Hűtsd le magad csokis kókuszos sajttortával!

2018 augusztus 10. | Szerző:

Krémes és lágy. Kellően csokis, csipetnyit kókuszos. Ez a sajttorta olyan, amilyennek lennie kell. Isteni finom!

4 rétegből áll, vagyis munka azért van benne, de mindegyik réteg hamar összeállítható. Az alja klasszikus kekszréteg, erre jön egy kakaós, tejfölös, krémsajtos cucc gazdagon, majd egy izgalmas kókuszos krém. A teteje pedig olvasztott csokival meglocsolva.

Tudom, ebben a kánikulai nagy melegben valami sütés nélküli dologgal illene előállnom, de a hűtőben megpihenve ez a süti igazi különlegessé válik. És néha az ember megérdemel egy kis kényeztetést!

Csokoládés, kókuszos sajttorta

Hozzávalók:

az alap

  • 2 bögre (2,5 decis) kakaós keksz darálva
  • 6 evőkanál olvasztott vaj

Sajtkrém

  • 250 g krémsajt(mascarpone)
  • 1 bögre porcukor
  • 100 g étcsokoládé, megolvasztva
  • 1 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 4 tojás
  • 1 bögre tejföl

Kókuszos réteg

  • 1 tubus sűrített tej
  • 1 bögre cukor
  • 1/2 bögre (kb 100 g) vaj
  • 1,5 bögre kókuszreszelék
  • 1/2 bögre darált dió

Csokikrém

  • 100 g étcsokoládé
  • 2 evőkanál tejszín

  1. Daráljuk meg a kakaós kekszet és keverjük össze az olvasztott vajjal. Ezt a masszát nyomkodjuk egy kb. 24 centis átmérőjű kerek tortaforma aljára. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és 10 percig süssük benne a kekszes alapot
  2. Keverjük össze a krémsajtot a cukorral, olvasztott étcsokoládéval, kakaóporral és a liszttel. Dolgozzuk bele a tejfölt és egyenként keverjük bele a tojásokat.
  3. Öntsük az elősütött kekszalapra. Alul csomagoljuk folpackba a tortaforma alját, takarjuk le a tetejét és állítsuk egy tepsibe, amibe öntsünk kevés vizet, hogy vízgőzbe süljön. Süssük kb. 70 percig. Vegyük le tetejéről az alufóliát, ha remegős a közepe süssük további 10-15 percig.
  4. Amikor elkészült tegyük félre hűlni. A kókuszos krémhez egy serpenyőben olvasszuk össze a sűrített tejet, a vajat és a cukrot. Amikor felolvadt a vaj és a cukor is keverjük bele a darált diót és a kókuszreszeléket. Kenjük a sajttorta tetejére.
  5. A csokit olvasszuk fel a tejszínnel és locsoljuk a kókuszkrém tetejére. Tegyük hűtőbe néhány órára, legjobb ha egy egész éjjel ott áll.

 

Egyszerű ribizlis, kekszes piskóta

2016 június 26. | Szerző:

Igazi nyári süti, könnyű állagú, izgalmas kekszmorzsás piskóta, valamilyen idény gyümölccsel. Most ribizli került bele. De cseresznye, meggy, áfonya, szeder is jól illik bele.

Ribizlis szelet

Ribizlis szelet

Mondhatnám azt is, hogy amolyan 10 perces süti, de ez nem a készítésére igaz, hanem arra a szomorú tényre, hogy nagyon eteti magát, (főleg egy kis frappéval, vanilia fagyival) és sajnos 10 perc alatt elfogy!

Hozzávalók:

10 dkg puha vaj, 10 dkg cukor, 3 egész tojás 7 dkg piskóta tallér megdarálva, 3 dkg liszt, 1 kiskanál szódabikarbóna, 1 bögre ribizli

A puha vajat keverjük krémesre a cukorral. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd adjuk hozzá a megdarált kekszet és forgassuk bele a szódabikarbónával elkevert lisztet.

ribizlisszelet1JPG

Egy pite formát (kb.20 centis) kenjünk ki vajjal, majd kanalazzuk bele a masszát. Szórjuk meg ribizliszemekkel. Előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig.

 

Sós-édes mogyoróvajas oreo keksz

2016 május 15. | Szerző:

Milyen az oreo keksz sós mogyorókrémmel? Isteni! Édes és sós egyszerre. Főleg az otthoni változatban, amikor nem spóroljuk ki a krémes, mogyoróvajas réteget az omlós, kakaós kekszek közül.

sósmogyorosoreo3

Sós mogyoróvajas oreo, újratöltve! Egyszer már készült ugyan, ez most a 2.0-ás tovább fejlesztett, finomabb verzió! Sokkal selymesebb, töményebb ízhatás, igaz a mogyoróvaj is több lett benne.

 

Sós mogyoróvajas oreo keksz

(2.0 változat)

 

sósmogyorosoreo1

 

Hozzávalók (kb. 26-28 kekszhez):

(mérce: 2,5 decis bögre)

1 és 1/4 bögre liszt

1/2 kiskanál szódabikarbóna

1/3 bögre keserű kakaó

1/2 bögre (200 g) puha vaj

2/3 bögre cukor

1 egész tojás

 

A sós mogyoróvajas krémhez:

1/3 bögre puha vaj (kb. 150 g)

1 bögre porcukor

4 evőkanál sós mogyoróvaj (peanut butter)

 

sosmogyorosoreo4

A kekszhez keverjük krémesre a vajat a cukorral, majd adjuk hozzá a tojást. Forgassuk össze a szódabikarbónával,  elkevert liszttel és keverjük bele a kakaóport is.

Tegyük a hűtőbe legalább  fél órára.

Vegyünk kiskanálnyi mennyiségű masszát, formázzuk golyóvá és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Legalább 2 centis távolságot hagyjunk a golyók között, mert a tészta sütés közben elterül. Előmelegített, kb. 180 fokos sütőben 12 perc alatt süssük készre. Nagyjából 26 -28 darab keksz lesz belőle. A krémhez robotgéppel keverjük össze a puha vajat a porcukorral, adjuk hozzá a sós mogyoróvajat is. Keverjük selymessé. Tapasszunk össze két kakaós kekszet ezzel a krémmel és tároljuk hűtőbe. Ha puhábban szeretjük fogyasztás előtt 5 perccel  érdemes kivenni a hűtőből.

Nassolásra vágysz? Puha csokis keksz bögrésen

2016 január 19. | Szerző:

Izgalmas látvány és mesésen csokis. amint a puha kakaós réteg kibuggyan a porcukorfelhők alól. Hívják sokszor csokis pöffetegnek is, én most simán lekekszeztem.  Tipikusan az a süti, amivel gyorsan és könnyen sikert arathatunk a nassolásra vágyóknál. Ráadásul a kíséretében egy bögre tej is olyan jól itatja magát!

csokispöffeteg1

Puha csokis keksz

Hozzávalók 16 darabhoz:

1 bögre liszt

1/2 bögre kakaópor

3/4 bögre cukor

1/2 bögre (kb. 100 g) puha vaj

1/2 kiskanál sütőpor

2 tojás

1 kiskanál vanília aroma

4-5 evőkanál csokicsepp

kb. 1 bögre porcukor a hempergetéshez

csokiskeksz1

Robotgéppel dolgozzuk össze  a vajat a cukorral. Adjuk hozzá a tojásokat, egyenként.

Keverjük bele a sütőporral elkevert lisztet, a kakaóport, a vaníliát és a csokicseppeket és dolgozzuk jól össze a masszát.

Egy órára tegyük a hűtőbe, majd formázzunk belőle gesztenye méretű golyókat. Ezeket hempergessük meg porcukorban és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire.

Kb. 170 fokra előmelegített sütőben süssük 10-12 percig. Tovább ne, mert megkeményedik.

Vidd magaddal kókuszos csokis keksz (bögrés recept)

2016 január 14. | Szerző:

Előző este sürgősen kellett valamit gyártani az uzsonnás dobozba. Valamit, ami gyorsan elkészül, könnyen csomagolható és ami átmegy a finnyás zsűri  rostáján.  A süti legfőbb paraméterei a kókuszolajon és a csokicseppeken kívül: 5 perc az összeállításához, 5 perc a formázáshoz, és 12 perc a sütéshez. Nagyon finomra sikeredett és még a másnapi uzsis dobozba is jutott belőle!

A csokicseppek elég rendezetlenül kerültek bele, így volt olyan, amelyikbe bőven jutott (na ná, hogy az fogyott el legelőbb) és volt olyan, amibe éppen hogy!

kokuszoscsokiskeksz

Kókuszos csokis keksz

Hozzávalók kb. 14 darabhoz:

  • 1/2 bögre kókuszolaj
  • 2/3 bögre barna cukor
  • 1 tojás
  • 1 bögre finom liszt
  • 1/2 bögre csicseriborsó liszt (vagy hajdina liszt)
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 3-4 kanál csokicsepp

kokuszoscsokiskeksz1

Szórjuk egy tálba a kétféle lisztet és keverjük össze a sütőporral, cukorral.

Adjuk hozzá a puha kókuszolajat és a tojást. Jól összekeverjük és 10-15 percre tegyük hűtőbe.

Szórjuk meg csokicseppekkel, keverjük össze a masszával, majd formázzunk gesztenye méretű golyókat belőle.

Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és előmelegített sütőben süssük 12 percig.

 

 

Így készül a retro csokiszalámi!

2015 január 22. | Szerző:

Nem kell nosztalgikus hangulatban lenni ahhoz, hogy felidéződjön bennünk olykor egy süti képe és íze. Eszünkbe jut és nem tudjuk kiverni a fejünkből. Így jártam ezzel a retro sütivel is, a nyolcvanas évek egyik kedvencével. Csoki, babapiskóta, dió, kandírozott narancs, kicsi rum és vaj. Rossz nem lehet, ugye?

Retro csokiszalámi

Retro csokiszalámi

Babapiskóta helyett mehet bele szerintem bármilyen omlós vajas keksz, csak háztartási keksz ne legyen! Nem hiszem, hogy azzal jól működne. Nekem a babapiskóta vált be a legjobban!

Retro csokiszalámi

  • 100 g keserű csoki
  • 50-50 g tejcsoki és fehér csokoládé
  • 75 gramm vaj
  • fél mokkáskanál fahéj
  • 6-8 db babapiskóta
  • kb. fél maroknyi dió, felaprítva
  • fél maroknyi aszalt gyümölcs (nálam kandírozott narancshéj)
  • 1 kiskanál rum

 

csokisszalámi

Először gőz fölött olvasszuk fel a csokoládékat, majd adjuk hozzá a kisebb darabokra szeletelt babapiskótát, a puha vajat és a többi hozzávalót. Dolgozzuk össze és rövid időre tegyük a hűtőbe (kb. 10-15 perc), hogy formálható legyen. Ekkor halmozzuk egy sütőpapírra a masszát és tekerjük fel, kezünkkel igazgatva egyengessük szalámi formára. Tegyük be a hűtőbe néhány órára,hogy megkeményedjen.

Tálalásnál hintsük meg porcukorral és szeleteljük fel.

Címkék: , ,

3 szuper süti az adventi kekszes dobozba

2014 november 26. | Szerző:

Előkerülnek a polcról a kiüresedett dán kekszes dobozok és megtelnek mindenféle illatos és ízletes aprósüteménnyel. Felnőttnek és gyereknek különösen kedves időszak ez…jöhet a kekszártás és 3 recept.

Imádom ezt az időszakot, még akkor is, ha szinte minden nap kell sütni valamit,  a konyhapulton folyton vajtömböket, lisztezett gyúródeszkát kerülget az ember, és mindenhol kekszes fémdobozokba botlunk. Igen, szép lassan beköszönt hozzánk az advent izgalmas, gyerekszájnak pedig különösen kedves időszaka.

Az alábbi sütik tutira szerepelnek nálunk:

Mézespuszedli, vagy lebkuchen, a tavalyi év nagy felfedezése számomra (imádnivaló, illatos és könnyű az elkészítése. Receptje ITT.

Lebkuchen-2

Egészségtudatosabb korszakból ez a napraforgós, csokis teljesen tojásmentesen, lisztmentesen (helyette darált napraforgó és zabkorpa van) és cukor nélkül (helyette agave szirup van). Receptje ITT.

Egészséges nasi!

És egy nagyon csajos verzió, ami viszont nem jelenti azt, hogy gejl lenne, ez a Rózsaszín pöffeteg.

Receptje ITT.

02PinkCookies

Címkék: ,

Gyerekbarát sütőtökös keksz

2014 október 29. | Szerző:

Újabb tipp arra, hogyan csempésszük bele a sütőtököt a gyerek étrendjébe és még egy megoldási javaslat, hogy mihez kezdjünk a maradék sült sütőtökkel! A lágy vaníliás, kardamomos ízvilág pedig már csak ráadás.

sütőtökös keksz

A kicsi bölcsisem újra felfedezte a fémes kekszes dobozok kiüríthetetlen kincseit (ja, úgy könnyű, ha anya utána tölti) készült most is csokis keksz, és ez a sütőtökös, iszonyú nagy mennyiségben. Finom liszt helyett fehér tönkölybúza lisztből kevertem ki mind a kettő tésztáját, eredetileg kenyeret akartam sütni belőle, de ahhoz még lelkileg gyúrnom kell. A tönkölybúza lisztnek magasabb a tápértéke, több rost van benne és ízre fel sem tűnik, hogy más, mint a sima liszt. Nagyon meg vagyok vele elégedve, kicsit ugyan porhanyósabb az állága és emiatt a tészta gyúrásánál egy-két marokkal hozzá kellett még adni, de nagyon finom és omlós lett a keksz.

Sütőtökös keksz

Hozzávalók:

  • 2,5 bögre fehér tönköly liszt
  • 3/4 bögre sült sütőtök
  • 3/4 bögre nádcukor
  • kiskanálnyi kardamom, őrölt
  • kiskanálnyi fahéj, őrölt
  • 250 g puha vaj
  • 1 tojás

Tegyük egy tálba az összes hozzávalót, a sütőtököt sem kell külön pürésíteni, hanem csak belekanalazni a belsejét és egy robotgéppel dogozzuk össze a masszát.

Tegyük a hűtőbe néhány órára, majd ez után nyújtsuk ki a tésztát. Szaggassunk tetszőleges formát belőle. (Mi alkalomhoz illően sütőtökös formát használtunk), és előmelegített sütőben 12 perc alatt süssük ki. Kicsit még puhának tűnhet, de pár perc után keményedni fog a tészta.

Ha kihűlt tároljuk fémdobozokban.

Címkék: ,

Német mézespuszedli (lebkuchen)

2013 december 17. | Szerző:

 

Lebkuchen 1

 

Na most lehet sajnálkozni, hogy még nem találták fel az illatos fényképet, mert csodás fahéj, és szegfűszeg illat terjeng most körülöttem!

Kétségtelenül az idei év karácsonyi slágere nálunk ez a süti, amiből az utolsó héten sorozatgyártás kezdődött, mert a láthatatlan manók miatt 3 napig tart. A tésztája könnyen összeállítható, 10-20 perc hűtőbeli pihentetés után süthető, majd kb. 12 perc sütés után fogyasztható is.  Fémdobozban napokig puha marad és isteni fahéjas, szegfűszeges illat terjeng körülötte. Ha  tökéletes puszedlire vágysz, ajánlom, kipróbálásra. Egy jó tanács: a barna cukron nem érdemes spórolni, vagyis ne cseréljük le kristályra, azzal nem olyan ütős az íze!

Lebkuchen

Hozzávalók: 33 dkg liszt, 7 dkg darált mogyoró, 3 evőkanál kakaópor, 1,5-1,5 kiskanál őrölt fahéj, szegfűszeg, vagy 2 kiskanál mézeskanálfűszerkeverék, 1 kiskanál gyömbér, 1/2 kiskanál sütőpor, és szódabikarbóna, 17 dkg barna cukor, 5 evőkanál virágméz 5 dkg puha vaj, 2 tojás, fél narancs leve

Lebkuchen 2

Dolgozzuk össze a hozzávalókat. Kezdjük azzal, hogy krémesre keverjük a vajat a barna cukorral, mézzel, adjuk hozzá a tojásokat és forgassuk össze a kakaóporral,  fűszerekkel, sütőporral, szódabikarbónával összekevert liszttel. Kézzel nyugodtan rásegíthetünk gyúrásra. Lazítsuk  a tésztát a fél narancs kifacsart levével. Tegyük a hűtőbe 15 percre.

Formázzunk belőle kicsi gombócokat, újjal lapítsuk le kicsit a közepét és előmelegített sütőbe kb 170 fokon 12 percre tegyük be sütni.

Fémdobozba tároljuk.

Címkék: , ,

Kedvenc a közelmúltból: csokis biscotti

2013 december 8. | Szerző:

 

01Biscotti

Mindig van egy felkapott süti. A biscottit valaholva a muffin és a macaroon korszak közé helyezném, úgy kb 3-4 évvel ezelőtti időre, akkor érte kérész életű virágzását. Már én is majdnem megfeledkeztem róla, pedig remek fémdoboztöltő kekszféle, kávéhoz, teához,  forralt borhoz. Arról nem is beszélve, hogy az adventi gyertyagyújtás remek kísérő fogása lehet. Én a kevésbé száraz változatot kedvelem, nekem valahogy a 15-15 perces sütési idő vált be, így a cookie-hoz hasonló az állaga, de már kissé ropogós.

Csokis Biscotti

2 bögre liszt ( 2,5 decis bögrével)
2/3 bögre kakaópor
1 kiskanál szódabikarbóna
egy csipetnyi só
3 tojás
30 ml olaj
1 bögre porcukor

4 evőkanál csokicseppek

 

Szitáljuk a lisztet, kakaót, szódabikarbónát és a sót egy tálba. Egy másikba keverjük össze  a tojásokat az olajjal és a cukorral.

Gyúrjuk össze a száraz hozzávalókat a tojásos, cukros masszával és csokoládé cseppekkel. Formázzunk két lapos rudat és sütőpapírral fedett tepsire téve süssük 15 percig.
Kissé pihentessük majd vágjunk fel újnyi vastag szeletekre, ezeket fektessük el a sütőlemezen és süssük további 15 percig.

Fémdobozba tároljuk.

 

02Biscotti



Archívum

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!