük a raguba.  Főzzük további 5-10 percig, majd zárjuk el alatta a gázt.

Keverjük össze a juhtúrót tejföllel és a fűszerekkel, a gombafejeket tisztítsuk meg és kanalazzuk bele a krémet. Forró sütőben süssük kb. 15-20 percig. Körete főtt köles volt.

Lecsó görögösen (spetsofai)

2015 július 28. | Szerző:

Paprika, paradicsomszósz, kolbász. Ez a görög lecsó alapja, annyi eltéréssel az általunk jól ismert hazai változattól, hogy  nem TV paprika kerül bele, hanem kaliforniai (sárga, zöld, piros), vagy kápia. A végeredmény viszont ugyanolyan finom!

 

göröglecso4

Volt egy hét, amikor teleettem magam lecsóval, franciásan, görögösen, szerb és olasz stílusban készültek a fogások paprikával, olykor cukkinivel, padlizsánnal, de nem bántam, mert  olyan izgalmas más országok étlapját kóstolgatni. Az olasz (caponata) mellett a görög volt a kedvencem….

Görög lecsó

Hozzávalók: 1 zöld paprika (kalifornia), 2 piros paprika (kaliforniai vagy kápia), 1 fej vörös hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, só, bors, 2 dl jó minőségű paradicsomszósz, 1,5 dl vörösbor, 20 dkg lecsó kolbász, só, oregáno, 1-2 kanál
olíva olaj

A kolbászt vágjuk fel nagyobb darabokra. A hagymát daraboljuk fel, a paprikákat szeleteljük fel csíkokra.

Egy serpenyőben kevés olajon pirítsuk meg a hagymát, fokhagymát, adjuk hozzá a paprikacsíkokat. Öntsük fel paradicsomszósszal és a vörösborral.

Főzzük, amíg a bor kissé elpárolog. Fűszerezzük sóval és oreganóval. Ekkor tegyük vissza a zöldséges szószba a kolbászdarabkákat és főzzük még 15-20 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak, és a szósz besűrűsödik.

Tálalhatjuk kuszkusszal, vagy főtt rizzsel.

göröglecso2

Görög spárgaleves (Sparangia soupa)

2015 június 9. | Szerző:

Nem éppen a spárga a görögök nemzeti eledele, és a görög konyha sem a levesei miatt véste be magát az utazók ízélményeibe, pedig leveseik könnyen elkészíthetőek, tartalmas, ízletes fogások.

Ilyen a Sparanga soupa, a házias spárga leves, ami nagyon jól feldolgozza a maradék zöldségeket is. Összeturmixolva egy mogyorónyi feta sajttal, pirított sonkacsíkkal a tetején remek fogás.

görögspárgaleves(sparangia)

 Régi elmaradásaimat igyekszem pótolni a görög ételek megkedveltetése terén, mert már tényleg régen volt valami görög a blogon, íme egy aktuális kedvenc…

 

Görög spárgaleves (Sparangia soupa)

Hozzávalók: 1 csomag fehér spárga, 2 kisebb burgonya, fél cukkini, 4-5 centis szárzeller, 1 szál újhagyma, 1 gerezd fokhagyma,só, bors, oregáno, kevés petrezselyemzöld, 1 kiskanálnyi feta sajt, 1 evőkanál olíva olaj

Feltétnek: 3-4 szelet bacon felcsíkozva, egy kiskanál olajon kisütve

görögspárgaleves

Zöldséghámozóval tisztítsuk meg a fehér spárgát, a szárából alulról kb. 2 centit törjünk le, ez kicsit fásabb rész, valaki simán beleteszi a levesbe, de én nem tettem bele. Szeleteljük nagyobb darabokra. A többi zöldséget is tisztítsuk meg (pl. krumpli, fokhagyma), daraboljuk fel (cukkini, zeller, hagyma) és az egészet a spárgával együtt egy kevés olajon pirítsuk meg. Öntsük fel kb. 1 liter (1-2 decivelt9bb) vízzel és főzzük a zöldségeket puhulásig.

Fűszerezzük és turmixoljuk össze. Dobjuk bele a fetasajtot is. Hagyjuk megolvadni.

Szalonna csíkokkal, pirított kenyérdarabokkal tálalhatjuk.

Citromos tiramisu

2014 július 14. | Szerző:

Ez a süti mindig a napsütötte Itáliát idézi fel, szinte ott sétálok a citromfák árnyékában, a sziklás domboldalra épített házak között, és kikanyarodva a szűk utcákból előttem elterül az azúrkék tenger. Már csak egy csobbanás…Citrom, limoncello, mascarpone. Ez a mámor!

Citromos Tiramisu

Citromos tiramisu

A tiramisu számomra az egyszerűség dicsérete. Krémes, édes, könnyed, gyors és hűsítő. Mi  kell ebben a nagy melegben?

A klasszikus kávé-amaretto változatot itt a citromos-limoncellos szirup váltja le. És higgyétek el, nem lesz a süti hátrányára!

Citromos tiramisu

 

CitromosTiramisu1

Hozzávalók a krémhez :

  • 25 dkg mascarpone
  • 2,5 dl habtejszín
  • 1 kiskanál habfixáló
  • 3-4 evőkanál porcukor
  • 0,5 kisebb citrom leve
  • 2 evőkanál limoncello

A sziruphoz:

  • 2 dl víz
  • 4 dkg kristálycukor
  • 0,5 citrom leve
  • 0,7 dl limoncello

babapiskóta -kb. 20 db

Készítsünk citromos szirupot. Ehhez forraljuk fel a vizet a cukorral, majd facsarjuk bele a citrom felét és öntsük hozzá a limoncellót. Tegyük félre hűlni.

Verjük fel kemény habbá a tejszínt a a habfixálóval, majd a mascarponét keverjük össze a porcukorral. Dolgozzuk össze a két krémet és adjuk hozza a citrom kifacsart levét és a limoncellót.

Folpackkal béleljünk ki egy hosszúkás formát, kenjünk az aljára krém felét  (ez lesz majd legfelül), erre helyezzük rá a citromos szirupban megmártogatott babapiskótákat.  Kenjük meg a maradék krémmel végül helyezzünk rá újabb réteg szirupba mártott piskótát.

Hűtsük be 4-5 órára, még jobb, ja egy egész éjszakára.

CitromosTiramisu2

Hűsítő, csokis és pikáns torta

2014 június 11. | Szerző:

Egy újabb mediterrán csokitorta. Könnyed, lisztmetes és isteni finom! Nem tudom miért, de idén vonzanak a lisztmentes dolgok…ja és bazsalikom van benne, csak hogy szóljak.

Bazsalikomos4

De ez a tény, mármint a bazsalikom, ne tántorítson el senkit, pont annyi van benne, amennyi az ízlésnek megfelelő. Olykor jólesik kísérletezni az ízekkel, fűszerekkel! Nemrég egy női magazin felkérésére készült ilyen válogatás. És ha bazsalikom mehet a limonádéba, miért ne mehetne süteménybe is. A végeredmény engem is meglepett. Állaga könnyű, talán a kevéske diótól. És mind az benne van, amit a mediterrán világban csodálok: egyszerűség, gyorsaság és az ízek harmóniája. Egy baj volt vele, hogy nem lehetett senkit leállítani a nassolásról és hamar elfogyott.

Egyszerű csokitorta bazsalikommal

 

Hozzávalók:

  • 150g étcsokoládé
  • 80 g vaj
  • 2 kiskanál friss, felaprított bazsalikom
  • 100 g cukor (vagy kevesebb)
  • 4 tojás
  • 8 dkg darált dió

Egyszerű csokitorta bazsalikommal

A bazsalikomleveleket szeleteljük fel nagyon apróra.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

 

Tegyük a csokoládét és vajat egy jénai tálba és gőz fölött olvasszuk fel, majd keverjük bele a felaprított bazsalikomot és tegyük félre hűlni.

A tojások sárgáját keverjük krémesre a cukor felével, majd forgassuk össze a megolvasztott csokoládéval.

A cukor másik felével verjük fel kemény habbá a tojásfehérjéket és felváltva keverjük össze csokikrémmel és a darált dióval.

Egy 20centis kerek tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral, öntsük bele a csokis masszát és kb. 30 perc alatt süssük készre. Végezzünk tűpróbát a süti közepén, és ha már nem ragad a tészta, akkor elkészült.

Mascarponéval, vanília, vagy citromos fagyival isteni.

A FACEBOOK-on pedig fagyis hét, számos fagyi recepttel!

 

Mediterrán hummusz: csicserikrém aszalt paradicsommal, kapribogyóval

2014 április 28. | Szerző:

Valamiért a klasszikus hummusz nem vált kedvencemmé, hiányoltam belőle a pikáns ízeket. Most viszont feltunningoltam egy kis maradék aszalt paradicsommal, kapribogyóval és isteni tunkolós fogás lett belőle.

Mediterrán hummusz

Mediterrán hummusz

A csicseriborsókrém alapja maga a csicseriborsó (a legjobb, ha konzerv, mert nem kell órákon át főzni), olíva olaj, tahini (szezémkrém) és citromlé. Kerül még bele némi fokhagyma és fűszerek. Ez lehet római kömény, koriander, pirospaprika…stb. Én most ezeket a fűszereket mellőztem és aszalt paradicsommal, kapribogyóval gazdagítottam.

Mediterrán humusz

Hozzávalók:

  • 1 konzerv csicseriborsó
  • kb. 130 ml olíva olaj
  • 1 kiskanál tahini
  • fél citrom leve
  • 4 aszalt paradicsom
  • 1 kiskanál kapribogyó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • csipetnyi só

Öntsük le a levet a csicseriborsóról és az összes hozzávalóval együtt turmixoljuk össze.

Az olaj mennyisége ízlés szerint változhat. Ennyi azért kell bele, hogy ne legyen száraz, de egy-két löttyintésnyit lehet még hozzáadni.

Mediterrán csokitorta

2014 március 3. | Szerző:

Ilyet már sütöttél!-mondta a lányom. (Valószínűleg erre gondolt.) Neeem! – válaszoltam – ez most Nigella.

Csokitorta

Egész pontosan Nigellissima! Olaszországi inspirációk. A fricska benne az, hogy liszt helyett darált mandula van benne, vaj helyett pedig olívaolaj.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy épp nem volt itthon mandula, úgyhogy maradt helyette a jól bevált finom liszt.És az olívaolajnál is egy kicsit megremegett a kezem, mert salátába jobban kedvelem, de hát Nigella recept, az azért csak jó lehet! És tényleg finom is volt, bár mostanában kicsit túlettem magam csokis dolgokból. De hát már úgy is küszöbön a böjt…

 

  • 150 ml olívaolaj
  • 50 gramm kakaópor
  • 125 ml forró víz
  • 2 teáskanál legjobb vanília-kivonat
  • 150 gramm őrölt mandula (vagy 125g sima liszt )
  • ½ teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 200 gramm porcukor
  • 3 tojás

 

A kakaóport keverjük össze a forró vízzel.

A mandulát (vagy a lisztet) dolgozzuk össze a szódabikarbónával és a sóval.

Egy habverővel verjük fel a tojásokat a cukorral és az olajjal. Keverjük krémesre, majd adjuk hozzá a kakaót és a mandulás keveréket. Ez esetben a liszteset.

Forgassuk össze és öntsük egy 22 centis tortaformába. 170 fokra előmelegített sütőben süssük 40-45percig.

 

Dobd össze gyorsan: bolognai spagetti

2014 január 20. | Szerző:

Bár tudom, hogy a klasszikus bolognai szószt órákon át illene főzni, az idő nekem is drága, és ez az alig 30 perces spagetti is isteni finom!

Egyszerű, gyors és olcsó

Bolognai spagetti

 

A bolognai nálunk meglehetősen kapós étel, mindenki, kivétel nélkül megeszi – még a válogatósabb gyerekem is, pedig ritkán készül ugyan úgy. Szeretjük hús nélkül is. Van, hogy kerül bele répa, zeller (és/vagy) reszelve , paradicsomszósz, (és/vagy) hámozott paradicsom konzerv, esetleg bor. Fűszer is változhat, most egy Nők Lapja Konyhával érkezett Toscana fűszerkeverék került bele, illetve még oregáno, extrának.

Olcsó ebéd

Az alábbi mennyiség 2 jó étvágyú felnőttnek és 2 gyereknek készült, ráadásul olcsó verzióban.  Nálunk darált hús mindig van a mélyhűtőben. Egyszerre általában nagyobb mennyiséget veszek belőle és azt szétosztom 25 -30 dekánként.

Spagetti is van mindig. És mostanában  – mivel kapós hozzávaló lett idehaza – hámozott egész, vagy darabolt paradicsom konzerv, ebből néha egész jó minőségű olaszt is lehet már 200 Ft alatt kapni.

Ha kiszámolom a legfőbb hozzávalókat kb. 700 – 800 Ft-ra jön ki.

Gyors bolognai spagetti

 

Hozzávalók:

  • 2 kanál olaj
  • 1 fej vörös hagyma
  • 25 dkg darált pulykahús
  • 1 doboz hámozott paradicsom konzerv (400 g)
  • 2-3 kanál sűrített paradicsom szósz (üveges)
  • kb. 2 dl víz
  • 2 kiskanál Toscana fűszerkeverék (helyette kakukkfű, rozmaring, lestyán is mehet bele és még több oregáno)
  • 1 kiskanál oregánó
  • só, bors
  • 250 g spagetti

 

Az olajon pároljuk meg a hagymát, majd adjuk hozzá a darált húst. Pirítsuk fehéredésig. Ekkor adjuk hozzá a konzerv paradicsomot,  a paradicsom pürét és a konzervdobozzal mérve fél doboz vizet. Főzzük rottyanásig, fűsszerezzük (oregáno, fűszerkeverék).

Alacsony hőfokon, gyakran kevergetve főzzük sűrűre. (kb 15 perc) a szószt

A spagettit másfél-két liter forró vízben főzzük puhára (vagy “félkeményre”). Tálaláskor szórjunk rá reszelt sajtot.

 

Ha van kedvetek, nézzetek be hozzám a Facebookra is.

Kedvenc a közelmúltból: csokis biscotti

2013 december 8. | Szerző:

 

01Biscotti

Mindig van egy felkapott süti. A biscottit valaholva a muffin és a macaroon korszak közé helyezném, úgy kb 3-4 évvel ezelőtti időre, akkor érte kérész életű virágzását. Már én is majdnem megfeledkeztem róla, pedig remek fémdoboztöltő kekszféle, kávéhoz, teához,  forralt borhoz. Arról nem is beszélve, hogy az adventi gyertyagyújtás remek kísérő fogása lehet. Én a kevésbé száraz változatot kedvelem, nekem valahogy a 15-15 perces sütési idő vált be, így a cookie-hoz hasonló az állaga, de már kissé ropogós.

Csokis Biscotti

2 bögre liszt ( 2,5 decis bögrével)
2/3 bögre kakaópor
1 kiskanál szódabikarbóna
egy csipetnyi só
3 tojás
30 ml olaj
1 bögre porcukor

4 evőkanál csokicseppek

 

Szitáljuk a lisztet, kakaót, szódabikarbónát és a sót egy tálba. Egy másikba keverjük össze  a tojásokat az olajjal és a cukorral.

Gyúrjuk össze a száraz hozzávalókat a tojásos, cukros masszával és csokoládé cseppekkel. Formázzunk két lapos rudat és sütőpapírral fedett tepsire téve süssük 15 percig.
Kissé pihentessük majd vágjunk fel újnyi vastag szeletekre, ezeket fektessük el a sütőlemezen és süssük további 15 percig.

Fémdobozba tároljuk.

 

02Biscotti



Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!