Karácsonyi készülődés (6): Kapribogyós krumplisaláta Hegyi Barbarától

2012 december 20. | Szerző:

A tavalyi karácsony kellemes felfedezettje volt ez a recept, Hegyi Barbara Abraka babra szakácskönyvéből, ez a kapribogyós majonézes burgonya saláta. Mi rántott harcsafilével fogyasztottuk.És ezennel beépítettük az ünnepi menübe 24-én.

Hogy őszinte legyek az elmúlt évtizedekben túlettem magam a klasszikus majonézes burgonyával,kezdett unalmassá válni a 24-i menüben, úgyhogy éppen jól jött ez a frissítése a kapribogyóval és balzsamecettel. Ísteni ízkombináció! Főleg ropogósra sütött harcsafilével.

Csak az arányokon változtattam minimálisat.Remekül illik a szilveszteri svédasztalra is!.

Hozzávalók: 70 dkg kifliburgonya, néhány kanál kis kapribogyó  (ehelyett nekem a nagy, száras változat volt itthon, ezt feldaraboltam), 2 kisebb fej lila hagyma, 1,5-1,5 dl majonéz és tejföl, só, bors, 1-2 evőkanák balzsamecet, 1 kiskanál porcukor

1./ Főzzük meg héjastul a burgonyát, majd hámozás után karikázzuk fel.
2./ Szeleteljük fel a hagymát és locsoljuk meg a balzsamecette.
3./ Keverjük össze a majonézt a tejföllel, ízesítsük sóval, borssal, csipetnyi porcukorral.
4./ Keverjük össze a kihűlt burgonyát a hagymával és a kapribogyóval, majd forgassuk össze a majonézes krémmel.

Szeretnél egy különleges ajándékot adni karácsonyra?

2012 december 18. | Szerző:

Persze, csak akkor, ha érdekli az illetőt a gasztronómia. Megjelent néhány remek könyv most a télen, ebből ajánlanék!

Az én kívánságlistámon idén két könyv állt (hátha Jézuska olvassa):

1.) Hémangi Dévi Dászi:Izek, imák, India
2.) River Cottage minden napra (imádom a fickót!)

…..Aztán Mikulás környékén csöngetett a postás és megérkezett Hémangi könyve. Együltő helyemben végig lapoztam, gyorsolvasással a bevezetőt és néhány izgalmasnak tűnő recepteket átolvastam. Majd a következő napokban újra és újra olvastam és olvastam és főztem is belőle.

Hémangi Dévi Dászi nagymamájától tanulta a főzés alapjait, rengeteg egyszerű, ám ízletes étel elkészítését. Közel húsz éve vegetáriánus, sokáig élt a somogyvámosi Krisna-völgyben, Közép-Európa egyik legnagyobb ökofalujában. Rendszeresen írja a Vegavarázs blogot, főzőtanfolyamokat tart és nemrég megjelent harmadik szakácskönyve, Ízek, imák, India címmel.

Praktikus könyv, alapos (már amennyire ez az adott oldalszámban ez lehetséges, persze),  remek receptekkel. Szabdzsik a kedvenceim, de nagy reményeket fűzök az édességekhez is!

A 108.hu oldalán most a karácsonyi vásárlásához kedvezmények is társulnak, szerintem még nem késő innen beszerezni. Végü lis egy jó kis indiai receptgyűjtemény minden háztartásban elkél, nem de?

Karácsonyi kukucskáló: A balkán ízei

2007 december 17. | Szerző:

Egy éjszakába nyúló mézeskalács és gyümölcskenyér sütögetés közepette, úgy hajnal egy körül döntő elhatározásra jutottam abban, hogy a maradék töltött káposztát faljam-e be, vagy elmélyedjek a karácsonyi ajándékként lapuló könyvben, amit ugyebár, csak jó egy hét múlva hoz nekem a Jézuska.

Nos én az utóbbit választottam és nemet mondtam a plusz kalóriáklnak.

Ági könyvét,  A balkán ízét imádom! Tetszik a könnyed stílusa, hogy nem csak egy száraz, diktált receptgyüjteményt kapok, hanem a hozzávalók között, kedves minisztorikkal visz el egy hangulatos világba.

A téma engem is már régóta izgatott, mint a görög és török konyha rajongója azért már máskor is megakadt a szemem egy-egy szerb, vagy bulgár/bolgár recepten. És furcsa azzal szembesülni, hogy ezekben az országokban mennyivel egszségesebben esznek, mint mi.

Sajnos idehaza még nem dolgozták fel ezt a témát, hiánycikk volt egy jó kis összefoglaló balkán gasztrogyüjtemény. Ez idáig.

Örülök, hogy épp Ági szorgos kezei foltozták be ezt az űrt. Már csak azért is mert túl tudott lépni a gasztro-blogerségen (talán nem véletlenül, végül is újságíró volna a lelkem) és egy komoly munkát tett le az asztalra, immáron második szákáskönyvével.

Gratulálok, szép munka!

És jószívvel ajánlom a könyvet (nem csak) karácsonyi ajándékként a konyha szerelmeseinek.

Címkék:


Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!