Csirkemell Hoisin-szószban (chicken in Hoisin sauce)
2007 július 12. | Szerző: marmalade
Vagyis nálunk a „Ti már megint kínait esztek?” kategória.
Legfontosabb hozzávaló a hoisin-szósz egy édeskés-savanyú, sötétbarna színű, sűrű mártás, melynek összetevője a szója, ecet, fokhagyma, chili. Pekingi vagy kínai barbecue szósznak is nevezik, és úgy 6-800 forint közötti áron elérhető a Culinárisban, illetve az Ázsiában. Ráadásul felbontás után még sokáíg eláll a hűtőszekrényben.
Hogy őszinte legyek korábban ez volt az a hozzávaló, amit nagyvonalúan kihagytam az általam készített kínai ételek többségéből. Minek az bele? Aztán szereztem egyet, majd később még egyet, nehogy elfogyjon. Szeretem, hogy karakteres ízt ad az ételnek és be is sűríti, mint a kukorica liszt, vagy a keményítő.
Csirkemell Hoisin-szószban
(chicken in Hoisin sauce)
Hozzávalók: csirkemellfilé kockára felvágva.
Pác: 1 kiskanál méz, 1 kiskanál szójaszósz,
1 kiskanál ketchup,
2 evőkanál vörös bor (az volt itthon),
3 kiskanál Hoisin-szósz, 1 kiskanál oszriga szósz.
Továbbá: 1 fej vöröshagyma, szójababcsíra (kis konzerv),
bambuszrügy (fél doboznyi).
Elkészítése: A pác hozzávalóit elkevertem és a csirkemell darabokat beleforgattam (ideig-óráig, én most kb. 10-15 percig) érleltem benne. Majd olajon az apróra vágott hagymát megfuttattam, és a húst beledobva (páctól enyhén lecsöpögtetve) nagy lángon rövid idő alatt omlóssá pirítottam. Majd hozzáadtam a maradék páclevet, és felöntöttem kb. fél (max 1) deci vízzel. Beledobtam a bambuszrügyet és a szójabacsírát, és már csak szinte átmelegítettem. Rizzsel tálaltam.
Marhahús zöldbabbal, udon tésztával
2009 február 4. | Szerző: marmalade
Marhahús zöldbabbal, udon tésztával
Annak ellenére, hogy az alábbi fogás ázsiai eredetű, ízvilágában rendkívül hasonlít a mi vörösboros pörköltünkhoz. Vörös bor és pörkölt alap nélkül szójaszósszal, kínai rizsborral és gömbérrel készítve.Rendkívül finom.
Hozzávalók:
·400 g fehérpecsenye
·150 g francia bab (zöldbab)
· 1,5 centis nagyságú gyömbér
· 1 kis fej vörös hagyma
· Fél szár póréhagyma
· 2 gerezd fokhagyma
·250 g udon tészta.
A páchoz:
· 2 evőkanál sötét szójaszósz
· 1 púpos kiskanál kukoricaliszt
· 4 evőkanál víz
A mártáshoz:
· 200 ml húsleves alaplé
· 1 evőkanál sötét szójaszósz
· 1 kiskanál japán szójaszósz (Kikoman) vagy világos szójaszósz
· 2 evőkanál rizsbor (vagy száraz sherry)
A marhahúst vágd fel nagyon vékony csíkokra. Keverd össze a pác alapanyagait és tedd bele a marhahúsdarabkákat. Érleld ebbe a szószban vagy fél óráig.
Egy wokban, vagy egy nagyobb serpenyőben forrósíts fel 2 evőkanál olajat, és add hozzá a páctól lecsöpögtetett marhahúst. Néhány percig pirítsd erős lángon. Vedd ki a wokból a húst. Csökkentsd a hőfokot és pirítsd meg a felaprított vöröshagymát, a karikára vágott póréhagymát. Kis idő múlva add hozzá a zölbabot, párold néhány percig. Dobd rá a zúzott fokhagymát, és reszeld rá a gyömbért. Tedd vissza az előpirított marhahúst, és öntsd fel a mártással. Lefedve párold addig, amíg hús megpuhul. ( kb. 35 perc).
Az udon tésztát bő, forró vízbe főzd puhára, tálald mellé a húst.
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: