Hogyan készítsünk olcsón mogyoróvajat? – Peanut butter alig 250 forintból!

2015 május 20. | Szerző:

A földimogyoróvaj, más néven peanut butter beszerzése sokáig nem volt könnyű, ma már a legtöbb áruházlánc árul ugyan ilyen terméket, de elég drága áron. A házi változat  -természetesen – sokkal olcsóbb,  egy üvegnyi megvan kb. 250 forintból. Ezzel azt hiszem semelyik nagyáruház sem versenyezhet!

mogyorokremhazi

Az utóbbi időben egyre több receptemben használtam házi földimogyoró krémet (tortába,   smoothie ) ,ideje, hogy megosszam a receptjét is.

Az óbudai piacon van egy jó kis aszalt gyümölcsös, magvas hely, ahol 120 Ft/ 10 dkg natúr, hámozott földimogyoró. (Máshol lehet, hogy még olcsóbb?!) 20 dekát vettem és ennyiből lett egy közepes méretű üvegnyi.

mogyorokremhazi2

Elkészítése:

A technikája mindössze annyi, hogy a mogyorót beleöntöm egy aprítógépbe és pulzálva, vagyis időnként megállítva turmixolom. Türelem játék, de kb. 15 perc után krémes lesz. Én nagyjából félidőnél feladom és hozzáöntök egy kanál szezám olajat (lehet olíva is), hogy a krémesítést felgyorsítsam.

3 vegán majonéz recept házilag

2015 február 22. | Szerző:

Ha éppen nem eszel állati eredetű dolgokat, vagy allergiás vagy a tejre, a tojásra, esetleg a bolti majonézekben található adalékanyagok valamelyikére, akkor ezeket a majonéz recepteket kedvelni fogod. Készítheted selymesen lágy, vagy sűrűbb állagúra, ízesítheted metélőhagymával, sósan, vagy más fűszerekkel édesebbre. Ehhez csak egy percre van szükséged, meg egy botturmixra.

házi majonéz tofuval

házi majonéz tofuval

1. Tofuval, olajjal

200 g lágy tofu (silken-felirattal találod az ínyenc boltokban, a bolti tömb tofunál lágyabb)

2 kiskanál citromlé

1 kiskanál mustár

2 dl növényi olaj (hidegen sajtolt Ré napraforgóolaj, vagy repce olaj)

1 kiskanál apróra vágott petrezselyem, vagy snidling

Botturmix segítségével keverjük krémesre a lágy tofut a citromlével és a mustárral. Lassan adagoljuk hozzá az olajat és keverjük egészen krémessé. Ízesítsük sóval és apróra vágott petrezselyemmel.

2. Tofuval, kevés olajjal

200 g lágy tofu

1 evőkanál víz

1 kiskanál citromlé

2 kiskanál fehér borecet

3 kiskanál agavé szirup

2 kiskanál mustár

2 kiskanál olaj

Tegyük a hozzávalókat egy turmixba és keverjük jól össze.

 

veganmajonez1

3. Olíva olajjal

180 ml szójatej

180 ml olíva olaj

1,5 kiskanál citromlé

1 kiskanál mustár

só, bors

Keverjük össze a szójatejet a citromlével és a mustárral. Lassan adagoljuk hozzá az olajat, amíg krémes állagú nem lesz. Ízesítsük sóval, borssal esetleg apróra vágott petrezselyemmel, vagy snidlinggel.

 

 

Csajos saláta hűvösebb napokra

2014 december 11. | Szerző:

Ha szeretnéd a csontritkulást megelőzni, ilyen salátát eszegessél!  Van benne minden jó, ami a női szervezetnek kell! Az univerzális rostban gazdag barna rizs, antioxidánsbombának áfonya és szőlő, érelmeszesedés ellen a vitaminokban bővelkedő karfiol. Krémesen megolvasztott Brie sajt a tetejére, extrának alkalmanként dió, vagy mandula esetleg kesudió.  Mindez az öntettel együtt hatalmas kalcium és magnéziumbomba. Ráadásul még finom is!

Meleg saláta barna rizzsel, karfiollal, áfonyával és szőlővel

Meleg saláta barna rizzsel, karfiollal, áfonyával és szőlővel

Meleg saláta barna rizzsel, karfiollal, szőlővel, áfonyával

(2 személyre)

Hozzávalók: 2 bögre barna rizs, 1 bögre rózsáira szedett karfiol, 2 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál arab fűszerkeverék (van benne őrölt bors, őrölt kömény, szegfűszeg, szerecsendió)  (vagy helyette garam masala), 1 bögre szőlő, fél bögre áfonya (fagyasztott)

Dresszing: 1 kiskanál miszo paszta, 1 kiskanál forró víz, 1 kiskanál tahini, 3 evőkanál citromlé, 1 kiskanál juharszirup, 3 evőkanál olívaolaj

Tetejére:  150 g brie sajt

 

karfiolrizssaláta2

A barna rizst öntsük fel dupla mennyiségű vízzel és főzzük puhára.

A karfiolt szedjük rózsáira és terítsük szét egy sütőlapon. Fűszerezzük és szórjuk meg a felaprított fokhagymával. Sütőben süssük 20-25 percig. A sütés vége felé vegyük ki, halmozzuk mellé a szőlőt és az áfonyát és tegyük vissza kb. 4-5 percre. A gyümölcsnek már nem kell megsülnie, csak kellemesen meleg legyen.

Amikor elkészült halmozzuk egy tálba a rizst, rá a karfiolt, a szőlőt és áfonyát és keverjük össze. Locsoljuk meg a dresszinggel. Az öntethez tegyük a miszo pasztát egy kisebb üvegbe, öntsük fel a vízzel  és keverjük el. Adjuk hozzá  a többi hozzávalót és rázzuk jól össze.

Sajt nélkül makrobiotikus fogás.

Feltétnek a sajtot szeleteljük fel és mindkét oldalán forró serpenyőben olvasszuk fel.

Édesíts almaszósszal!

2014 október 20. | Szerző:

Sohasem gondoltam volna, hogy gyerekkorom kedvenc csemegéje a reszelt alma, olyan szuper étel, amit napjaink reform táplálkozási irányzatai (paleo, vega, makrobiotika, raw) édesítésre használnak, cukor helyett.  Olykor nyersen, vagy egy kicsit alápárolva, esetleg agavé, vagy juharsziruppal tovább gondolva. Alma van bőven, lehet tárolni és sütikbe tenni, így szószosan is.

 

almaszósz

Az almaszósz,  az almaszósz, kenyérre senki nem keni…dúdolom gyerekkorom egyik kedvenc Halász Judit dalát, miközben írom e sorokat. Az almaszószt már összekutyultam, került a reggeli kásába és amerikai palacsintába, mint szuper egészséges hozzávaló, a maradék meg egy kisebb üvegcsében pihen a hűtőben.  Már csak meg kéne, magyarázni, hogy miért is?

Erin Mckenna vagan cukrász könyvében találkoztam először ezzel a módszerrel, pedig a makrobiotika is használja a süteményeiben. Mivel édesszájú család vagyunk, keresem az alternatív megoldásokat, nyitott vagyok rájuk, kipróbáljuk az ételeket így is, úgy is. A finomított cukor elsavasítja a szervezetet, ezért alternatív megoldásnak merül fel többek között az almaszósz is. Még nem váltottunk teljesen, de már az úton vagyunk…

Almaszósz házilag

Hozzávalók:

  • 5 nagyobb, édes alma
  • 3-4 kiskanál juharszirup
  • 1 teáskanál őrölt fahéj

Az almát reszeljük le és hagyjuk állni. Ereszt egy kevés levet. Adjuk hozzá a juharszirupot, fahéjat és kevergetve pároljuk át, mintha lekvárt csinálnánk.

Tegyük kisebb befőttes üvegekbe, zárjuk le és állítsuk a feje tetejére. 5 perc után hagyjuk száraz dunsztban kihűlni.

Komfortos nyári ebéd, hús nélkül

2014 augusztus 6. | Szerző:

Hús nélküli ebéd, a makrobiotika jegyében. Van benne sült cukkini, szójaszószban pácolt tofu, köles és uborkás, csicseriborsó saláta. Egészséges egytál étel mindössze 15 percben.

Makrotál

Van, aki unalmas ételnek gondolja a tofut, szerintem egyáltalán nem az, főleg, ha kap valamilyen pácot. Most kapott egy kis szójaszószt és kukoricalisztet és tepsire került. Mellé halmoztam vékonyra felszeletelt cukkinit és előmelegített sütőben együtt 12-15 perc alatt elkészült. Addig megfőtt a köles is, és a saláta is összeállt.

A saláta lényegében maradékokból készült. Fél cső főtt kukorica, 3-4 kanál csicseriborsó (konzerv), amit félretettem a humuszkészítés előtt, fél uborka, 2 szál újhagyma. Ja és egy érett avokádó is került bele. Idén próbálok belőle minél többet enni, mert annyira egészséges. Ebbe a saliba szinte észrevehetetlenül megbújt.

Makrobiotikus egytál 1.

 

Sült cukkini, szójaszószban pácolt tofu, köleskása

és

uborkás, csicseriborsó saláta

 

Hozzávalók:

  • 1 kisebb cukkini vékonyra felszeletelve
  • 1 tömb natúr tofu, háromszögre vágva
  • 1 bögre köles
  • 2 evőkanál szójaszósz (soyu)
  • 2 evőkanál kukoricaliszt
Nyári makrobiotikus tál

Nyári makrobiotikus tál

A kölest mossuk meg és 2x annyi vízzel felöntve főzzük puhára.

A karikára szeletelt cukkinit sózzuk, borsozzuk. (Megszórtam egy csipetnyi indiai fűszerkeverékkel is.)

A tofu kockákat/háromszögeket tegyük egy tálba, locsoljuk meg szójaszósszal és forgassuk meg benne. Szórjuk meg kukoricaliszttel, ebbe is forgassuk meg.

A cukkinit és a tofut tegyük egy sütőpapírral fedett tepsire és süssük készre. (kb.12-15 perc)

 

Tálaláskor locsoljuk meg gyors teriyaki szósszal. Ehhez forraljunk össze 2 kanál szójaszószt, 1 kiskanál barna cukorral, 1 kiskanál szezámolajjal, 1 kiskanál rizsecettel (helyettesíthető fehér borecettel) és 1 kiskanál kukoricaliszttel és 2 evőkanál vízzel.

 

Uborkás, csicseriboró saláta

 

Uborkás. csicseriborsó saláta

Uborkás. csicseriborsó saláta

 

Hozzávalók:

 

  • uborka (fél darab)
  • csicseriborsó (konzerv) (3-4 kanál)
  • főtt kukorica (fél cső)
  • 1 érett avokádó
  • 2 szál újhagyma
  • fél citrom leve
  • 1-2 kanálolíva olaj

Az avokádót vágjuk félbe és belsejét felkockázva vágjuk ki. Locsoljuk meg kevés citromlével. Adjuk hozzá a feldarabolt uborkát, kukoricát, újhagymát. Locsoljuk meg a maradék citromlével és olíva olajjal.

Makrotál2

Nyári relax leves

2013 július 23. | Szerző:

átdolgRelaxLeves 024

Egy újabb leves a makrobiotika jegyében, két kedvencemmel az adzuki babbal, és kukoricával. Ez utóbbi  a nyári szezon aktuális  zöldsége, az adzuki pedig a női  szervezetre hat igen csak jótékonyan. Jó hozzá a maradék főtt kukorica is, ha nincs nem gond, legfeljebb a babbal együtt tovább kell főzni.

Egy fej vöröshagymán pirítsuk meg a nagyobb csíkokra vágott vöröshagymát, dobjuk hozzá egy-egy feldarabolt fehérrépát, sárgarépát. Adjunk hozzá fél bögre adzuki babot (én ezt leöblítettem) és ugyanennyi kukoricát. Pirítsuk át, majd öntsük fel 4 bögre vízzel és főzzük, amíg a bab és a kukorica megpuhul. Ekkor tegyünk bele 2 evőkanál Shoyu szójaszószt, majd egy fél kanál, langyos vízzel elkevert miso pasztát (árpa miso). Egy perc főzés után zárjuk el a gázt, szórjuk meg petrezselyemmel, vagy újhagyma felaprított szárával.

Enyhén édeskés ízű levesre számítsunk.

átdolgRelax

 

Címkék: ,

Gyógyító zen leves

2013 június 6. | Szerző:

zenmisoleves1

Az emberi szervezet jelez, ha megérett a változásra.  Hogy ideje lenne már valami hipper egészséges élelmiszert is bevinni. Nálam ez a jelzés legutóbb egy kiadós gyomorrontással jött, és egyúttal el is vitte a kedvem a hústól, tejtől. Legalábbis egy időre. Amire viszont nagyon vágytam az a miso leves volt. Lényegében egy egyszerű zöldségleves, és a miso édeskés íze. Nagyon egészséges, a  makrobiotikus táplálkozás alapétele.
Hogy őszinte legyek életem első miso levesén engem is csak ez a tudat segített át (hogy milyen egészséges), annyira szokatlan volt az íze. Aztán egyre többször megkívántam (főleg, amikor influenzától legyengült állapotomban voltam), most pedig a lábadozó gyomrom is kifejezetten vágyakozik rá.

Zen miso leves

zenmisoleves2

 

A legjobb benne az, hogy a felhasznált zöldésgektől függően változatosan lehet elkészíteni. Az alap nálam a vöröshagyma-sárgarépa-fehérrépa- szárzeller volt most. Sajnos shiitake gomba elfogyott, pedig jól illik bele, hiányzott is most az én ízérzékelésemből.

  • Mindegyik zöldségből vegyünk egy-egy darabot szeleteljük fel és főzzük meg levesnek.
  • Amikorra a zöldségek megpuhultak jöhet bele a miszó paszta (én árpa misot használok, ez a mugi miso), ebből 1 kanálnyi. Ezt a leves főzővizével higítsuk és így keverjük bele a levesbe. De már ne főzzük tovább. Amikor buborékolni kezd – úgy 40 másodperc után – kapcsoljuk le a gázt.
  • Tálaláskor apróra vágott újhagymával szórjuk meg.

 

Néhány szóban a misoról

A miszó erjesztett szójababból és tengeri sóból készült paszta, amelyet néhány hónapig, vagy akár évekig érlelnek. De van olyan fajtája is, amelyik árpát, vagy barnarizst is tartalmaz.

A világosabb színű miszó, a rövidebb érlelési idejű, kevesebb sót tartalmaz. A sötétebb miszó hosszabb érlelési idővel rendelkezik, a gyógyító makrobiotikus étrendekbe is ezt a fajtát szokták előírni. Fogyasztásra legjobb a legalább 2 éves érlelési idővel rendelkező miszó.  Én személy szerint a árpa miszót szeretem a legjobban.

Mugi (árpa) miszo

Mugi (árpa) miszo

Általában 4 féle miszó található a bió illetve ínyencboltokban;

  • Genmai miszó: barnarizses, fogyasztása egész évben ajánlott.
  • Hatcho miszó: Sötét színű, fogyasztása főleg a hűvösebb, téli időszakban ajánlott. Rendkívül finom levesbe, vagy halakhoz. (Igen, a makrobiotika alkalmanként megengedi a halfogyasztást is!)
  • Kome miszó: fehér rizsből készül, színe is fehér. Rövid érlelési idejű.  Idehaza talán a legritkábban kapható. Íze is sokkal édeskésebb, főleg saláta szószok, öntetek, krémek összeállításánál érdemes használni.
  • Mugi miszó (a képen): Árpát is tartalmaz. Gyógyító hatású. Fogyasztása egész évben ajánlott.

 

„Tiszteld a miszót!” – mondta egyik tanító mesterem és ez alatt azt értette, hogy csak kizárólag fa evőeszközzel nyúljunk bele a pasztába. A miszó fogyasztásával hatásosan megtisztíthatjuk szervezetünket a káros fémlerakódásoktól, ne sértsük meg azzal, hogy fém vagy aluminium kanállal nyúlunk hozzá.

A miszót mindig utoljára adjuk az ételhez. Kevés vízzel felhigítjuk, szószhoz, leveshez öntjük és éppen csak 20-30 másodpercig főzzük, amikor elkezd belül bugyogni és már el is zárjuk alatta a gázt.

Címkék: , ,

Makrobiotikus inspiráció: Algás spagetti szezámos öntettel

2013 május 1. | Szerző:

Algás spagetti tahini öntettel

Algás spagetti tahini öntettel

Még mielőtt kiütné a biztosítékot sokaknál az alga és tahini,(szezámkrém) szavak olvasata, hallgassátok meg védőbeszédemet. Nem tehetek róla, de ezt a tésztát egyszerűen imádom. És mivel szervezetem mostanság elég karakteresen jelzi, hogy szüksége van bizonyos ásványokra, a kalciumbombát, ebben az ételben megtalálhatom! Az sem mellékes, hogy az idő legnagyobb részét a tészta kifőzése teszi ki (kb. 8-10 perc). A többi 2 perc. Az inspirációt ezúttal is a makrobiotikus (és japán) konyhától kaptam, ebben a táplálkozási formában ugyanis tilos a hús és a tejtermékek fogyasztása, úgyhogy a kalciumot más forrásból pótolják: szezámmagból, algákból, petrezselyemből, káposztafélékből, szójából. (Ráadásul némelyik ételnek még több is a kalciumtartalma, mint a tejtermékeknek!)

Az alga a tésztába van belegyúrva, gyárilag (ez a legtöbb bioboltban kapható), tahini (nagyobb áruházak, Culinaris, Ázsiabolt stb..)de otthon is elkészíthető…majd mutatom…. Tálaláskor szezámsóval (gomasio: kevés sóval pirított, mozsárban összetördelt morzsa) megszórom.

Algás spagetti szezámos öntettel

Hozzávalók: algás spagetti tészta (ez most bio Rédei), 1 kiskanál szezámolaj, 2 evőkanál tahini (szezámkrém), 2-3 szál újhagyma, darabolva, 30 -50 ml víz, fél citrom leve, 1 kiskanál Shoju-szójaszósz.

Algás spagetti tahini öntettel

Algás spagetti tahini öntettel

A spagettit lobogó forró vízben főzzük ki.
Egy serpenyőt locsoljuk meg a szezámolajjal, dobjuk rá a feldarabolt újhagymát és kissé pároljuk. Ekkor adjuk hozzá az tahini-krémet, locsoljuk meg vízzel, citromlével és forraljuk össze. A vége felé ízesítsük szóajszósszal.
Ebbe a krémbe forgassuk meg az algás tésztát.
Tetejét meghinthetjük gomashióval (szezámsóval ) és petrezselyemmel is. Meglepően finom!

További szezámos inspirációk, egy komplett anyagomból: i t t

Energetizáló tavaszi lencseleves

2013 április 25. | Szerző:

Makrobiotikus tavaszi lencseleves

Makrobiotikus tavaszi lencseleves

Ez a kedvenc leveseim egyike, amelyet még anno egy makrobiotikus kurzuson tanultam. Alapja a friss, zamatos zöldség. Nekem sikerült a helyi  piacon, egy kedves (ős)termelő hölgyet találnom, akinél a sárgarépa, de még a fehér répa is hihetetlenül édes ízű. (Igen, ezen az ember még néha meglepődik, hogy a zöldségnek íze van,most már csak zamatos, lédús paradicsomra vágyom!!!)

A zöldségek zsenge íze mellett az ízesítését a szárzeller szolgálja,  lehet sózni (legjobb a himalájai illetve a tengeri só), az életerőt pedig a shiitake gombából nyerjük, amit frissen is lehet kapni nagyobb élelmiszerüzletben, biopiacon, szárított változatban pedig elég sok helyen elérhető. Én is ilyet használtam.

 

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma, kockákra vágva
  • 3-4 szál sárgarépa, feldarabolva
  • 1 bögre piros lencse
  • 1 szál szárzeller, feldarabolva félholdra
  • 2 kisebb fehérrépa, feldarabolva
  • 2-3 darab shiitake gomba
  • só,
  • petrezselyem
  • + 2 centis darab kombu (elhagyható, de jobb, ha van!)

Tavaszilen

 

Kevés vízbe áztassuk be a szárított gombákat főzés előtt legalább egy órával.
Egy mély lábosba rétegezzük a hozzávalókat; a hagymát, a sárgarépát, a fehérrépát, a szárzellert. Mossuk át a lencsét és adjuk a zöldségekhez. Öntsük fel 1,5 liter vízzel. Forraljuk fel egyszer, majd vegyük alacsonyra a hőfokot. Adjuk hozzá a gombát és a kombut is. Ez utóbbi megakadályozza a lencse puffasztó hatását, megenni nem szokás.
Fedjük le a levest és főzzük a zöldségek puhulásáig (kb. 40 perc).
Ízlés szerint tehetünk bele egy kevés sót.
A gombákat vegyük ki a levesből és vágjuk fel csíkokra.

Tálaláskor adhatunk a leveshez megpirított, kockára vágott teljes kiőrlésű kenyeret és szórjuk meg petrezselyemmel.

Címkék: ,

Erin McKenna inspiráció

2009 november 7. | Szerző:


Hogyan lehet az ételallergiádból jó üzletet csinálni? Kiváló példa erre Erin McKenna, ez a fiatal,  energikus, alig harmincas hölgy, aki a hatvanas évek feelingjére alapozva imazsát, pár éve megnyitotta new yorki cukrászdáját, a Babycakes-t. Ami azóta az egészséges életmód nassolóinak egyik felkapott helye lett. Inycsiklandó süteményei gluténmentesek, tej, tojás, és gyakran cukor nélkül készülnek. Természetesen a megfelelő alapanyagokkal pótolva.
Erin 3 összetevőre esküszik; kókuszolaj, agave nektár, glutén mentes lisztkeverék.

Én főleg a kókuszolaj felhasználása miatt örültem receptjeinek, álldogállt már egy üveggel egy ideje a kamrámban. Olykor-olykor a hajamra kentem belőle (viccen kívül), mert hallottam,  hogy jót tesz a hajnak, nem véletlenül az indiai nők egyik titkos szépészeti szere. És agave nektár is volt otthon, hiszen a tejeskávémat már régóta agavéval illetve barna sziruppal ízesítem. Gluténmentes liszt helyet én tönköly lisztet és zabkorpát használtam. Ezáltal gy korább zabkorás kekszemet még egészségesebbre felturbózva.

De rizsliszttel is el tudom képzelni. Ráadásul a süti a makrobiotikus étrendbe is beilleszthető!
Szóval ez volt az első süti, amibe ilyen nagy mennyiségű kókuszolajat belelöttyintettem és nekem nagyon bejött az íze!

Vegan kókuszos-zabkorpás keksz

Hozzávalók:

  • ¾ bögre tönkölyliszt
  • ¾ bögre zabkorpa
  • ½ bögre kókuszolaj
  • ¼ bögre kókuszreszelék
  • ½ bögre langyos víz
  • ¼ bögre keményítő
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • ½ böre agave nektár (vagy méz)
  • egy maroknyi csokipsztilla.
A hozzávalókat összedolgozam. Előszöra a száraz anyagokat kevertem el, majd szép lassan, hozzáaadtam a kókuszolajat, az agave szirupot és a vizet is.
Fagyiadagolóval sütőpapírral bélelt tepsire kanalaztam a masszát és előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütöttem.

Megjegyzés: nem kell megijedni a kókuszolaj hűvösebb hőmérsékleten megdermed. Meleeg  helyre téve újból felolvad.

Címkék: ,


Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!