Kardamomos, mandulás latte (vegán)
2015 december 11. | Szerző: marmalade
A reggeli rituálém része egy bögre tejeskávé elfogyasztása. Ha egészségtudatosabb korszakomat élem, vagy ha épp göthösebb vagyok és a krákogós torkomnak nem tesz jót a tej, akkor lecserélem mandula-, kókusz-, vagy rizstejre. Mint most. A klasszikus tejeskávé alternatívája.
Került még bele kardamom, az arab és az indiai konyha egyik kedvenc fűszere. Mivel melegítő energiájú étel kifejezetten jól esik hűvösebb időben. Csillapítja a köhögést, rossz emésztésre pedig rendkívül jótékony hatású. Sajnos mag formában nem volt itthon, bár úgy erőteljesebb a hatása és az aromája), így por formájában került a kávéba.
Kardamomos, mandulás latte
Hozzávalók:
1/2 bögre mandulatej
1/4 kiskanál őrölt kardamom (vagy 1 egész zöld kardamom mag)
2 kiskanál juharszirup
1/2 bögre főzött kávé
Egy lábosban melegítsük össze a mandulatejet a kardamommal. Habosítsuk fel. (Ha kardamom magot használunk, azt habosításnál vegyük ki!)
Öntsük a pohárba a kávét, ízesítsük juharsziruppal, majd öntsük fel a habos, kardamomos mandulatejjel.
Fehércsoki likőr
2007 december 20. | Szerző: marmalade
Még amikor volt időm a romantikus álmodozásra, akkor úgy képzeltem el, hogy hátralevő életemet Provance-ban fogom tölteni, lesz egy hatalmas illatos gyógynövénykertem és likőröket fogok gyártani. És eből meggazdagodni. Úgyhogy gyűjtöttem a recepteket, kutattam a szakanyagot és gyártottam a fahéjas, kakukkfüves, diós, vaníliás, mandarinos stb likőröket.
Aztán ahogy ez egy kosnál lenni szokott egyszer ez is elmúlt.
Most már csak karácsony és húsvét környékén bújok megint a likőrkészítő szerepébe.
Fehércsoki likőr
Hozzávalók:
2 tábla(2x100g) fehércsoki,
4 tojás sárgája, 25 dkg porcukor,
1 kiskanál vaníliás cukor,
1,5-
(kevesebb alkoholtartalmúból több is mehet, max
A tejszínt, a tejet és a fehércsokit együtt fölforralom, majd félreteszem hűlni.Közben a gépi habverővel krémesre keverem a tojások sárgáját a porcukorral és hozzáöntöm a langyos fehércsokis tejszínt. Visszateszem a tűzre egy kicsit sűrüsödni, melegedni, de forralni már nem szabad.
Megjegyzés: az eredeti verzió szerint a kihűlt tejszínt össze kell keverni a cukros tojással és belecsorgatni az alkoholt.










Nyári koktél: szedres mojito
2017 július 14. | Szerző: marmalade
Forró, nyári esték slágere lehet ez a gyümölcsös koktél. Ízlés szerint rum, citromlé, kevés levél bazsalikom és sok, sok szeder. Mindössze ennyi, ennek a hűsítő italnak a titka. A gyerekbarát verzióban pedig csak a rumot kell kihagyni és kész a szedres limonádé.
Nem vagyok egy nagy koktélos, általában a pina colada számomra a kezdet és a vég, de olyan csábitó most a piacon fekete szeder, valamit kellett belőle kezdenem, amíg még van!
Fekete szedres mojito
Hozzávalók:
1 kis doboz szeder
1/2 bögre cukor
1/2 bögre víz
kb. 2 dl citromlé
2-3 kupaknyi rum
friss szeder, jég és citromkarika a díszítéshez

A cukorból, vízből szirupot főzünk, amíg hűl néhány levél friss bazsalikomot is adjunk hozzá.A kancsó aljára szórjuk a friss szedret és finoman törjük meg. Öntsük rá a kifacsart citromlevet, a szirup felét (később mehet bele még több is, ha szükséges) ízlés szerint rumot és adjunk hozzá 2-3 deci hideg vizet.
Hűtsük be jól és díszítsük friss szederrel, citromkarikával.
Oldal ajánlása emailben
XHasonló bejegyzések: