Omlós almás pite
2014 november 20. | Szerző: marmalade
A mai rohanó világban, amikor a 15 perces receptek a nyerők, kell néha olyan fogás, ami élményt nyújt, mert a régi időket idézi és benne van a szakácsné gondoskodása is. Nekem a pite ilyen jellegű süti. Rákészülünk. Kisfiam elfoglalja helyét a magas széken és elkezdődik az alapanyagok kikészítése, az alma megpucolása, lereszelése. A kicsi a maga 2,5 évével imád tenni-venni a konyhapulton és persze kóstolni is, elég sűrűn. Kifejezetten családi kedvenc ez a süti. Egy újabb régimódi recept.
Valaki savanykás almából szereti készíteni, én inkább édesből csinálom és jó nagyból, hogy kevesebbet keljen belőle megpucolni.
Omlós almás pite
Hozzávalók a tésztához:55 dkg finom liszt, 6 dkg sertés zsír, 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 egész tojás, 2 tojás sárgája, 1 kiskanál sütőpor
A töltelékhez: 1,5 kg édes alma, kb 6. dkg nádcukor (vagy több, ízlés szerint és almától függően), 2 kiskanál faháj és 10 dkg darált dió
1./ A sütőporral elkevert lisztet morzsoljuk el a zsírral és a vajjal, adjuk hozzá a porcukrot és a tojásokat és 1-2 evőkanál tejfölt is. Gyúrjuk össze és tegyük a hűtőbe, amíg a töltelék elkészül.
2./ Az almákat meghámozzuk és lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot (2-3 kanállal kb.) és egy lábosban átmelegítjük. Adjuk hozzá a fahéjat és a darált diót.
3./ Nyújtsuk ki a tészta felét, tegyük egy kivajazott, lisztezett tepsibe. Egyengessük el rajta a tölteléket, majd a tészta másik felével takarjuk be. Néhány helyen villával szurkáljuk be a tésztát és tegyük forró sütőbe. 30 perc elteltével végezzünk tűpróbát. Nekem ennyi idő alatt elkészült.
4./ Amikor kihűlt szórjuk meg tejét porcukorral.
Lecsós pecsenyemáj
2014 november 18. | Szerző: marmalade
Imádom az őszi vidék hangulatát, a friss levegőt, a sétákat és a gyorsan összedobható vacsorákat. Lecsó és pecsenymáj, kedvencem mindkettő, jól illik ezekhez a napokhoz, mégsem hódolhatok nekik oly gyakran, mint szeretnék, mert családom erősen ellenáll. Olykor egészségügyi szempontokra hivatkozva (B- és A-vitamin hajra, szemre) közlöm, hogy ma máj lesz és punktum és aztán megehetem az egészet…mondom, lázadnak….
Ez a recept még Márton-napjára készült, ezért pecsenye libamáj került belé. Kezdő háziasszony koromban furcsa volt, hogy a hentesnél sokszor csak annyi van kiírva, hogy pecsenye máj, mert a máj legyen a csirkéé, kacsáé, vagy libáé, de a lényeg, hogy jóval olcsóbb, mint a hízott máj, jó nem annyira omlós, de nagyon finom és tartalmas tud lenni!
Lecsós pecsenyemáj
Hozzávalók:
40 dkg pecsenyelibamáj,
1 fej vöröshagyma,
5 dkg füstölt szalonna,
3 paprika,
3 paradicsom
, 1 evőkanál olaj,
1 kiskanál só, őrölt fekete bors,
fél kiskanál majoránna, fél kiskanál fűszerpaprika.
körete: tarhonya
A hagymát tisztítsuk meg és szeleteljük fel, a májat vágjuk kisebb darabokra. Csumázzuk ki a paprikát és a paradicsommal együtt szeleteljük fel. Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, pirítsuk meg rajta a szalonnát, és fonnyasszuk meg rajta a hagymát. Adjuk hozzá a paprikát, pár perc múlva a májat, majd 3-4 perc múlva a paradicsomot.
Fűszerezzük őrölt paprikával, majoránnával. Főzzük tovább néhány percig, amíg a máj megpuhul és lecsós szaftja nem lesz. Főtt kölessel, vagy tarhonyával tálaljuk.
Ilyen egyszerű lecsót készíteni!
2014 július 2. | Szerző: marmalade
Beindult a lecsó-szezon! Nálunk vitathatatlanul.
Tojással, rizzsel, kolbásszal vagy virslivel, a világ legegyszerűbb étele. Elrontani nehezebb, mint jót főzni belőle!
- A tennivaló csupán annyi, hogy felvágjuk a paprikát (karikára mondjuk), a paradicsomot és egy fej vöröshagymát.
- A hagymát kevés olajon megpároljuk utána hozzáadjuk egy serpenyőbe a zöldségeket és addig főzzük míg a paprika, paradicsom szaftot ereszt és összerottyan. Ha szükséges önthetünk alá fél-egy deci vizet, fűszerezzük kevés sóval.
- Félidő tájt mehet bele felkarikázott kolbász is. Attól csak még jobb lesz a zamata.
Az én arányaim 2 fő részére:
- 1 nagyobb fej vöröshagyma,
- 0,5 kg paprika,
- 0,5 kg paradicsom,
- 2- evőkanál olaj,
- vagy zsír
Tojással, rizssel, vagy roston sült hús mellé.
Levesszezonban: magyaros gombócleves
2013 november 7. | Szerző: marmalade
Azt ugyan nem tudom, hogy ezek a gombócok-e azok a bizonyos “szopott gombócok”, amit szólásként használunk,de tény, hogy egykoron a kunsági gombóclevest hívták szopott gombóc levesének, de az burgonya nélkül lisztből, zsírból, petrezselyemből összegyúrt gombócokat tartalmazott. Az utóbbi évek nagy kedvence lett nálam ez a leves, ami a férjemmel együtt érkezett az életembe. Az ő családi receptjük volt ugyanis, mi ilyent nem ettünk. Egyszerű és laktató. Melengető és selymes. Ebben a hűvös időben kifejezetten gyógyhatású is amint a hagyma és a krumpli ízei összeérnek.
Gombócleves
Hozzávalók:
2 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, fél zöld paprika, szárzeller, fél csokor petrezselyem, , só, bors, örölt pirospaprika
50 dkg burgonya, kb. 12, 5 dkg liszt, 1 tojás
A megtisztított burgonyát vágjuk nagyobb darabokra és főzzük sós vízben puhára. Mikor megfőtt törjük át és hagyjuk kihűlni. Keverjük hozzá a lisztet és a tojásokat. Gyúrjuk össze és pihentessük. Diónyi gombócokat formázzunk belőle.
Kevés olajon dinszteljük meg a felaprított hagymát. Adjunk hozzá zöld paprikát, piros paprikát, szárzellert, vékonyra felszelve és pároljuk puhára. Mehet hozzá a petrezselyem felaprított zöldje is. Mikor megdinsztelődött ez az alap, engedjük fel hideg vízzel (kb. 1,5 liter), sózzuk, borsozzuk és ízesíthetjük kevés vegetával. Hagyjuk felforrni, majd kb. 8 perc után főzzük bele a gombócokat és várjuk meg, míg feljön a leves tetejére.
Palacsinta újragondolva – kölessel
2013 október 25. | Szerző: marmalade
Hogyan lehetne megszerettetni a kölest? Valószínűleg nem a tejben, vagy vízben főtt kásáfélék és alternatív zöldséges köretek világából kellene kiindulni, hanem valahonnan az édességek társaságából kellene ráközelíteni, mint mondjuk az a bizonyos Országtorta, kecskeméti sárgarbarack lekvárral.
Szeretném minél gyakrabban beilleszteni az étrendünkbe, mert nagyon egészséges növésben levő szervezet számára, kovasav tartalmának köszönhetően rugalmassá teszi a bőrt, a hajat erőssé, jó a hatása vashiányos állapotokra, sőt rendszeres fogyasztása rákmegelőző is lehet, szóval lenne miért többet enni belőle, már csak a hogyant kellene eltalálni, mert sajnos a maradék rendszerint rajtunk is marad…
A kölesből készült palacsinta tuti biztos fogásnak számít és mi tagadás elfogyott. ( Bár palacsinta nálunk még nem veszett kárba!)
Palacsinta kölesből
Hozzávalók (10-12 darabhoz):
4 evőkanál főtt köles
4 evőkanál liszt (lehetőleg keressünk valami egészségesebbet , mint a rizsliszt, fehér tönkölyliszt, zabliszt stb, én most hajdina lisztet használtam)
fél kiskanál szódabikarbóna
1 evőkanál étkezési keményítő
2 tojás
2-3 dl szódavíz
1 evőkanál olaj
Turmixoljuk össze a puhára főtt kölest a tojással, szódabikarbónával, liszttel olajjal. Adjunk hozzá egy kevés szódavizet, majd növeljük a mennyiséget, hogy sűrű, folyékony tésztát kapjunk. (Valahol 2-3 deci között) Pihentessük a masszát fél óráig, majd forró palacsintasütőn egyenként süssük meg.
Magyar ízek: Borsos tokány (VKF!XIV.)
2008 április 6. | Szerző: marmalade
Sikerült úgy összezsúfolni a
tennivalóimat, hogy alig van időm még magamra is. De a VKF! Maci által
meghirdetett fordulóját ezúttal ki nem hagynám.
Az igaz, hogy most már a
határidők miatt túltengő feszültségemben kiborítom az egész családomat, de ha
nincs határidőm, akkor meg azért.
nőttem fel, anyukám csodálatosan tudja elkészíteni a magyar konyha remekeit. És
számomra is egy jó kis csirkeaprólék-leves, paprikás csirke kovi ubival, vagy a
tojásos nokedli a non plusz ultra. Imádom a krumplistésztát, a mátrai borzast,
de még a pacalpörköltet is.
hozzánk biztos, hogy kerül az asztalra gulyásleves, vagy Jókai bableves,
pincepörkölt, esetleg paprikás csirke, vagyis a magyar konyha nem túl lightos fogásai.
De érdekes módon még a fittségét, súlyát és egészségét megszállottan őrző 70 éves
Lizi nénikém is kitunkolja az utolsó falatokat. Anyu pincepörköltje isteni;
vörösborból és kétféle hús (sertés-és marha) összefőzésével készül. Úgyhogy
ezekkel a klasszikus hazai ételekkel itthon én már nem is próbálkozom.
Viszont nagy kedvenc lett nálunk
az utóbbi években a szűzpecsenye Budapest raguval, vagy a borsos tokány.
fordítják máshogy, vagy, ha igen, akkor talán a sautè a la hongroise, vagy hungarian
stew névvel lehetne illetni. De szerintem felesleges. Csíkokra vágott
húsból, pirított hagymából, fokhagymából, paradicsompüréből és fűszerekből áll.
Hozzávalók ezúttal: 60 dkg
fehérpecsenye, 1 evőkanál mangalica zsír, 2 fej vöröshagyma, 3 duci gerezd
fokhagyma, 2 evőkanál paradicsompüré, só, bors (tarkabors frissen őrölve, zúzva),
egy csipetnyi őrölt kömény, vörösbor (kb. 1-1,
Köret: szalmaburgonya.
vágom, a vöröshagymát apróra vágom.
vágott hagymát aranysárgára pirítom. Rászórom a húst és gyakori kevergetés
mellett zsírjára pirítom. Hozzáadom az összezúzott fokhagymát, a törött borsot,
a köményt és megsózom, majd felöntöm egy kevés vízzel.
A továbbiakban szakaszosan
párolom, mindig egy kevés vizet aláöntve. Mikor a hús, már majdnem puhára
párolódik (kb. 1, 5 óra múltán) ismét zsírjára pirítom, hozzáadom a
paradicsompürét, felöntöm egy nagyon kevés vízzel és a borral. Lassan készre és
sűrűre párolom.
Körete: hasábburgonya, de a sós
burgonya is illik hozzá.
Egy melengető leves az Őrségből
2007 szeptember 19. | Szerző: marmalade
Látszik, hogy beköszöntött hozzánk az ősz; amerre nézek jobbnál jobb, ínycsiklandó, tartalmas leveseket látok, elég csak rájuk nézni és már átforrósítják a szervezetet és feltöltenek energiával …
A hétvégén kipróbáltam egy új receptet a tvpaprika műsorából, ahol Kercaszomoron hajdinából mutattak be különböző ételeket.
A hajdinával meg úgy vagyok, hogy szeretném gyakrabban viszontlátni a tányéromon és minél többféleképpen feldolgozni. Ezért vevő vagyok minden új recept kipróbálására.
Hajdinás varganyaleves
Elkészítése: 2
Legvégül zsír és liszt segítségével berántom.
Budapest, Budapest, te csodás
2007 augusztus 22. | Szerző: marmalade
Ezt az ételt imádom! Többnyire étteremben ettem karajból, bélszínből, épp mikor, hol, miből készítették. (De azt hiszem, hogy a bélszínnel az autentikus) A hirtelen, kevés zsiradékon sült húst nagyon jól kiegészíti a pörköltös alap, a zöldborsós, gombás, csirkemájas ragu.
Én most az aktuális kedvencemből, a szűzpecsenyéből csináltam.
Budapest szűzpecsenye a kényelmes asszony módjára
Hozzávalók: 50 dkg szűzpecsenye (másfél újnyira felvágva 7 szelet jön ki belőle),
1 nagy fej hagyma (vagy 2 közepes), 30 dkg zöldborsó (konzerv),
30 dkg csirkemáj, 1 kis doboz bébi répa konzerv, 2 fej csiperke gomba,
só, bors, 1-2 kiskanál piros paprika.
A szűzérméket felszeleteltem és kiklopfoltam. Sóztam, borsoztam és leheletnyi vékonyan lisztbe forgattam. Zsiradékon enyhén megpirítottam a hagyma 1/3- részét és ráfektettem a hússzeleteket. A tálat lefedtem és úgy főztem-pároltam tovább. Félidőnél megszórtam majorannával is.
Ezalatt:
A hagymát apróra felvágtam és a 2/3-t kevés olajon fonnyasztottam, majd rászortam a csirkemájat, és a gombát és együtt pirítottam tovább. Hozzáadtam a zöldborsót és felöntöttem 1 –
Azért hívom „kényelmes asszony módján”, mert (az vagyok, persze) eredetileg a Budapest-raguhoz egy fűszerpaprikás alapot kellene készíteni sertéscsontból, majd leszűrni. Paprikát, parpadicsomot, gombát, májat lepirítani és ezzel a pörköltlével felönteni, felforralni. És persze friss zöldborsót illene használni, amit külön vízben főznek meg. De így gyorsabb volt.
Olcsó reggeli: Pecsenyemáj zsírban sütve
2015 október 26. | Szerző: marmalade
Kérem szépen a diétás étrenden élők most pislantsanak kicsit félre, mert bizony itt tocsogni fog a zsír. (Sajnos olykor szó szerint is, hiába a lábos fedő a tetején.) Szóval a hűvös idő beköszöntével egyre gyakrabban készítem ezt a pecsenyemájat, több kisebb adagban szétporciózva, így biztosítom a rokonságnak is az ellátmányt. Reggelire, vagy vacsorára, paradicsommal.
Mi kell hozzá?
Csak ennyi kell 3 adaghoz, kb. 800 Ft-ból.
Olvasszuk fel egy lábosban a hájat, majd tegyük bele a májakat és kb.6-8 perc alatt süssük meg mindkét oldalán. Érdemes lábosfedőt rátenni, mert a máj néha “pukkan” egyet.
Szűrővel tegyük a májakat zárható üvegekbe. Hagyjuk a felolvadt zsírt kicsit hűlni és szűrőn át öntsük a májra, hogy befedje. Hagyjuk az üvegbe kihűlni, majd hűtőbe tároljuk.
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: