Winter is coming! Narancsos, almás sütőtökkrémleves
2015 december 9. | Szerző: marmalade
A tél már itt is van, úgyhogy eljött az ideje a melengető krémes leveseknek! A sütőtök mindig megbízható alapanyagnak bizonyul, most almával, naranccsal, krumplival és fűszerekkel kiegészítve.
Annak ellenére, hogy mi minden hétvégén eszünk levest, négyünk közül hárman kifejezetten levesesek vagyunk, utoljára júniusban tettem fel egy görög spárgalevest, a tavalyi nagy kedvenc, a húsgombócos savanyúkáposztás leves pedig még el sem készült az idén.
Nagyon jó a piaci felhozatal sütőtökből, így most almával kiegészülve édeskés, de pikáns leves került az asztalra.
Narancsos, almás sütőtökkrémleves
Hozzávalók (4 adaghoz):
30 dkg sütőtök
2 alma
1 fej vöröshagyma
1 nagyobb burgonya
2 kiskanál oliva olaj
fél narancs leve
csipetnyi só
3 bögre (kb. 7,5 dl) levesalap
tetejére pirított kockák
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Az almát és a burgonyát hámozzuk meg és szeleteljük fel egyforma kockákra. Vágjuk fel a hagymát és a sütőtököt vékonyra és az összes zöldséget tegyük egy sütőtálra. Locsoljuk meg olajjal és tegyük be a sütőbe. Nagyjából 40 perc alatt megsül.
Ekkor kanalazzuk át a zöldségeket egy lábosba. A sütőtökről – ha még eddig nem tettük volna – szedjük le a héját. Öntsük fel a levesalappal és turmixoljuk össze. Egyszer még forraljuk fel. Locsoljuk bele a narancs levét és ha szükséges ízesítsük csipetnyi sóval.
Volt itthon olajbogyós kenyér, ezt kockára vágtam és sütőlapon megpirítva a levesben tálaltam.
Görög spárgaleves (Sparangia soupa)
2015 június 9. | Szerző: marmalade
Nem éppen a spárga a görögök nemzeti eledele, és a görög konyha sem a levesei miatt véste be magát az utazók ízélményeibe, pedig leveseik könnyen elkészíthetőek, tartalmas, ízletes fogások.
Ilyen a Sparanga soupa, a házias spárga leves, ami nagyon jól feldolgozza a maradék zöldségeket is. Összeturmixolva egy mogyorónyi feta sajttal, pirított sonkacsíkkal a tetején remek fogás.
Régi elmaradásaimat igyekszem pótolni a görög ételek megkedveltetése terén, mert már tényleg régen volt valami görög a blogon, íme egy aktuális kedvenc…
Görög spárgaleves (Sparangia soupa)
Hozzávalók: 1 csomag fehér spárga, 2 kisebb burgonya, fél cukkini, 4-5 centis szárzeller, 1 szál újhagyma, 1 gerezd fokhagyma,só, bors, oregáno, kevés petrezselyemzöld, 1 kiskanálnyi feta sajt, 1 evőkanál olíva olaj
Feltétnek: 3-4 szelet bacon felcsíkozva, egy kiskanál olajon kisütve
Zöldséghámozóval tisztítsuk meg a fehér spárgát, a szárából alulról kb. 2 centit törjünk le, ez kicsit fásabb rész, valaki simán beleteszi a levesbe, de én nem tettem bele. Szeleteljük nagyobb darabokra. A többi zöldséget is tisztítsuk meg (pl. krumpli, fokhagyma), daraboljuk fel (cukkini, zeller, hagyma) és az egészet a spárgával együtt egy kevés olajon pirítsuk meg. Öntsük fel kb. 1 liter (1-2 decivelt9bb) vízzel és főzzük a zöldségeket puhulásig.
Fűszerezzük és turmixoljuk össze. Dobjuk bele a fetasajtot is. Hagyjuk megolvadni.
Szalonna csíkokkal, pirított kenyérdarabokkal tálalhatjuk.
Szezonális: Savanyúkáposztaleves húsgombóccal
2014 október 24. | Szerző: marmalade
Mostanában, amikor egy kicsit lent van a hangulatom, ilyen levesre vágyom. Ami kicsit felráz, laktat, melenget és finom és a boldogabb nyarakat idézi. A savanyúkáposzta amúgy is a legjobb C-vitamin forrás ilyenkor, pikánssá teszi a leves ízét, a húsgombóctól pedig testesebb és laktatóbb lesz.
Káposztaleves húsgombóccal
Hozzávalók:
1 + 1 evőkanál liszt
1 fej vöröshagyma
2 szál sárgarépa
1 evőkanál vaj
1 db tojássárgája
2 szál fehérrépa
1 kiskanál + 1 mokkáskanál fűszerpaprika
1 kiskanál ételízesítő
1 evőkanál zsemlemorzsa
25 dkg darált pulykahús
15 dkg savanyú káposzta
+ 1,5 dl savanyú káposztalé
Tisztítsuk meg a répákat, és daraboljuk fel. Vágjuk apróra a vöröshagymát, és egy kiskanálnyit tegyünk belőle félre a húsgombócokhoz. Egy fazékba öntsünk kevés olajat, és pároljuk át rajta a hagymát. Dobjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket, és nagy lángon pirítsuk 2-3 percig. Öntsünk hozzá 1 liter vizet, és az ételízesítő hozzáadásával főzzük puhára a zöldségeket. Adjuk hozzá a savanyú káposzta levét, majd a vajból, lisztből, paprikából készítsünk rántást, és keverjük a leveshez. A darált húst dolgozzuk össze a tojással, egy kiskanálnyi apróra vágott hagymával, zsemlemorzsával. Sózzuk, borsozzuk. Formázzunk kisebb gombócokat a masszából. Tegyük a levesbe a savanyú káposztát és a húsgolyókat, és főzzük addig, amíg a húsgombóc készre fő benne (nagyjából még 15 perc).
Egy korábbi válogatáshoz készült, ez volt az egyik kedvencem…
Korhely lencseleves
2013 december 31. | Szerző: marmalade
A pezsgőzés, éjszakázás után, de jó is lesz ez a leves holnap délben!
Korhely lencseleves
Hozzávalók:
5 dkg húsos füstölt szalonna
5 dkg csípősebb kolbász
15 dkg lencse
1 szál sárgarépa
20 dkg savanyú káposzta és a leve (1 dl)
2 babérlevél
pár szem köménymag
kevés borsikafű
2 evőkanál liszt
2 gerezd fokhagyma
1 kiskanál őrölt pirospaprika
2 pár virsli
1-2evőkanál tejföl
A füstölt szalonnát vágjuk apró kockákra és egy lábosban olvasszuk ki a zsírját.
Adjuk hozzá a fűszereket, a babérlevelet, a köményt, a borsikafüvet, majd az apróra vágott és lecsöpögtetett savanyú káposztát. Keverjük át, majd tegyük bele az átmosott lencsét. Öntsük fel 7-8 dl vízzel. Dobjuk bele a feldarabolt kolbászt és forraljuk fel, majd lefedve, kis lángon főzzük puhára. Készítsünk fokhagymás, paprikás rántást. Ehhez kevés olajon pirítsuk zsemleszínűre a lisztet, adjunk hozzá zúzott fokhagymát és a pirospaprikát. Öntsünk rá egy keveset a lencse levéből és keverjük csomómentesre, majd sűrítsük be vele a levest. Ha még szükséges savanyítani, ízesítsük kevés savanyú káposztalével és főzzük bele a kisebb darabokra vágott virslit. Tálaláskor cseppenthetünk rá kevés tejfölt.
Klasszikus karácsony(1. rész): Terítéken a hal
2013 december 21. | Szerző: marmalade
Vannak szokások, amin nem változtatunk! A karácsony esti menü! Gazdag halászlé, rengeteg rántott ponty és harcsa, majonézes, vagy éppen hagymás ecetes burgonya salátával. Vagyis ezen a napon terítékre kerül a hal!
24-én halászlét kell ennünk!
Ez a családi tradíció nálunk. Megvan hozzá a halalap, patkó szelet rántani (ezúttal harcsából), tej és ikra. Mos már jöhet a passzírozás!
A recept nagyjából a tavalyi (mint a kép is), de már tovább tökéletesítettem:
Kevés olajon pirítsuk meg a vöröshagymát (1 nagyobb), adjunk hozzá feldarabolt paprikát (1 -2 db), paradicsomot (1-2 db) és adjuk hozzá a haldarabokat. Öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Főzzük másfél-2 óra puhára, majd passzírozzuk át.
Adjuk majd hozzá halszeleteket, ikrát és tejet.Sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg pirospaprikával.
Harcsa bundában
A halszeleteket sózzuk, borsozzuk és az utolsó pillanatban panírozzuk, hogy ne távozzon sok nedvesség belőle. A szokásos módon szórjuk lisztbe, majd sóval ízesített, felvert tojásba. (Trükk, hogy ropogósabb legyen a panír, ha a tojásba egy kanál olajat, vagy tejet is keverünk.) Jöhet a zsemlemorzsa is, majd a kisütése olajban.
Tálaljuk frissen.
Majonézes, kapribogyós burgonyasaláta
Két éve került be a menübe ez a recept, Hegyi Barbara Abraka babra szakácskönyvéből, azóta nagy kedvenc, a kapribogyós majonézes burgonya saláta. Tavaly karácsonykor posztoltam: Mi rántott harcsafilével fogyasztottuk.És fogjuk most 24-én is!
Így készül:
Hozzávalók: 70 dkg kifliburgonya, néhány kanál kis kapribogyó (ehelyett nekem a nagy, száras változat volt itthon, ezt feldaraboltam), 2 kisebb fej lila hagyma, 1,5-1,5 dl majonéz és tejföl, só, bors, 1-2 evőkanák balzsamecet, 1 kiskanál porcukor
1./ Főzzük meg héjastul a burgonyát, majd hámozás után karikázzuk fel.
2./ Szeleteljük fel a hagymát és locsoljuk meg a balzsamecetteL.
3./ Keverjük össze a majonézt a tejföllel, ízesítsük sóval, borssal, csipetnyi porcukorral.
4./ Keverjük össze a kihűlt burgonyát a hagymával és a kapribogyóval, majd forgassuk össze a majonézes krémmel.
Frankfurti leves, sült zöldséggel
2013 december 10. | Szerző: marmalade
Leves.
Igen, megszakítva a kekszgyártás folyamatát, a nagytakarítás, az ünnepi menütervezés, karácsonyi bevásárlás közepette jól esik kanalazni ebből a melengető levesből. Mi amúgy eléggé levesesek vagyunk, és a frankfurti az egyik kedvencem. Ez a recept, most amolyan ráérős, sütögetős verzió, nem a klasszikus bedobálós fajta. Sült zöldséggel készül, mostanában ugyanis nagyon rácuppantam és nem bánom, ha várni kell fél órákat, míg süldögél.
A frankfurti nagyon jó a kevés maradék zöldségfélék feldolgozására is. Most volt itthon egy kis félre tett főtt bab, ami még belekerült. A ideológia is meg van hozzá: remek fehérje pótló forrás. Épphogy csak diszkrét benne, nem tolódik el az íze a bableves felé!
Frankfurti leves
Hozzávalók:
2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 burgonya
3-4 gerezd fokhagyma
kisebb fej kelkáposzta
fél bögre fehér főtt bab
kakukkfű, majoranna
kömény
1,5 dl tejföl
1 kanál liszt
1 kanál pirospaprika
néhány pár frankfurti virsli
Egy sütőlemezre tegyünk sütőpapírt és fektessük rá a feldarabolt zöldségeket és a fokhagymát (héjastul). Szórjuk meg kakukkfűvel, majorannával, locsoljunk rá kevés olajat és tegyük a forró sütőbe 30-40 percre.
Szeleteljük fel a kelkáposztát ujjnyi vastag darabokra. Öntsük fel vízzel (kb 1 liter vízzel). Adjuk hozzá a megsült zöldséget, a főtt babot, fűszerezzük őrölt köménnyel, csipetnyi majorannával. Mikorra megpuhultak adjuk hozzá a felkarikázott virsliket. A tejfölből, a lisztből és a pirospaprikából, valamint 1-2 kanálnyi levesléből készítsünk habarást. Forraljunk még egyet még rajta, majd tálaljuk.
Levesszezonban: magyaros gombócleves
2013 november 7. | Szerző: marmalade
Azt ugyan nem tudom, hogy ezek a gombócok-e azok a bizonyos “szopott gombócok”, amit szólásként használunk,de tény, hogy egykoron a kunsági gombóclevest hívták szopott gombóc levesének, de az burgonya nélkül lisztből, zsírból, petrezselyemből összegyúrt gombócokat tartalmazott. Az utóbbi évek nagy kedvence lett nálam ez a leves, ami a férjemmel együtt érkezett az életembe. Az ő családi receptjük volt ugyanis, mi ilyent nem ettünk. Egyszerű és laktató. Melengető és selymes. Ebben a hűvös időben kifejezetten gyógyhatású is amint a hagyma és a krumpli ízei összeérnek.
Gombócleves
Hozzávalók:
2 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, fél zöld paprika, szárzeller, fél csokor petrezselyem, , só, bors, örölt pirospaprika
50 dkg burgonya, kb. 12, 5 dkg liszt, 1 tojás
A megtisztított burgonyát vágjuk nagyobb darabokra és főzzük sós vízben puhára. Mikor megfőtt törjük át és hagyjuk kihűlni. Keverjük hozzá a lisztet és a tojásokat. Gyúrjuk össze és pihentessük. Diónyi gombócokat formázzunk belőle.
Kevés olajon dinszteljük meg a felaprított hagymát. Adjunk hozzá zöld paprikát, piros paprikát, szárzellert, vékonyra felszelve és pároljuk puhára. Mehet hozzá a petrezselyem felaprított zöldje is. Mikor megdinsztelődött ez az alap, engedjük fel hideg vízzel (kb. 1,5 liter), sózzuk, borsozzuk és ízesíthetjük kevés vegetával. Hagyjuk felforrni, majd kb. 8 perc után főzzük bele a gombócokat és várjuk meg, míg feljön a leves tetejére.
Nyári relax leves
2013 július 23. | Szerző: marmalade
Egy újabb leves a makrobiotika jegyében, két kedvencemmel az adzuki babbal, és kukoricával. Ez utóbbi a nyári szezon aktuális zöldsége, az adzuki pedig a női szervezetre hat igen csak jótékonyan. Jó hozzá a maradék főtt kukorica is, ha nincs nem gond, legfeljebb a babbal együtt tovább kell főzni.
Egy fej vöröshagymán pirítsuk meg a nagyobb csíkokra vágott vöröshagymát, dobjuk hozzá egy-egy feldarabolt fehérrépát, sárgarépát. Adjunk hozzá fél bögre adzuki babot (én ezt leöblítettem) és ugyanennyi kukoricát. Pirítsuk át, majd öntsük fel 4 bögre vízzel és főzzük, amíg a bab és a kukorica megpuhul. Ekkor tegyünk bele 2 evőkanál Shoyu szójaszószt, majd egy fél kanál, langyos vízzel elkevert miso pasztát (árpa miso). Egy perc főzés után zárjuk el a gázt, szórjuk meg petrezselyemmel, vagy újhagyma felaprított szárával.
Enyhén édeskés ízű levesre számítsunk.
Gyógyító zen leves
2013 június 6. | Szerző: marmalade
Az emberi szervezet jelez, ha megérett a változásra. Hogy ideje lenne már valami hipper egészséges élelmiszert is bevinni. Nálam ez a jelzés legutóbb egy kiadós gyomorrontással jött, és egyúttal el is vitte a kedvem a hústól, tejtől. Legalábbis egy időre. Amire viszont nagyon vágytam az a miso leves volt. Lényegében egy egyszerű zöldségleves, és a miso édeskés íze. Nagyon egészséges, a makrobiotikus táplálkozás alapétele.
Hogy őszinte legyek életem első miso levesén engem is csak ez a tudat segített át (hogy milyen egészséges), annyira szokatlan volt az íze. Aztán egyre többször megkívántam (főleg, amikor influenzától legyengült állapotomban voltam), most pedig a lábadozó gyomrom is kifejezetten vágyakozik rá.
Zen miso leves
A legjobb benne az, hogy a felhasznált zöldésgektől függően változatosan lehet elkészíteni. Az alap nálam a vöröshagyma-sárgarépa-fehérrépa- szárzeller volt most. Sajnos shiitake gomba elfogyott, pedig jól illik bele, hiányzott is most az én ízérzékelésemből.
- Mindegyik zöldségből vegyünk egy-egy darabot szeleteljük fel és főzzük meg levesnek.
- Amikorra a zöldségek megpuhultak jöhet bele a miszó paszta (én árpa misot használok, ez a mugi miso), ebből 1 kanálnyi. Ezt a leves főzővizével higítsuk és így keverjük bele a levesbe. De már ne főzzük tovább. Amikor buborékolni kezd – úgy 40 másodperc után – kapcsoljuk le a gázt.
- Tálaláskor apróra vágott újhagymával szórjuk meg.
Néhány szóban a misoról
A miszó erjesztett szójababból és tengeri sóból készült paszta, amelyet néhány hónapig, vagy akár évekig érlelnek. De van olyan fajtája is, amelyik árpát, vagy barnarizst is tartalmaz.
A világosabb színű miszó, a rövidebb érlelési idejű, kevesebb sót tartalmaz. A sötétebb miszó hosszabb érlelési idővel rendelkezik, a gyógyító makrobiotikus étrendekbe is ezt a fajtát szokták előírni. Fogyasztásra legjobb a legalább 2 éves érlelési idővel rendelkező miszó. Én személy szerint a árpa miszót szeretem a legjobban.
Általában 4 féle miszó található a bió illetve ínyencboltokban;
- Genmai miszó: barnarizses, fogyasztása egész évben ajánlott.
- Hatcho miszó: Sötét színű, fogyasztása főleg a hűvösebb, téli időszakban ajánlott. Rendkívül finom levesbe, vagy halakhoz. (Igen, a makrobiotika alkalmanként megengedi a halfogyasztást is!)
- Kome miszó: fehér rizsből készül, színe is fehér. Rövid érlelési idejű. Idehaza talán a legritkábban kapható. Íze is sokkal édeskésebb, főleg saláta szószok, öntetek, krémek összeállításánál érdemes használni.
- Mugi miszó (a képen): Árpát is tartalmaz. Gyógyító hatású. Fogyasztása egész évben ajánlott.
„Tiszteld a miszót!” – mondta egyik tanító mesterem és ez alatt azt értette, hogy csak kizárólag fa evőeszközzel nyúljunk bele a pasztába. A miszó fogyasztásával hatásosan megtisztíthatjuk szervezetünket a káros fémlerakódásoktól, ne sértsük meg azzal, hogy fém vagy aluminium kanállal nyúlunk hozzá.
A miszót mindig utoljára adjuk az ételhez. Kevés vízzel felhigítjuk, szószhoz, leveshez öntjük és éppen csak 20-30 másodpercig főzzük, amikor elkezd belül bugyogni és már el is zárjuk alatta a gázt.
Kókuszos, kardamomos leves
2016 július 20. | Szerző: marmalade
Úszunk a kókuszmámorban! Tömény kókusz íz, kókusztejjel, kókuszreszelékkel. A testességét egy kevés rizs adja, a pikáns ízt pedig a kardamom!
Nem vagyok sem nagy gyümölcsleves készítő, sem gyümölcsleves fogyasztó. A hideg és édes levesek nálam a desszert kategóriába tartoznak. De a kókuszra mindig elcsábulok, izgalmas próbálkozos volt ez a “gyümölcs” leves, az e heti Ridikül számára.
Kókuszos, kardamomos leves
Hozzávalók:
5 dl kókusztej
1 evőkanál kukorica keményítő
1 kis maroknyi fehér rizs
1 kiskanál őrölt kardamom
2,5 dl víz
4 evőkanál porcukor
1 kiskanál vanília aroma
4 evőkanál kókuszreszelék
1 kiskanál őrölt fahéjjal
A kukorica keményítőt keverjük csomómentesre 1 deci kókusztejjel.
Mossuk át a rizst, öntsük fel egy bögre vízzel és nagyjából 8-10 perc alatt főzzük puhára. Adjuk hozzá a többi kókusztejet, a cukrot, sót és az őrölt kardamomot. Keverjük simára és melegítsük össze. Tegyük félre kihűlni. Majd pihentessük a hűtőbe.
Tálaljuk tányérokba szétosztva, tetejét csipetnyi fahéjjal és kókuszreszelékkel megszórva.
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: