Ó, azok a csodálatos svéd húsgolyók!

2018 augusztus 11. | Szerző:

Pikáns mártással és áfonyadzsemmel. Egy újabb klasszikus ikeás recept, amit kipipálhatok gasztronómiai bakancslistámról és elkészíthetem otthon, bármikor! Az étkezést kísérő nyammogások és elégedett hümmögések pedig elárulják hogy mennyire finom is ez a recept, a lágy húsgolyók fűszeres mártásban úszkálva, krumplipürével és házi áfonyalekvárral tálalva. Jobb, mint az eredeti!

Tudom a fasírt masszájához illene párolt vöröshagymát is keverni, ez most lustaságból elmaradt de nekem nem is hiányzott a végeredményből. A krumplipüré helyett jól illik hozzá a hasábburgonya, az áfonyadzsem pedig klasszikus módon  készült, csak le kellett emelni kamrám polcáról (recept később). De készülhet úgy is, hogy a friss, vagy fagyasztott áfonyát összefőzzük ízlés szerinti cukorral.

Svéd húsgolyók mártásban, krumplipürével, áfonyadzsemmel

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált hús (most sertéhús)
  • 1 tojás
  • 1 kiskanál só
  • 1/2 kiskanál őrölt bors
  • 1 kiskanál fasírt fűszerkeverék
  • 1/2 kiskanál fokhagyma-por (vagy 1 gerezd, felaprítva)
  • 1 kiskanál worchestershire-szósz (és még egy löttyintés)
  • 4-6 evőkanál zsemlemorzsa
  • olaj s sütéshez

A mártáshoz:

  • 4 dl húsleveslé
  • 2 kiskanál mustár
  • 3 evőkanál liszt

  1. A húsgombóchoz gyúrjuk össze a hozzávalókat (sertéshús, tojás, zsemlemorzsa, fűszerek) és formázzunk belőle kisebb labdányi méretű golyókat. Ebből épp 20 darab lett.
  2. Egy serpenyőben forrósítsunk fel 1 ujjnyi vastagságú olajat és süssük át rajta a húsgolyókat, mindegyik oldalán. Amikor megsültek szedjük ki egy tálba.
  3. Egy lábosba öntsük bele a húsleves-alapot, keverjük össze a mustárral, liszttel. Pár perc után kezd sűrűsödni, ekkor tegyük bele a húsgolyókat és néhány percig főzzük tovább benne. Ha szükséges sózzuk. (Nekem nem kellett, kellően sós volt a levesalapom.)
  4. Tálaljuk krumplipürével, áfonyalekvárral. A burgonyát főzzük puhára és vajjal, tejjel pürésítsük.

gyors levesalap: ciki, vagy nem ciki, de 4 dl vízforralóban forralt vízhez elkevertem 2 kiskanál vegetát, ezzel dolgoztam tovább

Klasszikus szilvalekváros bukta

2016 február 13. | Szerző:

Nagy bukta gyártásban voltunk, nincs is jobb, mint frissiben, langyos, omlós állapotában fogyasztani egy bögre kakaóval, vagy tejeskávéval. Egyszerűen imádnivaló!

Többféle töltelékkel készült már, új értelmet nyert például gesztenyelekvárral, nutellával is izgalmas, de azért a szilvalekvár az etalon!

bukta

Hozzávalók a tésztához:

45 dkg finomliszt

4 kanál kefir

1 tojás

5 evőkanál kristálycukor

2,5 dkg élesztő

3,5 dl tej

8 dkg olvasztott vaj

A lekenéshez: 1 tojás

Töltelék: szilvalekvár

Futtassuk fel az élesztőt egy deci cukros tejben.

Keverjük a liszthez a cukrot, a felfuttatott élesztőt, az egész tojást, a maradék langyos tejet és dagasszuk össze a tésztát. Adjuk hozzá a kefirt és csorgassuk bele az olvasztott vajat. Langyos helyen letakarva hagyjuk duplájára kelni.

Lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk nagyjából fél centis vastagságúra a tésztát. Vágjunk belőle körülbelül 6×6 centis kockákat, tegyünk a közepére egy csíkban a lekvárból és tekerjük fel. Tegyük sütőpapírralbélelt tepsire lazán, egymás mellé a buktákat, és letakarva pihentessük még 20 percet. Kenjük meg a tetejét a felvert tojással és előmelegített, 180 fokos sütőben süssük készre, nagyjából 25 percig.

lekvárosbukta2

Megjegyzés: bár a kefir hozzáadása azt a célt szolgálja, hogy másnak is még puha legyen, sajnos a porhanyósságából 24 óra múltán kezd veszíteni.

Miért alap készlete a kamrának a szilvalekvár?

2013 október 4. | Szerző:

szilvalekvár

Tegyük a szívünkre a kezünket, nem sokan jelentkeznének, ha megkérdezném, hogy vajon alapélelmiszernek tartják-e a szilvalekvárt! Én sem tartottam annak egésze 2-3 évvel ezelőtti időszakomig, amikor pocakos kismamaként rájöttem a szilvalekvár – natúr – áldásos hatására. Akkor bizony nem volt itthon és minőségi szilvalekvárhoz – panyolai, szatmári – leginkább csak bio boltokba juthatott az ember lánya, meg kézműves vásárokon. Még a lekváros Kaldenekker György is furcsán nézett rám a standján, hogy olyan közönséges dolgot keresek nála a sok különleges ízcsodái között, mint a szilvalekvár. (hát nem álltam le részletezni, hogy miért…) (Idén viszont láttam, hogy előjött ő is egy szilvalekvár kollekcióval…azért majd megkóstoljuk azt is…)

Gyuri bácsi viszont – a bükki fűvesember  – elég jókat mesélt a szilváról egy vele készült beszélgetésben. Nem csak a bélműködés karbantartására kiváló, de a székely emberek a rákos betegségek megelőzésre is alkalmazzák a szilvalekvárt. Igen, a  szilvalekvárt. De szigorúan a cukor nélkül készült változatot. Szóval érdemes néhány üveggel tartani belőle otthon.

Az én verziómba azért került egy ici-pici cukor. Egy kilónyi magozott szilvához 5 dkg.

Elkészítése:

  • A megtisztított, kimagozott szilvát lábosba teszem, rászórom a cukrot és egy éjszakára, lefedve pihentetem.
  • Másnapra levet ereszt. Ekkor lassú tűzön, sokszor átkeverve sűrűre főzöm. Kell hozzá egy-két óra.
  • Kicsit pürésítem botturmixszal és üvegekbe töltöm. Száraz dunszt alatt pihentetem.

Last Minute bodzazselé

2013 május 29. | Szerző:

Bodzazselé 001 másolata

Lassan elmossa az eső a bodza virágát, úgyhogy nem halaszthatom tovább én sem ezt az anyagot.  Elérkeztünk a bodza utolsó felvonásához, lett belőle rengeteg üveg szörp, bodzás eperlekvár és most ez a zselé.

Tavaly készítettem először bodzazselét – a környezetemben levő gyerekek legnagyobb örömére – , mert rájártak, vajas kalácsra, (amerikai) palacsintára kenve imádták, és kérték tőlem ezt a tömény bodzaízt. Én pedig szívesen ajándékoztam belőle.

A legpraktikusabb akkor készíteni, amikor a bodzaszörpöt is csináljuk. Nagyjából egy liternyi szörpöt tovább forralok, míg, 7-8 decire összesűrűsödik, belekeverem a lekvárzselésítőt, kisebb üvegekbe töltöm, majd száraz dunsztba teszem. A zseléről annyit azért érdemes tudni, hogy az állás jót tesz neki,  és két-három hét után nyeri el állagát.

Bodzaszörpöt én így csináltam, Ökoanyu pedig cukor nélkül.

Bodzazselé 021 másolata másolata

Narancslekvár

2013 március 27. | Szerző:

 

A legutóbbi muffinhoz remekül illett ez a kicsit kesernyés narancslekvár. Ami megmaradt belőle, az jól lesz majd reggelire, a húsvéti kalácshoz, vagy pácnak a sonkához!

Hozzávalók: 600 g narancsbelső, 1 citrom leve, 600 g cukor, 1 dzsemfix

1./ Tisztítsuk meg a narancsokat alaposan, majd vékonyan, krumlihámozóval szeljük le a héját.A fehérjéjét ne, mert keserű lesz a lekvár tőle!
2./  Ezután következik egy kissé macerás folyamat; bontsuk szeletekre a narancs héját, fordítsuk ki a hártyából és szedjük le ezeket.

3./ Daraboljuk fel a húsát. Facsarjunk hozzá egy citrom levét, és adjuk hozzá a narancsok lecsöpögött levét is.
4./ Adjuk hozzá a cukrot és dzsemfixet is és a narancsok vékonyra szeletelt héját.

5./ Forraljuk fel, majd főzzük kis lángon, amig a gyümölcsdarabok megpuhulnak.Öntsük sterilizált üvegekbe és csomagoljuk száraz dunsztba (újságpapír, pokróc)

Címkék: ,

Még mindig chutney, de már magamnak!

2013 január 25. | Szerző:

Csipkebogyó chutney

Még karácsony előtt lett úrrá rajtam a csipkebogyó láz, készítettem belőle lekvárt, zselét és csatnit is. Mérhetetlen lelkesedésem oka, nem csak az, hogy imádom,  meg hogy a bolti változat csak feleannyi gyümölcsöt tartalmaz, de rájöttem, készítésükhöz nem kell órákon át pucolni, vacakolni a bogyókkal elég csak a tartalmas levet kinyerni belőle. Ehhez persze elő kell készíteni a bogyókat, megmosni, beáztani órákra, (esetleg a két végét levágni) gézen leszűrni és ezt jól kicsavarni. No ezután egy kissé viszketni kezdett a kezem, de nem lett maradandó sérülésem!
A csatni pedig így készült, és isteni volt az újévi malacsült mellé!:

Csipkebogyó chutney

  • 450g csipkebogyó
  • 200 ml almabor ecet
  • 225g mazsola, áfonya vegyesen (de lehet csak mazsola is)
  • 450g alma, hájától megtisztítva, feldarabolva
  • 2 kiskanálnyi reszelt gyömbér
  • 1 mokkáskanál őrölt kardamom
  • 1 kis darab csili
  • 225 g barna cukor
  • citrom
  • 1 evőkanál olaj

Előző nap:
Öntsük fel annyi vízzel a megtisztított csipkebogyót, amennyi ellepi. Forraljuk fel és gézzel kibélelt szűrőn csepegtessük le.
Másnap:
Csavarjuk jól ki belőle a levét, az utolsó cseppig! (Nem lesz túl sok elárulom. Nagyjából 2 dl.)
Ebből a nagy halmazból ki lehet válogatni néhány szebb, épp csipkebogyó héjat és majd a készülő csatnihoz adni.

Forrósítsunk fel 1 kanál olajat és pirítsuk meg rajta a csilit, adjuk hozzá a reszelt gyömbért, és az őrölt kardamomot. Az indiai konyhában ezt hívják csonsz késztésnek és minden hihetetlen rövid idő alatt (kb. 30 másodperc) lezajlik, nehogy a fűszerek megégjenek. Így viszont kinyerjük az aromátbelőlük . Most adjuk hozzá a feldarabolt almákat, az áfonyát, a barna cukrot az ecetet és gyakori kevergetés mellett főzzük puhára. A végefelé adjuk hozzá a csipkebogyólét.  Forraljuk össze és melegen öntsük üvegekbe.

Dunszt: újságpapírba csomagolni, és takarók alá bedugva, hagyni kihűlni.

Bögrés süti

2009 november 8. | Szerző:

 


A bögrés sütik nagy előnye, hogy nem kell méricskélni és hamar összedobja az ember. Csak összekutyulod a masszát, sütőbe teszed és már kész is.

A gyerekszoba rendezgetése és a nagy selejtezések közepette készült a gyors ebéd, egy rakott zöldséges rizses-húsos egytál, ami után egy kiadós házi és szintén gyors süti dukált. Így készült ez a diós bögrés süti, amibe bele került 2 púpos kiskanál holland keserű kakaópor is, ami most -számomra meglepő módon – elvitte a hangsúlyt a dióról. Általában diósabb szokott lenni.De így is finom lett!


Bögrés süti



Hozzávalók:

 1,5 bögre (2,5 dl-es bögrével) fehér tönkölyliszt,
 1 bögre nád porcukor,
 1 kis doboz tejföl,
 1,5 bögre darált dió,
 3 tojás,
 1 kiskanál sütőpor,
 2 kiskanál holland kakaópor
 sárgabaracklekvár

Egy nagy tálba keverjük össze a lisztet, a sütőport, a kakaóport és a diót. Egy másik tálba keverjük krémesre a cukrot a tojásokkal, majd öntsük a lisztes anyaghoz.
Dolgozzuk össze a kétféle anyagot és adjuk hozzá a tejfölt is.
Egy közepes tepsit béleljünk ki sütőpapírral és öntsük bele a masszát.
Előmelegített sütőben 25 perc alatt elkészült.
Amikor langyosra hűlt vágjuk félbe és kenjük meg lekvárral.

Eperjam étcsokidarabkákkal

2009 június 16. | Szerző:

Az idei kamratöltögetést eperlekvárral kezdtem. Bár a családban nem olyan kapós, mint a sárgabarack, azért garantáltan el fog fogyni.
A banános-csokoládés lekvár óta  rájöttem, hogy nekem az étcsokoládé ilyenfajta felhasználása nagyon bejön, úgyhogy most kipróbáltam eperrel is. Bármi amibe csokoládé kerül azt nem lehet elrontani!

Eperjam étcsokidarabkákkal

Hozzávalók:

  • 1 kg eper
  • 500 g 2:1-ben befőző cukor
  • 100 g étcsokoládé

A megmosott, megtisztított epret egy nagy lábosba öntöttem, megszórtam  a befőző cukorral és egy éjszakára állni hagytam. Másnap egy krumplinyomóval az epret összetörtem, majd összeforralva besűrítettem. A közben keletkező habot lekanalazam róla.
Legvégül beledobáltam az apróra tördelt csokoládét és meleg, sterilizált üvegekbe töltöttem.
Tetejét szorosan rázártam és 10 percre fejre állítottam.
És csak most, hogy leírom szembesülök vele, hogy elfelejtettem szárazdunsztba, pokrócok közé bugyolálni. Remélem így is tartós lesz!

Címkék: , , ,


Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!