Karácsonyi készülődés (7.): Mákos gőzgombóc

2012 december 21. | Szerző:

Mi lesz még 24-én? Természetesen valami mákos. Guba helyett  gőzgombóc. Vanília sodóval, porcukros mákkal nyakon öntve.A jó öreg bambuszpárolóm újra használatba került a párolásnál, akarom mondani gőzölésnél. És milyen jól lehet rajta gőzölni a gombócokat! Sokkal elegánsabban, mintha konyharuhát kellett volna a lábos fölé kifeszítenem!

 

Mákos gőzgombóc

 

 

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 25 g friss élesztő, 2 dl tej, 1 tojás, 3-4 evőkanál cukor, 5 dkg olvasztott vaj.

1./ Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejbe, majd öntsük a liszt közepébe vályt mélyedésbe.
2./ Adjuk hozzá a cukrot, a tojást, az olvasztott vajat és robotgéppel jól dolgozzuk össze.
3./ Meleg helyen pihentetve,  hagyjuk a duplájára kelni.(kb. egy óra)Ekkor formázzunk belőle golflabda méretű gombócokat. (8-10 darab) Letakarva pihentessük ismét.
4./ Egy nagy lábosba tegyünk fel vizet forralni és tegyük rá a bambuszpárolót. Tegyünk rá 5 gombócot és lefedve gőzöljük. A gombóc szépen zsemle méretűre nő és jól átsül.
5./ Tálaljuk vanília sodóval, porcukros mákkal.

Címkék: ,


Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!