A halászléról
2012 december 23. | Szerző: marmalade
„Egy gondolat bánt engemet…” ebben a nagy karácsonyi hajrában, ami itt a blogon kissé visszahúzódva talál, én lettem idén a halfelelős, édesanyámtól átvéve a staféta botot. És ugyebár egy nagy családi összejövetelen, – ami nem nálunk lesz – mégsem állít be az ember amolyan „last minute halászléval”…És mert mondta az Uram is,–aki ugyan nem Tibi, de néha megmondja – hogy bizony echte magyaros legyen, halból főzött alaplével, passzírozva,haldarabokkal ahogyan eddig nem, és persze ikrával, tejjel gazdagon, ahogyan eddig is volt!
Milyen is a jó magyaros halászlé?
Amikor vendéglőben rendelünk belőle, határozott elvárásunk van a felől, hogy milyen legyen. Legyen tüzes, sötét vörös, sűrű a leve, dúskáljon ikrában, tejben és ússzkáljon benne(no persze csak képletesen) jó néhány halszelet. Természetesen ponty és harcsa. Íze tömör, csípős. Kísérője egy hatalmas karéj fehér kenyérszelet.
És mindjárt két echte magyar halászlé is létezik nálunk. Mert van a tiszai és van a dunai iskola. A két módszer különbsége nagyjából úgy fogalmazható meg, hogy a tiszainál először alaplé készül, majd ebbe kerül a hal, míg a dunaiba egyszerre főzik és gyufaszállra vágott tésztával tálalják. Mint megtudtam a passzírozás az nem echte, hanem a vendéglősök hozadéka.
Kell a ponty!Emlékszem gyerekkoromra, hogy ilyentájt előfordult, hogy a fürdőszobába toppanva két hatalmas ponty is úszkált a kádban. Mint kiderült szomszédék hozták át, hogy a duna koszos vizét kiúszhassák magukból és az egyik, ezek közül a hatalamas példányokból a mi ünnepi asztalunkon lett feltálalva. Szerencsére a kupáncsapás, a pucolás, és a feszeletelés nem igazán nemes feladatát drága Szomszédék felvállalták. Sok ünnepi halvacsorát fogyasztottunk így el. Gazdag halászlé, rengeteg rántott ponty és harcsa, majonézes, vagy éppen hagymás ecetes burgonya salátáva.
Idén enyém a staféta, és már az igényeket nem elégíti a sok belsőség, kell magam csinált halalaplé, passzírozás és hal szelet.
De azért megjegyzem, hogy nem úszkálnak most sem pontyok. A halasnál kaptam haldarabkákat halászléhoz, és nagyobb felvágott patkó pontyszeletet is.
A terv a következő:
Kicsit megpirítom a felaprított vöröshagymát és rádobom a haldarabokat és felöntöm annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Főzöm, amíg megpuhul és átpasszírozom. Ebbe a lébe kerül bele majd a fagyasztott bolti halászlé alap és a patkószerű halszeletek, ikra, tej.Sózom, borsozom és örölt pirospaprikával is megszórom.
Korábbi “last minute” változat:
A halászlé (1-2 dobozzal) sűrítményt felöntjük kb.2 liter vízzel. Amikor felenged hozzáadjuk a halászlékockát, haltejet és az ikrát is. 30-40 percig főzzük. Ízesítjük sóval, borssal, piros paprikával.
Ír krumplikrémleves, pirított bacon-nel, snidlinggel
2012 november 23. | Szerző: marmalade
Amikor itthon hidegre fordul az időjárás, előszeretettel fordulok a zordon vidékek konyhája felé. Kedvencem az ír és a skót felflöld konyhája.
Ennek a levesnek a receptje is ír földről származik, igazán semmi extra nincs benne, semmi olyan alapanyag, ami az ír konyha jellegzetessége lenne. Mindössze tartalmas, meleg és krémes. Másra most nincs is nagyon igényem…!
Hozzávalók: 2 evőkanál margarin, 2 fej lila hagyma, 4-5 db nagyobb burgonya, zöldséglé, 4-5 bacon szelet, egy maréknyi snidling, 50 ml tejszín.
1./ Szeleteljük fel a hagymát és a pároljuk meg a vajon. A burgonyát vágjuk apró kockára és dobjuk a hagymára. Pirítsuk, majd öntsük fel kb 1 liternyi zöldséglével (bio zöldségkockából 2 db).
2./ Főzzük 35-40 percig.
3./ Amikor a burgonya megpuhult turmixoljuk össze a levest, majd löttyintsünk bele 2-3 evőkanál tejszínt.
4./ Tálaláshoz pirítsuk meg a kockára vágott bacont és vágjuk apróra a snidlinget. Szórjuk a levesre.
Vörös lencseleves török stílusban (Kırmızı Mercimek Çorbası)
2007 október 8. | Szerző: marmalade
Észrevettem már korábban, hogy Fakanállal egynéhányszor hasonlóan zakatol(t) az agyunk, a múlt héten nálunk is terítékre került a vörös lencseleves, igaz én egy török receptet követtem, de kifogom próbálni azt a kókusztejes variációt is!
Vörös lencseleves török stílusban
Már többször írtam, hogy kedvelem a török ételeket (is), úgy hogy ideje volt Burcu receptjét kipróbálni. Amúgy is lencsehalmokat kerülgetek itthon, mivel a hagyományos lencse mellett, jó nagy adag vörös lencse, és urid dhal (fekete lencse fehérített változata) teszi próbára konyhaművészetemet és családom tűrőképességét.
Hozzávalók: 1 csésze (2,5 decis) vörös lencse,
1 nagy fejű vörös hagyma, 1 nagy sárgarépa,
1 evőkanál paradicsompüré, só, chili paprika, fél citrom leve,
5-6 csésze víz + fél kiskanál arab fűszerkeverék (Baharat).
Kevés olajon megfonnyasztottam az apróra vágott vörös hagymát, belereszeltem a sárgarápát. Átpirítottam, hozzákevertem a paradicsompürét, és a vízzel átmosott vörös lencsét. Felöntöttem 5 csésze vízzel és a lencsét puhára főztem.(kb. fél óra). Ekkor egy kicsit félre tettem hűlni, majd összeturmixoltam.
Tálalásnál néhány csepp citromlevet csepegtettem a levesbe.(Ez nagyon jót tett neki!)
Megjegyzés: eredetileg olajos-paprikás szószt is tesznek rá tálaláskor (az olajat átforrósítva öszekeverik az őrölt paprikával, néhány percig foralják, majd a levesre csepegteteik).Ezt én most kihagytam. Az arab-fűszerkeverék is csak a magam kedvére került bele, hogy az íze kissé karakteresebb, fűszeresebb legyen.
Egy melengető leves az Őrségből
2007 szeptember 19. | Szerző: marmalade
Látszik, hogy beköszöntött hozzánk az ősz; amerre nézek jobbnál jobb, ínycsiklandó, tartalmas leveseket látok, elég csak rájuk nézni és már átforrósítják a szervezetet és feltöltenek energiával …
A hétvégén kipróbáltam egy új receptet a tvpaprika műsorából, ahol Kercaszomoron hajdinából mutattak be különböző ételeket.
A hajdinával meg úgy vagyok, hogy szeretném gyakrabban viszontlátni a tányéromon és minél többféleképpen feldolgozni. Ezért vevő vagyok minden új recept kipróbálására.
Hajdinás varganyaleves
Elkészítése: 2
Legvégül zsír és liszt segítségével berántom.
Erdészné levese
2007 április 14. | Szerző: marmalade
Erőteljes, aromás íze isteni gombaszószos spagettiben, pizzán, salátába keverve és levesbe egyaránt. Szegény csiperke, már jó ideje száműzve van a konyhámból.
Erdei gombakrém leves
Energetizáló tavaszi lencseleves
2013 április 25. | Szerző: marmalade
Makrobiotikus tavaszi lencseleves
Ez a kedvenc leveseim egyike, amelyet még anno egy makrobiotikus kurzuson tanultam. Alapja a friss, zamatos zöldség. Nekem sikerült a helyi piacon, egy kedves (ős)termelő hölgyet találnom, akinél a sárgarépa, de még a fehér répa is hihetetlenül édes ízű. (Igen, ezen az ember még néha meglepődik, hogy a zöldségnek íze van,most már csak zamatos, lédús paradicsomra vágyom!!!)
A zöldségek zsenge íze mellett az ízesítését a szárzeller szolgálja, lehet sózni (legjobb a himalájai illetve a tengeri só), az életerőt pedig a shiitake gombából nyerjük, amit frissen is lehet kapni nagyobb élelmiszerüzletben, biopiacon, szárított változatban pedig elég sok helyen elérhető. Én is ilyet használtam.
Hozzávalók:
Kevés vízbe áztassuk be a szárított gombákat főzés előtt legalább egy órával.
Egy mély lábosba rétegezzük a hozzávalókat; a hagymát, a sárgarépát, a fehérrépát, a szárzellert. Mossuk át a lencsét és adjuk a zöldségekhez. Öntsük fel 1,5 liter vízzel. Forraljuk fel egyszer, majd vegyük alacsonyra a hőfokot. Adjuk hozzá a gombát és a kombut is. Ez utóbbi megakadályozza a lencse puffasztó hatását, megenni nem szokás.
Fedjük le a levest és főzzük a zöldségek puhulásáig (kb. 40 perc).
Ízlés szerint tehetünk bele egy kevés sót.
A gombákat vegyük ki a levesből és vágjuk fel csíkokra.
Tálaláskor adhatunk a leveshez megpirított, kockára vágott teljes kiőrlésű kenyeret és szórjuk meg petrezselyemmel.
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: