Oreo keksz, házilag
2013 november 24. | Szerző: marmalade
Az adventi időszak közeledtével beköszöntött hozzánk a kekszes időszak. Lelkesen gyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk, sütjük, ragasztjuk lekvárral stb, a sok kicsi apró süteményt, hogy a kekszes fémdobozok megteljenek és folyamatosan tele legyenek. (A királyi többes pedig azért mert sulissá cseperedő lányom is besegít, igaz ilyenkor a nyers alaptészta is csipegetés áldozata lesz.). Ez a kakaós keksz nagyon finom lett, könnyedén összedobható a tésztája, bár a vajas, tejes krém miatt hűtőbe érdemes tárolni.
Oreo keksz
Hozzávalók:
20 dkg finom liszt, 8 dkg keserű kakaópor, fél kiskanál sütőpor, 1 kiskanál szódabikarbóna, 10 dkg porcukor, 15 dkg puha vaj, 1 tojás
A krémhez: 10 dkg puha vaj, 6-8 evőkanál porcukor (lehet még több is, ízlés szerint) 2-3 evőkanál felforralt és már kihűlt tejszín
A tésztához keverjük krémesre a vajat a cukorral, majd adjuk hozzá a tojást. Forgassuk össze a sütőporral, szódabikarbónával, kakaóporral elkevert liszttel.
Tegyük a hűtőbe egy fél órára (legalább) ezt a masszát, majd porcukorral megszórt munkalapon nyújtsuk ki, és valamilyen kerek formával szaggassuk ki. Előmelegített sütőbe süssük 7 percig. Tovább ne, mert kemény lesz.
A krémhez keverjük össze a puha vajat a porcukorral, lazítsuk egy-két kanál tejszínnel. Tegyük hűtőbe dermedni.
Ezzel a krémmel ragasszunk össze két kakaós korongot.
Lidérc-keksz Halloween-ra, kakaóval, fahéjjal
2013 október 30. | Szerző: marmalade
Halloween közeledtével talán kissé bizarabb formát is ölthetnek a kekszek. Ez eredetileg csontváznak indult, viszont a csontok cukormázas pingálásához már túlságosan fáradt voltam és a bolti tubusos dekormáz sem adta meg magát (beszáradt), úgyhogy maradt ez a töményen csokis verzió, így pőrén. Igaz, így nem lett annyira látványos, de nagyon finom. Főleg, ha sötét holland kakaóporral készíti az ember.
Fahéjas, kakaós keksz
- 120 g puha vaj
- 150 barna cukor
- 1 tojás
- 30 dkg liszt
- 4-5 evőkanál holland kakaópor
- 2-3 kiskanál fahéj
- Csipetnyi só
Krémesre keverjük a puha vajat a cukorral és a tojással.
Adjuk hozzá a lisztet, a fahéjat, kakaóport, csipetnyi sót és a masszát néhány órára tegyük a hűtőbe.
Kinyújtjuk és kiszaggatjuk sütiformával. Sütőpapírral lefedett sütőlemezre téve süssük. 9 perc elég lesz hozzá.
Csokikrémmel töltött müzliszelet
2013 október 17. | Szerző: marmalade
Az igazat megvalva, nem vagyok az a müzliszeletes-típús és sosem gondoltam arra, hogy itt a blogban közreadok majd valaha is egy müzliszelet receptet, de hát változik a világ…És mivel jól passzol a gyerek uzsicsomagjába, – amibe eddig rendszeresen került bóti müzliszelet – készült hát belőle házi verzió, amelyet a csokikrém töltelék számomra is elfogadhatóvá tett.
Mostanában vettem fel azt a szokást, hogy valamilyen “egészsségesebb” gabonalisztet is belecsempészek a sütemények tésztájába, ebbe is került fél bögre hajdinaliszt, de simán lecserélhető zablisztre, rizslisztre, sőt sima finom lisztre is, kinek melyik áll közelebb az ízlésvilágához!
Csokikrémmel töltött müzliszelet
Hozzávalók:
1 bögre (2,5 decis) zabpehely és zabkorpa vegyesen, 1 bögre lisztkeverék(hajdina liszt, fehér tönköly liszt), 4 evőkanál kókuszreszelék, 1 kiskanál szódabikarbóna, 100 g puha teavaj, 1 bögre barna nádcukor, 1 tojás
A töltelékhez: 1 tubus sűrített tej, 100 g étcsokoládé, 1 evőkanál vaj
- A tésztához keverjük össze a száraz hozzávalókat.
- A puha vajat keverjük krémesre a cukorral, majd adjuk hozzá a tojást.
- Több részletben adagoljuk hozzá a száraz hozzávalókat. Tegyük a masszát a hűtőbe, amíg a csokikrém elkészül és lehűl.
- A krémhez melegítsük fel a sűrített tejet, olvasszuk meg benne az étcsokoládét és dobjuk bele a vajat. Tegyük félre hűlni.
- Egy kisebb brownie (kb. 20 x 20 cm) formát béleljünk ki sütőpapírral, nyomkodjuk az aljára a tészta felét. Öntsük rá a csokikrémet, majd fedjük be a megmaradt tésztával. Előmelegített sütőbe kb. 30-35 percig süssük. Szeletelés előtt hagyjuk jól kihűlni.
Ma délután minden a macaronról fog szólni! – Kávés macaron
2013 március 20. | Szerző: marmalade
2. Macaron Nap,március 20
Mi is az a macaron? Kicsi, kerek, színes desszert, valamilyen krémmel töltve. Darált mandulából, cukorból (vagy cukorszirupból , felvert tojásfehérjéből készül. Hogy milyen is a jó macaron, az egyrészt ízlés doga, állagra könnyűnek, légiesnek kell lennie, kicsit roppanós kéreggel.
Mire jó a Macaron Nap?
Leszámítva a tömeget, a tülekedést, a mai napon több, mint 20 cukrászda sütijét lehet egy helyen megkóstolni, így a nap végére tudni fogod, hogy neked melyik változat jön be.
A kiálltók között ott lesz a La Praline, a Centrál Kávéház, a Four Seasons Gresham, a Gerbaud, a Villa Bagatelle, a Sarki Fűszeres, a Gundel Cukrászda, a Sugar! és még sokan mások. Zólyomi Zsolt, az Orr elkészítette a macaron illatot és néhny ismert ember is kilátogat. Szóval, ha nincs más programod, ma délután 3-kor irány az Akvárium, az Erzsébet téren.
Bevallom, én még csak aTchibo kurzusán késztíttem macaront, hiába vettem megazóta a szuper szexi szilikonos formámat, még nem jutott idő rá, hogy idehaza kipróbáljam.
Az ott készített kávés macaron receptje a következő:
Kávés macaron
Hozzávalók: 250 g őrölt mandula, 450 g kristálycukor, 6 db tojásfehérje, 60 g porcukor, 10 csepp citromlé
1 csésze presszó kávé
Az őrölt mandulát összekeverjük a porcukorral. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a kristálycukrot és végül a citromlevet, majd a kemény habba belekeverjük a kávét. Az elkészült habot a mandulás porcukros keverékbe forgatjuk. Sima csöves nyomózsákból egyenlő távolságra a forma jelöléseinek megfelelően kis kör alakú formákat készítünk. 10 percet pihentetjük száraz helyen, majd 150 fokos sütőben 10 perc alatt készre sütjük.
Miután kivettük szilikon sütőlapot kivesszük a tepsiből, hogy ne süljön tovább, hagyjuk kihűlni és csak kihűlés után vesszük le a formáról.
Kávékrém
Hozzávalók: 3 db tojássárgája, 10 dkg cukor, 1 csésze presszó kávé, 10 dkg fehér csokoládé, 10 dkg vaj
A tojássárgáját a cukorral vízgőz felett habbá verjük, majd hozzáadjuk a kávét. Addig főzzük, amíg besűrűsödik, majd hozzáadjuk a vajat és a csokoládét és simára keverjük. Kihűtjük, majd gépi habverővel felhabosítjuk. A kész krémmel összetapasztjuk a tésztákat.
Karácsonyi készülődés (4.): Morgó csúcs
2012 december 18. | Szerző: marmalade
A tavalyi év felfedezettje! A karácsonyi és a szilveszteri vendégjárás azért jó, – túl persze a társadalmi eseményen – mert mindig találok valami gyöngyszemet, amit eddig még nem kóstoltam. Ennek az apró sütinek az alapja, gesztenye, a csúcsa diós-kekszes massza, egy középén megbúvó meggyszemmel.
Amikor a receptet átküldte barátném, akkor szembesültem a címével, “morgó hegycsúcs” és a neten kering belőle egy-két változat.
A formázást megkönnyíti egy citromfacsaró belseje :-)))
Íze isteni!
A saját változatomból a tojásokat elhagytam, írtózom tőle nyersen, és több tejet adtam hozzá. Ezt előzőleg felforraltam és lehűtöttem
Morgó csúcs
Hozzávalók: 35 dkg darált keksz,10 dkg darált dió, 30 dkg porcukor, 4 dkg kakaópor, 2 nagyon friss tojás (én elhagytam), 25 dkg mélyhűtött gesztenyepüré,10 dkg vaj vagy sütőmargarin,kevés rum, esetleg rumaroma, kristálycukor, esetleg 1-2 evőkanál tej(több mehet belőle), magozott meggy
kézi citromfacsaró
Keverjük össze a keksz 2/3-t 10 dkg darált dióval, 25 dkg porcukorral, 4 dkg kakaóporral és néhány kanál tejjel.(Tojás hiányában egy deci is mehet bele).
Egy másik edényben dolgozzuk össze a felolvasztott gesztenyemasszát 5 dkg porcukorral, 15 dkg darált keksszel, 10 dkg puha vajjal vagy margarinnal és egy kis rummal (vagy aromával).
A diós masszából nedves kézzel formázzunk golyókat, forgassuk kristálycukorba és nyomkodjuk bele egy felfordított kézi citromfacsaró üregébe, amit előzetesen folpackkal kibéleltünk.
Nyomkodjunk bele egy-egy magozott meggyszemet, és zárjuk le a gesztenyemasszával.
A formából a folpack segítségével könnyen ki lehet szedni, de valaki az ütögetős változatra esküszik.
Mártogatós kedvencek: biscotti, cantuccini
2009 december 13. | Szerző: marmalade
Az olasz mártogatós süti, a cantuccini viszonylag új kedvenc a családban, de nagyon megszerettem mert könnyű összeállítani a tésztáját és a sütése is csak az első olvasatra tűnik macerásabbnak bármelyik tésztánál! Ráadásul így télen imádom a sütiket fémdobozba tárolni, ezt pedig kifejezetten ebbe ajánlott!
Az első kökemény prototípuson túllépve sikerült olyat is kikísérleteznem, ami kellően porhanyós, és akár önmagában, vagy teába, kávéba mártogatva is megállja a helyét!
Számomra is meglepő módon nem is annyira a dupla csokisért rajongtam (bár csokis sütinek mindig lennie kell!), nagyon finom üde színfolt volt a citromos, de a pálmát még is a mogyorós vitte el!
A 3 recept az nlc-n olvasható!
Süti a Mikulásnak
2009 december 8. | Szerző: marmalade
Nagy izgalommal készült ez a sütemény, Nem akármilyen vendégnek, a Mikulásnak. Lányom a maga 3,5 évével imád tésztát gyúrni, cukorba, lisztbe pacsmagolni. És persze kóstolgatni.
Kekszformával kinyomkodta, anya újrformázta azokat, amikből golyók lettek, majd megsütötte.
Azóta is lelkesen újságolja mindenkinek, hogy csak a morzsa maradt a tányéron!
1 bögre puha vaj (kb. 125 g)
3/4 bögre porcukor
1/4 bögre keserű kakaópor
1,5 bögre liszt
1 kiskanál őrölt fahéj
A vajat dolgod össze a cukorral, majd keverd bele a kakaóport, a lisztet, a fahéjat, a csipetnyi sót. Hűtőszekrénybe pihentesd fél órát. (kb.)
Nyújtsd ki 4-5 mm-esre és kekszformával szagass belőle kisebb adagokat
Előmelegített sütőben, 15 perc alatt megsülnek.
Hagyd kihűlni, tárold fémdobozba.
Megjegyzés. a bögre 2,5 decis. Ehhez a sütihez holland kakaóport használtam, ami most elég erőljesnek biznyoult. Lehet, hogy 2-3 kanálnyi elég lenne belőle.
Csokis madeleine….ám de gigant.
2008 május 30. | Szerző: marmalade
Íme, az én madeleine-m. Egy kicsit robosztusabb, medvetalp méretben,
csokis ízesítéssel …az eredeti, Proust kecses „petit”-jéhez képest. Amolyan „gigant”
madeleine.
De hát, mit tegyek, erre a nagyméretű 9-lyukú formára is hetekig
várni kellett a Tálal6 listáján. Ráadásul szilikon (ami nálam nem előny) és
aranyárba mérték…De az enyém és most már végre neki állhatok madeleineket
gyártani.
Az első tesztalanyom Ági volt. Ő jó csokisnak találta (akkor valószínűleg ízlett neki). A gyerkőcök is falták és a Zuram is többet tüntetett el
belőle, mint amennyit én szerettem volna.
A gyors süti kategóriába tartozik; a tészta összeállítása 5
perc, sütésidő kb. 12. perc. Viszont a két tevékenység között ajánlatos egy-két
órára a hűtőszekrényben pihentetni a masszát.
Jó étvágyat hozzá!
Csokis madeleine
(18-20 gigant darab)
Hozzávalók:
100 g étcsokoládé,
100 g margarin,
3 tojás,
2/3 bögre kristály cukor,
1 bögre liszt,
1 kiskanál madagaszkári
vanília kivonat.
(a bögre=2,5 decis)
Mikróba felolvasztottam a vajat és beledobtam a széttördelt étcsokoládét.
Addig kevergettem, amíg az felolvadt benne.
A 3 tojást robotgép segítségével krémessé vertem a cukorral.
Hozzáöntöttem a már kihűlt vajas, csokis masszát, és beleszitáltam a lisztet. Fakanállal összeforgattam, legvégül
belecsurgattam a vanília kivonatot.
Néhány órára a hűtőszekrénybe tettem.
Aztán megtorpantam, hogy most vajon ki kell-e vajazni a szilikonformát,
vagy sem? Kompromisszumos megoldásom; először kivajaztam, de mivel két adagra
fogyott el a tészt, a második sütésnél már nem kentem ki a formát egyáltalán.
Nem is hiányzott neki.
Előmelegített sütőbe, kb. 180 fokon 12 percig sütöttem.
Két-három percig még a meleg sütőbe pihentettem, majd kivettem és a formába
hagytam kihűlni.
Süti a Mikulásnak: Rózsaszín pöffeteg
2013 december 5. | Szerző: marmalade
Készülünk. Mint minden évben ilyenkor. Várjuk a Mikulást. Estére rend lesz a szobába, kikerül a csizma az ablakba és persze a szokásos süti és tejecske is tálalva lesz a párkányon, hogy a megfáradt Utazó és a kis manói falatozhassanak belőle.
A süti persze minden évben más. Volt már ilyen is egykor. Most rózsaszín lett: málnás (málnalekváros) cookies, vanília krémmel. Kicsit csajosítottunk a külsején, bár nem lett annyira fotogén. A málnalekvár azonban nem adott elég rózsa-színt neki, úgy hogy ételszínezővel ráerősítettünk. A szivárvány torta óta nem okoz lelkiismeretfurdalást, ha olykor olykor használom. (Igaz, nem mindegy, hogy milyen márkát használ az ember, nekem a népszerű pudingos cég terméke nem vált be, kevés volt, drága és a piros, inkább halvány rózsaszín volt).
Málnás cookies, vanília krémmel
Hozzávalók:
10 dkg cukor, 10 dkg puha vaj, 2 tojás, 2 evőkanál joghurt, 3-4 kiskanál málnalekvár (helyette lehet bármilyen piros lekvár is, mint a ribizli, meggy stb), 20 dkg liszt, 1 kiskanál sütőpor, 2 kiskanál kókuszreszelék, néhány csepp piros ételszínező
A krémhez: 125 g Philadelphia krémsajt, 3-4 evőkanál porcukor, egy kupaknyi vanília esszencia
És, ha valaki még rózsaszínben gondolkodik, ajánlom még az epres, joghurtos piskótát:
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: