Görög spárgaleves (Sparangia soupa)

2015 június 9. | Szerző:

Nem éppen a spárga a görögök nemzeti eledele, és a görög konyha sem a levesei miatt véste be magát az utazók ízélményeibe, pedig leveseik könnyen elkészíthetőek, tartalmas, ízletes fogások.

Ilyen a Sparanga soupa, a házias spárga leves, ami nagyon jól feldolgozza a maradék zöldségeket is. Összeturmixolva egy mogyorónyi feta sajttal, pirított sonkacsíkkal a tetején remek fogás.

görögspárgaleves(sparangia)

 Régi elmaradásaimat igyekszem pótolni a görög ételek megkedveltetése terén, mert már tényleg régen volt valami görög a blogon, íme egy aktuális kedvenc…

 

Görög spárgaleves (Sparangia soupa)

Hozzávalók: 1 csomag fehér spárga, 2 kisebb burgonya, fél cukkini, 4-5 centis szárzeller, 1 szál újhagyma, 1 gerezd fokhagyma,só, bors, oregáno, kevés petrezselyemzöld, 1 kiskanálnyi feta sajt, 1 evőkanál olíva olaj

Feltétnek: 3-4 szelet bacon felcsíkozva, egy kiskanál olajon kisütve

görögspárgaleves

Zöldséghámozóval tisztítsuk meg a fehér spárgát, a szárából alulról kb. 2 centit törjünk le, ez kicsit fásabb rész, valaki simán beleteszi a levesbe, de én nem tettem bele. Szeleteljük nagyobb darabokra. A többi zöldséget is tisztítsuk meg (pl. krumpli, fokhagyma), daraboljuk fel (cukkini, zeller, hagyma) és az egészet a spárgával együtt egy kevés olajon pirítsuk meg. Öntsük fel kb. 1 liter (1-2 decivelt9bb) vízzel és főzzük a zöldségeket puhulásig.

Fűszerezzük és turmixoljuk össze. Dobjuk bele a fetasajtot is. Hagyjuk megolvadni.

Szalonna csíkokkal, pirított kenyérdarabokkal tálalhatjuk.

DIY – Levendulás krémdeo 4 természetes hozzávalóból

2014 szeptember 14. | Szerző:

Nem illatoznak a tihanyi levendulamezők, az óbudai piac külső szegletében sem árulnak már kendős nénik levendula csokrokat, mégis minden alapanyag adva van a konyhában, de legalábbis könnyen beszerezhető, ehhez a kellemes, izzadásgátló natúr kozmetikum elkészítéséhez.

 

Levendulás krémdeo

Lelkesen tanulmányozom a natúr kozmetikumok házi készítésének eljárásait, mert nem mindegy, hogy mit mivel kever össze az ember, ide csak a bevált recepteket teszem fel. A kávés testradír mellett az egyik kedvenc kencém lett ez a levendulás krémdezodor, amit még nyáron a nagy melegben kutyultam először össze. Nagyon jól szuperált, könnyed érzetet adott, határozottan hidratált, mindenféle kemikáliától mentesen, ami mostanában kezd számomra fontos tényező lenni, összetevői pedig könnyen beszerezhetőek. Már csak kisebb, dizájnosabb  üvegcséket kell beszereznem, hogy felkészüljek a karácsonyi ajándékozásra.

Lássuk, mi a négy összetevője:

szódabikarbóna: természetes módja a”kellemetlen szagok” semlegesítésének

nyílgyökér por: a vega konyha sűrítésre, zselésítésre használja, itt is ez szerepe, bio boltokban kapható, legutóbb a Culinarisban vettem kb. 350 Ft-t, 50 grammot,  de nyugodtan helyettesíthető étkezési keményítővel,

kókuszolaj: hidratál és antibakteriális hatású

– levendula illóolaj: illatosítás mellett antibakteriális hatású, egyensúlyba hozza a faggyútermelést, csökkenti a hegesedést is.

Levendulás krémdeo

 

Hozzávalók:  3 kiskanál szódabikarbóna,   3 kiskanál nyílgyökér por,  3 evőkanál kókuszolaj, 3 csepp levendula illóolaj

Először a por állagú hozzávalókat keverjük össze, majd adjuk hozzá a levendula olajat és a kókuszolajat.  Tároljuk kisebb üvegcsébe. Megdermed és a nyílgyökértől keményebb állagú lesz.  Fapálcikával vegyünk ki belőle egy keveset és kenjük a hónaljunkra.

Nyáron a fürdőszobába tartottam, egyáltalán nem olvadt fel a kókuszolaj benne.

Levendulás arctonik házilag – Csak kenni, nem megenni!

2014 július 16. | Szerző:

Mihez kezdjünk egy marék friss levendulavirággal? Készítsünk vegyszermentes, frissítő arclemosó tonikot belőle!

levendulatonic1

Levendulás arctonik házilag

Tinikori szenvedélyemnek hódolva, olykor összedobok egy kis natúrkozmetikumot is… a konyhában. Nagyon szeretem a levendula illatát, ez az egyik kedvenc gyógynövényem. Ha szezonja van mindig veszek belőle, tartósítom is, az elmúlt évek során a konyhában is remek kreációk születtek belőle. Most, hogy a szeder beérett lesz idén is közkívánatra levendula zselé!

Illóolaja relaxál, fejfájás csökkentésére is hatásos, ha néhány cseppel bedörzsöljük homlokunk. Nyugtatja a pattanásos bőrt és enyhíti a napozás okozta leégést.

Házilag így készült a lemosó:

Levendulás arctonik házilag

levendulatonic

Hozzávalók:

  • 1 dl desztillált víz (gyógyszertárból)
  • 1 marék levendulavirág (piacról, mezőről, kertből)
  • 5 csepp levendulaolaj (drogéria)

Szórjuk a levendulavirágot a desztillált vízbe, melegítsük fel és tegyük félre hűlni.

Egy óra áztatás után szűrjük le a virágokat. Keverjük bele a levendulaolajat és töltsük tiszta üvegcsébe. Vattát nedvesítve, esténként töröljük át vele az arcunkat.

levendulatonic2

 

Címkék: ,

Levendulás csokifagylalt

2013 augusztus 9. | Szerző:

csokislevfagyi 001

Az utóbbi években Balatonfüred és Tihany hatalmas levendula lázban ég, nincs olyan cukrászda, amelyik ne készítené el belőle a saját verzióját. Kósoltam a Bergmannál gyümölcsöset, a Kedvesben pedig a az étcsokisat. Na ez utóbbit próbáltam idehaza rekonstruálni. Ez csokisabb lett, az eredeti inkább keserűbb volt. Mind a kettőt imádtam!

 

Hozzávalók:   3 dl habtejszín,  2 dl tej, 150 g étcsokoládé,  3tojás sárgája, kb.8-10 dkg kristály cukor. 1 kiskanál levendulavirág, 1 kiskanál levendulaszirup

A tejszínt és a tejet lassú tűzön melegítsük fel, közben áztassuk benne a levendula virágait is. Tördeljük bele az étcsokit és olvaszuk fel.  A tojások sárgáját keverjük krémesre a cukorral, majd adjuk hozzá a langyos csokis tejszínt. Tegyük vissza a tűzre és főzzük sűrűre. Hűtsük le a masszát, adjuk hozzá a levendulaszirupot és tegyük a hűtőszekrénybe egy-két órára.
Öntsük át a fagyigépbe, fél óra kevergetés után mehet a tárolódobozba és a mélyhűtőbe.

Gasztroutazás Tihanyba és 7 levendulás recept!

2013 június 20. | Szerző:

levendulaseperlek

Miért is álmodoznánk Provence-ról, ha nekünk is van olyan csodálatos levendula mezőnk, amelynek látványa és a környéket belengő illatfelhő lenyűgözi az arra járókat!

IMG_0241

Gyerekkoromban sokat nyaraltam Füred környékén, ilyenkor mindig felkerestük a Tihanyi-félszigetet is, de valahogy az ott termesztett levendula, csak az utóbbi években mászott bele a tudatomba. Pedig a levendula évszázadok óta fontos és kiemelt szerepet játszik Tihany életében, a jelképévé is vált. Termesztésének és feldolgozásának jeles hagyományai vannak. Szóval Tihanyt még a tulsú partról is érdemes felkeresni (még akkor is, ha a palacsintát és a lángost néhány helyen pofátlanul magas áron kínálják), szombatonként biopiac, kézműves kirakodovásár pedig egész nyáron.

IMG_0218

Most viszont Levendula! Június 21-tól 23-ig tart a Tihanyi Levendula Fesztivál. Lesz népművészeti kirakodóvásár, kézműves játszóház,, ahol elsősorban a levendula feldolgozásának különböző módjai ismerhetők meg. A Fesztivál fénypontja a levendula-aratás, amely során bárki kipróbálhatja ezt a munkát is. Minden, ami levendula: tájékoztatás a tihanyi levendulatermesztésről, lepárlás, ajándékkészítés. (Levendula Ház Látogatóközpontban., ez utóbbi július 5-ig tart)

 

IMG_0223

levendulaház

IMG_0224

 

Mi készülhet levendulából?

 

Levendulás eperlekvár

levendulaseperlek

Hozzávalók:

  • 900 g eper,
  • 400 g 2:1 befőzőcukor,
  • 10 dkg levendulás porcukor,
  • 1-2 levendulaág

1./ Az epret mossuk meg, keverjük össze a kétféle cukorral és a levendula ággal egy éjszakán át érleljük.
2./ Másnap vegyük ki belőle a levendula ágat és forraljuk össze a cukros epret. A keletkezett habot kanalazzuk le róla.
3./ Botmixerrel pürésítsük (érdemes néhány épp darabot meghagyni).
4./ Amikor már sűrű, akkor töltsük sterilizált üvegekbe.

 Levendulás porcukor

Levporcukor

Daráljunk  össze 2 evőkanál szárított levendulát kb. 2/3 bögre kristálycukorral.

Limonádé (klikk a receptért)

akkor, ha nincs levendulaszirupod

levendulasz

vagy

Levendulaszirup (szörphöz, limonádéhoz) (klikk a receptért)

 

Levendulaszirup2

Levendulazselé (klikk a receptért)

 

Levendulazselé

Levendulazselé

Sütemények

(Legújabb kedvenceim.)

Levendula szederrel:

Fehércsokislevendula3

Levendula cseresznyével (vagy meggyel):

Levendulásgyüm2

Virágom, virágom

2009 május 1. | Szerző:

Sajnos nincs kertem, emitatt olyan ízgalmas kísérletezésekből most kimaradok, mint az akácvíz, vagy az oronáscukor. Ábrándozva nézem Napmátka kísérleteit az orgonás cukorral és a lekvárral. Nekem is a kamrapolcom büszkesége a levendulás cukor és levendulás zselé, és volt a tinktúrám, ami sajnos idő előtt összetörött…Igaz ezeket a kincseket csak a gasztománok értékelik igazán, a köznépnek, mint amilyen a Zuram is libabőrözdik a háta, amikor a palacsintabundás bodzával közelítek felé.

Viszont a tavasz és a legújabb trend az ehető virágokkal azért az én konyhámban is felütötte fejét. Izgalmas volt kísérletezni rózsával, bodzával. Most gyerekkorom csemegéjére, akácvirágra fenem a fogaimat…..

Citromos, levendulás süti

Hozzávalók:

  • 120 g puha vaj
  • 200 g cukor
  • 2 tojás
  • 300 g liszt
  • 150 ml tej
  • fél citrom leve
  • 2-3 kiskanál szárított levendula

A puha vajat egy robotgép segítségével keverd krémes állagúra a cukorral és a tojásokkal. Add hozzá a tejet, és több részletben keverd hozzá a lisztet. Facsard hozzá a fél citrom levét is.

A levendulavirágokat kézimozsárban tördeld durván össze, és szórd a tésztába. Egy hosszúkás püspökkenyérformát bélelj ki sütőpapírral, töltsd bele a masszát, és előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt süsd készre.

További virágos receptek:

Akácvíz

Ehető virágok az nlc-n

Illatos receptek levendulával az nlc-n

Levendulás keksz

Levendulás limonádé

Levendula zselé

Orgonareceptek

Orgonavíz



Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!